Inca un weekend pe partii

4 February 2008, alexosu

2-3 februarie. Inca un weekend la schi. Cum se prezinta situatiunea?

Sambata a fost soare si cald. Din pacate si vant, care a facut ca in Sinaia cabina 2 sa nu urce in prima parte a zilei. Cei care au ajuns mai tarziu au avut noroc de o Vale goala si vreme superba.

De ce era Valea pustie? Pentru ca toata lumea fugise la Azuga si Predeal. La Azuga am schiat pe Cazacu pentru prima data  de cand s-a deschis oficial. Ultima tura pe partia asta a fost acum multi ani, intr-un powder imens, printre copacii taiati. Destul de extremal, daca imi aduc bine aminte.

E o partie foarte interesanta, pe care imi imaginez o proba de GS de toata frumusetea. Are un singur defect: e putin cam ingusta in unele portiuni. Din cauza aglomeratiei, pe la 12.00-13.00 incepusera deja sa apara primele portiuni de gheata.

Predealul a fost vedeta in acest weekend, dupa cum era de asteptat. Multa zapada, fara gheata, fara pietre, dar destul de aglomerat de la pranz incolo. Oricum, cea mai buna zapada din zona, by far.
Duminica am ajuns in Sinaia. In Vale - lucrurile neschimbate. Zapada multa, buna, fara nicio urma de gheata sau de pamant. Ma hazardez sa spun ca aici se va schia lejer pana in mai, daca nu se intampla vreo nenorocire.

Din telecabina Carpul nu parea foarte prietenos, nici zona Calugar-Pelisor, unde zapada s-a rarit rau. Asa ca am ales una dintre rutele mele preferate si, se pare, foarte putin cunoscute de altii - Tarle (aproximativ). Am avut zone de powder, de crusta, de gheata, de iarba si de zapada normala. De fiecare data am ajuns pe schiuri pana la telecabina, desi intre 1500 si 1400 e o aventura.

Cam asta a fost. Daca ati fost in alte zone, bagati aici cateva randuri, sa stie tot poporul.

No pictures, imi pare rau

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

22 Raspunsuri la “Inca un weekend pe partii”

  1. Maximilian on 4 February 2008 1:55 pm

    Poiana Brasov - zapada care a picat in timpul saptamanii s-a inmuiat mult (a treia orgie cu pow pe anul asta a fost savurata cum se cuvine, insa…), dar le-a ajuns pentru jibby-jibby celor mai creativi (e vorba despre ghidusii pe partie aici, atentie!); iar in snowpark, same old: stall-uri si “Elodia” la wall :)), Tata Extrem rockin’ the rails, session-uri la chill cu trenulete pe box-uri (personalul Dictator accepta vagoane de Brasov!) si sfaturi utile de la “cine trebuie”, precum si cel mai reusit kicker de multa vreme incoace… Am spus “de multa vreme incoace”? Make that “dintotdeauna”! If you’re not riding that, it’s your own fault!

  2. dana on 4 February 2008 5:26 pm

    mda, lui maximilian se pare ca i-a placut in wk la poaina. sincer insa, nu prea am inteles ce anume l-a impresionat atat??!!!.
    eu mi-s mult mai rezervata vizavi de minunata statiune POIANA BRASOV.

    am ajuns in poiana pe la 10,30 (omuletzii cu care am fost au lalait-o pe drum cam mult) si primul lucru care mi-a sarit in ochi au fost cozile de zeci de km si la urcare in tele-gondo si la cumparat bilete. :((

    am luat cartela pe o zi (100 ron) si m-am pregatit sa profit de ea cat se poate de mult, desi cozile uriase anuntau multi timpi morti (si asa a si fost)

    din gondola partiile se vedeau super dar ce am simtit sub skiuri n-a fost tocmai la nivelul asteptarilor :(

    prin urmare
    sulinar - o nenorocire - gheata + negru + portiuni de powder in care te afundai, deci de evitat ( o tura de control am fost dar am reusit sa-mi fac ceva brazde :(

    drumul rosu - zapada f buna dar miliarde de boraci cu scoala si incepatori prabusiti pe mijlocul partiei (distractia a fost in slalom printre “obstacole”)

    lupului - zapada mistocica, dar era o portiune destul de mare de gheata la un moment dat. din pacate nu prea stiu drumurile pe acolo si, de teama ca n-o sa nimeresc iesirea la gondola, am intrat pe drumul rosu unde tre sa mergi destul de mult pana sa ajungi subteleferic (cred ca asa se cheama pe acolo??!!)

    subteleferic - un fel de semi-powder ?! adica un powder batatorit de skiori daca pot spune asa si cateva locuri cu gheata, dar destul de putine si usor de evitat. excelent pentru amatorii de off - piste cred. personal (pentru ca ma consider incepatoare) as fi preferat ca partia sa fie mai batuta, dar oamenii de acolo cred ca n-au vazut ratrak in viata lor ( me rog, erau ceva monitori care spuneau ca dimineata, pe la 9, pratiile aratau super dar eu ma cam indoiesc)

    ruia - semi-powder + hopuri naturale

    varianta optima mi s-a parut - ruia - apoi intrat pe drumul rosu si in dreptul jalonului 8 parasit ruta ( o data am ratat intrare subteleferic si mi-am exersat slalomul printre aia mai fraieri ca mine!! :)) ) - apoi intrat repede subteleferic si mers pana jos.

    per total am bagat vreo zece ture (evident ca n-am ratat goldola de 16,30) dar, din cauza zapezii mari si tehnicii la care mai am de lucrat mai ales pe powder, am cam facut muschi la picioare pe care ii cam simt si azi :)).

    n-am zis nimic de cele vreo patru trante pe care le-am luat - trei din cauza de tembeloizi care au intrat direct in mine pe muteste!!! pe la spate :( , si una din motive de fraierism personal - pentru ca nu s-au soldat cu urmari neplacute.

    concluzie - m-am bucurat la maxiumum de partea plina a paharului si am ignorat-o cu desavarsire pe cealalta.

    p.s. - cred ca mi-ar fi placut mai mult la predeal, dar m-am supus majoritatii :)

  3. alexosu on 4 February 2008 6:00 pm

    Hmm… deci pot sa trag concluzia ca a fost tare bine in Poiana… powder & stuff.

  4. doru on 4 February 2008 6:25 pm

    se pare ca mai nou powder e o denumire generica data zapezii proaste :D
    era powder in we in poiana, insa doar prin padure, si 2-3 colturi uitate de mase.
    In rest damburi, zapada fleoscaita, gheata, pamant, pietre, si multa-multa lume… scoasa din casa de vreamea intradevar superba de sambata.

  5. alexosu on 4 February 2008 6:30 pm

    Aha. Deci pot sa trag concluzia ca am facut bine ca am stat in Azuga, in cazul asta :).

  6. florent on 4 February 2008 6:52 pm

    alexosu poti da detalii despre azuga? as vrea sa merg cam pe joi asa, oare mai prind si eu ceva zapada?

  7. alexosu on 4 February 2008 6:59 pm

    Man, treaba era cam asa, cand am plecat eu sambata in jur de 13.00:
    - ceva pietre, ocolibile daca esti atent. Dar era gama completa: de la pietreicele la pietre cat pumnul
    - in zonele mai abrupte, din cauza ca toata lumea barbiereste partia, aparusera zone de gheata
    - tot in zonele mai abrupte se formasera mici damburi
    Dar toate problemele astea sunt mult mai mici decat ai putea crede dupa ce le citesti. In general partia a fost buna si foarte buna, cel putin pentru gusturile mele. Daca ar fi sa recomand ceva, as zice intai Predeal. Apoi Azuga. Ca zapada. Ca partie, clar Azuga - mie nu imi place deloc Predealul.

