Hintertux (4-10 octombrie 2008)

15 October 2008, Luciana

Unii dintre noi, cei mai norocosi cum ar veni, deja au ceva zile de schi in picioare in noul sezon. Luciana, Matei, Dinutzu si restul grupului de la Hintertux s-au distrat pe cinste saptamana trecuta. Asa ca ii dau legatura Lucianei. (alexosu edit)

Am primit pe mail o propunere de la Dinutzu acum vreo 4 luni “cine merge la Hintertux in octombrie?”. Cand am auzit de zapada nu am ezitat prea mult, dar am fost suspicioasa…nu mai mersesem la schi in octombrie in Austria, auzisem ca pe ghetar este sigur zapada chiar si vara, ma asteptam totusi la o zapada veche, tare, gheata.

Plecarea am facut-o din Predeal : eu, Dani, Matei si Tibi, urmand sa ne vedem acolo cu Georgi si Copilu’, cu Cristi Smichisescu , si cu Raluca si Dinutzu (care au venit cu 2 zile mai tarziu decat noi).

Drumul catre Hintertux

Drumul… cam obositor daca il faci dintr-o “bucata” , cum l-am facut noi, dar avand dor nebun de zapda nu a contat prea tare. Hintertux se afla la o distanta de aprox 1559km de Bucuresti, drumul de iesire din tara il stim cu totii… groaznic (am evitat ruta Brasov- Arad din cauza semafoarelor de pe la Sibiu, luand-o pe via Brasov- Oradea). Am continuat drumul spre la Wiena, Linz, Salzburg, Rosenheim, Fugen, apoi am abandonat drumul de Innsbruck facand stanga pe valea Zillertal, pana am ajuns in Mayerhofen, apoi via Hintertux. Drumul a durat 19 ore (Predeal- Hintertux) datorita talentatilor soferi. Un avantaj mare al drumul a fost ca ne-am deplasat cu duba lui Dani, un VW Caravelle de prin ’96 si o parte din noi au putut dormi in masina aproape ca acasa, plus ca ne-am carat toate echipamentele fara probleme (unii din noi si-au luat cate 2 perechi de schiuri).

Cazarea

Inainte sa ajungi in Hintertux treci prin mai multe sate, printre care si Juns (aprox 1400m altitudine), unde am stat noi, aflat la 3km de primul tronson de gondola. Dinutzu s-a ocupat de rezervari cu 4 luni inainte, a gasit pe net o cabanutza ca-n povesti, cu cateva camere (de 2/3 locuri fiecare), bucatarie, baie la maxim 2 camere, noi am numit-o “la baba” (datorita proprietaresei care are o varsta inaintata si cu care comunicam mai mult prin semne datorita vocabularului nostru vast in limba germana). Pretul a fost foarte bun, 17,2euro/noapte/persoana (cazare+mic dejun). Deliberarea camerelor s-a facut prin “dare cu banul”, mie si lui Dani revenindu-ne bucataria, care avea si un pat extensibil, dar ca bonus aveam cea mai faina priveliste – vedeam de la balcon primele 2 tronsoane de gondolaJ.

Dinutzu, Cristi si Tibi au stat pe aceeasi strada la o alta cabanutza, pentru ca nu au mai gasit locuri la aceeasi, pretul fiind ceva mai ridicat, 27euro/noapte.

De remarcat ca satucul nu era deloc gol in octombrie , asta am vazut si pe partie, duminica…o gramada de turisti + multe echipe europene care se antrenau pe ghetar, asadar e mai safe de plecat cu rezervare facuta pe net.

Zapada

Sambata seara, ajungem in Juns si ramanem cu gura cascata de cata zapada gasim in fata cabanutei unde eram cazati. Matei vrea sa inceapa sezonul de schi in boschetii inzapeziti de langa casa, renunta insa in favoarea unor beri cu “calugarul” (Franciscane) - cele mai bune beri din Austria, plus ca trebuia sa contribuie la gateala de seara (ne-a gatit Matei o friptura exotica cu sos de mere si fistic).

Pana la 3250m am luat 3 gondole (urcarea dureaza jumatate de ora din oras pana la 3250m), ajungem sus…parca alta lume… turisti, competitori, peste tot muuuulta zapada, proaspat ninsa, toti aveam un zambet mare pe fata, partii batute ca-n palma si langa ele…fete cu PULVER NEATINS. Cristi ne-a convis pe toti sa ne dam pe o mare fatza de zapada testata de el si reactiile au fost:: Matei “mama…e cel mai misto pulver pe care l-am vazut vreodata”, Luciana – “parca suntem in bazin “ , Dani “Mah….pulverul asta n-are fund..” , Tibi – “oaaaaaaaau”. De la 3250 la 2600 erau cateva fetze cu pulver la care nu simteai baza. Intalneai si ceva crevase care se vedeau fiind senin bec si le puteai ocoli.

Fiecare din noi si-a furat o tranta, eu mi-am pierdut batul si mi-a fost cam greu sa-l gasesc, Georgiana a iesit la suprafata cu dupa vreo 10 min. Concluzie: “zilele urmatoare pot fi oricum pentru ca am trait-o pe cea mai frumoasa” (Tibi). Toate cele 5 zile de skipass au fost la fel de senine . Fiecare seara se incheia cu Franciscana si Snaps (multumim Cristi) si alt sortiment de mancare gatit de baieti – spaghetti, pui, crenvursti, etc.

Ghetarul Hintertux are un domeniu schiabil mai mic ca Ischgl si Solden, avand aprox 20 partii, 86km de partie, din care in octombrie erau schiabile cam 13 partii. Nu este atat de comercial , dar surprinde prin peisajele stancoase (sunt pereti verticali care delimiteaza cateva partii) si prin calitatea partiilor (care sunt batute in continuu). Exista un singur restaurant pe partie la 2660m si doua apreskiuri (unul la 2100m si altul jos – in oras).

Am experimentat putin si “adventure park”-ul, mai ales Matei si Tibi care au prestat “datul cu schiurile prin copaie” J.

Partiile se preteaza atat incepatorilor (Copilu’ a invatat sa schieze la Hinterux si in 3 zile reusea ca coboare orice partie fara probleme, sub supravegherea instructorilor Georgi si Dani) – partiile nu au pic de gheata si sunt batute impecabil, cat si celor experimentati (Dinutzu ne demonstra virajul carve cu mana pe jos J si este antrenorul de schi personal al Ralucitei care incearca din rasputeri sa-i urmeze sfaturile ferme :D. Din cand in cand mai trage si chiulul la lectii ramanand pe terasa de la 2660m si spunandu-i prin statie antrenorului aflat la multi metri mai sus: “Dinutzu, vezi ca e pulver mai la dreapta…asa asa, exact acolo…si acum mai la stanga, e o ditamai fatza…super) . Daca ai noroc de zapada (cum am avut noi din plin) te poti bucura de offpiste J Multe din echipele Europei se antrenau pe ghetar. Erau 2 partii rezervate antrenamentului, un adevarat spectacol sa te uiti la prestatia competitorilor.

Skipass

Pana pe 10 octombrie este extrasezon, asa ca preturile la cazare si skipass sunt mai mici. 5 zile de skipass ne-au costat 130euro= 26 euro/zi.

Ce-ti poti cumpara
- bere cu “calugarul’ (are un calug pe sticla) , Franciscana se numeste, este bere alba nefiltrata, cea mai tare din parcare

- tricouri cu Hintertux -16 euro, toata echipa noastra si-a luat tricouri portocalii pentru acest “cantonament de toamna”

- o intrare la Wellness din Fugen - 15 euro/3 ore, 35 km departe de Hintertux (piscine cu masaj, Jacuzzi, sauna si fantasticul “black hole” - tobogan cu apa, 50m lungime, inregistra timpul de alunecare – bineinteles ca cei mai grasi au castigat)

Concluzie

Merita din plin Hintertux in octombrie. Ne-am bucurat din plin de PULVER , de partii foarte bune si pe deasupra am cheltuit mai putini bani decat ne asteptam (pana pe 10 oct e extrasezon). Dinutzule, ai avut o idee minunata…

Filmuletzul din Hintertux cu multa zapada si oameni fericiti.

Mai multe vorbe despre Hintertux pe blogul Ralucai si pe blogul meu.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

33 Raspunsuri la “Hintertux (4-10 octombrie 2008)”

  1. Dinutzu on 15 October 2008 4:06 pm

    Multumesc pt aprecieri… ideea mi-a venit anul trecut dar din neincredere in “conditii perfecte” nu m-am dus. Dupa aia am aflat ca a fost super pulvar!!! Imi venea sa-mi dau pumni in cap ha,ha,ha. Asa ca am jurat ca in fiecare debut de oct ma voi prezenta pe ghetar la Hintertux :-))).
    Asa ca asta a fost cu ideea buna….

