Stop, avalanse!

4 November 2008, alexosu

Am tot discutat pe derdelus.ro despre avalanse, despre iesirile in off-piste, despre pericole, recomandari si alte cele. Ba mai mult, dupa cum bine stiti, am fost implicati activ in operatiuni de salvare. De fiecare data au fost intrebari de genul “bine, bine, da’ de ce nu ne spune nimeni ce si cum?“.

Lucrurile se schimba pare-se si sintem mindri tare de treaba asta: ideea unei educari a riderului roman intru zapada si respect fata de munte a luat nastere aici pe derdelus.ro, s-a copt aici pe derdelus.ro si s-a materializat in afisul alaturat.

Asadar, “Clubul Alpin Roman în parteneriat cu Serviciul Regional de Prognoza a Vremii Sibiu, Serviciul Public Salvamont Sibiu si Asociaţia pentru Promovarea Sporturilor de Iarnă organizeaza in perioada 27-30 Noiembrie 2008 la Balea Lac prima sesiune de training in domeniul avalanselor adresata exclusiv practicantilor sporturilor de iarna.

Cu alte cuvinte, in perioada precizata mai sus, la Balea, cine e interesat poate sa participe la 2 zile de training pe tema avalanselor. “Profesori” vor fi Adrian David (salvamontist sef la Salvamont Sibiu) si Narcisa Milian (nivolog INM). Lor li se adauga un invitat francez, monsieur Francois Sivardiere, formator si expert in domeniul zapezii si al avalanselor, fost director al Asociatiei Nationale pentru Studiul Zapezii si al Avalanselor (Franta), intre anii 1994 – 2007, autor a numeroase studii de specialitate si articole de popularizare, autor al lucrarii “Dans le secret des avalanches”.

Evident, vor participa si multi oameni de munte (invitati speciali), cu experienta mai ales pe partea practica a fenomenului.

Speram ca acesta sa fie doar un prim pas.

Detalii complete, formular de inscriere si toate cele aici.

Ultimele 3 Articole de alexosu

Comentezi?? Comenteaza!!

25 Raspunsuri la “Stop, avalanse!”

  1. alb_ca_zapada on 6 November 2008 4:00 pm

    ma mira foarte tare ca la cita agitatie a fost in jurul subiectului feedback-ul la articolul de mai sus este egal cu zero… niciun comment, nimic…. plus ca postul a facut mai putin trafic decit bioagrafia lui toma :D (no offence man, just respect!)

    nush ce sa zic, sint usor debusolat… s-o incadra oare in calapodul romanesc cum ca doar gura e de noi?

  2. d on 6 November 2008 6:08 pm

    2 zile ? nu 4 ?

  3. alb_ca_zapada on 6 November 2008 9:03 pm

    @d:
    joi dupa-amiaza ajung oamenii, joi seara discutii si imprietenire
    vineri-simbata program de avalansa
    dum plecare.

    deci 2 :)

  4. mitza(tm) on 6 November 2008 10:30 pm

    acuma se vede cine e cu adevarat interesat :) asa ceva nu se rateaza

  5. mariusica on 6 November 2008 10:45 pm

    hehehe…poate daca era mai aproape era ok, dar daca vreti senzatii tari va las placerea sa o luati direct pe la brasov via fagaras cartisoara. Dupa un trafic de zile mari doar de avalanse nu iti arde :). Glumesc, e super ok un asemenea curs, acum 2 ani prin mai am fost si eu la Balea un curs asemanator . Am avut ocazia sa-l urmaresc pe seful salvamont Arges, am uitat cum il cheama….

