Snow Makes Us Happy
 

Cum aleg claparii? (2)

In materie de clapari, nu prea ar trebui sa existe branduri preferate, caci, nu-i asa, claparul bun e ala de ti se potriveste cel mai bine.

Totusi, asa cum exista schiuri specializate, exista si clapari pentru diverse tipuri/niveluri de schior. In plus exista modele care au nume diferite, chiar si preturi diferite, dar sunt in esenta cam acelasi lucru. Ca sa fie si mai complicat, caracteristicile unui anume model pot varia semnificativ de la an la an.

De exemplu claparii Atomic sunt in general rigizi si ingusti, Dalbello sunt mai comozi si usor de customizat, Tecnica sunt mai largi si usor rigizi, Salomon sunt ceva mai soft, Nordica sunt mai scumpi. Astea sunt tendinte generale, nu trebuie luate mot-a-mot.

Cu cat schiezi mai in forta si cu viteza mai mare, cu atat claparul trebuie sa fie mai rigid, sa poata trasmite mai repede si mai exact forta catre schi.Rigiditatea e cea mai importanta caracteristica la un clapar. Neajunsul e ca pot aparea diferente mari intre momentul in care probezi un clapar in magazin, unde e cald si bine, si momentul in care il pui in picior pe partie, unde se presupune ca e frig ca naiba. In general claparul e un compromis intre rigiditate (adica siguranta la viteza si fidelitatea cu care iti transmite informatii despre partie) si comoditate. In ciuda importantei, rigiditatea nu are o unitate de masura standard pentru toti producatorii. Asa ca inainte sa cumperi un clapar, trebuie sa vezi cam cum sta treaba la fiecare brand in parte.

Ciorapii sunt si ei foarte importanti. Feedback-ul pe care ti-l da claparul se poate opri in grosimea ciorapului. La fel, reactiile corpului se pot pierde intre ciorap si claparul. Ideea e ca piciorul, ciorapul si claparul sa se miste impreuna. Sunt multi schiori de competitie care schiaza fara ciorapi. Nu vrei sa faci asta pentru ca mirosul… iih.

Niciodata nu e de ajuns, asa ca spun si eu: schiul nu incepe cu schiurile, cum s-ar putea crede, ci cu claparii. Cumpara clapari, inainte de orice. Si probeaza-i bine, documenteaza-te bine. Daca nu te descurci, intreaba-ne :).

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii