Prognoza ANM zice ca…

10 November 2010, by alb_ca_zapada

Se spulbera visele noastre oare? Am tot auzit si vazut in ultima vreme interpretari optimiste cu privire la iarna ce sta sa vina. Explicatia parea sa aiba putin sens, anume ca petrolul deversat in golful Mexic de catre platforma celor de la BP ar fi incetinit Golf Stream-ul cel responsabil de transferul apelor calde si reci prin Oceanul Atlantic.

Dar iata ca dupa ce vestitii meteorologi polonezi ne dadusere mari sperante, apare acum “interpretarea hartilor” facuta de nu mai putin celebrii meteorologi romani. Analizind putin istoria recenta, noi am fi de parere ca nu e cazul inca sa ne panicam ;) (mai jos extrase din stirea Mediafax).

Din ce vedem acum pe hărÅ£i putem spune că ne aÅŸteaptă o iarnă normală, chiar una mai blândă decât normală. Iată că acum putem contrazice cu argumente informaÅ£iile apărute în spaÅ£iul public în urmă cu mai bine de o lună potrivit cărora ne aÅŸtepta cea mai grea iarnă din ultimii - nu ÅŸtiu - câţi ani” - Ion Sandu, director ANM

Acesta nu a exclus însă posibilitatea ca în anumite perioade de timp şi în anumite zone să apară fenomene meteo extreme, arătând însă că acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile înainte de a se produce.

Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal. Asta nu înseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de o săptămână sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zăpadă de zeci de centimetri. Totul depinde de modul în care ceea ce vedem acum pe hărÅ£i se va distribui pe teritoriul ţării ÅŸi pe durata fiecărei luni, lucru pe care ÅŸtiinÅ£a nu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte. ÃŽnsă din ce vedem acum nu putem spune că ne aÅŸteaptă o iarnă extremă ÅŸi mai degrabă una normală“, a declarat ÅŸeful ANM.

Pentru luna decembrie, temperaturile se anunta aproximativ similare, chiar puţin mai mari decât media lunară multianuală. Precipitaţiile vor fi şi ele apropiate de normal, cu excepţia unor zone din vest şi nord-vest unde cantitatea poate depăşi norma.

Şi în ianuarie 2011 regimul termic va fi în general peste media lunară, excepţie făcând nordul şi centrul ţării, unde temperaturile pot fi mai scăzute. Cantităţile de precipitaţii nu depăşesc valorile normale decât, posibil, în vestul şi centrul ţării.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

8 Raspunsuri la “Prognoza ANM zice ca…”

  1. andrei cosmin on 10 November 2010 5:08 pm

    1.http://www.accuweather.com/video/646598930001/the-euro-winterlets-not-get-too-carried-away.asp?channel=vbbastaj
    2.http://newsblaze.com/pix/2010/1029/pix/weather.jpg
    3.http://www.weatherexplained.com/Vol-1/El-Ni-o-La-Ni-a.html

    In 95 cand ultima oara a fost “El Nina” la putere la noi a fost o iarna foarte puternica. Batranii spun si ei ca atunci cand vreamea buna intra pana tarziu in toamna , iarna isi va arata muschii. Avem toate semnele sa ne bucuram de multa zapada.
    Asa ca ma pastrez super optimist si nu-l cred pe Dl. Sandu care va fi acoperit cu aceste afirmati daca iarna va fi una de poveste.

  2. andrei cosmin on 10 November 2010 5:14 pm

    *erata: La Nina

  3. ion on 10 November 2010 6:20 pm

    ce buna mi s-a parut aia cu petrolul. :)
    totusi, cred ca ar trebui consultati niste cercetatori britanici.

  4. Alexosu on 10 November 2010 6:20 pm

    We’re doomed!

  5. Stefan on 10 November 2010 7:28 pm

    Sa ninga in centru! :D

  6. andrei cosmin on 10 November 2010 11:31 pm

    @admin: e un comentariu inante de : ” *erata: La Nina”care asteapta sa fie aprobat.Multumesc

  7. alb_ca_zapada on 11 November 2010 4:40 am

    @andrei:
    a intrat filtrul de spam in actiune pt ca respectivul comment contine 3 linkuri. sorry.

  8. saQe on 17 November 2010 8:58 pm

    Dar… ce inseamna iarna normala?

    Acum “nu stiu cati ani” o iarna normala era destul de generoasa in privinta zapezii daca imi amintesc eu bine.

    Mai nou “normalitatea” promovata de media este “timp frumos adica 20 de grade in ianuarie :) “, si a devenit anormal sa se puna ceva ploaie si zloata peste botinele Calvin Klein de oras.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free