Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem?

27 November 2007, Vlad

Stateam si ma gandeam cam ce sfaturi se pot da despre vacanta de iarna la ski si mi-am dat seama ca pot scrie o carte de telefon despre asta.

In concluzie am recurs la masuri radicale de sintetizare a problemei: prezint doar niste categorii iar destinatiile si personalizarile vi le faceti singuri. Ca-i internetul plin de idei/oferte si alte chestii… Iar daca va incurcati, dati de stire, e posibil sa se gaseasca cineva p-aici c-o idee sau un sfat.

Asadar si prin urmare, distingem urmatoarele:

  1. categoria “fara emotii, fara surprize” : Alpi
  2. categoria “aventuri in necunoscut si ceva mai iesit din comun”: Caucaz, Kashmir, etc
  3. categoria “mai bine ca la noi si la pret foarte bun”: Balcani (adica Bulgaria)
  4. categoria “alternativa la cele 3 de mai sus”: Carpatii Slovaciei
  5. categoria “am bani nu gluma”: alte emisfere, alta lume - SUA, Canada, Chile, Noua Zeelanda, Japonia.

Voi incepe in ordine inversa pentru ca, vorba aia, asa-i in schi. Asa-i in schi, nu e gluma, mansa a 2-a porneste in ordine inversa.

5) derdelusul nostru va zice ca e bine sa mergi oarecum organizat p’acolo si de preferat in statiuni de renume ca sa ai despre ce vorbi la intoarcere. Adica mai bine a se cumpara o excursie de la o companie de turism din vestul Uniunii.

4) Am auzit de oameni care au fost in Slovacia si mi-au zis cam asa: 60% din performanta statiunilor din vest 70% din costul unei vacante in Alpi. Nu am fost, nu am de gand sa ma duc, totusi recunosc ca ar putea fi o alternativa viabila. Amicul care a fost s-a intors incantat.

3) La bulgari ca la bulgari cum zic francezii. La ce preturi sunt, e foarte bine. Ca idee de raport: 130% din performata statiunilor de pe Valea Prahovei la doar 50% din cost. Se pare ca se mentine raportul statiunilor de litoral. Cred sincer ca merita, iar pentru cei din sudul tarii se iveste iata o raza de speranta. Asa cum aia din vest au avut mereu Austria aproape, uite ca pentru bucuresteni s-a invenventat Bansko. Daca iti place iarna la munte si nu ai mult cash, Bulgaria e cu siguranta optiunea cea mai buna.

2) Despre estul salbatic cred ca Albu-ca-Zapata ar fi mai in masura sa povesteasca. E genul de excursie “diferita” pentru ca nu se rezuma numai la schi si kilometri nesfirsiti de sus-jos pe pirtii. Este mult mai mult decit atit, este ceea ce americanii numesc “adventure trip”. Trebuie studiata problema cu cineva care a mai fost sau care cunoaste situatia in zona (recomandam cu incredere agentiile de turism locale).

Vorbim deci de elicoptere, “heli-drop-uri” si cat-skiing pentru cei lenesi, urcat la picior ore si zile pentru cei sportivi, schi numai si numai off piste, chestii cool, ce mai tura-vura. Treaba trebuie tratata insa cu grija si responsabilitate, ar fi de evitat sa ajungeti stire la jurnalele de ora 19 si sa sperati ca ministerul de externe va putea sa va scoata de acolo, chiar si contra cost sau la schimb cu 10 militanti islamisti aflati in detentie in Egipt. Daca, Doamne fereste, se intampla ceva de genul asta noi speram intr-o rezolvare fericita si va sfatuiesc sa scrieti o carte despre asta si sa ziceti si de derdelus(.ro) in ea.

1) cea ma vasta categorie, necesita atentie si detalii. Despre ce si cum si cit in Alpi, intr-un viitor post.

Pana atunci, …indoitzi genunchii.

Alte articole din seria “Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem?”

  1. Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem? (3)
  2. Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem?
  3. Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem? (2)
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

10 Raspunsuri la “Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem?”

  1. Catalin on 27 November 2007 11:59 pm

    Noi anu asta incercam ceva NON Austria. Mergem la Chamonix. Sper sa merite.

