Snow Makes Us Happy
 

Cum imi cumpar clapari in 7 pasi

Asta e volumul 3 din interminabila saga a claparilor noi. Nu vom inceta sa sustinem: partea cea mai importanta la schi e claparul, belive it or not.

How I Won the War release

Multi dintre noi ajung si prin tarile straine si lor le recomandam sa isi ia de acolo clapari. In orice resort civilizat exista cel putin un nene care se numeste boot-fitter. Asta e omul care te incalta. E foarte important si munca lui costa, asta pe langa claparul pe care il cumperi, de preferat, tot de la el. Jobul lui consta in a adapta un clapar pe fiecare picior al fiecarui cumparator. Nu e obligatoriu sa treceti pe la el, dar unii oameni cu conformatii dificile chiar au nevoie.

In randurile de mai jos am incercat sa schitam 7 pasi pentru a ajunge in claparii potriviti (aici e un joc de cuvinte, intelegeti voi).

1. Nu-ti asculta prietenii

Nu exista clapari buni pentru toata lumea. Daca amicul si-a luat niste Atomicuri dupa care salivezi, nu te grabi sa iti iei acelasi lucru, e foarte posibil sa nu iti vina bine. De asemenea, nu ar trebui sa conteze prea mult culoarea sau alte detalii cosmetice/estetice. Da, atat de importanti sunt claparii.

2. Nu te grabi

Claparii se probeaza incet. Intai cauti un clapar plecand de la numarul de la pantofi, dupa care iei un numar mai mare, unul mai mic, alt brand, alt gen samd. La inceput orice clapar va parea mic. Nu e o problema grava, toti claparii pierd cativa mm in primele zile de folosinta. Ciorapul interior se compacteaza usor. Claparii se inchid incet, fiecare clapa la 1-2 minute. In tot timpul asta ar fi bine sa mergi prin magazin. Sa ziceam ca pana la urma, impreuna cu specialistul, te-ai hotarat la un model. De aici incepe procesul de “modelare” a ciorapului care poate dura pana la cateva ore. Si nu poti sa dai 2 ture pana cand e gata, trebuie sa fii acolo.

buy Cashback

3. Mai bine mai mic decat mai mare

Asta e o capcana in care cad multi. Un clapar nu trebuie sa fie din cale afara de comod. Daca e prea comod inseamna ca e mare, iar un clapar mare poate duce la accidentari. De la entorse de glezna pana la fracturi de tibie. In plus, un clapar prea mare te poate face un schior prost – te vei trezi stand prea spate, sau fara balans.

4. Nimeni nu se atinge de shell

Shell-ul este partea din plastic a claparului. Coaja adica. Daca ciorapul poate fi maltratat in fel si chip, shell-ul ar trebui sa ramana intact. Numai in cazuri exceptionale se pot face modificari. In mod normal trebuie probat si fara ciorap. Proba se face in felul urmator: se scoate ciorapul, se baga piciorul in asa fel incat degetul mare sa ajunga in capat. Acum intre calcai si claparul fara ciorap trebuie sa fie spatiu de cel putin un deget, dar nu mai mult de un deget si jumatate. Nicio alta parte a piciorului nu trebuie sa fie in contact direct cu claparul, in afara degetului mare, ca piciorul sa stea bine cand se va introduce ciorapul.

5. Atentie la ciorapii mai mici

Unii producatori lasa in mod intentionat un mic spatiu intre ciorap si partea de plastic a claparului, in zona varfului. De asta poti sa iti dai seama daca la proba shell-ul e ok (vezi punctul 4), dar cu ciorap claparul pare foarte mic. Asta nu e o problema, pentru ca un fitter bun poate sa intinda putin ciorapul in asa fel incat sa se potriveasca bine.

6. Partea superioara a claparului e foarte importanta

Partea superioara a claparului (cuff), nu e inalta doar ca sa tina zapada departe de picioare, ci e cruciala pentru controlul schiului. Tibia trebuie sa fie stransa uniform si ferm de clapar. In mod normal, cand strangi claparul, trebuie sa folosesti unul dintre nivelele medii ale clapelor, pentru a nu deforma gheata. Majoritatea claparilor au un reglaj “micro” al clapelor: foloseste-l cu incredere.

La fel de important e si unghiul pe care il face gheata claparului. Multi clapari au si aici un reglaj pe care e bine sa il faci pentru ca gheata sa ia forma piciorului.Verifici chestia asta daca, stand cu schiurile pe o suprafata plata, nu se pierde contactul in parte din fata a schiului. Asptectul asta e foarte important pentru persoanele cu picioarele deformate (cracanate sau in X), si claparul trebuie reglat (reglajul se numeste “canting adjustment”).

In fine, inaltime claparului poate afecta pozitia in care schiezi. Un schior mic de inaltime ar putea avea probleme in clapari foarte inalti.

7. Atentie la marimi

In general, ca si la pantofi, marimile nu sunt standardizate. Nu e obligatoriu ca orice clapar 10 sa iti vina, daca ti-a venit unul la un moment dat. Asa ca probeaza fara prejudecati, de nici un fel.

Caligula et Messaline movie download

Articolul de fata e o adaptare a acestui articol (l-am gasit interesant, ne-am gindit ca v-ar folosi). Ar fi bine sa studiati tot site-ul asta, btw.

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii