Decalogul schiorului/boarderului

2 March 2009, alexosu

Mai jos sunt cele 10 reguli de bun simt pe care oricine care practica schi/snowboard trebuie sa le stie, sa le respecte si sa le aplice. Mai mult, sunt niste reguli valabile oriunde in lume - de aici si regula 8 care se poate aplica ceva mai greu pe la noi. 

Articoul vine pe fondul discutiilor din ultimile zile. Ne-am dat seama ca pe derdelus.ro nu aparea explicit acest cod. Am presupus ca regulile sunt de bun simt si cunoscute de toata lumea, dar nu e bine sa pleci de la presupuneri de genul asta.

1. Respect si atentie. Coboara astfel incat sa nu periclitezi integritatea celorlalti.

2. Control si viteza adaptata. Nu cobora cu viteze care iti depasesc capacitatile fizice, tehnice sau ale echipamentului din dotare. 

3. Proritatea. Schiorul/boarderul din deal este obligat sa il ocoleasca si sa il fereasca pe cel din vale. 

4. Depasirea. Depasirea se poate executa pe orice parte (stanga sau dreapta) doar dupa evaluarea tutror obstacolelor naturale si a evolutiei celorlalti schiori/boarderi. 

5. Asigurarea. Asigra-te la intersectii, la fiecare oprire si la fiecare reluare a alunecarii (dupa oprire). 

6. Oprirea. Stationarea pe partie este nerecomandata. In cazul unei cazaturi, schiorul/boarderul trebuie sa elibereze cat mai repede culoarul. 

7. Deplasarea fara echipament. Urcarea pe partie se face obligatoriu pe marginea acesteia. 

8. Marcaje si indicatoare. Schiorii/boarderii sunt obligati sa respecte indicatoarele si semnalizatoarele instalate pe partie. 

9. Asistenta. In cazul unui accident, ofera ajutor persoanei ranite. Cei implicati trebuie sa ramana pe loc pana la sosirea Salvamontului. 

10. Identificare. Orice schior/boarder implicat intr-un accident, fie si numai ca martor, trebuie sa faca schimb de nume, adresa si numar de telefon cu celelalte persoane implicate. 

In zilele urmatoare vom lua si vom detalia fiecare dintre cele 10 reguli. Ca de fiecare data, contam pe participarea voastra pentru a explica decalogul cat mai bine posibil.

Anul trecut, impreuna cu prietenii de la APSI am demarat o campanie clasica de informare. E vorba de un pliant care a fost distribuit in zona Sinaia. Puteti descarca documentul (PDF) de aici

Am incercat si sa il lasam la casele de bilete (urmand sa fie distribuit impreuna cu cartelele), si sa cooptam Salvamontul. Din pacate nu am gasit calea de comunicare pe tema asta, drept pentru care proiectul a cazut.

Alte articole din seria “Decalogul schiorului/boarderului”

  1. Decalogul schiorului/boarderului
  2. Regula 1: Respect si atentie
  3. Regula 2: Control si viteza adaptata
  4. Regula 3: Prioritatea
  5. Regula 4: Depasirea
  6. Regula 5: Asigurarea
  7. Regula 6: Oprirea
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

29 Raspunsuri la “Decalogul schiorului/boarderului”

  1. blogescu on 2 March 2009 11:27 am

    Trebuie o mica adaugire: cand cineva se pune in miscare, ar trebui sa se asigure mai intai.

  2. alexosu on 2 March 2009 11:33 am

    Done.

  3. yyz on 2 March 2009 7:53 pm

    Am mai spus-o in cadrul altui articol, dar cred ca nu strica sa o mai spun odata, articolul de fata fiind mai on topic.
    Nu uitati sa baleati cu privirea tot timpul pista in timpul unei coborari si in special lateral. De multe ori pericolul vine din lateral.
    Daca va aflati in spatele unui snowboarder si vreti sa-l depasiti, lasati-va mai multa spatiu de manevra … schimbarile de directie , opririle se pot anticipa mai greu decat ale unui skior.

  4. victorio on 3 March 2009 9:32 am

    cred ca la fel de bine ar fi daca ai pune pe site semnele si marcajele care le putem intilni pe pirtie sau pe munte in general si ai explica ce inseamna fiecare in parte.

  5. alb_ca_zapada on 3 March 2009 10:06 am

    @victorio:
    :)))
    hai ca asta a fost tare!!!
    semnele si marcajele de pe partii…. hahaha, pai cine nu stie ce e aia o cruce si o placuta de metal?

  6. cristi on 3 March 2009 10:26 am

    @victorie

    Pai singurele semne si marcaje pe munte sunt crucile nefericitilor

  7. mariusica on 3 March 2009 10:35 am

    Dap, ai asa ceva pe Drumul de Vara in dreptul Papagalului si din pacate or sa tot apara.

  8. me on 3 March 2009 4:23 pm

    nu inteleg de ce nu au fost de acord sa se dea impreuna cu cartela un pliant? era cea mai buna solutie .sau sa se scrie pe spatele cartelei decalogul acesta.

  9. costel on 3 March 2009 5:14 pm

    eu inteleg…. pt ca-s idioti!
    orice masura de imbunatatire/ schimbare pe unii ii sperie ingrozitor… desi nu ar implica mare lucru din partea lor.

    si mai e inca o mentalitate idioata…. “de ce sa-mi zica mie X si Y (eventual si bucuresteni) ce e bine sa fac si ce nu?”

  10. icee on 3 March 2009 10:01 pm

    @COSTEL: ai mare dreptate! suntem un popor idiot si incuiat si de o mediocritate bolnava.

  11. alb_ca_zapada on 3 March 2009 10:47 pm

    @costel:
    da tata, mare dreptate ai, aia cu bucurestenii e pe buzele multora… nu ca n-ar avea unii dintre astia de p-aci multe pacate, dar culpapilizarea asta generala nu e buna.

    de fapt cred ca boala asta surda nu vine de la manelari ori clasicii nesimtiti de bucuresti… vine din asa numitul “complex al proviciei fata de metropola”.. este vb despre complexul provinciilor romane fata de Roma

  12. barbosa on 4 March 2009 7:37 am

    eu sunt nascut si crescut in bucuresti dar sotia mea si sora ei nu!
    nevasta s-a bucurestenizat f. repede (o mai tradeaza accentul ca-i pe juma sarboica si a stat 7 ani la rusi) in schimb cumnaticii ii iese complexul asta provincial prin pori ( amandoua au avut aceeasi copilarie ,scoala ,mediu……)
    Hai sa vb serios ,,domn” sau ,,taran” te nasti nu are importanta unde esti nascut sau unde traiesti
    Cand vb de un badaran sau un obraznic ( nu tupeist sau descurcaret ) nu are importanta nationalitatea ,religia ,apartenenta politica ,sexuala sau locul de bastina !!!!
    Dezinvoltura ,tupeul ,lipsa inhibitilor si deschiderea spre socializare nu sunt defecte stimati ,,nebucuresteni” ce va grabiti cu stampila bucurestean=jafra !!!

  13. daniel on 4 March 2009 8:37 am

    @barbosa Vezi o diferenta substantiala intre obraznic si tupeist? ;)
    Dezinvoltura cam ce ar fi? Acea “calitate” a unora mai din sud de a se baga in fata (la rand la teleschi, la semafor, peste tot) ? Dar gestul de a sta cu tigara aprinsa in multimea care sta la rand in Valea Dorului? Intr-un alt topic am mentionat gestul frumos al unor colegi de partie, n-am insistat pe faptul ca ei sunt din Piatra Neamt, ca sa nu fiu acuzat ca am ceva cu bucurestenii care sunt mai mult decat majoritari la Sinaia pe partie.

  14. barbosa on 4 March 2009 9:01 am

    @daniel-cu tupeul cred ca poti reusi (ATENTIE -profesional, intim ….NU IN SENS DE BAGAT IN FATA LA SCAUN) ; obraznicia= sa ai de dat bani si tot tu sa explici ce nenorocit e ala ca-i vrea inapoi azi cand tocmai are un costum nou sau sa intri in fta la scaun !
    Dezinvoltura -cred ca a nu te pierde cand intamplator ajungi fata in fata cu (ma feresc de un nume ) o vedeta adevaratasau trebuie sa iei cuvantul ( fara sa fi stiut ) in fata a 20-30 insi ………………la marlania cu tigara la coada -te divinizez- nu-s fumator si ma enerveaza la culme mitocania asta ( e valabil si la masa sau spatii inchise -fara bar sau club)
    Job-ul meu e 80% in tara si 20 % in Bucuresti si implicit ( dupa 18-19 ani de delegatii) am prieteni peste tot
    Iar comentariul meu era adresat celor 2-3 care atunci cand comenteaza nu scapa ocazia sa scoata in evidenta ca ala care a facut o marlanie e BUCURESTEAN !

  15. cosminII on 4 March 2009 9:40 am

    daniel, mai enervanti decat cei care fumeaza la coada in v dorului sunt cei care fumeaza la coada la telecabina 1400.
    acum cativa ani pe vremea cand fumam m-am certat cu un domn cu un pic de barba si plin de rossi de sus pana jos ptr ca fuma cu nesimtire in statie. domnii de la teleferic nu aveau nicio problema cu asta.
    ps
    il stiu pe vali din neamt si i-am povestit ieri de multumirile care i le-ai adus pe derdelus. mi-a povestit toata scena. f tare.

