Snow Makes Us Happy
 

Cum imi aleg o pereche de schiuri?

.!.

Sense and Sensibility the movie

Into the Storm Addicted to Love movie

the king’s speech psp download

 

Desi sunt foarte multe articole pe derdelus.ro despre schi, nu am scris inca, detaliat, despre cum se alege o pereche de schiuri cand vine vorba de lungime. Asta e primul lucru care trebuie lamurit. Deci – cat de lung trebuie sa fie viitorul meu schi? Raspunsul este foarte simplu: depinde.

Sunt multe variabile: tipul schiului, tipul schiorului, tipul de zapada

the movie “season of the witch”
Prozac Nation film

si lista poate continua. Exista schiori care au acelasi model de schi in 2 lungimi diferite – fiecare schi cu alta destinatie.

Cand vei merge la un magazin sa iti cumperi schiuri, prima intrebare pe care o vei auzi ca fi “ce inaltime ai?”. Ma rog, una din primele 3 intrebari pe care ar trebui sa-ti fie puse. Pe fond insa intrebarea este partial gresita, pentru ca inaltimea nu are foarte mult de a face cu lungimea schiului, ci greutatea este factorul principal.

The Business trailer

Greseala este insa explicabila, pentru ca intre greutate si inaltime exista, in general, o oarecare proportie comuna la adulti. Dar ce te faci cand vine un schior de 160 cm si 90 de kg? Poti sa ii dai acelasi schi ca unui schior de 160 cm si 55 de kg?

Raspunsul ar fi undeva mai in profunzime. Sa facem deci mai multa lumina: de fapt nu greutatea este factorul determinant ci fortele la care este supus schiul cind il calarim la vale. Iar aceste forte au legatura cu masa corporala, forta musculara Ciao movie si nivelul tehnic.

Asadar intrebarea care ar trebui sa vi-o puneti (sau sa va fie pusa in magazine) este de fapt tripla:

  • greutate si inaltime
  • grad de pregatire fizica. tonus muscular
  • stil de schiat

Mai apare o problema: diferite tipuri de schiuri au lungimi “nominale” apropiate, dar lungimi “efective” mult diferite. Lungimea nominala este cea care apare inscriptionata pe schi, cea efectiva este lungimea care intra in contact cu zapada. Sa luam exemplul unui schi de GS de 180 cm si a unui twin-tip de 180 cm. Primul va avea lungime efectiva de, sa zicem, 170 cm, in timp ce al doilea nu va depasi 160 cm. Sau chiar mai putin.

The Meaning of Life dvdrip

Motivul e foarte simplu: din cauza cozii ridicate (asemeni varfului, de unde si denumirea de twin-tip) se mai pierd cativa centimetri. Cam ca in figura de mai sus. Asta inseamna ca un twin-tip ar trebui sa fie mai lung decat un carver cu vreo 10 cm.

Ce e de comparat aici: (100cm + greutatea schiorului) vs. (lungimea schiului). Nu trebuie uitat de nivelul schiorului – in general schiorii avansati prefera schiuri mai lungi pentru ca merg cu viteze mai mari dar si pentru ca in general ei supun schiul unor forte de torsiune mult mai mari.

Daca tot am ajuns la capitolul asta, lungimea si viteza sunt in legatura stransa. Se zice ca pentru stabilitate. Si asta e o afirmatie partial gresita – stabilitatea nu e data neaparat de lungime. Stabilitatea e data de rigiditate si de radius

. Cu cat e mai lung schiul, cu atat va avea un radius mai mare. Si va fi mai stabil in linii drepte sau viraje largi.

In general incepatorii ar trebui sa se orienteze catre schiuri mai scurte (diferenta dintre cifrele de mai sus ar trebui sa fie in jur de 10-15), mai soft si cu radius mic sau mediu. Intermediarii pot sa puna cativa centimetri in plus si sa vada mai multe tipuri de schi. Avansatii sau expertii au cea mai mare libertate de a alege – lungime, rigiditate, radius, latime… Din amestecul asta ies schiuri mai potrivite sau mai putin potrivite. Nu te chinui sa gasesti schiul perfect. Nu exista. Sunt prea multe variabile in joc. Ce poti face, insa, este sa cauti schiurile potrivite pentru scopurile tale.

Pe net sunt tot soiul de tabele si formule care dau lungimea ideala a schiului. Nu cred in ele, asa ca nu le voi relua aici. Daca dai de ele, tine minte ca cifrele rezultate sunt pur orientative. In masura in care ai posibilitatea, testeaza inainte sa cumperi. Nu te jena sa testezi acelasi schi in lungimi diferite. Sau macar documenteaza-te cat mai mult. Si intreaba-ne :).

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii