Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem? (2)

11 January 2007, by Vlad

M-am gindit sa continui un post de-a lui Vlad si sa-mi dau si eu cu parerea cam care ar fi posibilitatile de ski/snowboard privite din partea de vest a tarii, mai exact de prin Timisoara.

Asadar si prin urmare avem doua categorii mari si late, in tara si pe afara.

In tara, statiunile abordabile din Timisoara sunt:

  1. Semenic - 120 km
  2. Muntele Mic - 115 km
  3. Arieseni - 260 km
  4. Cavnic / Mogosa - 400 km
  5. Borsa - 500 km
  6. Straja - 235 km
  7. Paring - 230 km

Afara, la o distanta rezonabila, ar fi cam asa:

  1. Slovacia - Jasna (Chopok) - 540 km
  2. Slovacia - Donovaly - 490
  3. Slovacia - Transka Lomnica - 560 km
  4. Slovacia - Strbske Pleso - 565 Km
  5. Austria - … - > 900km
  6. Slovenia - Vogel (Bohinj) - 750 km
  7. Slovenia - Kobla (Bohinj) - 730 km
  8. Slovenia - Kranska Gora - 751 km
  9. Slovenia - Krvavec - 700 km
  10. Serbia - Kopaonik - 380 km
  11. Bosnia Hertegovina - Jahorina - 530 km
  12. Bulgaria - Bansko - 660 km

Privind la ce ama scris am realizat ca sunt multe statiuni (deh, Timisoara oras binecuvintat) si mult prea mult de scris despre fiecare in parte

M-am decis deci sa revin cu mai multe detalii despre fiecare locatie in parte intr-un viitor post.

Alte articole din seria “Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem?”

  1. Sezonu' a sosit. Bine, bine, da' unde mergem? (3)
  2. Sezonu' a sosit. Bine, bine, da' unde mergem?
  3. Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem? (2)
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

22 Raspunsuri la “Sezonu’ a sosit. Bine, bine, da’ unde mergem? (2)”

  1. mitza(tm) on 11 December 2007 3:33 pm

    semenic e cam la 140 si de km, din care 40 is cam hardcore, :)

    anul trecut tare putin s-a skiat acolo… am urcat de multe ori anul trecut si nu mergea nimic in afara glumei de cablu de crosa antica la la intrarea in statiune pe dreapta, partia nefiind batuta de nimic.

    teleskiul meserului birta nu mai merge ca nu e pe pamantul lui si nu s-a inteles cu proprietarii la chirie

    teleskiul nou din spatele releului meteo a mers f rar spre deloc din lipsa de zapda partia fiind necuratata, plina de bolovani si trunchiuri de copaci si niste santuri masurabile in metri - deci e nevoie de zapada nu gluma sa mearga bine pe ea… sa speram ca anul asta va fi zapada de dat pe acolo.

    de posibilitati de cazare nu mai zic…
    la dusan si fiul 150lei camera de 2
    la gozna 100lei camera de 2
    singurul loc decent era cabana de peste drum de gozna cu 70lei camera cu pat dublu dar acolo trebuia sa rezervi cu luni inainte sa prinzi loc..

  2. mitza(tm) on 11 December 2007 3:35 pm

    Arieseni e hardcore la preturi, o partie de max 800m deservita de un teleski de te rupe costa 5lei ucarea!!! m-am dat intr-o zi cam de 50 eur si m-am oprit din lipsa de bani.
    E bine ca partia e abrupta si de obicei lucrata cu ratracul.

  3. Flipper S on 11 December 2007 3:48 pm

    … din pacate si la Muntele Mic situatia nu sta prea roz, pe linga 20km de offroad (desii harta ar zice ca e drum pe acolo )ajungi la Telescaun unde trebuie sa platesti 30 lei (dus / intors) sau 15 lei dus in cazul in care este zapada mare sa poti sa cobori pe ski/snowbord. Odata ajuns sus e 3 lei tura pe o pirtie de cam 8-900 m …. oricum mai pe larg (si de bine si de rau) in postul urmator.

  4. mitza(tm) on 11 December 2007 3:51 pm

    asa e.
    am scris si eu un snow report de Muntele Mic la postul anterior :)

  5. Flipper S on 11 December 2007 3:54 pm

    …acuma vazut dar dupa ce am comentat pe aici :-d

  6. doru on 11 December 2007 8:27 pm

    daca tot a inceput sezonu…
    care are idee unde se pot gasi clapari Lange Fluid FR 80 sau 100 ? aduce vreun magazin in bucuresti asa ceva ?

  7. Sinistru on 11 December 2007 8:29 pm

    De petrosani/ parang ce se aude ? am auzit numai vorbe neobisnuit de bune despre locul ala

  8. mitza(tm) on 11 December 2007 9:32 pm

    neobisnuit de bune? :)
    pai la parang accesul tot cu un telescaun din anii ‘70 se face, si costa anul anul trecut 9 ron urcarea.
    de dat daca e zapada multa de poti da pana jos si sa iei iar telescaunul dar treaba asta te cam rupe la bani, noroc ca telescaunul urca incet si nu poti cheltui prea mult pe zi :)

    sus mai sunt 3 teleskiuri care merg si unul care nu prea merge (ala de pe B) se mai poate urca varianta mica cu scaunul conta sumei de 2 ron urcarea

    cazare gasesti mai ieftina la cabane (3,5-50 ron /noapte/pers) si mai scumpa la vila parang (aia galbena) care are preturi cam de hotel

    partiile sunt batute da nu se prea omoara aia cu ratracul ca e scumpa benzina

    vezi ca e web cam pe zapp.ro/skiexpress

  9. alexosu on 11 December 2007 10:02 pm

    @doru
    Lange aduce, de obicei, Mountain Expert - Universitate coloane, vizavi de Springtime. Putine modele, totusi. Dar am vazut si la Himalaya saptamana trecuta. Nu stiu, insa, ce modele.
    La Brasov exista un magazin Dynastar/Lange/Look. Bogdan iti poate da mai multe amanunte.

  10. cosmin on 11 December 2007 10:18 pm

    Cer scuze pentru absentele ce au fost si vor urma si pentur vizitele rare, insa, pentur momentele cu adevarat rare-adik cu zapada, va recomand Vatra Dornei. O partie de nu se mai temrina cu un telescaun care nu se mai termina si o ambianta virgina, prin padure si pe platouri cum rar se gasesc pe partiile de schi de la noi. Am avut numai 2 experiente acolo, acum multi ani - vreo 5 sau 6- si au fost excelente. Din pacate, insa, statiunea se ruineaza pe zi ce trece si oferta turistica dispare mai repede decat banii din buzunar. Asa ca daca vom mai avea o Romanie sub zapezi, dupa o noapte intreaga cu trenul, merita sa lasati un track pt eternitate si pe acolo. Macar o data. (nu ma refer aici la teleschiul de jos, de langa parc, ce iese din discutie dat lungimii scurte si pantei… de incepatori)

  11. Flipper S on 11 December 2007 10:58 pm

    De petrosani numai de bine, e statiunea mea de suflet asa ca nu prea pot fi foarte obiectiv :-).
    Dupa cum a spus @mitza(tm) instalatiile sunt cam invechite, dar merg si pentru o tura completa (pina la baza telescaunului) trebuie sa fie zapada serioasa. Pentru pirtiiile de sus situatie este mai roz, deoarece se intra cu ratracul si se mai ocupa cit de cit lumea de ele.
    Ce mi-a placut mie foarte mult in Paring si ce imi place si in continuare sunt oamenii, nu stiu dar au ceva special. (binenteles ca se gasesc si paltonari/pantofari dar nu de ei vorbesc). Oricum Paring si Straja pot si o optiune interesanta.