  6. john on 7 November 2008 9:55 am

    Da, cam ciudat pentru ca la vremea respectiva cand s-a postat accidentul lui Sami toata lumea a sarit cu gura, ca de ce la noi nu se fac asemenea cursuri. Dar acum mai prin toate magazinele gasesti clapari, schiuri, bootsi si placi pentru toate buzunarele si haine la fel. Sigur or sa se gaseasca cativa teribilisti si anul asta care dupa ce se dau de 7 ori la Predeal vin sa faca freeride la Balea sau pe vaile din Bucegi ca asa au vazut la tv, pe derdelus, etc.
    Am auzit de multe ori stand la coada la cabina, la gondola, la telescaun tot felul de rideri care viseaza sa se dea la Balea sau pe vai dar care habar nu au ce inseamna o asemenea iesire. Probabil trebuie sa se mai intample cateva accidente si apoi o sa inteleaga lumea cu adevarat valoarea unui astfel de training.
    Cursul ar trebui sa intereseze foarte mult mai ales ca este primul de gen in Romania unde o sa vorbeasca oameni de seama din domeniu iar bagajul de cunostinte adunat in acele zile va pot salva viata sau va pot da posibilitatea sa o salvati pa a altora…prieteni, frati, sotii, copii.
    Un schior bun va sti cat de cat sa “citeasca” zapada si sa se fereasca de pericole, altfel nu are ce cauta pe partii neamenajate, nu o spun eu o spun specialistii.
    Multumiri celor care s-au gandit la cei care schiaza pe muntii nostrii sau pe ai altora pentru organizarea cursului, cu siguranta cine va merge la acest curs nu va regreta.

    Numai bine si ne vedem acolo.

  7. Dinutzu on 7 November 2008 10:31 am

    @Alb
    Presupunand ca mergi, daca nu gasesc loc in masina cu altcineva poti te rog sa ma iei si pe mine? :-)
    Poti sa-mi dai un mail direct ca sa discutam detaliile, daca esti de acord evident?
    Merci!

  8. alb_ca_zapada on 7 November 2008 11:49 am

    @dinutu:
    de unde sa te iau mai dinutule? :)

  9. matei on 7 November 2008 12:00 pm

    de la Paris :)))

  10. Liviu on 7 November 2008 11:26 pm

    5 milioane…..
    Cu siguranta merita, pe deplin, iar un astfel de curs chiar face toti banii, doar ca cu inca 5 mil, stau 5 zile in Bansko si ma dau la greu…

  11. alb_ca_zapada on 8 November 2008 1:47 am

    @liviu:
    acuma na, fiecare cu prioritatile lui. ride on, ce sa zic.

  12. Dinutzu on 8 November 2008 9:59 am

    Acuma ca sa o zicem p-aia dreapta, domnii de la CAF nu prea au nimic intre urechi…. Sunt prea ofticat ca sa nu zic asta pe forum. Trebuia pusa doar taxa de curs si lasata cazarea la latitudinea fiecaruia.
    Organizare ca de obicei la misto….

  13. Dinutzu on 8 November 2008 10:32 am

    Pardon!! Din viteza am scris CAF (club alpin francez) in loc de CAR(club alpin roman) ha,ha,ha

  14. george on 9 November 2008 10:37 pm

    ce pensiune completa nene?
    ce e asta, meniu fix? cine dracu imi baga mie pe git treaba asta? eu unul nu maninc ciorba de la 10 ani iar dimineata beau o cafea cu o felie de piine.
    ma baieti, voi sinteti cu capu sau v-ati pus pe capatuiala?

  15. alb_ca_zapada on 9 November 2008 10:47 pm

    acuma na, eu nu maninc porc de-un exemplu… sint curios ce ne-or da liviu & co… ca daca nu era cu meniu integrat ma descurcam eu cu fetele de la bucatarie.
    asta este insa, bucurosi le-om duce toate…

  16. d on 10 November 2008 10:56 am

    “adresata exclusiv practicantilor sporturilor de iarna” meaning ? daca nu sint practicant ce se intimpla ?

  17. barbosa on 10 November 2008 11:57 am

    In loc sa dati o bere ( pt Alexosu +Albacazapada ) voi cautati nod in papura !
    ba ca e scump ,ba ca dureaza prea putin sau umblati la semantica !!!
    Vreti, bine! Nu, va astept la mine sa discutam despre stresul la animalele mici de stepa !
    Pe cei 2 (Alexosu si Alba….) ii stiu de ultimul Malin dar de cand citesc ,,derdelus”
    incep sa-i si respect + multumiri ca doar nici mama nu cred ca ar scrie gratis aici ceva (lucru pe care ei + altii il fac pt noi)!
    Asa ca eu zic sa lasam fitzele corporatiste ,analizele si sa zicem ,, multumesc de informatie” ca doar nu ne obliga nimeni sa participam sau sa platim !

