Azuga :(, Azuga :)

5 February 2012, by alexosu

Ca sa reiau o vorbă celebră din jargonul fotbalistic, weekendul ăsta a avut două zile distincte. Dar să o iau cu începutul, respectiv cu drumul de vineri seară încolo.

Am ieșit din București aproape de ora 21.00. Am deschis înaite să plec TV-ul pentru câteva minute și am aflat că vine apocalipsa. Întai ne îneacă zăpada, apoi de îngheață ploaia și apoi mai urmează niște chinuri la fel de groaznice. Mai rău, se pare că oamenii au și crezut, drept pentru care au devalizat raioanele de carne din supermarket-uri. Nu-i nimic, crește consumul.

Am închis TV-ul repede, am mai dat un ochi pe singura sursă cu adevărat credibilă privind drumurile - Infotrafic, am aflat că se circulă în condiții de iarnă (surprizător, nu?) dar că DN1 e ok. Așa că am plecat hotărât spre munte, de unde veneau numei vești bune - ninsori masive, temperaturi scăzute, un paradis. Am ajuns după vreo 2,5h în Bușteni unde nu am văzut așa multă zăpada ca acum de cel puțin 10 ani.

Deja visam numai linii perfecte în zăpada perfectă. Deh, așa e cu visele. Veniserăm pregătiți cu un GoPro Hero și plănuiam un debut fulminant în lumea filmului. Sâmbătă dimineață se anunța un mic dezastru: temperatura crescute la 1-2 grade și ninsoarea se transformase în lapoviță. În Sinaia după 2 ore de dat chiciura jos de pe cabluri și role s-a pus un vânt care a trimis tot personalul acasă. Așa că am ajuns, mai mult de nevoie, în Azuga.

Prima tură, pe Cazacu (oficial închisă), a fost și cea mai bună. Pe prima jumătate pârtia era bine bătută, iar peste se pusese un strat de 20-30cm de zăpadă proasătă. Mai jos, zăpada proaspătă era mai tasată si considerabil mai grea, dar inegală și imprevizibilă, drept pentru care au început căzăturile. Foarte repede toată zăpada s-a transformat într-un fel de marmeladă greu de schiat, care te fura ușur și apoi te punea la pământ. O deziluzie mare, având în vedere aștepările cu care începusem ziua. Pe Sorica lucrurile au stat mult mai bine. Oamenii din Azuga au băgat masiv ratrackurile, așa că zăpada era cum trebuie. În a doua jumătate a zilei am trecut pe Volkl TigerShark, full carving power, și am băgat câteva gonete.

Astăzi așteptările erau, evident, destul de moderate. Am sunat cu o oarecare speranță în Sinaia, dar fără noroc: toate instalațiile de la 1400 în sus erau bocnă, nici vorbă să funcționeze ceva. Deci tot Azuga. Supriză mare: din nou ratrackurile și-au făcut treaba peste noapte. În lipsa ploii de sâmbătă, deși a fost destul de cald, zăpada a fost foarte-foarte bună și pe pârtie, și pe lăngă.

A fost o zi de schiat în mare viteză - singura formă de distracție în Azuga. Am scos vechea pereche de Mantra la lucru și a fost minunat. Mi-am adus aminte de ce îmi place schiul ăsta: își face treaba fără să comenteze o secundă. Primele două coborâri au fost pe Sorica, unde pârtia era ca în palmă. Zăpada încă avea forma de napolitană pe care o lasă ratrack-ul și era destul de moale. Schiurile lăsau două urme perfecte, iar efortul era minim.

Apoi am schimbat, am trecut pe Cazacu, unde a fost mult mai distractiv decât puteam să cred, mai ales după ziua de sâmbătă. Pe lângă pârtie zăpada proaspătă de la primele ture s-a tocat repede, dar era relativ moale. Nu neapărat ușor de schiat, cât foarte distractiv, atâta timp cât nu păstram o viteza peste medie și nu mă încurcam printre dune. Mantra sunt schiuri hotârăte, care trec prin tocătura asta fără emoții și fără ezitări. Așa că datul în viteză a continuat și pe lângă pârtie.

Pe la 13.45, după mai bine de 10 coborâri, am zis că a venit momentul să punem punct. Am plecat la 17.00 din Bușteni și în două ore intram în București. Deci fără panică.

Despre GoPro o să vorbesc mai detaliat într-un alt articol. Cert e că în prima zi nu a ieșit mare lucru. Mai întâi că nu am știut să punem camera ca lumea. Aproape că îmi filmam clăparii. Apoi că am reușit să aburim carcasa în gondola unde era cam ca în saună. Apoi că a fost ceață și oricum nu s-ar fi văzut mare lucur. Și, în cele din urmă, pentru că am reușit la o căzătură mai serioasă, să îi smulg suportul adeziv de pe cască. Nici o pagubă, oricum nu era bine pus. Sper că din ce am filmat azi să iasă 1-2 minute de imagini decente. Revenim pe tema asta. Până atunci, vă las cu imaginea din Bușteni.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

4 Raspunsuri la “Azuga :(, Azuga :)”

  1. Simona on 7 February 2012 7:56 pm

    F bine!
    Mi-a fost teama de drum,caci la cum “nu” se deszapesezc drumurile risti sa ramai introienit chiar si pe DN1;vineri se circula binisor in zona Campina-Baicoi.
    F bine ca ai profitat.
    Poate sf asta de saptamana sa fie mai linistit.

  2. sorinternet on 9 February 2012 10:44 am

    Duminica, m-am incumetat sa ignor urgia de gheata garantata de anm si televiziuni si am condus lejer pana la Sinaia. Cu ceva treaba pe-acolo am zis ca nu strica sa imi arunc si schiurile in traista. Cu copchii la purtator, lac de transpiratie (stii ce inseamna sa sa echipezi doi copii luati din somnul drumului si apoi sa-i duci la toaleta si apoi sa le dai jos claparii ca nust ce cuta au facut ciorapii si iar sa-i incalti, sa-i urci la locul faptei si apoi sa te intorci jos in parcare ca aia mica si-a uitat ursuletu’ fara de care nu stie a schia… etc) m-am postat la casa de bilete de la gondola. Ningea superb, fara vant, ma si vedeam urcat la 2000 cu schiurile cele noi si copiii rodati pe partiile din Austria. Era ora 12, asa ca pass-ul de o zi era inutil iar de-o juma’ de zi nu se da pe la noi. Asa ca am cerut cartele cu puncte, cat de multe si i-am intins doamnei casier cardul care mi-a spus zambind ca nu accepta card, numa’ cash.. Ca ce daca la altii in padure sau la 3000m cardul e unanim acceptat, la noi nu. Ma si vedeam coborat in centru in cautare de bancomat. Noroc cu ceva schiori de la coada care au s-au milostivit si mi-au cumparat ceva euroi ramasi de pe partiile de dincolo. Adica am incalcat ceva cod fiscal practicand schimb valutar neautorizat (don’ Blejnar, sa traiti, ma supun rigorilor legii). I-am oferit doamnei casier bancnotele-pasaport-spre-fericire care mi-a dat la schimb mult doritele cartele. Nu si bon fiscal. Am ramas, asteptand sa se intample, doamna ma privea cu ochi intrebatori ca ce mai vreau. Ahaaaam, imi zic, de-aia nu puneti voi POS, am ocazia sa ma razbun. Si ii ii zic: bon fiscal. Si ea, cu ochi mari: adica chitanta fiscala? Si eu zic: chitanta, bon, ce vreti numai sa respectati Legea 571/2003 privind Codul Fiscal… Asta face ochii mari si isi intreaba colega, probabil sefa ei, cum se foloseste casa de marcat. Da’ nici asta nu stia… Asa ca au scos ele frumos un caiet din sertar si au inceput sa studieze instructiunile de utilizare a softului, adicatelea pe ce tasta sa apese ele pt ca dracia aia de casa de marcat sa elibereze bonul. Le-am intrebat pe doamne daca telegondola s-a deschis in ziua aia si daca e primul bon fiscal eliberat vreodata iar ele mi-au zis ca nu da’ nimeni nu a mai cerut vreodata bon… Asta spre deliciul celor de la coada care au inceput sa faca aprecieri cu privire la orientarea (fiscala) a domnului primar din Sinaia… Sa nu credeti ca sunt vreun fixist care nu stie in ce lume traieste. Mi se rupe ca nu plateste dom’ primar taxe la stat ca stiu bine ca statul risipeste banii cu osardie insa inteleg de ce telegondola din Sinaia e nerentabila….
    Am schiat, vreo doua ore, caci au cazut ceva brazi pe partie (!!! - asta e o alta poveste, cum dracu au omologat-o daca e periculoasa) si s-a inchis distractia. Iar mai sus de 1400 nu urca nimic. M-am razbunat luni, la Busteni, unde am schiat pe o partie amenajata ca afara, cum nu credeam ca e posibil la noi, impartind minunatia aia de covor cu maxim 10 alti schiori. Pt asta, i-am iertat de bon fiscal ..:)
    Va dau o idee de subiect: stie cineva, vreun operator de cablu de la noi care elibereaza bon fiscal? Ca eu nu am intalnit.

  3. tomcat_ct on 9 February 2012 12:31 pm

    Alta chestie potential periculoasa:
    Pe partia de la telegondola in Sinaia duminica urca nestigherit ratrak-ul in mijlocul zilei de schi-nu tocmai un lucru rau ati zice;Dar nimeni nu a dat nici un semn si nu avea nici un fel de avertizare sonora. Cum partia este destul de ingusta si plina de viraje eu nu l-am vazut. Noroc cu colegul Mariusica(thx dude!!!) care a urlat de 3 ori la mine cat l-au tinut plamanii; altfel considerant ca aveam ceva viteza, cred ca fix in el ma infigeam;

  4. Mihai on 9 February 2012 3:29 pm

    @sorinternet
    Da, anul asta in Poiana mi-a dat intotdeauan bon fiscal, impreuna cu cardul.
    Insa am avut o data surpriza ca la examinare sa vad ca pe bon aparea doar 80% din suma platita. Cu alte ocazii suma de pe bona fost corecta

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free