  2. alb_ca_zapada on 28 November 2007 12:35 am

    @catalin: am fost anul trecut in zona cu pricina… de fapt am stat in argentiere, la 10-15 km de chamonix… de fapt acolo in argentiere e spotul cel mai tare din zona (daca e zapada): grand montets

    oricum zona merita toti banii… chiar daca nu-s zapzi nesfirsite, e ceva de vis… mie mi se pare locul cel mai misto in care am schiat… vezi ca si p-aici pe derdelus gasesti citeva chestii ref la excursia cu pricina daca cauti “argentiere”

  3. alb_ca_zapada on 28 November 2007 12:45 am

    @vlad & others:

    4) si eu am auzit lucruri bune despre jasna.. dar nu inteleg de ce sa ma duc pina acolo si nu pina in austria daca sint limitat la timp si buget… si daca sint cu adevarat limitat, de ce sa nu ma duc in bg?.. mie jasna/slovacia nu mi se pare o optiune decit pt aia care cred ca dau prost daca zic ca au fost in bg la ski

    3) despre bg numa de bine… best money you can buy… de 3 ani le tot fac o vizita pe sezon… acum planuiesc un we pe 15 dec, va spun de ce intr-un post viitor… tot atunci o sa aduc si ceva lamuri ref la ce se intimpla pe acolo (stiu ca unii stiu, dar altii nu stiu)

    2) domnu vlad se refera probabil la excursia mea in caucaz adica in zona republicilor mai mult sau mai putin separatiste gen osetia, cecenia, etc… nu-i asa rau precum suna, iar peisajele merita tot drumul si toata ingrijorarea apropiatilor… pt cine are timp si chef de “altceva” este o buna optiune… am si citeva cuvinte scrise p-aici, o cautare “elbrus” rezolva problema… uite, asta ar fi o idee de un post misto, mutlumesc vlad, “altfel de schi”

  4. alb_ca_zapada on 28 November 2007 12:58 am

    aa, si inca ceva, multumesc de alb-ca zapata… nush cum vine treaba, dar ala nu cred eu ca era ff alb :)

    iar onorat public sa nu se sperie de aprecierile domnului vlad la excursiile din estul salbatic… am zis intotdeauna, daca un roman nu se poate descurca pe acolo, ce sa mai zica unul parasutat din suedia sau coreea de sud? ca erau multe natii, va asigur… asa ca stati flexati, viata e frumoasa (cind e si putin periculoasa)

  5. Vlad on 28 November 2007 11:18 am

    Emiliano Alb-ca-Zapata are dreptate cu excursiile din est. Cred ca romanul tip schior/border se descurca in principiu dar cum scriam si in post trebuie bine planificata excursia si nu plecat la plesneala.
    Cataline, NON Austria suna foarte bine mai ales ca la un moment dat te cam plictisesti de partiile austropitecilor si mai vrei si alt ceva.
    Incerc sa gasesc timp sa scriu amanuntit de vacantele in Alpi. Daca ti se pare ca merita, la intoarcerea din Franta fa un upload de poze ca sa poti demonstra prin imagini de ce merita sa schiezi la Chamonix.

  6. alb_ca_zapada on 28 November 2007 7:01 pm
  7. alb_ca_zapada on 28 November 2007 7:02 pm
  8. Flipper S on 28 November 2007 10:48 pm

    @vlad, alb_ca_zapada & others

    de bulgaria am auzit si de bine si de rau, personal nu am fost pe acolo dar palnuiesc anul asta sa le fac o vizita de curtoazie dar despre jasna pot spune multe si aprope numai de bine.
    Intradevar sa nu se astepte nimeni la pirtii ca in austria sau franta sau elvetia dar sunt pirtii ingrijite si pentru toate nivelurile. preturile sunt mai mici ca in romania si conditiile mult superioare. (cu 20 - 35 de euro poti gasi cazare la baza pirtiei cu mic dejun si cina incluse, o masa de prinz la unul din barurile de pe pirtie e cam 15 RON, si berea este cam 4 Ron ).
    Pentru mine Jasna este unul din locurile “best money you can buy” :-) si merg acolo in special pentru wkenduri prelungite 500km distanta fata de Timisoara dintre care 300 km autostrada, asa ca pt mine Jasna o sa ramina o solutie mai fiabila decit Bg.

  9. Vlad on 29 November 2007 9:05 am

    @Flipper S

    Intradevar, Timisoara e foarte bine plasata din pct asta de vedere. Pt Banatzeni, drumul la ski poate fi doar de o zi daca pleaca din timp si merg bine. Cred ca si eu m-as duce la Jasna sa ma dau, asa in w/e, sa fiu de pe acolo. Pentru sudisti ramane numai chestia cu Bg la cam 400 km de Buc.
    Oricum pt voi cei din partea de vest si SLO este o optiune. Alpii Iulieni sunt buni de ski si slovenii iti ofera conditii similare cu AUT dar si preturi similare. Ca distantza ar fi vreo 600 km.

  10. Flipper S on 29 November 2007 2:30 pm

    Slovenia este cam la 8-900 km (aprope integral pe autostrazi) de Timisoara si intradevar Slovenia este si ea o optiune. Am skiat si in Slovenia (Vogel, Kobla, Kranjska Gora si Krvavec) si pot sa spun ca au statiuni forte misto si piritiile ingrijite + un domeniu desul de vast pentru off piste.
    Ca si preturi sunt comparabile cu Austria dar pentru diversificare recomand Slovenia exista acolo o alta atmosfera fata de Austria.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.