Valea Dorului by Marius Tuca

2 January 2009, alb_ca_zapada

Il stiam pe domnul Tuca mare schior (ca na, l-am vazut de multe ori cuprins de nerabdare si bagindu-se in fata la telescaunul din mult iubita Vale a Dorului)…

Il stiam pe domnul Tuca iubitor de munte si tot ce-i frumos (ca na, am vazut ca are taverna cu gondola undeva prin Sinaia)…

Stiam ca atit dinsul cit si trustul isi doresc a face cite ceva pentru schiul romanesc si a patriei propasire (caci nu degeaba gazduieste Jurnalul National o rubrica foarte apreciata de schi si acareturi conexe)…

Mai stiam eu multe, dar sa scrie asa de suflet imbatator, sa mor de stiam.

[...] alălalt de la Antena 3 păşeşte pe zăpadă de parcă l-ar curenta, transmite de la faţa locului de parcă are ursul înfipt în cur [...]

[...] norocul nostru cu Valea Dorului, unde frumuseţea e sfîşietoare, muntele, cerul, vulturii, zăpada, norii, îl apuci pe Dumnezeu de picior şi nu-i mai dai drumul, îl încalţi în clăpar şi schiezi împreună cu el ca la începuturile lumii [...]

Domnu Tuca, daca doriti cu adevarat sa ajutati muntele si sportul de iarna avem noi citeva idei bine si atent cristalizate p-aici pe derdelus. Interesat?

“De la Valea Prahovei la Valea Dorului”, articol aparut in Jurnalul National din 29.12.2009

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

17 Raspunsuri la “Valea Dorului by Marius Tuca”

  1. sorinternet on 4 January 2009 12:55 am

    Bogdane, apreciez, zau, o sama de ziceri si scrieri de-ale tale da’ nu-nteleg de ce tot reiei tema cu Tuca = Taverna din Sinaia = schi din interes. Zau asa, nu tine, e fortata rau. Uite, iti dau un pont: stiu sigur ca Tuca are legatura cu Taverna din Sinaia tot atat cat ai si tu legatura, adica absolut deloc. Verifica la Registrul Comertului. Daca te referi la asocierea lui cu Dragan la Taverna din Bucuresti atunci ai incurcat partia Baneasa cu Valea Dorului si rapidul de Constanta cu gondola de Sinaia…
    In rest e bine.

  2. alb_ca_zapada on 4 January 2009 1:47 am

    ok, e o greseala probabil… care este bine sa fie corectata de catre cei cu mai multe date.
    sa explic insa mai in amanunt care-i cheia postului de fata: mi se pare ca este ceva minciuna pierduta undeva in meandrele concretului:

    -v dorului e frumoasa cu vulturi si liniste; o promovam deci puternic prin scrieri mestesugite pentru a o face mai rapid ceea ce pseudo-progresul balcanic nu a reusit inca s-o faca??
    ce iubesc totusi mai tare? “frumusetea sfisietoare, muntele, cerul, vulturii” ori ultra-ego-ul de ziarist cu penita frumos arcuita?
    - statutul de schior impatimit nu se prea potriveste cu atitudinea de smecher cu valoare… nu putini sint cei care l-au vazut suntind nonsalant coada… ca deh, are un statut, nu?
    ma rog, n-ar fi singurul, am vazut altii mult mai valorosi sau mai vice-prim-ministri, dar totusi, aia parca nu erau asa indragostiti de munte si ale sale frumuseti.

    cam asta. promit sa ignor complet subiectul.
    si daca treburile acolo la jn se intimpla din pura pasiune, inseamna ca or fi citeva urechi si minti deschise la citeva propuneri. caci lucrurile prin romania nu prea se indreapta deloc intr-o directie buna in materie de sporturi de iarna.

  3. barbosa on 5 January 2009 10:13 am

    Pe Dragan il cunosc personal si e un tip ok .Asa e -este asociat cu tuca doar in Buc. Dar toate astea nu au legatura cu skiul !!! pt mine ( si vad ca nu-s singur) tuca reprezinta TARANUL ,,emancipat”= jmecherit in capitala; genul clasic care face (si discuta,scrie) ski ,tenis sau si vanatoare ca da bine !!!
    Vin dupa 1 sapt cazat la KAPLL si skiat la ischkl !SUPER -am prins 6 zile senine si zapada buna ( nu foarte) Domeniu de ski excelent ,recomand 33,34,35 negre si sanatoase si ceva off pe langa 35 !scoala de ski(pt copii-6 si 9 ani) -cea mai buna (mai ales in organizare) de pana acum !Scumpicel =solden =st anton
    Am 2 intrebari si va rog sa ma luminati !!!!
    1- de la ce varsta poate incepe o fetita sa ia ore de placa ??(e ca la ski 3 ani??)
    2- o cazare ok in FLACHAU -WINKEL ???-ceva impresii- e ok de mers in 7-14 martie???

  4. Solo Radu on 5 January 2009 10:28 am

    pt Barbosa, despre Flachau:
    am fost in austria in multe locuri, dar dc mi s-ar oferi ocazia sa mai merg la Flachau nu as refuza (Flachau Winkel e o staiune mai mica langa Flachau)! E staiunea cu cele mai late partii din Austria, impecabil amenajate, preponderent rosii si albastre, dar si una doua negre (chiar si una omologata FIS). Nu e o statiune inalta (2000m max) dar vei fi surprins, dc mergi, de imensitatea partiilor (70% in padure). Si golul alpin are farmecul lui acolo, mai ales ca absoulut tot este nivelat de ratrac si peisajul….cu Dachstein in fata! Posibilitati freeride-zero. Interconectata cu staiunea Wagrain. Fa un skipass pe regiune SkiAmade si te poti plimba in vreo 20 de statiuni sau mai multe pe o raza de 20 km. Perioada aleasa (martie=perfecta). Este orasul natal a lui Herman Maier. Cazare gasesti la http://www.flachau.at (sectiunea acommodation). Preturile sunt in medie vreo 20 euro/pers/noapte. Enjoy

  5. mitza(tm) on 5 January 2009 10:36 am

    la placa as zice un minim 5 ani - cel putin mai mici nu am vazut la clubul de snowboard local

  6. Aldan on 5 January 2009 10:50 am

    Nu inteleg problema voastra…a astora nemultumitii ca ala intra prin fata si ala intra prin spate. Suntem in Romania, daca nu facem favoruri murim de foame si se pare ca voi sunteti. Nu intelegeti…este deja o lupta pe teritorii…daca voua nu va convine ca ala intra prin fata pe ici colo, atunci faceti si voi la fel.

  7. alb_ca_zapada on 5 January 2009 11:05 am

    domnu Aldan, stim, viata-i cruda… hai bea un suc si linisteste-te
    apoi ia-ti zornaitorile si cara-te pe forumurile unde-ti faci veacul.

  8. Cristi on 5 January 2009 11:18 am

    Gata oameni buni, nu mai fiti rai, stiu e frustrant, ca anul asta nu am vazut niciodata asa putina zapada. Tinand cont ca sunt din BV imi sunt foarte accesibile partiile de pe Valea Prahovei, dar in afara de Sinaia cota 2000 nu prea am pe unde. Nu sunt pro nici macar semipro asa ca nu pot aborda vaile cu 1 m zapada.

  9. Cristi on 5 January 2009 11:20 am

    Din cate am vazut pe prognoze, se asteapta ninsoare pe 15-16 ianuarie. Sa speram ca o sa fie in cantitati masive :)

  10. barbosa on 5 January 2009 11:55 am

    MULTUMESC Mitza si Solo RAdu !!!!!
    Aldan-e tata am 110 kg si 1,85 si nu am stat la coada pana am implinit 30-32 ani si am inteles ca nu-s cu nimic mai jmecher decat altii si ca acei oameni pe care-i sfidam nu -mi faceau observatie nu ca-s mare si prost crescut ci pt ca aveau o jena ,o rusine de rusinea mea !!!
    Sunt de acord cu bagatul in fata cand coada e formata din sosonari,paltonari ,etc
    Dar cat eram de nesimtit niciodata nu am sarit coada in Valea dorului unde 99% sunt skiori ADEVARATI pe care-i vad din noiembrie pana in mai !!!!!!
    Iar ca intre jmecheri nu uita -fiecare nas isi are nasul si s-ar forma o a ii-a coada -de toparlani si ciocoflenderi!

  11. mariusica on 5 January 2009 3:56 pm

    Daca si Marius Tuca a ajuns mare schior incep sa am o parere din ce in ce mai buna despre mine :). Chestia cu bagatul in fata inseamna lipsa de educatie indiferent de statiune.

  12. Radu on 7 January 2009 10:58 pm

    si eu am stat cu Tuca in Valea Dorului la coada, dar la coada! insa vorbea tare si gesticula cu batul, desi tipul cu care era ii statea alturi in rand. Am fost f aproape de a-l ruga sa vbeasca mai incet, ca stiu ca e vedeta Tuca si ca am vazut ca are costum de ski Rossignol colorat ! :)). Sau or fii avut amandoi urechile infundate.

    ps: de ce o prefera Tuca Valea Dorului? urca gratis?

  13. cristi on 9 January 2009 9:47 pm

    cam cat mai e tarifu in sinaia?:D

  14. mariusica on 9 January 2009 10:23 pm

    @cristi

    scump nenica, mai scump ca la austrieci

  15. cristi on 10 January 2009 2:36 pm

    a ramas tot sistemu cu puncte?

  16. barbosa on 10 January 2009 3:07 pm

    120 pe zi sau 80 pe juma de zi si varianta de luat puncte

  17. cristi on 10 January 2009 6:14 pm

    merci mult de tot

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.