Ochelarii

13 December 2007, alexosu

E vorba despre ochelarii de schi, bineinteles, ca doar nu om vorbi despre cei de vedere.

Ochelarii sint cam nelipsiti din harnasamentul unui schior si-s o piesa destul de importanta acolo. Motivul e simplu: iti feresc ochii de fulgi de zapada, ace de gheata, vant si soare.


Cel mai important lucru e sa ai ochelarii care iti vin cel mai bine. Trebuie sa nu iti apese inegal fata, sa nu te stranga in niciun fel, sa iti permita sa respiri. Asta e zona cea mai sensibila cand vine vorba de probat: nasul. Asa ca mare atentie cand ii probezi.

Daca ai o casca si vrei sa iti iei ochelari, du-te cu casca. Si invers. Daca ai ochelari si vrei si casca, probeaza-le tot timpul impreuna. Mai multe aici. Exista ochelari special facuti pentru casca. Nu au breteaua elastica obisnuita, ci doua fire subtiri de cauciuc care au rolul de a se fixa cat mai bine pe casca ca sa nu alunece. Dezavantajul apare atunci cand vrei sa schiezi fara casca, pentru ca ochelarii vor face o priza foarte buna pe cap direct. Destul de neplacut.

Majoritatea ochelarilor permit schimbarea lentilei in asa fel incat sa poti sa ii folosesti si cand e ceata si cand e soare. Pentru ceata se folosesc lentilele galbene, pentru soare sunt niste lentile cu efect de oglinda, care reflecta foarte bine lumina. Astea sunt extremele. Exista si lentile bune oricand, majoritatea de altfel. Oricum ar fi, verificati ca lentilele sa fie cu protectie UV.

O pereche de ochelari buni nu se aburesc. Ai mei, cel putin, nu au problema asta. Totusi, exista modele prevazute cu un mic ventilator, dar eu zic ca-i complicatie initila. Oricum, caracteristica anti-aburire zic eu ca-i mai importanta decit orice: nu-i nimic mai neplacut decit sa mergi orbecaind prin zapada (ginditi-va la soferii de dacii iarna cu cirpa in permanenta pregatita pentru parbriz, laterale si luneta). Cel mai bine va luati deci niste ochelari buni si scumpi.

LE: Ochelari buni care nu se aburesc inseamna ochelari cu lentila dubla. (Multumim cititorilor pentru atentionare).

Acum sa dam nume. Ochelari foarte buni fac Smith, Oakley, Anon, Spy (cum de am uitat?), Uvex, Carrera, Cebe. Lista sunt sigur ca poate continua. Majoritatea producatorilor de schi au modele branduite. Pana la urma vedeti ce va place si go ahead.

Daca nu va dati prea tare sau daca nu suportati ochelarii de schi, exista solutia ochelari de soare. Se mai strecoara vantul printre lentila si ochi, dar pot fi un compromis bun. Raman, totusi, un compromis.

Ah, si daca tot am pomenit de ochelarii de vedere… nu disperati, exista speranta. Exista modele de ochelari de schi care permit purtarea de ochelari de vedere. Sunt mai lati si, in general, par diformi. Mie, ca ochelarist de o viata, mi se par o combinatie destul de periculoasa pentru ca in caz de cazatura se pot intampla lucruri dubioase. Totusi, pentru cine nu vrea sau nu poate sa se desparta de ochelarii de vedere, e o solutie ok.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

17 Raspunsuri la “Ochelarii”

  1. trainspot on 14 December 2007 12:14 am

    sefu, foarte important la ochelari e sa aiba lentila dubla. ca altfel se cam aburesc. ;)

  2. alb_ca_zapada on 14 December 2007 3:01 am

    sefu, doi cuvinte zic si eu: SPY SOLDIER

  3. alexosu on 14 December 2007 9:56 am

    Corect, modificam si in post.

    Si am si eu niste cuvinte: Oakley A-Frame Blue Iridium.

  4. Flipper S on 14 December 2007 10:42 am

    coane, mai adaug si eu Scott si Electric

  5. ion on 14 December 2007 1:49 pm

    vai ce-mi place cand imi aduc si io contributia acestui mirobolant blog/site. :)