  18. Dinutzu on 10 November 2008 2:24 pm

    @barbosa
    Ai dreptate intr-o mare masura… DAR, daca faceau cursul separat (si e vorba de domnii de la CAR nu de cei de la derdelus) atunci puteau sa participe mai multi oameni care se descurcau cu cazarea cum puteau, din lipsa de bani!!
    Asa, o sa vina Alb, eu si probabil inca vreo doi…. care in principiu oricum cam stiau deja ce se va spune p-acolo.
    Si tot acest curs nu va ajuta asa de mult cum ar fi trebuit, si asta doar din cauza organizarii tipic romanesti.

    Cred ca de-asta se plange lumea, si nu de mancare de fapt…. :-)))

  19. alexosu on 10 November 2008 3:55 pm

    Daca nu va place la Balea, incercati aici http://www.firsttracksonline.com/index.php?module=News&func=display&sid=5257
    :). E o gluma, of cors. Dar un Steep Skiing Camp de genul asta e aur curat.

  20. barbosa on 10 November 2008 8:08 pm

    Scuze,pt intensitate,dar prea erau toti cu carcoteala.
    Ca orice inceput ,e greu ,dar bine ca incepe !
    ar fi fost super sa fie la Sinaia
    ai dreptate Dinutzu cu organizarea romaneasca si cu partea financiara !
    sper sa ,,scap” de fete(2 fetite +nevasta) si sa ajung ,asa cum ai spus cei care am ajuns pe vai de curiozitate ,dusi de un prieten sau ca mine, ca mi place sa ma dau pe zapada si din aprilie pana in iulie asta i solutia ,avem NEVOIE sa stim cum e cu zapada!!!

  21. mihai on 11 November 2008 12:43 pm

    hai ca deja nu se mai intelege nimic;

    deci nu e posibil sa ma inscriu si sa platesc doar participarea la stagiu (aia 110RON), si sa ma descurc cum pot si vreau cu cazarea si masa ?

  22. alexosu on 11 November 2008 1:09 pm

    Din pacate nu. Asta este cerinta organizatorului, Clubul Alpin Roman.

  23. Solo Radu on 11 November 2008 2:05 pm

    Imi pare rau sa aud traba asta! Nu am stiut ca CAR-ul iti “baga pe gat” si cheltuieleile adicaente! Urat! Mi-ar fi placut mult sa iau parte la acest curs si as fi platit taxa de participare (care mi se pare de bun simt)! Am crezut ca preturile afisate pt papa si somn sunt orientative ( o varianta a organizatorului) si nu obligatorii! La orice curs din orice domeniu ti se impune o taxa de participare si “n” variante pt masa si cazare, urmand ca tu (ca participant) sa optezi pt cea mai convenabila pt tine! Totusi, incerc sa ajung sambata si duminica pe acolo sa “gust” din zapada (sper sa ninga)!

  24. mihai on 11 November 2008 8:54 pm

    mda, pacat

    daca s-ar fi anuntat ca stagiul e 150 euro, poate ar fi parut rezonabil pentru mai multi, dar cand stii clar ca din aia 150, 120 se risipesc pe cazare la 3 stele si mai stiu eu ce chiolhanuri, e posibil ca multi sa se intrebe daca merita cheltuiala respectiva, ca din momentul asta greu mai puteti convinge oamenii ca e investitie.

    foarte ciudat insa cum a ajuns CAR-ul sa impuna cazarea si masa participantilor ca si conditie de organizare a actiunilor de felul asta.

  25. alb_ca_zapada on 11 November 2008 10:44 pm

    ma oameni buni, acuma, na, ambalajul n-o fi el bun, dar unde ati fi stat cu totii?? la cort? n-as prea crede.
    ceva cazare tot trebuia sa ne platim iar capacitatea de la refugiu e mica (ma rog, nu asa mica, dar e totusi 1 dec si nu se stie cite locuri or avea si ei libere).

    asadar, concluzionind: inf care se transmite acolo e super ok si din asta cauza tot indemnam noi oamenii sa mearga. eu cred ca e ceva super util iar anumite cunostinte nu pot fi evaluate in bani :D

    sint insa intrutotul deacord ca ca “formularea” ofertei si a pachetullui nu a fost foarte inspirata… dar asta o sa fie invatatura de minte, pentru viitor… iar ca sa mai apucam viitorul asta poate ar fi bine sa trecem pe la balea in we de sfirsit de noiembrie (fara insa a uita ca duminica la 8 se inchid sectiile de votare!!!)

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.