  16. alb_ca_zapada on 4 March 2009 10:03 am

    @daniel, cosminll & barbosa:
    nu dau acum exemple ale comportamentului meu corect fata de semeni si societate. ma (auto)consider unul dintre putinii educati ai tarii asteia.
    dar, intreb pe voi, cu ce va deranjeaza fumatul meu in aer liber? pina una-alta fumatul nu are inca o imagine sociala atit de negativa incit sa fie blamat precum basina in public.

    sa nu-mi spuneti ca va intoxic si ca daunez sanatatii voastre ca nu va cred… eu cred ca e mai dregraba un politicaly coretness importat din america… asa precum holywood-ul nu mai baga oameni care fumeaza si beau bere decit in contexte negative, asa de citiva ani a inceput sa ii deranjeze pe unii fumatul chiar si in aer liber.

  17. Ncu on 4 March 2009 10:08 am

    Tare pliantu!

  18. dinutzu on 4 March 2009 10:36 am

    @alb
    Haoleoooo, aici ai gresit-o rau de tot!

    Fumatul pasiv e demonstrat ca fiind chiar mai nociv decat ala activ (culmea!!).
    In momentul in care imi dai un nor de fum in fata, de ex la coada in V. Dorului, ma deranjezi, ca sa nu zic ca-mi afectezi sanatatea.

    Cat despre holywood, f bine ca baga alcoolul si fumatul la negative, avand in vedere cate prostii se intampla din cauza oamenilor beti sau drogatilor.
    Dar discutia cred ca e inutila pe derdelus :-))) desi tine de buna crestere sa nu deranjezi pe altii prin ceea ce faci, mai ales daca te roaga frumos sa incetezi.

  19. daniel on 4 March 2009 10:49 am

    Fumatul in sine nu-l consider un act necivilizat, doar ca in aglomeratia aia de la coada, chiar in aer liber fiind, e tare neplacut pentru un nefumator sa inhaleze acel fum. Si apoi omul cand vine la munte vrea si el sa respire aer curat, nu?

  20. victorio on 4 March 2009 11:23 am

    apropo de macraje ..am vb cu citiva cunoscuti care se duc pe munte in plimbare cind si cind si am fost surprins ca nu au stiut sa imi explice ce semne si marcaje poti intilni pe drumurile de munte ,placute cu distante …la cei mai multi aceste semne sunt simple la fel ca un indicator de stop dar la cei care abia acum descopera frumusetea muntelui nu gasesc aceste informatii foarte simple dar de care necunoasterea lor te pot costa viata.,.,.,poate sunt prea naiv dar am intrebat am cautat si putin pe net si chiar nu am gasit informatii complete in legatura cu aceste marcaje

  21. delice on 4 March 2009 12:07 pm

    Ma scuzati, sa nu se supere vreun schior dar eu cand m-am dat peste cap pe partie si schiorii din spatele meu au vazut scena, nu s-a oprit niciunul sa ma ajute. M-au ocolit. Stiu asta pentru ca eram intinsa pe jos si le auzeam schiurile scrasnind pe langa mine. De-abia dupa vreo jumatate de ora, cand deja ma oprisem din plans si mergeam la vale cu placa in brate, s-a oprit un domn care era cu familia si m-a intrebat daca sunt ok, de ce nu cobor pe placa.
    Aici e vorba de bun simt in mare parte. Asa cum nu ajutam un om cazut pe strada, crezand ca e beat si de-asta a cazut, ce pretentii sa mai avem de la multi de pe partie, in mare majoritate schiori/boarderi de “ocazie”?

  22. barbosa on 4 March 2009 3:37 pm

    @alb- ai vazut paranteza - in bar ,club ceva de genul asta se poate fuma ,din punctul meu de vedere !!!!
    si eu ,,pufai” cu mare placere un trabuc dar nu in spatii inchise ca ma blesteama aia de langa mine
    Cu atitudinea (moda pana la urma) ca fumatul si bauturica cu grade sunt vicii ale oamenilor rai sunt de acord cu tine - prea toata lumea ,in consens, huiduie si injura pe astia cu viciile de mai sus dar din pacate si dinutzu are dreptate 90% din violuri ,crime (mai ales in familie) pleaca de la bautura ca sa nu mai vb de drama adolescentilor in sefraj !
    Dar cu tot respectul pt tine, la coada la scaun ( in aglomeratie) daca -si aprind 3-4 pe langa mine tigara adio natura cu aer curat ( ca doar de asta fug la munte)
    @delice - imi pare rau pt tine .Din pacate ,de cele mai multe ori ,si eu ma simt luat la misto cand intreb ,, e totul ok” iar cel de jos ma priveste cu sictir ( si fac tot ce e posibil sa nu sune intrebarea mea ca din partea unui guru al skiului catre un novice)

