Iarasi Sinaia, iarasi povesti (?)

13 February 2009, alb_ca_zapada

Ma distrez fantastic de fiecare data cind citesc stiri despre statiuni faraonice in Romania. Oamenii astia inca nu au inteles ca nu avem relief, temperaturi, precipitatii si mai ales public pentru asa ceva (nu, nu protestati, duceti-va marti la schi si veti intelege).

Am tot spus-o: investitorii au inteles demult clenciul de mai sus, ca atare ei nu baga mai mult de doi lei in cabluri. Bancile nu-s proaste si nu dau credite decit cu garantii municipale sau de stat. Daca ai banul tau, idiot sa fii sa ai in buzunar 100 de milioane si sa-i bagi in schi; nu iese busisness plan-ul si cash flow-ul pe nicio parte. Banul public este deci rege in conditii de incalzire accelerata si economie in recesiune.

Ma rog, despre ce este vorba insa: Sinaia se dezvolta!! Apar instalatii noi, apare zapada artificiala. Sa ne fie de bine! Dintr-un articol din Jurnalul National aflam cu emotie ca in Sinaia se vor contrui cam doua telescaune si doua teleschiuri in zona V. Dorului - Furnica - Piatra Arsa.

Super fantastic ar zice lumea, caci ne trebuie statiune misto pentru competitia din 2013. Ce ne facem insa domnilor (primar, Sarbu, etc) cu vintul si cabina pe un singur cablu 1400-2000? Avem telescaun, nu? Hai pe dracu!

Interesul de a transforma platoul Bucegi in zona construibila este vechi. Iata ca odata cu FOTE avem chiar un interes national de vinturat pe sub nasul multimilor. Si probabil in hora asta isi vor da mina si primar, si sirb si jurnal. Chiar si-un bustenar ;). Om trai s-om vedea.

PS: ce nu inteleg eu este de ce ne sezizam doar noi astia din mediul online de lucruri care put de la o posta. de ce nu a cautat raspuns la intrebarea de mai sus chiar articolul mentionat si el mai sus? eh.

PS2: imposibil sa nu remarc (pozitiv) semnele de intrebare ridicate de autorulul articolului cu privire la instalatiile fantoma din Gura Humorului si Piatra Neamt. Ce ne facem insa cu gondola falimentara din Sinaia?

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

30 Raspunsuri la “Iarasi Sinaia, iarasi povesti (?)”

  1. alb_ca_zapada on 13 February 2009 4:36 pm

    teoria e destul de subreda ca sa-mi permit s-o expun in cadrul articolului… asa ca zic aici:
    nu se construieste telecabina noua de mare capacitate pe 2 cabluri intre 1400 si 2000 pt a forta modernizarea drumului de masina pina pe platou… asa se ciugulesc bani in plus de la buget pt drum si comisioane si basca se deschide capatul de pod catre statiunea piatra arsa-padina-bolboci (zona in care detin paduri si terenuri multi politicieni in frunte cu domn nastase).

    asadar fote si statiunea de sporturi de iarna e o gogorita pentru a transforma platoul in statiune cu drum si atv-uri… zic si eu, e doar o teorie… timpul ramine sa o infirme.

  2. Thomas on 13 February 2009 4:47 pm

    Hai sa va dau si de ras, din Jurnalul National:
    “100 de centimetri este grosimea stratului de zăpadă la Sinaia” - Jurnalul
    “Strat de zapada Cota 1400: 15 cm
    Strat de zapada Cota 2000: 45 cm
    Strat zapada Valea Dorului: 45 cm” - teleferic.ro

    Sinaia - 43 cm - vremea.meteoromania.ro

    DAR, ca sa vedem probabil de unde s-au inspirat jurnalistii :))
    “Vizibilitate Valea Dorului: <100 m
    Vizibilitate Cota 2000: <100 m” - teleferic.ro

  3. Grig on 13 February 2009 5:13 pm

    Thomas, inca nu stii sa citesti un ziar.
    Socoteala se face asa: 15 cm. la Cota 1400 + 45 cm. la Cota 2000 + 45 cm. in Valea Dorului fac… surpriza!, 105 cm. Daca scoti marja de eroare de 5cm. ramin exact cei 100 de centimetri anuntati de Jurnalul National.

  4. mariusica on 13 February 2009 5:24 pm

    Aveti si nu aveti dreptate. Anul acesta a fost super ok cu cabina de la 1400 pana la 2000. Cred ca in fiecare zi a urcat, cu mici exceptii. Anul trecut, am fost 3 weekend-uri la randuri si, surpiza, telecabina nu urca ( din Sinaia plecam in Poiana si ups, aceeasi problema). Am inteles ca anu trecut toata iarna nu a urcat din cauza vantului. Dar….daca nici la Sinaia unde e altitudine nu se fac investitii ( si e aproape de Bucuresti), atunci cand si unde?
    Cea mai buna solutie pentru vant stiu ca e teleschiul, asa au facut oamenii de la Straja si o duc bine cand bate puternic, instalatiile merg. Solutii ar fi, bani sa fie si zapada artificiala. Ca fara zapada artificiala…..la anu mumu schi.

  5. mitza(tm) on 13 February 2009 5:32 pm

    o cabina buna urca si pe vijelie - am urcat la ghetar la Dachstein pe un vant cu rafale de peste 100/h de se inchina cabina la la 30 de grade, si nu a fost vorba sa nu urce din cauza vantului

    tare mi-e mie ca placa “e vant sus” e pusa de multe ori ca pretext de a nu da drumul la cabina ca nu e rentabil pt ei - nu e lume sau mai stiu eu ce…

  6. mariusica on 13 February 2009 5:41 pm

    @asta cam asa e, mi s-a intamplat acum doua saptmani joi in Sinaia si nu a fost o placere.

  7. icee on 13 February 2009 6:38 pm

    astia isi bat joc de noi. nimic nou. si da, suntem la mana lor!

  8. perplex on 13 February 2009 6:55 pm

    mai nou….http://www.realitatea.net/elena-udrea-anunta-constructia-in-parang-a-celui-mai-mare-domeniu-de-schi-din-europa-de-sud-est_457882.html….

  9. Sorinescu on 13 February 2009 7:11 pm

    Am fost joia trecuta (parca… sau miercuri). Lume multa, si vant puternic. E clar ca era rentabil la cati oameni erau acolo, insa cred ca isi fac si ei ceva probleme cu bijuteria aia de cabina. Pana la urma e mai batrana ca multi dintre noi si daca o ia vreun specialist la bani marunti nu cred ca mai primeste licenta de functionare. Sunt multe probleme in Sinaia… daca pana in 2013 o sa ramana numai cabina actuala si telescaunul ala nou/bun/frumos dar de nefolosit pe vant puternic care sa faca legatura intre 1400 si 2000 atunci cred ca o sa se organizeze numai concursuri de schi de tura :-)

  10. Sorinescu on 13 February 2009 7:16 pm

    Si ar mai fi ceva de zis cu privire la telescaunul ala de la 1400 la 2000. Tot comentam ca nu inteleg de ce nu i s-a putut pune un paravan de ala de plexic cum am vazut pe afara sau prin Busteni si mi s-a zis ca motivul ar fi ca acel paravan ar face sa se miste prea tare scaunele in bataia vantului. Acum… cam toti am fost pe afara la schi si am vazut cum oamenii aia tin telescaunul functional pe vant destul de puternic fara sa isi faca probleme, insa ma gandesc ca la noi vantul e mai puternic decat la austrieci pe ghetar!… yeah right!