  6. Maximilian on 29 December 2007 1:14 am

    Relativ insuficient articolul. Mai important decat lentila dubla in ecuatia anti-aburire este stratul de protectie care previne formarea stratului de condens si retinerea vaporilor de apa (a.k.a. “aburire”), care la Smith se numeste Fog-X, spre exemplu. Fara aceasta pelicula orice ochelari de iarna nu exista. De aceea se recomanda stergerea lentilei interioare cu precautie si doar cand ea este uscata, umiditatea facand-o sensibila. Spre exemplu, am avut Oakley L-Frame cu lentila simpla senzationali (cu strat anti-ceata, fireste) care nu s-au aburit mai deloc in comparatie cu, say Smith Cascade Regulator ori Fuse Regulator. Poate mai important decat asta insa este modul in care ochelarii se muleaza pe fata purtatorului, numit in engleza si “fit”. Si aici vine recomandarea ca gogglesii sa fie achizitionati numai la proba si nu (numai) dupa criterii estetice, nota bene! Problematic (pentru persoanele cu nas mai mare/ coroiat/ whatever) este cand ramane spatiu intre rama si fata in zona inferioara a ochelarilor, acest fapt favorizand si accelerand aburirea, din motive logice. Cand te opresti incalzit la baza partiei (cel mai intalnit caz) si iti deschei jacheta, toti aburii emanati de corp trebuie sa o ia intr-o directie; evident in sus, unde patrund prin spatiul liber exact unde ti-i doresti mai putin: in spatiul (neetans) dintre ochi si lentila interioara. Astfel producerea de ceata este doar o chestiune de timp. La ochelarii care calca bine pe figura (sic!) problema aceasta practic nu exista. Am probat zeci de gogglesi, am o mica obsesie pentru asta, so I should know! Ochelari buni, pentru figura mea, pana in clipa de fata: Oakley A-Frame, Oakley Crowbar, Oakley O-Frame, anon. Helix, anon. Realm, Smith Phenom, Electric EG.5 si EG.5 S si cam atat. In ceea ce priveste lista de mai sus, gasesc ca Cebe de fapt nu exista. :)) Mega low-quality! …iar Carrera si Uvex sunt megagay (racing!) si de o estetica reprobabila. Altfel, nu uitati de Arnette (The Goggle), Dragon, Bolle (!), Anarchy (mai putin cunoscuti), Black Flys (practic Scott cu alte strap-uri), Utopia (trendy, momentan), Alpina (german ugly crap), clasicii Vuarnet, adidas Eyewear, Weps (cu un premiu ISPO de design, ce-i drept la ochelari de soare), Zeal, IS Design (ex. Iris), defunctii Grenade Goggles (produsi tot la Scott) sau poate mai proaspetii Quik. Ah, da: Marker fac de ceva timp goggles. :)) In materie de calitate a lentilei nimeni nu bate Oakley (probabil ca nici in celalalt mileniu), iar in materie de vizibilitate periferica (si nu numai), astept sa imi sugereze cineva ceva mai bun decat Crowbar-ul. Give it up, already; there is none! Numai bine si respectati-va ochii! ;)

  7. alexosu on 29 December 2007 9:44 am

    Oho, domnu’ Maximilian ne-a cam dat ceatza cu comentul lui. :). Multumim frumos pentru completari.

  8. pummy on 29 December 2007 9:53 am

    intradevar…o ceata asa densa de rezemi bicicleta de ea =))

  9. Maximilian on 29 December 2007 10:13 am

    Cu placere; sper sa fi fost considerat de utilitate comment-ul! Scuze pentru repetitiile de cuvinte din unele fraze si de constructiile alambicate de pe alocuri! Nu e nici o ceata pe zona, ci doar cer senin “ca pe Austria”. Nu rezemam nicaieri nici o bicicleta (pe jos e mai in siguranta), ci mai degraba la cabana o pereche de Volant-uri pentru o pauza cu ceai de rododendron. ;) Va doresc sincer Untracked Pow-lines si cat mai putini paltonari in blugi cand dati inapoi in parti-yeah! >:D< Ahoi, Mx

  10. alb_ca_zapada on 29 December 2007 11:23 am

    ooo, domnu maxi, ce onoare… salutam cu respect volanturile dvs… cit despre completarea la ochelari, ce sa zic, jos palaria… daca nu te-as cunoaste as zice ca esti googles freak :)

  11. alexosu on 29 December 2007 12:31 pm

    Despre ce Volanturi e vorba, totusi?

  12. alb_ca_zapada on 29 December 2007 12:42 pm

    @alex: volanturile dinsului, normal. nush ce model (machete?), luminati-ne domnu maxi!

  13. Maximilian on 29 December 2007 8:11 pm

    Volant Chubb ‘03 (188 cm, 112-84-104) si Volant Machete 69 Shane McConkey pro-model (175 cm, 100-74-92), cu legaturi Salomon Equipe 997 Driver si Salomon Equipe 977 Driver. Ochelarii sunt o obsesie mai veche, suficienta insa cat afirmatia “tin la tine ca la ochii din cap” sa fie cat se poate de legitima. Inca am in posesie urmatoarele modele: Smith Speed Star albi cu lentila clear (MX), Smith Fuse Regulator kelly green cu lentile Red Mirror si Blue Mirror (snow), anon. Helix green fluoro cu lentila gold (snow), Oakley O-Frame FMX tribal cu lentila Black Iridium (MX) si clear dual-vented (snowcross), Oakley A-Frame jet black cu lentila VR28 (snow) si Oakley Crowbar MX grey fade to yellow cu lentila clear. Urmeaza, cand bugetul va permite, o pereche de Crowbar snow, nu stiu ce culoare si inca nu m-am decis cu ce lentila. Ne mai auzim/citim… ;) Numai de bine! Mx

  14. trainspot on 29 December 2007 8:55 pm

    cre ca maximilian e primul google freak din istorie. fa-ti blog. you’ll get big!!!!!!

  15. alexosu on 29 December 2007 10:17 pm

    Man, mi-ar placea sa vad intr-o zi cum merg Chubb-urile matale.
    Cu ochelarii observ ca ai un fetish, mai degraba decat o obsesie. Nu credeam ca exista cineva cu atat de multi ochelari.

  16. alb_ca_zapada on 30 December 2007 3:49 am

    ba, nu va luati de el, maxi e prieten si e rider… :)

  17. Maximilian on 30 December 2007 7:12 pm

    Gresit! Maxi e prieten, dar nu e altfel decat o gaina… ;) Daca eu is goggle-freak, ce naiba e un anume amic de-al meu, care… dar mai bine sa lasam asta! :)) Ochelarii vin si pleaca, cu exceptia unora si a altora. Helix-urile au plecat azi (pentru o cauza demna), Fuse-urile vor pleca in curand (motiv similar), iar Speed-urile vor poposi si ele in alta ograda. Cred ca momentan nu imi permit sa-mi sustin un asemenea fetis; dar va veni cu siguranta si ziua aceea… ;) Chubb-urile mele sunt grele, dar asta cu justificare. Nu pot da acum detalii; ma preseaza timpul! Numai bine!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.