    @ Cosmin - eu la vatra dornei am avut experiente destul de enervante, incepind din ziua in care am ajuns si nu au vrut sa dea drumul la cablu pentru ca nu eram suficienti oameni si au continuat sa refuze sa pornesca si dupa ce ne-am hotarit ca platim diferenta pina la numarul minim cerut de ei … si terminind cu pirtia (cea de sub telescaun) care nu era semin deschisa adica la trecerile de pe o tarla pe alta trebuia sa te strecori print-o deschizatura in gard de max 2 - 3 metri nesemnalizate si neprotejate (cum toti schiorii si snowboarderi tareu fortati sa merga pe acolo zona era un amestec ciudat de pamint, gheta si dimb de zapada).
    In rest pirtia este ok, nu scred ca au ratrak asa ca poti gasi zone de powder dar nerecomandata snowboarderilor (nu m-am simtit bine pe placa deloc acolo:-d )

  12. alb_ca_zapada on 12 December 2007 1:04 am

    @all: ooo, ce comenturi consistente… sper ca nu va suparati daca compilam un articol din asa informatii de valoare…

    @doru:
    la coloane au din cind in cind cite 1-2 modele lange.. poti incerca
    la brasov, unde e importatorul dynastar e un magazinas de 30mp in care sint ingramadite diverse chestii… m-am benoclat prin geam in we si am vazut 4-5 clapari si 3 perechi de schiuri. iti sugerez sa dai un tel si sa intrebi…
    mie unul mi s-a acrit de ei de cind am cautat niste leg look… le comandam in februarie si-mi veneau in noiembrie.

  13. Masli on 12 December 2007 5:28 am

    eu nu inteleg de ce pe oricine intreb imi spune ca e zapada la sinaia,acum,azi,cand sunt pietre si a inceput sa iasa “verdeatza” prin zapada? ma refer pe carp,valea dorului,drumul de vara .
    sa ma lamureasca si pe mine cineva sau numai eu nu vreau sa -mi “lezez” placa :) ? multzam ( vreau sa ma duc sambata ,daia intreb ) .

  14. garcea on 12 December 2007 11:05 am

    Starja
    statiune situata langa Lupeni de unde se poate urca cu telescaunul, aproximativ 30 min. telescaunu e din la vechi asa ca daca e fig, tre sa te imbraci corespunzator. ar mai exista o varianta de urcare cu aro-urile localnicilor pe care ii gasiti pe langa sediul politiei, dar asta numai in cazu in care aveti nevoie de adrenalina la maxim. (am urcat cu aro in 2006 si mai am si acu niste resturi de adrenalina).
    in statiune exista 5 teleschiuri, dintre care frecvent functioneaza doar 3. acum sa nu credeti ca exista si 5 partii, sunt doar 4 dintre care una de incepatori, doua legate una de alta (dificiltate usoara spre mediu in partea de jos) de la telescaun in sus, si inca una (mediu) de la telescaun in jos.
    pt snowboarderi partea super nashpa e ca urmele de telschi sunt toate pline de damburi, unele inclinate in lateral asa ca te solocita destul d.p.d.v. fizic.
    anul asta nu am fost acolo dar stiu ca preturile erau acceptabile atat la teleschi cat si la cazare.
    posibilitati multiple pt cazare, de la cabane, vile particulare pana la pensiuni de 2-3 margarete.
    de bine pot spune ca ratraku isi face treaba cam in fiecare seara, si ca exista multe locuri de free-ride printre copacii de pe marginea partiilor si portiunea de sub telescaun(asta daca e zapada destula).
    daca intereseaza pe cineva sa incerce aceasta statiune, mai am inca nr. de tel de la o cabana de pe marginea partiei unde am stat 3 ani la rand in conditii bune si la pret rezonabil.
    p.s. informatiile sunt actualizate pana in februarie 2006, de atunci nu am mai fost acolo.

