Risc maxim (5) de avalansa in Fagaras si Bucegi

14 April 2011, by alb_ca_zapada

ATENTIE, bip-bip, toate beculetele rosii sint aprinse. ANM, prin Serviciul Regional de Prognoza a Vremii Sibiu avertizeaza asupra unui risc maxim de producere a avalanselor. Pe scara europeana de evaluare a riscului, gradul 5 inseamna ca instabilitatea stratului de zapada este generalizata si ca chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari dimensiuni.

Asadar, oameni de zapada, a nins, este frumos. Aveti insa mare grija, fiti informati si pregatiti. Poate nu ar fi rau sa aruncati citiva ochi si pe brosura asta (o gasiti in punctele de acces catre zonele supuse riscului, Sinaia, Busteni, Balea).

Iata aici ce se spune in buletinul Nivometeorologic emis astazi (varianta completa, aici):

LA ALTITUDINI DE PESTE 1800 M -RISC FOARTE MARE (5)

În următoarele 24 ore va ninge şi se vor mai depune circa 5-10 cm de zăpadă proaspătă, în special în Munţii Bucegi. Mai ales pe pantele cu expunere sudică şi sud-estică sunt formate plăci de vânt recente. ÎN FĂGĂRAŞ Stratul de zăpadă este extrem de instabil prezentând la suprafaţă aproximativ 80 cm de zăpadă proaspătă căzuţi în ultimele 60 de ore, cu rezistenţă foarte scăzută, sub care se află un strat instabil de 20 cm de măzăriche. În profunzime, se menţin straturile cu rezistenţă scăzută, formate din cristale de tip cupă şi feţe plane, care prezintă coeziune slabă. Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari. Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncarcare.

ÎN BUCEGI: Cantităţile de zăpadă căzute îm ultimele 48 de ore în masivul Bucegi sunt de aproximativ 30-40 l/mp dar zăpada a fost spulberată de vânt şi transportată pe văi astfel că, deşi stratul de zăpadă proaspătă măsurat de exemplu la staţia Vf.Omu nu a crescut foarte mult, zăpada este acumulată pe văi unde poate depăşi pe alocuri 2 m. Zăpada e depusă peste structuri de placă mai vechi. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe medii şi mari, iar o slabă supraînărcare (schior izolat/snowboarder coborând lin) va duce la probabila declanşarea a avalanşelor, mai ales pe pantele mai înclinate. În partea inferioară a stratului, spre sol, zăpada este grea şi este formată predominant din cristale feţe plane şi cupă.. Avalanşele generate în stratul de suprafaţă pot disloca cu uşurinţa şi placile de vânt aflate în profunzime, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni foarte mari.



  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

6 Raspunsuri la “Risc maxim (5) de avalansa in Fagaras si Bucegi”

  1. alexosu on 14 April 2011 5:16 pm

    Cu alte cuvinte, iesirile in offpiste sunt excluse. Doar pe partie, dragilor, doar pe partie in weekendul asta. Chiar si asa, se anunta ceva distractie, la cat a nins.

  2. ion on 14 April 2011 5:29 pm

    adica, fara carp? :)

  3. alb_ca_zapada on 14 April 2011 5:31 pm

    exact… :-))… care pirtie domnu alexosu, le poti enumera pt cei mai putini cunoscatori??

  4. Mirel on 14 April 2011 5:48 pm

    @alb
    zapada asta cred ca e comandata de tine din state!

  5. alexosu on 14 April 2011 6:27 pm

    “Partie” e o termen prin care facem referire la pantele defrisate (uneori doar partial) si care sunt deservite de instalatii de transport pe cablu (nu tot timpul) si pe care trec din cand in cand utilaje de batut zapada.

    Mda, definitia nu e chiar precisa, dar oamenii inteleg, ca de aia-s oameni :).

    Oricum, asta e o idee buna de articol.

  6. alb_ca_zapada on 15 April 2011 3:11 am

    @alex:
    pai vezi care e treaba, ca punind in aceeasi oala atentionarea ANM cu privire la ininenta avalanselor pe orice panta peste 1800m cu totala lipsa a lucrarilor de intretinere a pantelor defrisate ajungem la urmatoarea concluzie: atentionarea de risc 5 este valabila si pe pirtii si in statiuni ;)
    @mirel:
    vezi ce face nene un good vibe?

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free