    P.S. Am avut mega bafta cu vremea…. :-)))

  2. Radu on 15 October 2008 4:36 pm

    uuuu lovely

  3. ofata on 15 October 2008 5:13 pm

    fff tare!
    …zic eu satula de mailuri si de hartiile de pe biroul din dotare si mai ales de acvariul in care cu tristete imi desfasor activitatea…..
    Multumesc ca ma razbunati!
    :)

  4. fane on 15 October 2008 8:04 pm

    Strugurii sunt acrii ar spune vulpea. Astept cu nerabdare “razbunarea”, adica prima zapada.

  5. Solo Radu on 15 October 2008 8:11 pm

    excelent! bravo! ma bucur f tare sa vad Hintertux-ul intr-o imagine “alba”
    In iulie, cand am fost eu p-acolo, era dezastru total….totul era negru, zapada aproape zero; f frumoase si pozele!

  6. Valioru on 15 October 2008 8:13 pm

    Salut!
    Super tare!
    Eu am redebutat ca schior, pe ghetar in feb 2008(nu schiasem de 3 ani).
    O experienta extraordinara.
    In 27 dec 2008 ma intorc acolo cu o mai mare experienta si cu un grup mai mare de prieteni. Abia astept.
    Felicitari pt ideea de a merge in octombrie acolo.

  7. Solo Radu on 15 October 2008 8:16 pm

    absolut superb! :)

  8. mariusica on 15 October 2008 9:40 pm

    Maine ma duc la sefu sa-i cer o marire de salariu si o sa-i spun ca merit sa ma duc mai des la ski in Austria :)

  9. john on 16 October 2008 7:29 am

    am trecut la catastif si la anu’ ne vedem acolo !

  10. robert on 16 October 2008 8:16 am

    Si eu am fost in Hintertux in perioada 3-7 octombrie anul asta.
    Planuisem sa stam 15 zile si platisem tot (ski pass + cazare pe 15 zile) dar unul din noi s-a accidentat la genunchi si am intrerupt sejurul.
    Locatia e super iar oamenii foarte prietenosi.
    In perioada asta acolo a nins aprox 50 cm jos in Hintertux si 70 cm sus pe ghetar.
    Noi am fost acolo pentru evenimentul HotzoneTV Snowpark Opening ocazie cu care aproape toti producatorii de snowboard-uri si echipamente/accesorii si-au oferit modelele noului sezon spre testare timp de 3 zile.
    Ca o concluzie as zice sa faceti tot ce puteti sa ajungeti pe acolo.
    Succes si sa speram ca whiteout test fest se va tine in iarna asta la noi pentru ca daca ai ocazia sa testezi echipamentul ai sanse mult mai mari sa gasesti setup-ul bun pentru tine.

  11. barbosa on 16 October 2008 10:27 am

    De vis ! inceput in forta si-n octombrie ! nu-i corect in decembrie noi ne vom incalzi iar voi …..deja usor plictisiti !
    Cum e Mayerhofen?
    Ce stiti de partia KAMIKAZE - 73 inclinatie ????
    Scoala de ski pt copii ati vazut ?

  12. dana on 16 October 2008 10:29 am

    doua vorbe:
    suuuuuuuuuper taare!!!
    o idee… ABSOLUT SENZATIONALA!!

  13. Luciana Neacsu on 16 October 2008 12:52 pm

    Noi n-am avut treaba cu Mayerhofen, doar am trecut prin el ca sa ajungem la Hintertux. Momentan se schia doar pe ghetar nu si in celelalte statiuni din zona.

    Am vazut 2 centre cu scoli de schi pe ghetar, pe partie insa erau cursuri pentru formarea si perfectionarea inscructorilor de schi , si austrieci si italieni.

  14. exilinterior on 16 October 2008 3:37 pm

    Merg de trei ierni in Hintertux, sunt un fan al acestei zone. Anul acesta am schiat si la sfarsitul lui iulie acolo, conditiile fiind acceptabile: se cobora doar pe Versantul Inghetat (Gefrohrene Wand). Alaturi de Franziskaner, recomand si o tura cu bicicleta din Mayerhofen pana in Hintertux si mai ales, bouldering si escalada (pentru iarna, sunt cateva trasee de mixt in zona).

  15. Solo Radu on 16 October 2008 5:18 pm

    despre mayrhofen- e super tare acolo, f multe partii, multe dificile, si cel mai tare snowpark (vans snowpark); tot acolo e si cea mai mare cabina din Austria 160 pers. Despre partia Kamikaze… (pt ‘barbosa’) ce sa-ti zic are 73 % inclinatie..ca la shosele…deci calculezi 73% din 45 de grade si vezi ca re o inclinatie d evreo 35 de grade!!! deci nu e cine stie ce…sunt altele mai abrupte; aia e cea mai aglomerata ca merg toti sa-si faca poze pe ea (portiunea de 35 grade e scurta si are zapada buna pe margine)
    ai intrebat de scoala de schi pt copii- te interezezi la baza la Horbergbahn (exista!)
    Enjoy

  16. Dinutzu on 16 October 2008 5:45 pm

    Apropo de partii misto (inclinate), am dat de niste partii la Ischgl, sus cel mai in dreapta cum te uiti de jos… nu mai stiu cum le zice (sunt niste telescaune mici de 2 sau 4 locuri). Sunt super tari, inclinate bine de tot (le bat cu ratrakul coborat cu troliul ca altfel o ia la vale) si batute perfect.
    Sa lasi varful la vale acolo e tare….

  17. matei on 16 October 2008 6:08 pm

    foarte tare fratilor..a fost un concediu excelent. mai vreau si la anu`! acum, cand ma uit la film, imi lasa gura apa….

  18. barbosa on 16 October 2008 9:14 pm

    multumesc -Luciana si Solo Radu !!!
    intre 27 dec si 3 ian 2009 voi fi cu fam (sotie+2 fete) in Kapll (langa Ischkl)- deci am de dat o bere Dinutzului
    Ce faci Gore???
    Ce faci Bogdan (brasoveanu fotograf) ?sper sa ne revedem pe Malin!!!

  19. Dinutzu on 17 October 2008 8:04 am

    @ barbosa

    Partiile de la Ischgl sunt ff bine ingrijite. Pe partea cealalta a muntelui (Elvetia) e mai putin dezvoltat dar au niste carnati…. super pt mancat la pranz ;-)
    Distractie placuta.

  20. barbosa on 17 October 2008 12:20 pm

    Multumesc dar…….la 110 kg ma trimiti la carnati !
    nevasta e disperata sa ajunga peste(Elvetia) pt un ceas scump( vecinul ia bagat in cap ca acolo e cel mai ieftin posibil !
    am fost in multe locuri in Austria dar numai in Solden de 3 ori !
    Pt ,,adevarati” iubitori de off recomand St Anton dar nu de sarbatori iar pt cei ce vor si lux LECH!
    Cand ma intorc incerc o comparatie si-ti scriu Dinutzule !

  21. alexosu on 17 October 2008 1:08 pm

    Si eu si Bogdan am fost in St. Anton si am revenit cu multe detalii. Un search scurt va oferi extra info.

  22. Dinutzu on 17 October 2008 1:10 pm

    Pai ia zii de Lech ca ma duc acolo 19dec-4ian ha,ha,ha…poti face offpiste fara sa sara pe tine oficialii? C-am auzit ca si-au luat unii amenda pt asta in Austria(nu la Lech)!
    Daca vrei off piste mistooo si ieftin (mai ieftin ca Sinaia sau Poiana ha,ha) La Grave nu mai are nevoie de prezentare…. :-))
    Cat despre ceas… cred ca va fi un pic dezamagita sotia ca statiunea pe partea elvetiana nu pare cine stie ce de sus… dar nu am fost jos ca sa zic sigur!

  23. barbosa on 17 October 2008 5:27 pm

    Poti dar nu ai ,,material” ca la St Anton !Lume buna ,f putini rusi ,romani,sau clasa ,,studenti” sau muncitori veniti cu sindicatu!!!(sa nu crezi ca am ceva cu cei de mai sus dar incerc sa fiu cat mai bine inteles)
    ai expo de masini pe strada + clapari personalizati,trabucuri ,maybach ( fara becali) ,fitze dar facute de oameni care se vede ca asa au trait si strastrastrabunicii lor!
    noi am dormit in St anton si am fugit cu bus-ul =15 km
    ai fata in fata cu St anton RENDL cu partii senzationale + off (chiar si un scaun care te duce la un off) RECOMAND DACA E AGLOMERAT ST ANTON

  24. barbosa on 17 October 2008 7:04 pm

    …ah !!! sa nu uit:ai o partie paralela de slalom urias cronometrata si una mica in care iti da viteza +cateva vile superbe chiar la inceputul partiei

  25. dinutzu on 17 October 2008 7:35 pm

    Merci!! Avand in veder lungimea sejurului probabil ca o sa ma duc sa vad cam peste tot cum este… :-)) vremea sa tina… ca am vazut articolul lui Alb…
    Vorbim cum a fost la anul :-). Distractie placuta.

  26. Solo Radu on 17 October 2008 8:16 pm

    pt ‘dinutzu’- despre Lech
    asta e cam cea mai cosmopolita statiune din Austria, super scump, super lux
    ai ales insa bine perioada….e cel mai ieftin in dec inainte de sarbatori.
    Anul trecut si eu am fost la fel, si zapada era de 248 cm si temp de -16 grade constant!!!
    La Lech partii calitatea 1- cele mai bine amenajate, cele mai bune pe care am schiat vreodata. Pt friraid….mai slabutz…adica nu sunt ditamai pietrele si culoarele ca la St Anton…sunt fetze o gramada dar e cam “completat” tot
    Incearca coborarea spre Zug- 3 km- pe sub linia telescaunului -satisfactie garantata (dc ai ghinion-300 euro amenda)
    Distractie!

  27. dinutzu on 17 October 2008 9:01 pm

    Deci sa inteleg ca off piste este interzis total!! Naspa!! O sa studiez un pic legislatia ca sa stiu ce si cum… ca am impresia variaza de la statiune la alta… La Hintertux ne-am dat 4-5 zile la rand offpiste printre crevase si in afara ca a tipat unul duminica(parca) in rest nu s-a manifestat nimeni… daca era interzis presupun ca nu ignorau 4 zile la rand asta….Tot mai bine la francezi ha,ha,ha…. Ehhh, daca e asa ma multumesc cu partiile. Sper sa ma pot abtine :-))))) ca nu am chef sa-i sponsorizez pe capetele alea patrate…

  28. Solo Radu on 18 October 2008 6:40 pm

    pt Dinutzu: depinde in ce toane ii prins pe austrieci :D :D ! Spor!

  29. ciprian on 18 October 2008 8:26 pm

    f.f..frumos fimuletul, si mai buna ideea de a merge in octombrie, vreme superba si intradevar oameni fericiti.bravo voua!!!!

  30. AlezuJK on 5 November 2008 7:05 pm

    Lech/Zurs parti bune (diminetza inante sa se trezeasca bogataniii)
    scaune incalzite etc!

    Cat despre excurisa voastra! Excelent! Poze foooooarte frumoase!!!!
    Pe film se vede totusi ca nu avem experienta in POW!

    Treaba aia cu carve-ul cu mana pe jos si fundul sus mai trebuie exersata!
    mai exact inainte de mana soldul trebe sa fie mai aproape de partie!!!!

    Orcum Bravo!!!
    Numai bine si zapada!!!

  31. Kaprun in noiembrie : derdelus.ro on 8 November 2008 9:22 am

    [...] nestiind insa cu cine voi merge… stiam sigur ca vreau sa merg. Intre timp a aparut si post-ul cu Hintertux care m-a starnit si mai tare. Pana cu o zi inainte de plecare, toata tura era sub semnul [...]

  32. Luciana Neacsu e cu noi : derdelus.ro on 8 December 2008 12:37 pm

    [...] echipei in mod formal. O intelegem, precautia e sora intelepciunii. A scris despre Fisher si Hinterlux si pregateste un material despre tabelele de [...]

  33. mircea on 10 December 2008 6:04 pm

    ….hmmmm…Hintertux…daaaaa…acolo schi si zapada si viata si adrenalina toate in 1….:D se numeste HINTERTUX…:D…am fost de 2 ori….mai merg acuma in 20 dec si stau pana in 3 asa ca am timp sa ma bucur de fiecare coltisor…..:D…deci parerea mea….mereti in austria ca merita si nu e scump…si plus schiezi schiezi schiezi de nu iti mai simti picioarele….deci have fun…:D

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.