  23. alb_ca_zapada on 4 March 2009 4:07 pm

    bai nene, am auzit ca-n nush ce tara (america parca?) nu ai voie sa fumezi pe strada la o distanta oarecare fata de cladiri… ca cica fumul s-ar ridica in sus si ar intra pe geam… am mai auzit ca un prieten din geneva a primit scrisoare de la vecina ca daca mai fumeaza in bucatarie sub hota (la el in casa) ii face hirtie la primarie sa-l evacueze.

    oameni buni, eu cind fumez mi-as da fumul si-n chiloti daca as putea (ca sa nu deranjez, nu de alta).. hai sa nu ne pierdem in amanunte ca eu nu ma pup pe gura cu toata coada cind bag o tigara asa mai pe margine…

    PS: putina dreptate aveti, dar am sarit si eu cu gura ca sa nu se intinda poate ideea ca sa interzicem fumatul pe pirtie… :D
    si sa-mi fie cu iertare, nefumatorii nu cumva profita si ei de pe urma viciului meu? aveti idee cit reprezinta accizele pe alcool si tutun in pib-ul unei tari? (ingrijirea bolnavilor respectivi este de neluat in seama, vb de sume colosale)

  24. alb_ca_zapada on 4 March 2009 4:09 pm

    @delice:
    hai te rog sa nu ne mai impartim in ginte, in schiori si boarderi… sintem cu totii participanti la trafic si, in definitv, avem cam aceleasi scopuri: sa ne simtim bine si sa ne dam la vale… asa ca nesimtirea nu cred ca tine de cite picioare ai legate. :)

  25. me on 4 March 2009 6:03 pm

    ”nefumatorii profita?” cel mai bine si sanatos si profitabil pentru toata omenirea ar fi sa nu se fi inventat tigara ,(desi cred ca gasea diavolul altceva ). cine vrea sa -si distruga sanatatea prin fumat este treaba lui dar sa fie numai a lui nu si a altora care sunt obligati sa le suporte fumurile la cozi la telecabine si oriunde nu te astepti sa primesti in nas un damf de tutun. si cred ca nu numai bucurestenii sunt ”maleducati” fiecare se poarta dupa masura de bun simt pe care o are . .

  26. costel on 4 March 2009 9:23 pm

    oameni buni, va pierdeti in amanunte… fumatul, basitul, ragaitul, respiratul prea aproape de cineva sunt chestii care tin de bun simt!!! nu va ducetzi in extreme ca o sa interzicem si cafeaua pt ca mirosul ei deranjeaza pe nu stiu cine….

    la urma urmei pastrati o distanta suficienta fata de ceilalti (din fericire pe munte coada se poate intinde pe sute de m)…. dar nush, la orice coada in tara asta, omului ii place apropierea de ceilalti, de parca zici ca a fost alungat de la sanul mamei cand era bebelus si acum sufera de lipsa afectiunii…

    ps: sunt nefumator si ma deranjeaza fumul la fel de mult pe cat ma deranjeaza respiratia calda a cuiva (chiar fiind si o persoana extrem de ingrijita)!

  27. dragos on 4 March 2009 10:31 pm

    Stiu ca in general fumatorii nu inteleg ca ii deranjeaza pe ceilalti, dar pentru mine ca nefumator e ca si cand ai bea bere si ai scuipa-o peste ceilalti din coada. Nici nu imi afecteaza sanatatea, in plus imi place berea, dar cam atat. Nu se face.

  28. alb_ca_zapada on 5 March 2009 2:13 am

    deci da, am inteles… tot bucurestenii astia de cacat sint de vina, fumeaza si le pute gura…

  29. Lubecker on 8 March 2009 1:06 am

    Cine fumeaza, fumeaza pana la urma, problema e unde arunca mucurile. Stiu ca zapada e alba si pufoasa si mucurile se afunda bine in ea, dar nu prea sunt biodegradabile (nu ca as fi bio acum, dar asta cu tigarile e de la stramosii muntomanilor). Deci, imi permit sa adaug, daca imi permiteti, dupa ce fumati, rupeti tutunul ramas si bagati mucul in buzunar sau va priveste. Pute, dar mai bine in buzunarele noastre decat pe munte. Apoi la cos.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.