Snow Makes Us Happy
 

Dăm două perechi de schiuri

Dăm două perechi de schiuri

După cum știți, aici pe Derdeluș suntem fani vechi Volkl. Pentru că sunt schiuri serioase, pe care te poți baza mult timp, care duc multe și te scot oricând din încurcătură. Poate nu sunt cele mai fun schiuri, dar au un feeling foarte special puse pe zăpadă.

Anul trecut am făcut fericit un prieten de Derdeluș –  dădeam o pereche de Volkl Karma care nu mai văzuseră pârtia de ceva vreme și era păcat. Anul ăsta facem același lucru, dar mărim miza. Ideea ne-a venit prin decembrie, când îi spuneam lui Bogdan că vreau să schimb the all-mighty Mantra și că o să îl dau, ca si Karma, pentru un comment bun. Așa și-a adus aminte că are o pereche de Volkl Snowwolf “în țiplă”, noi-nouțe și neschiate. Deci, le dăm pe amândouă. Yey! Sunt schiuri foarte diferite. Unul e greu, lat, lung, rigid, bad mofo. Și schiat și abuzat intensiv timp de vreo 3 sezoane. În ultimele două ierni a ieșit destul de rar din garaj. Celălalt e exact opusul – ușor, subțirel, schiu clasic de tură – genial în sus, bun în jos.

Cum Snowwolf nu a fost schiat deloc de nici unul dintre noi, nu o să insist prea mult. Dimensiuni: 113-76-100, lungime 170, radius 20m, greutate 2700 gr/perechea (da, atât de ușoare sunt). Core din lemn full. Va fi schiul ideal pentru ture lungi. Review-urile spun că e și un all-moutain decent care se descurcă destul de bine în multe feluri de zăpadă, în special pe firnul de primăvară. Pune-i o legătură ușoară, un Dynafit sau ceva asemănător, o pereche bună de piei și zâmbește-le înțelegător celor care se înghesuie pe pârtii și stau la cozi la instalații. Tot muntele e al tău.

Pentru mine, Mantra a fost primul schiu lat, cel cu care am crescut ca schior de offpiste. Review-ul publicat imediat după prima zi de dat mă cam face să râd acum. Pe cât de bucuros eram de noile schiuri, pe atât eram de departe de adevăr, pentru că Mantra e un schiu pe care l-am înțeles deplin în timp.

Dimensiuni: 133-96-116, radius 24,8 m la lungimea de 191 cm. Cu piei CollTex Mix, folosite de 3 ori, pe care le dau împreună cu schiurile dacă sunt dorite. Montate cu Marker Duke (pe care intenționez să le păstrez, dar sunt dispus să le las pe schiuri pentru suma modică de 200E).

Cu Mantra m-am dat pe orice – de la pârtie perfectă, până la pow de +1m, scoici, crustă, zăpadă tocată, moguli, absolut orice. Niciodată, dar niciodată, schiul nu a părut depășit de situație. Au fost momente în care simțeam că trebuie să le mulțumesc pentru ajutorul dat și pentru că m-au scos din încurcătură. Cum ziceam, poate nu e cel mai fun schi din lume, dar e unul dintre cele mai de încredere. Pe pârtie merge brici, doar că are nevoie de mult loc pentru a vira. E ca un GS foarte lat. Așa se simte și la mână – rigid, în special în zona mediană și torsional. În afara pârtiei, însă, e terenul lui. Cel mai bine se simte în zăpadă tocată sau windpack, iar crusta devine brusc un loc agreabil sau chiar distractiv.

Deși e lat, nu e un schiu de powder. E un all-mountain/big-moutain. Nu e rocker, nu e twin-tip (coada e puțintel îndoită, cât să nu agațte în zăpadă mai mare. E genul de schiu care nu prea se mai face azi. Cere tehnică bună și picioare antrenate. E lung, așa că nu va fi ușor de păcălit în păduri, iar un culoar îngust mai bine l-ar da drept decât țopăit. E un schiu care se trezește la viteze medii și se distrează la viteze mari. Nu foarte mari, deși nu am ajuns niciodată la o viteză prea mare pentru Mantra. Oricât de tare am mers, părea că mai are o rezervă.

Nu mai e la prima tinerețe. Fără să aibă probleme majore, tot se vede că a trecut prin multe. Principala problemă e talpa – alunecă destul de greu. Se rezolvă cu ceară, dar trebuie aplicată destul de des. O altă problemă s-ar putea să fie o îmbunătățire: ambele schiuri sunt ușor rocker. Să zicem early-rise natural. Inițial aveau camber 0, deși la manual zicea altfel. Puse talpă pe talpă se vedea că erau perfect plate. În rest zgârieturile obișnuite de pe top-sheet. Niciodată nu am avut probleme cu canturile, nu le-am lovit. Bubulu, omul care le-a îngrijit în ultimii 3-4 ani, zice că mai e suficient cant.

De ce îl dau, deci? Pentru că vreau altceva, mai ușor și mai fun. Schiul de big-mountain e ANTul, care nici el nu mai e chiar nou. Încă nu știu cu cel îl voi înlocui, dar sigur va fi rocker sau early-rise pe față. Și sigur va fi twin-tip.

Bun. Astea-s, deci, schiurile: o pereche de Snowwolf pentru ture lungi, o pereche de Mantra pentru orice (cu piei și, eventual, legături). Fiecare pereche va merge la câte un câștigător/câștigătoare. Cum le câștigați? Ca și data trecută, ne faceți din vorbe: de ce vreți schiurile astea? Urnele se închid peste aproximativ 2 săptămâni. Spor!

PS. Poza e de la Mălinul din 2007. Cu Mantra în picioare, normal. A fost o iarnă bună, așa îmi aduc aminte.

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii