Movement Jackal - povestea căluțului de lemn

9 February 2012, by bubulu

La un an și aproape 80 de ture date cu Jackalul, cred că pot să am o imagine, poate partizană, dar totuși o imagine bazată pe fapte nu pe vorbe. Să o luăm pe rând.

În pudră căluțul se descurcă fantastic: Îi place, chiar dacă este un pic diferit de tancul 999 avut înainte. Căluțul aleargă, nu rupe, zboară, mai ales când îi pui în iesle zăpadă neatinsă. Se manevrează ușor chiar și cu un bocanc de tură, căluțul fiind ușor de călărit, dar sigur și precis.

În gheață (hard pack) căluțul nu te lasă la greu. Anul trecut pe Coștila, pe pantă de 45, nu a fost cu nimic mai prejos decât fratele lui mai puternic - Movement Thunder călărit de Șoșo.

În crustă căluțul se mișcă bine, chiar dacă nu îi place. Nu îți dă senzația de nesiguranță dacă îl călărești bine. De multe ori cea mai oribilă crustă poate fii o provocare.

În firn, aici cam orice schiu merge, dar căluțul Jackal iese în evidență. În firnul acela moale, netransformat încă, fleoșcait și greu de virat, Jackalul plutește incredibil, salvează o zi care părea ratată. E mai puțin meritul schiorului, căt al schiului.

În scoici nu se simte chiar bine, fiind foarte ușor, cu vârful moale. Dacă nu ești destul de hotărât să încarci fața cum trebuie și stai pe cozi, s-ar putea să ai o problemă și să te arunce cât colo. În rest, dacă ești hotărât și cu tehnică pe măsură, este destul de ușor să compensezi cabrarea căluțului și să reușești să îl ții pe drumul pe care vrei să mergi.

La deal. Căluțul la 1.85m, cu marker Duke cu tot, cântărește în jur de 3 kg/pe schiu. Nu cred că ar da înapoi să meargă la un concurs de tură. S-ar descurca onorabil, chiar dacă nu cu pretenții de podium. În spate l-am dus în Făgăraș, pe muchia Scărișoara, aproape 1500m diferență nivel, cu colțari, piolet, sac de dormit și alte acareturi și nu pot să zic că m-a îngenucheat.

Inchei cu o poezie… È™i după un pahar de Smokovaca.

Doamne, daca-mi esti prieten,
Dă-i în scris porunca morții,
Când și-o ascuți pumnalul,
Să-l înfigă-n mine, Doamne,
Și să lase-n viață calul.

Vizionare plăcută..


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

4 Raspunsuri la “Movement Jackal - povestea căluÈ›ului de lemn”

  1. cristiorto on 9 February 2012 6:40 pm

    FOARTE FRUMOS, BRAVO!
    ps: te invidiez, 80 de ture intr-un an…..

  2. alexosu on 9 February 2012 9:02 pm

    Sună a declarație de dragoste :). Sunt câteva imagini fantastice în film, felicitari Bubulu!

  3. bubulu on 10 February 2012 10:12 am

    Anul asta si cel trecut,din punctul meu de vedere nu au fost nişte ani buni, vânt mare,viscol,cabină in Buşteni nu a mers aproape o lună de zile, in anii buni aveam si o sută de zile de schi pe sezon,90 la sută fără sa merg pe urmele cuiva,deci 80zile nu e chiar asa de fantastic;-).
    Din păcate mi s.a stricat aparatul foto asa ca câteva week-enduri o sa fie doar cu poze din telefon. Sper sa il repar după ce vin din Bansko, si sa mai filmam pentru proiectul ,,maşina învierii,, si prin munţi, ca de dealuri si păduri sunt satul;-).

  4. bubulu on 10 February 2012 10:23 am

    @alexosu-mersi de apreciere:-). Sa îmi repar aparatu si am in plan o tură de infraţire între ţările si popoarele noastre cu taica Soso prin Făgăraş;-)si sper sa mai facem câteva cadre frumoase:-).

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free