  8. Cosmin on 4 February 2008 10:50 pm

    Azi (luni) in Predeal: gheatza sus la intrarea in subtelescaun, apoi o zapada fleoscaita si grea, cu portiuni (mari si mai ales pe centru) de “ceva” asa nu stiu cum sa descriu raschetata cu ceva gheata, zone cu pamant pe alocuri. Au fost +8 C…

    Dimineata am incercat Sinaia: (au deschis la 10.30 dupa revizie) in valea D foarte bine dar mai moale zapada, pe Carp gheata tare cu alternanta de crusta; m-am bagat in Tarle si Papagal cu zapada buna dar bolovanoasa.

    Concluzie: chiar daca nu a fost aglomeratie zapada e cam nashpa peste tot; cred ca e saptamana la mers la schi de tura… daca nu se incalzeste prea tare ca incepe sa o ia la vale (stiti voi cine).

  9. Maximilian on 6 February 2008 1:42 pm

    “Another day, another dollar, another bill-collecting caller…” Here we go again! Dana, relaxeaza-te…

    Mai sus era scris cam asa: a mai ramas destula zapada de la ultima cadere din timpul saptamanii cat sa te poti distra pe majoritatea partiilor. (Ca unii dintre noi se asteapta la conditii de Austria cand stiu foarte bine cu ce si cu cine au de a face si se tot lamenteaza, e alta poveste…)

    In continuare se facea vorbire despre snowpark-ul de pe Bradul, unde a venit iarasi o gramada de lume si a fost o atmosfera neasteptat de placuta (nu ca asta nu ar fi o constanta a arealului respectiv), iar oamenii isi dadeau intre ei sfaturi utile si progresia era evidenta de la run la run.

    Mai pomeneam despre kicker, element care, pe mine unul, m-a entuziasmat cel mai tare. Nu stiu cat de multa lume se da la kickere, cat de multa lume stie cum trebuie sa arate un kicker si cat de delicat este raportul intre inaltimea buzei/ dimensiunea platului/ lungimea si unghiul aterizarii/ curbura kicker-ului efectiv/ lungimea run-in-ului, etc… Ce pot spune insa sigur (si parerea nu este doar a mea) este ca acest kicker este cel mai reusit pe care l-am vazut eu vreodata in Romania, luand in calcul parametrii de mai sus, si am vazut destule, fir-as norocos sa fiu! E ridicol de safe pentru dimensiunile sale si iti ofera suficient airtime pentru a incerca trick-uri si pentru a evolua; trebuie doar trecuta bariera psihologica a primei sarituri. Din pacate insa, nu iti poti da seama de lucrurile astea decat daca te dai pe el…

    Dar sa revenim la partii! Localnic fiind, am putut sa ma bucur din plin de majoritatea zilelor de pow din sezonul asta, prin urmare stiu ce am de facut in perioadele precum weekend-ul trecut; iar asta nu inseamna nicidecum sa caut zapada buna (there is no such thing) si sa dau forja ca monitorii (sic!), ci sa scot twintip-urile si sa ies la joaca. Pe Sulinar (inclusiv Kanzel, dar cu varianta ocolitoare pe langa Zidul Mare) sunt de sus pana jos in jur de 11-12 zone unde poti sa fii creativ si sa te distrezi de minune. Cam asta ar fi logica “jibby-jibby”… Poate are cineva o idee mai buna? Prin padure mai sunt destule spot-uri cu zapada “buna”, dar nu am avut, pur si simplu, zor de asa ceva… Mai e timp si pentru asta!

    Nu vreau nicidecum sa fac apologia Poienii Brasov, fiindca stiu foarte bine cum stau lucrurile si ma enervez la randu-mi de fiecare data cand ma lovesc de romanismul nostru mandru… In comparatie cu Predealul, care nu va fi niciodata statiune, ci cel mult circoteca si o gluma din ce in ce mai proasta, cu Sinaia, unde geografia este mult mai generoasa, dar oamenii sunt rai si preturile exorbitante, Azuga, unde sunt mult mai putine instalatii de transport pe cablu iar atitudinea de asemenea proasta, Busteni, unde amestecul muzical de la baza partiei (Heaven, Andra si O-Zone la superoferta cu Dire Straits, AC/DC si John Lee Hooker) este Cea Mai Mica Problema, sau zonele din afara Vaii Prahovei; Poiana, asa cum este ea, are niste avantaje, care nu sunt de neglijat si pe care le vede destula lume. Gestionarea partiilor prin Ana Teleferic nu este unul dintre aceste avanataje, dar, pana una-alta, gasesc ca trebuie sa fim recunoscatori cu putinul pe care il avem, sa inghitim in sec daca e cazul, iar pentru mofturi de alt calibru sa nu ne adresam Cofetarului Cu Vagoane Pe Sarma Si Gazon La Peron, ci zonelor din afara granitei, unde termenul “statiune” capata legitimitate deplina.

    Va doresc un sincer si calduros NUE KOPO$$$!

    PeEs: Poate imi explica si mie Dana cum sta treaba cu “semi-powder”-ul, fiindca eu nu am auzit niciodata de asa ceva… But then again, maybe it’s just me!

  10. alexosu on 6 February 2008 2:38 pm

    Respect, domnul Maximilian.

  11. dana on 6 February 2008 2:41 pm

    @ maximilian, gata frate, am inteles si m-am predat!! esti un super-meserias!!
    esti de-al zonei si le stii pe toate! brava tie!

    io, mai modesta in ale schiului, cum de altfel m-am declarat inca de la inceput, n-am stiut cum altfel sa-i zic zapezii aleia care cand am ajuns pe partie, arata in multe locuri aproape la fel ca in ziua cand a nins cu o saptamana inainte - un pic mai apoasa (dar la fel de neatinsa de ratrak) - iar daca nu erai atent te infundai pana la glezne.

    poate ar fi fost mai corecta paralela schiat la poiana cu alergare pe nisip la malul marii?

    sorry daca am “zgariat” privirile cunoscatorilor si am bulversat lumea cu nou inventatul semi-powder :)
    dar n-am gasit alta rima!

    p.s. i’m so fucking relax! :))

  12. alexosu on 6 February 2008 3:11 pm

    Dana, e ok. Pana la urma toata lumea a inteles ce si cum.

  13. Maximilian on 6 February 2008 4:58 pm

    “(…) Cause I don’t know nothing and I’m happy as I am
    Don’t know nothing and I never give a damn,
    Don’t know nothing; it’s an easy way to live
    Don’t know nothing and I never gonna give… anybody, anything”

    I won’t take any hostages, fiindca, asa cum spuneam (vezi tri randuri mai sus), nu stiu nimic; cel mult cat de putin stiu! Scuze! Faptul ca sunt localnic nu este intotdeauna un avantaj, ba dimpotriva!

    Modest, mai bine zis submediocru, sunt si eu in ceea ce priveste abilitatile de a controla cele doua doage; nimeni nu stie mai bine decat mine asta! De aia sunt si atat de extaziat de snowpark, locul in care oricine poate invata ceva si poate evolua, atata timp cat isi doreste asta, isi foloseste creierul si isi misca tartita.

    Am inteles de unde a rasarit termenul de “semipow”. :D Doar ca in viziunea mea limitata, pow-ul nu poate fi decat alb sau negru (sic!) si nu permite nuante de gri, fiind Sfant prin definitie…

    Sunt intru totul de acord cu paralela cu malul marii (negre, desigur)! Sa nu uitam cine detine hoteluri si in Efori-yeah! Ma scuzati, Eforie… Canalul este cel mai bun exemplu in acest sens, zapada (zapada?) semanand zilele acestea, in ceea ce priveste coloritul si consistenta, mai degraba cu nisipul decat cu ceea ce insinueaza ea a fi. Dar eu ma gandesc ca este un marketing-trick al Mintii Luminate ANA… De ce sa mai pui oamenii sa mearga la mare, cand poti avea marea (well, cel putin simulacrul de nisip) la munte, in plin februarie, in mijlocul partiei??? A zis cineva ceva de capra si de varza? :)) Ergo: mii de noi multumiri catre ANA; esti dulce ca o prajitura!

    Imi pare bine ca avem simtul umorului, putem comunica si putem rezolva astfel micile neintelegeri!

    Va invit la plaja pe Canal! Lampa o aduc eu. ;)

  14. alb_ca_zapada on 6 February 2008 9:56 pm

    domnu maxi, de ce atitea energii si forte creatoare risipite in amariturile de comenturi? nu mai bine o pui de niste articole p-aici pe derdelus?
    daca te entereseaza (caci pe noi, comunitatea, ne-ar interesa sa mai stim din cind in cind cum e cu poiana si prajitura) astept un semn.

  15. Daniel on 7 February 2008 9:07 am

    multa lume lauda Poiana si nu fara motiv, dar nu pot sa inteleg de ce este folosit atat de rar ratracul in acea zona, in ultimii 3 ani de cand merg pe acolo, de obicei duminica, o singura daca am gasit partia proaspat nivelata; si aici ma refer la Sulinar sau mai bine zis la o parte din el…
    sunt eu prea pretentios?!

  16. cosmin on 7 February 2008 12:10 pm

    @Maximilian: pe cand de-al nostru? Dau casca si ochelarii jos in fata ta :P

  17. Maximilian on 8 February 2008 12:37 pm

    Okay-okay, dupa cate puteti remarca mi-a luat ceva timp sa imi revin, dupa ce am citit ultima oara acest thread (e thread, nu e thread, nu conteaza!)… De atunci am palit, am intrat de mai multe ori in pamant de rusine si m-am purtat fata de mine ca o fata mare ce sunt! :)) Pe bune.

    Treaba sta insa in felul urmator: pe cat de tare ma onoreaza propunerea, pe atat de bine stiu ce timp am la dispozitie in urmatoarea perioada si nu as vrea sa fac cuiva o propunere pe care nu o voi putea onora de fel. Am o lucrare de licenta de scris (easy-peasy!) si o sesiune care cam pluteste in deriva… Pana cand imi revin eu din colapsul asta intelectualo-temporal, pe kanzel vor miji deja ghioceii si bradusile.

    In afara de asta, pentru mine site-ul asta e momentan distractie, nu obligatie, iar daca iti bati joc de distractia ta, stiti si voi ce iese! Spunea cineva, in vremurile bune: “Mixez placerea cu utilul / Rimele cu vinilul / Am…”, dar nu chiar tot timpul! In momentul in care voi dori sa ma manifestez pe acest site altfel decat prin comment-uri, nu voi ezita sa va intreb politicos daca “se poate?”. Am pe teava o teava o fabula-foileton despre cofetariile de munte si vulpoii si motanii ce le administreaza, spre exemplu…

    Pana atunci insa, “so long, and thanks for the shoes!”, cum adecvat ni se exprima Fat Mike acum aproape un deceniu!

    Cheers, bro’s!

  18. Maximilian on 8 February 2008 12:41 pm

    @ Daniel:

    Duminca e cel mai prost moment al saptamanii pentru a te da in Poiana, ratracul e doar o parte dintr-o ecuatie mai complicata, partiile batute nu sunt totul, bunul-simt nu ne este principala caracteristica de neam si glie, iar Brasovul este suficient de “in sud”, intre timp; to say the least…

    Stay greatful! ;)

  19. alb_ca_zapada on 8 February 2008 12:55 pm

    @maxi
    ok mai, go for it, termina facultatea, fa-ti un viitor… oricum, ai grija, cum bine spuneai si tu, masura-i buna in tot si toate :)

    si pin’ la urma si la coada, nu-i bai, noi tot p-aici sintem si la anu…

  20. cosmin on 8 February 2008 2:12 pm

    @maxi: Nice and good run, Maxi! Like in Maxi Jazz!

  21. Daniel on 9 February 2008 11:39 am

    are cineva informatii despre cum se prezinta partiile din Sinaia (Carp) sau Azuga?
    multumesc

  22. cosmin on 10 February 2008 12:22 pm

    @daniel: Esti putin off-topic. Vezi pe forum.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.