  11. Flipper S on 13 February 2009 7:47 pm
  12. Noel on 13 February 2009 9:51 pm

    Ce poate sa se intample cu o gondola pe vant puternic,
    http://ziza.ru/2009/01/15/ochen_silnyjj_veter.html

  13. icee on 14 February 2009 12:02 am

    sport extrem :D

  14. shepty on 14 February 2009 7:52 am

    man….eu zic ca daca ar deschide zona din valea dorului cu niste teleschiuri ar fi si investitie mica si impact mare.
    si gondola din sinaia e departe de a fi falimentara….
    eu zic sa se bage bani….si om vedea daca se baga cu cap sau daor asa,,,…ca sa se ia spagi din comisioane,..ca de obicei

  15. me on 14 February 2009 4:34 pm

    mai alb ,pai ce facem ,ori plecam toti prin austria , bulgaria ,etc. ,ori renuntam . uite in dubai aia n-au nimic in comun cu zapada dar au ambitii,si au facut ceva .noi n-am putea face ceva ? da’ noi suntem romani.

  16. barbosa on 14 February 2009 6:55 pm

    @alb- din pacate ai dreptate cu ,,cata lume e martea” .Cu exceptia zilei de joi de acum 2 sapt ( eu mai fug) joi de la munca sau am delegatii care se termina cu 2-4 ore ski ) cand era vacanta si nu se putea skia decat la Sinaia in rest 2 echipe de ski cu profu + 5 -10 gealati !!!
    @all - CABINA DIN SINAIA E MODEL 1936 PRIN ANII ‘70 AU ADUS PIESE NOI SI DE ATUNCI CARPEALA !!!
    BAIETII PE CARE NE VARSAM SPUMELE ( PE BUNE DREPTATE ) AR TREBUI,CONF REGULAMENTULUI SA FACA PROBE DE LA 8 LA 10 30
    NU EXISTA 2 SCHIMBURI
    NU SE PLATESC ORE SUPLIMENTARE
    Si atunci e clar - pestele de la cap se impute -SARBU ,COPOS,ADMINISTRATIA LOCALA ,TARFELE POLITICE ………………
    dar azi la Sinaia ,cu exceptia statului la coada 845-930 - probleme cabina , ne-am dat bine ,cu ajutorul lui Dumnezeu

  17. Sorinescu on 14 February 2009 8:29 pm
  18. Sorinescu on 14 February 2009 8:34 pm

    Hai ca s-a rezolvat problema schiului in Romania si in Europa de sud-est! :-))) Stirea din link e geniala. Doamna ministru e si mai si :-))
    Pana peste patru ani cand o fi gata super-statiunea ma gasiti in Bulgaria… unde doamna Udrea nu stie dar are loc niste etapa de cupa mondiala… si nu peste patru ani… peste vreo DOUA SAPTAMANI

  19. Sorinescu on 14 February 2009 8:37 pm

    (sa fiu scuzat ca nu pun toate semnele de punctuatie… nu sunt analfabet si nici agramat, sunt doar grabit sa plec la schi… si nu in Romania!)

  20. Rider Toma on 15 February 2009 7:50 pm

    Au ajuns oamenii pe Luna si…

    E exagerat sa spunem ca in Romania nu se pot amenaja partii. Prin anii 90′ a existat un proiect facut de francezii de la firma sectra ,platit cu 2 mil $ de catre statul roman. De proiectul acela s-a ales praful

    Fracezii au propus o gondola cu plecare de undeva din Sinaia pana la 1800 de m ,(undeva in platul din traverseul carpului si tarlelor.) de acolo au propus o retea de teleschiuri care sa urce pana in 2100 m altitudine (tocmai ca sa inlature problema vantului.)

    AVEM RELIEF si ALTITUDINE , NU AVEM PUBLIC , Este adevarat ca Martea la Sinaia vom avea probalil max.100 de pers.
    Sinaia ,Valea Dorului are altitudine (peste 1800 m ) acolo se poate amenenaja orice (telescaune ,cabluri ,parcuri ,hoteluri chiar si o mini statiune )
    Revin la francezi si citez “….NU ESTE PROFITABIL ”

    VANTUL este o problema la Sinaia pentru cei care nu se pricep la instalatii . Vanturile din Sinaia sunt specifice altitudinii de 4000 m. De ce ? Pentru ca exista acel “Platou Bucegi ” Nu exista alti Munti care sa sparga vantul si sa adaposedeasca instalatiile de transport.,dar cum am scris mai sus ,exista solutii.