  15. alb_ca_zapada on 12 December 2007 12:34 pm

    @masli:
    de la 2000 la 1400 domeniul este huge… nu exista pirtii decit in subconstientul oamenilor… ca te dai pe traditionalul carp sau pe mai putin cunoscutele zade, firul papagalului, etc e cam tot una dpdv amenajare. adica 0.

    exceptind valea dorului sinaia este un domeniu exclusiv offpiste. asa ca zapada trebuie doar s-o cauti.

    uite o idee buna, poate colaborez cu domnu alex la un post serios despre denumirile si traseele din sinaia.

  16. mitza(tm) on 6 January 2008 1:47 pm

    niste news din Semenic…
    Teleskiul lui Birta au a fost preluat de Monte Banato care au si partia mare.
    Ieri nu mergea cel mare din lipsa de zapada, dar a mers cel mic.
    Exista scoala de ski.
    Si surpriza consta in faptul ca exista abonament pe o zi care costa 50 lei. Deci de poti da pana pici jos cu 50 lei. Partea proasta e coada :)
    Zapada a fost cam de 40cm da batuta de vant de te muta din loc.

  17. Oana on 25 November 2008 3:56 pm

    Partia de la Vatra Dornei, partia Telescaun (de pe Dealu Negru) are ratrack. Azi 25.11.2008 stratul de zapada este de de 35 cm si inca ninge, azi a fost batuta partia pentru prima data anul asta si e numai buna pentru schiat. Si pentru domunl @ Cosmin, daca nu iti convine Vatra Dornei si partia si mai stiu eu ce cu gardurile, nu mai veni dragu meu ca nu te obilga nimeni, pe langa tine care esti un turist nemultumit avem 100 de turisti care pleaca multumiti.

  18. Flipper S on 25 November 2008 5:18 pm

    @ Oana - comentariul cu gardul era al meu (Flipper S) asa ca lasa-l pe @ Cosmin in pace (omul chiar a recomandat vatra Dornei) :d.
    Oricum imi place mentalitatea ta, cu adevarat definitorie poentru ce insemna turism de iarna in romania. In loc sa se gasesca o solutie la problemele si nemultumirile ridicate de turisti mai bine un tratament cu spatele si “daca nu iti convine Vatra Dornei si partia si mai stiu eu ce cu gardurile, nu mai veni dragu meu ca nu te obilga nimeni “

  19. alexosu on 25 November 2008 6:11 pm

    Oana, multumim pentru informatii. Cat despre “daca nu iti place, du-te in alta parte”, think about it.

  20. me on 25 November 2008 6:52 pm

    draga oana ,nu vreau sa te superi dar comentariul tau este chiar o jignire la adresa unora dintre noi.despre moldoveni stim toti ce se spune si atitudinea ta nu face decat sa intareasca aceasta parere proasta despre ei. sorry dar cel mai bine ar fi sa faceti voi o statiune beton la Vatra dornei si abia atunci sa aveti pretenti . cred ca nu se inghesuie prea multi turisti pe acolo daca cei de acolo au aceasta atitudine.

  21. barbosa on 25 November 2008 7:22 pm

    nu stiu cine e oana ,dar a fost radicala (stiu ca Zelea Codreanu a fost moldovean -tot respectul pt el ) dar nu e cazul cand e vorba de SKI-ul nostru iubit sa fim asa drastici !!!Oana ramai nemaritata daca mai gandesti asa dar si me on prea esti sensibil
    plus ca si tu vi cu ,, ……..despre modoveni ……..” calcand pe urmele ei !
    romanasi - aici zicem de ski ,partii si alte dastea -pareri personale dar va rog fara rautate ,generalizari si jigniri
    Cred ca oamenii astia cand au zis ,,injuratura” se refereau la cu totul altceva
    Se intampla frecvent sa megem dupa un prieten in aceeasi statiune in acelasi hotel pe aceleasi partii si sa pridem alta vreme ,alti colocatari,alta zapada si implicit sa avem alta opinie !!!
    HAI ZAPADA!

  22. me on 25 November 2008 8:06 pm

    bine ,daca vi s-a parut a fi jignire ,atunci scuzele mele.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free