Stubaital la mijlocul lui ianuarie

24 January 2009, by alexosu

The Relic dvdrip

Articolul a fost trimis de Alin, cititor de derdelus.ro. Ma bucur foarte tare cand dau de oameni care vor sa impartaseasca si cu altii. Nu ma mai lungesc. De aici incepe povestea lui Alin (poveste pe care o puteti citi si pe blogul sau Summer Catch dvdrip , in versiunea completa). Thanx Alin!

Daca n-a venit iarna adevarata la noi, am mers noi la ea. Am pornit sambata 11.01 catre Innsbruck, si dupa aprovizionarea la Decathlon cu ce ne mai lipsea (manusa/casca/placa/clapar/fermoar) pe noapte poposeam in satucul Neder/Stubaital.

A doua zi, duminica, gramada sa ne procuram skipass. La 10 de acelasi fel primeai al 11-lea gratuit. Am luat skipass regional, pe toata Valea Stubai, sa putem sa ne dam si pe alte piste din zona (ne-a ajuns la 155 Euro/5 zile din 7 consecutive).

Apoi incolonarea spre ghetar… unde am intrat parca in alta lume. StubaiGletscher este cel mai mare domeniu schiabil pe ghetar din Austria si, pentru noi, profanii obisnuiti cu Muntele Mic si Straja, a fost o revelatie.

Urcand cu gondola, ca natafletii ne-am imbulzit afara la prima statie (Mittelstation Fernau), dar de fapt gondola era ghidata de un sistem mecanic pe alt cablu ce te urca mai sus… asa am ramas pe margine ca la offside si asteptam urmatoarea gondola libera (care a si venit in scurt timp). Am ajuns totusi in Gradina Caprelor (Gamsgarten), o imensa statie de telecabina-restaurant-Intersport de unde am luat mai departe un telescaun pana la 3130m. Acolo era soare si bine (pistele sunt multe spre N, la umbra), dupa cateva poze am luat-o la vale. Treptat ne-am dumirit cum e cau urcatul si cu pistele, care pe unde merge… erau atat de multe incat iti trebuiau mai multe zile ca sa te dai pe toate.

N-am mai schiat pana acum pe ghetar si mi-a placut foarte mult, desi zapada de pe partii (ninsa dinainte de Craciun) tot o “gheata” era. Tare, tare! O bateau baietii cu ratrackul, dar tot te zdruncina de numa’ si era foarte neplacut sa cazi. Ce sa mai zic, am cautat partiile negre, si n-am gasit decat una, si-aia betonata. Pana la urma m-am dat pe unde nimeream.

Treptat, am cotit mai pe langa piste, unde era mai moale. Acolo era mai bine. Dar tot era gheata si nenumarate urme inghetate brazdau orisice suprafata de zapada schiabila. Abilitatile mele echilibristice au fost puse la grea incercare. Am ochit partiile rosii punctate (Skiroute nur fur Skilehrer oder Alpinerfahrung) si le-am pus gand rau. Mai ales una mi-a atras atentia: Kanonenrohr (tzava de tun), practic un jgheab inclinat la 45%. Le-am lasat insa pentru zilele urmatoare, ca astia la 16 inchideau instalatiile.

Inca un amanunt… in ziua aia frumoasa de duminica s-a tinut tocmai Stubai Jam; i-am vazut pe cativa in actiune dar habar n-am avut la ce event bengos tocmai asistam (am aflat mai tarziu de aici). Am remarcat dracoveniile alea de trambuline si pipe-uri, dar dracu’ le-a bagat in seama ca eu aveam propriile experiente.

A doua zi, am zis sa facem o tura a zonei. Ne-a zis gazda ca toate partiile din zona functioneaza (ne venea greu sa credem, la cei 15 cm de zapada din vale). A avut dreptate. Am mers la Fulpnes (un mic orasel) la Schlick 2000. Acolo, mai putine piste, dar practic tot versantul (acoperit cu padure de tisa printre care serpuiau partiile) era tot o urma de schi si snowboard. Se dadusera astia si prin scorburi! Era un soare de te-mbia la lancezeala, si ne-am proptit pe sezlonguri ca pensionarii. Privelistea era incantatoare, vedeai oraselele de la poalele muntelui si valea pana spre Innsbruck (astea nu se vad la StubaiGletscher).

Mi-a placut scoala de ski pentru copii: pe cei mai mici ii prindeau de bratele unul linghispir care se rotea, si astia micii nestiind sa ia curba, picau si ramaneau agatati. Nu va temeti nu era deloc horror desi unii mai plangeau. Apoi ii urca cu tot cu schiuri pe o banda transportoare si-si dadeau la vale cu instructoritza in fata. Interesant!

Cirque du Soleil: Varekai psp The Killing Room ipod Langa Kreuzjoch restaurant, versantul e ideal petru lansari cu parapanta si asa Lore a optat sa coboare in zbor (se saturase de ski :D).

Am mai apucat sa mergem doar la Serles si sa ne dam pe cele 2-3 partii de acolo… bineinteles coborand la lasarea intunericului pe partie pana in parcare la masina.

Dimineata urmatoare mi-am bagat bootsii in snowboard, si dupa un scurt contact cu pistele albastre (erau tari ca naiba), am luat la rand bucatile de zapada dintre ele si pistele rosii punctate (alea de zice sa te duci pe ele cu Lehrer si Erfuhrung). Intr-adevar pe-acolo zapada era mai moale, n-o tasasera astia cu PistenBully (asta-i ratracku ‘ lor, asa-l cheama).

Experienta a fost diversa si foarte interesanta. Am coborat pe Wilde Grub’n (traseul de 10km coborare pana in parcare - poate cineva sa traduca asta???) si chiar daca pantele uneori foarte abrupte cu zapada beton nu sunt o combinatie prea fericita, la stilul meu de skior kamikadze era distractiv. Seara am vizitat piscina din Neustift (o intrare/zi inclusa in skipass).

Gone with the Wind trailer

The Spider Woman full movie

Ultimele doua zile au fost de vis! Am fost pulbere… Pardon! … a fost pulver pe ghetar. O zapada noua de aproape 40 cm acoperea totul. Bineinteles ca partiile fusesera batute cu ratrakul… asa ca le-am evitat pe cat am putut.

Cam asta fu Stubaital (Stubai Thal)… a trecut ca-ntr-un vis frumos si prea scurt. Mai vrem!!!

A Good Nightnd Good Luck. movie

Mai multe poze aici.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

11 Raspunsuri la “Stubaital la mijlocul lui ianuarie”

  1. Solo Radu on 24 January 2009 7:13 pm

    frumos tare pe la Stubai…trebuie mers s-acolo ;)

  2. DanNic on 25 January 2009 9:03 am

    Da, foarte frumos, eu am fost in Decembrie de pe 21 pana in Ianuarie pe 3. Am prins o vreme minunata, nu am iertat nici un ski route, dar cea mai tare experienta a fost dupa ce am platit intr-una din zile un ghid de off-piste care ne-a dus prin niste locuri superbe, cu pulver de un metru, si fara urme.

    Pai credeti ca ne-am mai intors pe partii? Chiar daca atunci cand am fost noi nu erau foarte inghetate si era o reala placere sa faci turele de incalzire de dimineata pe ele…:-)

  3. zappa on 25 January 2009 11:54 am

    Ca o mica observatie: exista o mica poveste despre Stubai Gletscher si moartea unui canadian (in 1989 si in conditii de zapada de august, e adevarat):
    http://www.avalanche-center.org/phpBB2/viewtopic.php?p=589
    si documentarul (cam plin de patetisme americane, dar ofera ceva informatii):
    http://www.cbc.ca/fifth/iceman/video.html

    Mai exista si incendiul in tunelul de funicular de pe Kitzsteinhorn (http://en.wikipedia.org/wiki/Kaprun_disaster).

    Se pare ca austriecii isi apara turismul cu dintii si nu prea cauta vinovati cand se intampla ceva care le-ar pune in pericol 10% din PIB.

  4. kiks on 25 January 2009 7:02 pm

    @zappa: orice munte, mare sau mic, are victimele lui. De remarcat ca in ghetarul Stubai nu sunt crevase “fara fund”. Ele exista bineinteles, dar sunt suficient de largi ca sa poti ascunde o casa de locuit in elesi sa fie vizibile si de miopi … sub soarele de primavara, ca acum sunt acoperite complet.
    @DanNic: foarte buna idee sa iei un ghid local! Daca cineva vrea sa mai vina, sa dea un semn. Va pot arata cateva locuri frumoase, fiindca zapada proaspata la care poti ajunge cu lift n-are viata mai lunga de 9:30 dimineata.
    P.S. Wilde grub’n = groapa salbateca.
    P.P.S. Cineva interesat de o tabara de ski de vara pe ghetar?

  5. alb_ca_zapada on 25 January 2009 9:20 pm

    @kiks:
    ce dracu n-ai zis de acu 2-3 zile?? ca eu plec miine si am 3 zile de dat inainte de ispo… dar deja mi-am facut o rezervare la hintertux… damn it!

  6. radubu on 26 January 2009 9:04 am

    eu am fost anu’ trecut acolo… de remarcat ca e singurul ghetar la care merge pe schiuri pina la tallabfahrt (la restul poti sa cobori pina la mittelstation)

    am avut un pass pe toata zona innsbruck. tot bizon se inghesuie la axamer. doua merita mentionate express: igls (patscherkofel) http://www.innsbruck.info/igls
    unde e o pista de cupa foaarte rapida (alea de pe ghetar is usurele da asta de aici te face sa simtzi morcovu’). de asemenea pe pista de bob la nu-sh ce ora te potzi da o tura cu bobu’ la peste suta la ora!!!

    shi glungezer http://www.glungezerbahn.at/winter/index.html#
    care e mai ferita shi nu se duc decit localnicii. aici e foaartee lat, shi la doi-trei pe pirtie potzi sa-ncerci carvingu ala cu lasatu’ jooos pe-o parte. la scaunele de sus m-am dat o zi singur . nu mai era nimeni shi alea mergeau goale. bun shi de offpiste.

    have fun

  7. alb_ca_zapada on 26 January 2009 9:49 am

    @radubu
    bleeah, carving… pirtiile sint bune ca sa ajungi la instalatii :D

  8. kiks on 26 January 2009 9:32 pm

    @alb: ce nepotrivire dom’le! :) na las ca n-au intrat zilele in sac, cu atat mai putin alea de dat. Poate mai gasesti un zbor la innsbruck in jur de 11 feb si te iau de la aeroport. Ca pretext poti invoca Inferno-ul lui martin de la Ischgl. Sursele mele zic ca 1 brigada de Romania o sa faca un pit-stop in Innsbrooklyn…dapoi maine si poimaine o sa ninga iar in tot Tirolul, deci oriunde ai fi, distractie garantata:) + ca oricum aici o sa fiu de gasit min. pina in aprilie-mai.
    Repet: careva interesat de summer camp? park cu teleski propriu, cazare ieftina la cabana, gratare etc.?!?

  9. ghitzuca on 27 January 2009 10:54 am

    @kiks ash fi eu dar cam la catzi bani ajung sa fie cazarea+pass-ul?

  10. kiks on 27 January 2009 3:27 pm

    ca sa primim reduceri de grup ne trebuie min. 20 de participanti. daca nu se intruneste numarul asta, calculeaza ca. 20 euro pt cazare si 176 pt pass de 7 zile. Un zbor Bucuresti-Viena incepe de la 44 euro cu sky Europe, de la Viena la Innsbruck sunt legaturi cu liniile Niki (Lauda, evident!) si Austrian Arrows.

  11. Innsbruck si Tirolul austriac : derdelus.ro on 2 March 2010 10:52 am

    [...] iesire la schi si snowboard in Innsbruck, dupa ce anul trecut tot el ne-a povestit cate ceva despre Stubaital. Asadar, Innsbruck, boys & [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.