    Exista multe statiuni in Austria care nu sunt cu nimic mai presus decat statiuniile din Romania. calatoriti mai mult si lamuriti-va.

  21. jack_in_the_green on 15 February 2009 7:50 pm

    @alb_ca_zapada “Oamenii astia inca nu au inteles ca nu avem relief, temperaturi, precipitatii si mai ales public pentru asa ceva (nu, nu protestati, duceti-va marti la schi si veti intelege).”… Ba iacata-ma ca protestez :)

    Referitor la public: Cozile alea meseriase din toate statiunile noastre si aglomeratia de români din statiunile austriece demonstreaza fix contrariul.

    Referitor la relief si precipitatii: In Austria si Franta sunt bine mersi statiuni in care se schiaza la altitudini de 1500-1800 m pana in aprilie - cu zapada artificiala, ce-i drept. De ce nu s-ar putea face si la noi la 2000 o zona de schi decenta?

    Pe langa asta, de bine de rau, singura statiune de la noi in care s-au construit 2 instalatii noi dupa ‘89 e Sinaia. Asa ca eu sper intr-o Sinaie schiabila in 2-3 ani… Sper sa nu raman doar cu sperantzele :)

  22. Rider Toma on 15 February 2009 8:05 pm

    TELESCAUNUL si Gondola din Sinaia.

    Fie telegondola ,fie telescaunul sunt destul de rau amplasate. In Primul rand instalatiile sunt paralele si (concurentiale) care nu deschid nici o zona noua de schi.
    Telegondola daca ar fi urcat spre 2000 si ar fi avut o statie intermediara (peste 1500 m) ar fi fost un succes.
    Telescaunul . Cine isi aduce aminte de telescaunul vechi ? Stie cineva cate statii intermediare avea vechiul telescaun ? Va spun eu ,exista o statie intermediara la statia Meteo si o alta la pilonul 16 (actualul pilon 14 ) Adica undeva pe la 1600 de metrii altitudine.
    Daca astazi ar exista o statie intermediara la telescaunul de la 1400 -2000 in la intersectia Drumului de vara cu Carpul mic s-ar schia in conditii de zapada naturala min 3 luni pe sezon .
    Limita zapezii este in Carpul mic ,si vantul aduce zapada pana acolo ,s-ar deschide zonele de offpiste ( papagal si tarle ) fata mare a carpului si drumul de vara.

    Minim 3 luni pe an ,sunt Sinaian si va spun ca de la jumatea lui Decembrie chiar pana la sfarsitul lui Martie exista zapada in aceasta zona.

    Ma surprinde doar ca in anii 60-70 s-au gandit la solutia asta si acum nu.

  23. jack_in_the_green on 15 February 2009 8:12 pm

    Si inca ceva… apropo de martzi… Eu chiar as putea sa merg martzi la Sinaia, la schi. Fac parte dintre fericitzii care pot pleca atunci cand o doreste muschiuletzul lor. Dar nu ma duc pentru ca stiu ca porcii nu vor da drumul la telescaun doar pentru mine. E un cerc vicios… Noi nu mergem pentru ca nu dau drumul la cabluri, ei nu dau drumul pentru ca nu e lume. In Austria sunt nenumarate telescaune care merg goale - deci clar in pierdere. Pierderile se acopera din perioadele de varf (weekend-uri) si din instalatiile care merg pline in permanentza. In momentul in care bizonul-proprietar-de-telescaun de la noi o sa priceapa chestia asta, o sa-i vina lume la schi si martzi.

  24. andrey on 15 February 2009 9:38 pm

    looome suntem in romania! pe asti nui interseaza decat cum sa le creasa averile sashi mai faca 10 vile.ii doare undeva de sezon de ski.yo am fost azi in poiana brasov.lupului era intro stare buna dar cand ajungeai pe roshu la a 2-a serpentina era jale.pe sulinar multa stanca…nasol.macar de s-ar chinui shi astia vara sa dea la o parte bolovanii de pe partie.ca fara bolovani s-ar putea skia shi la 20 de cm de zapada(pe sulinar e pajiste shi dak n-ar fii pietre nam avea treaba).da mai e mult pana o sa se rezolve toate astea.fara tunuri in ro se va skia doar la peste 1500m.

  25. alb_ca_zapada on 15 February 2009 9:44 pm

    ma oameni buni, voi ori nu intelegeti ce scriu eu (asta poate e si vina mea) ori nu cititi cu atentie.

    1. o statiune de capacitate mare la 2000 si pe platou are nevoie de transport pina acolo… telescaunul si cabina existente pe tronsonul 1400-2000 nu fac fata in primul rind dpdv al capacitatii… you know, dinamica fluidelor
    2. din cauza de vint este necesara o cabina/gondola pe min 2 fire pe acelasi tronson 1400-2000… asadar, iar nu e bine ce exista
    3. in proiectul cu pricina nu se lua in discutie aspectul asta ff imp al transportului fluxului de public catre cota 2000… degeaba ai sus o capacitate de transport de 3000 pers/h daca pe seg inf ai citeva sute/h si alea incerte din cauza de vint
    4. ref la interesul romanului pt sport (si nu ma ref la uitatul la tv) ramin la parerea mea: sportul outdoor cel mai practicat este intorsul micului pe gratar… stiu, fara facilitati nu exista sport de masa… dar vorbind dpdv al investitorului, schiul nu este un business viabil… schiul nu, insa hotelurile si imobiliarele DA… asadar s-ar putea sa vedem pe platoul bucegi ceva betoane in curind sub pretextul fote 2013 si al interesului national

    got it?

  26. alb_ca_zapada on 15 February 2009 9:55 pm

    @perplex, flipper, sorinescu
    stiti cine este monica iacob ritzi??
    este proaspat unsa ministra a tineretului si sportului… activitatea ei este deci inrudita cu turismul dnei udrea… care dinsele mai sint inrudite si pe linie de partid caci ambele sint membre marcante ale pdl (dna ridzi e sefa tineretului pdl)

    DAR, stiati ca dinsa este inrudita si cu primarul din petrosani?? si nu oricum, sint sot si sotie…

    proiectul mega statiunii din paring este vechi si lupte seculare p-acolo s-au dat.. unele chiar inaintea alegerilor locale, despre unele chiar am scris… APSI a incercat chiar sa obtina de la primaria din petrosani studiul de fezabilitate (in virtutea accesului la inf publice) dar a fost plimbata pe drumuri pina n-a mai avut benzina…

    din informatiile mele se preconizeaza si acolo o mega smecherie de invirtit bani si de nefacut nimic… e pacat insa ca exista partizani creduli a unor astfel de mistocarii

  27. Rider Toma on 15 February 2009 11:08 pm

    :))

  28. alb_ca_zapada on 15 February 2009 11:25 pm

    rizi toma rizi… de fapt cred ca si eu m-am saturat de atita plins… doar risul mai ramine… 68 de mil de euro, bani publici… misto jucarie.

    si n-ar fi o problema daca s-ar cheltui cu cap, dar am o vaga impresie (nu chiar asa vaga dar ma rog, alta discutie) ca in proiectul despre care stiu eu nu a fost prinsa captarea de apa, bazinele si zapada artificiala… cool, huh?

  29. Flipper S on 16 February 2009 10:10 am

    @ alb - stiu mane, stiu cine e ritzi suntem cam de aceiasi virstra si am crescut in acelasi mirific oras, Petrosani. Zvonurile de dezvoltare a unei statiuni de ski au existat de cind imi aduc eu aminte, au existat si palanurile unei statiuni facute cica de ceva francezi, au existat si propuneri de gondole ce pleaca din oras si merg pina pe munte sus (propunere care a revenit in discutie inainte de alegeri) ….

  30. ionel on 22 February 2009 5:52 pm

    da de infratirea cu bansko nu se nai stie nimic? si ca mai jos de viaductul de la banita drumul ii bombardat cu ceva rachete sol-sol….pana fac astia in parang ceva….megrem la straja ii mai bine

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.