Tura la Bansko - 20-22 februarie

24 March 2009, by alexosu

Pe Ion deja il consideram coleg de-al nostru. Are bunul obicei sa scrie articole excelent documentate. Acum - despre Bansko (statiune de schi in apropiere de Bucuresti :D). 

Dupa lupte seculare care au durat vreo 3 saptamani, mi-am gasit in sfarsit timp sa scriu articolul despre Bansko. Deci, dupa tura la schi din ianuarie, din Austria, m-am gandit sa merg un weekend la Bansko (20 – 22 februarie), pentru ca auzisem ca e tot un fel de Austrie - partii multe (vreo 70 km), instalatii noi, hoteluri bune si ieftine etc. Vezi www.banskoski.com

.

Drumul

Maybe Logic: The Lives and Ideas of Robert Anton Wilson ipod

Am plecat vineri dimineata spre Bulgaria, cu ideea ca vom face cam 8 ore. Problema e ca am prins weekend-ul ala fenomenal, in care s-a rupt circulatia la bulgari din cauza ninsorii. Mai intai la Ruse, la intrarea pe soseaua spre Sofia, balgarski politai stateau de straja si nu dadeau voie la nimeni sa treaca. “Sofia problem”. Problem, problem, da’ cand dati drumu’ la masini? “Aici Balgaria… Ofitalnai limba balgarski, nu angliski”. Incer io pa ruski-ul pe care mi-l mai aminteam din liceu si aflu cu greu ca poate intr-o ora dau drumul, dupa ce trec plugurile. Intr-adevăr, după vreo ora au dat drumul. Soseaua, complet acoperita. Totul alb, ningea ca-n povesti… Se mergea incet, da’ se mergea. După vreo 30 km, blocaj. Un tir derapat, pus de-a curmezisul drumului. Vreo 30 de balgarski, flacai vanjoşi, pun mana si imping tirul din drum. Foarte bine, zic io. Dupa inca vreo 40 de km, blocaj nasol. Coadă de 2 km, vreo 3 tiruri puse de-a curmezisul, inca vreo ora pierduta. Chiar inainte de Pleven, al treilea blocaj. De data asta, grav de tot. Nu se clintea nimic, nimeni nu stia unde e blocajul, poliţie ioc… Stateau balgarski in mijlocul drumului si comentau. Vorbe d-ale lor, din care n-am priceput decat „Kaputarnai absolut”, care sigur nu era de bine. Am stat vreo 2 ore jumate. La un moment dat, apare si politia, da’ deja era prea tarziu, ca erau blocate ambele sensuri de drum. Pe la 5 jumate reusim in sfarsit sa trecem. De la intrarea pe autostrada, s-au mai dres lucrurile. Pe scurt, am ajuns la Bansko pe la 12 noaptea, dupa 14 ore de drum.

Banko - cazare si preturi

Bansko, mare rau. Cat vreo 4 Sinai. Hoteluri multe si noi, unele terminate si goale, altele in constructie. Am inteles ca bulgarii, spre deosebire de noi, nu le-au pus betze-n roate investitorilor straini, asa ca s-au ales cu catamai statiunea facuta de Balkan Tourism, o companie din Londra care cica ar fi investit vreo 20 de milioane de lire sterline. La ce-am vazut acolo, mi se pare infima suma. Fie e vorba de o suma mult mai mare, fie au fost mai multi investitori, fie sunt englezii mai chivernisiti decat imi inchipuiam io. Zeci de hoteluri, vreo 6 telescaune noi, o gondola de 8 locuri, cabane noi pe partii ca in Austria.

Am stat la un hotel de 3 stele, 90 leva camera dubla pe noapte. O leva e fix juma de euro, deci 45 EUR camera, adică 22 EUR/ persoana. Ceva mai ieftin ca in Austria, adica. Condiţii excelente: hotel nou, mic dejun copios, jacuzzi-bar, sauna, totul la 10 min de mers pe jos de partie. La baza partiei, catamai parcarea – cred ca in jur de 1000 de locuri. 8 leva pe zi parcarea pazita, chiar la statia de plecare a gondolei.

Partiile din Bansko

Skipass-ul, cam scump pentru 2 zile, mi s-a parut mie. 120 de leva, adică 60 EUR – ma aşteptam la ceva mai ieftin.

Coada mare la gondola, adica pret de vreo 40 de minute. Telescaunele sunt noi, de 4 locuri, fara bubble, si in principiu ar fi destule, numai ca sus mergeau doar instalatiile de pe partiile albastre (cele din stanga) si cele doua teleschiuri. Instalatiile de pe rosii si negre erau inchise - fie din cauza zapezii abundente, fie din cauza ca pregateau si protejau partiile pentru o etapa de Cupa Mondiala care urma sa aiba loc pe 3 martie download Barbershop 2: Back in Business . Totusi, in ciuda faptului ca erau multe si noi, mi s-au parut mai prost dispuse decat în Austria.

Apropo, pe una dintre partiile inchise am vazut prima oara un ratrak care urca o panta de peste 40 de grade. Auzisem de chestia asta, da’ n-o vazusem niciodata: un ratrak o lua pe ocolite, se ducea in varful pantei si de-acolo lasa un cablu, pe care urca ratrakul de jos, care batea partia.

Zapada artificiala – berechet. Au balgarski tunuri ca in Austria. Pe unde te uiti le vezi. Din cauza asta au sezon pana in aprilie (si din cauza altitudinii, desigur, ca se schiaza pana la 2600 m

Hoodlum & Son download

).

Partiile in general bine pregatite, bine marcate, ceva mai moi decat in Austria. O singura exceptie – partia 4, care era absolut execrabila: zapada foarte moale, cu bulgari, foarte greu de cantat in ea. Culmea, grosul lumii se parea ca stia de treaba asta, pentru ca la telescaunul ala nu era nimeni, in timp la cel de alaturi era coada. Noi cand am văzut coada am zis “Iete si prostii astia, stau la ditai coada cand e alaturi un telescaun liber”. Si ne-am cam zgariat pe ochi. De altfel, sambata am cam suferit de pe urma cozilor. Nu erau chiar ca la noi, dar nici ca in Austria, unde lipseau cu desavarsire. Se statea cam 10-20 minute la coada.

Mars Attacks! trailer

Partiile albastre de sus sunt ceva mai grele decat albastrele din Austria. Partia 1, in schimb, e un forestier mizerabil care cred ca are panta de 2 grade, de innebunesti dand la betze. Apropo, ceea ce vedeti punctat cu portocaliu in zona statiei de mijloc a gondolei nu e un off-piste, ci alt forestier mizerabil de dat la betze (mi-am luat eu tzapa cu el si ma gandesc sa-i scutesc pe altii). Foarte misto erau zonele de moguli de sub telescaunul lung din stanga, care se terminau in niste kickere mici de pe care puteai sa sari. Am sarit de cateva ori, chit ca ma cam naruiam la aterizare, da’ era o joaca foarte satisfacatoare.

 

Duminica, in schimb, au disparut cozile. Si partiile erau mult mai bine batute, inclusiv 4 - care totusi, tot scarboasa ramasese. Dar fara cozi la cabluri era alta viata. Ne-am dat pana ne-au căzut picioarele, adica pana pe la vreo 3, cand am plecat spre Romania.

Captain Ron psp

 

Mai si mancam ceva, corect?

Preturile la cabanutele de pe partie erau cam in felul urmator: ciocolata calda 6 leva (scump doamna, scump), felia de pizza 5 leva (foarte mare si foarte buna), shaorma parca vreo 6 leva (shaorma ca toate shaormele, cam ca la noi). WC-urile din cabanele vechi - nasoale, WC-urile din cabanele noi - foarte misto si foarte curate.

Where the Heart Is buy

Per total, merita să mergi la Bansko, pentru vreo 4 zile. Pentru un weekend nu merita, pentru ca pierzi prea mult pe drum, iar pentru o saptamana, e mai bine in Austria.

Stalag 17 movie download

download My Boss’s Daughter
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

12 Raspunsuri la “Tura la Bansko - 20-22 februarie”

  1. cosmin on 24 March 2009 9:43 pm

    frumos, obiectiv, scurt si la obiect! sa ne mai scrii ioane, si sa ne mai vedem si pe zapada romaneasca… cand o sa mia jung pe ea… pf…

  2. raduac on 25 March 2009 1:54 pm

    Am fost de Revelion la Bansko pentru 6 zile de ski. Concluzia mea este asemanatoare: nu merita sa mergi pentru 6 zile, probabil un we prelungit (3-4 zile de ski) este optiunea cea mai buna. Si evitati sa mergeti de Revelion! Aglomeratia este prea mare! Daca vremea este buna, drumul se face in 8 ore cu usurinta (pauze substantiale incluse).

  3. Horatiu on 25 March 2009 3:52 pm

    Ca off-piste cum se prezinta? Exista pe unde sa te dai in afara partiilor ca lumea? Ma intereseaza daca se poate sa urci cu instalatiile, sa cobori off-piste (eventual padure) si sa ajungi inapoi la cablu, sa merite abonamentul.

  4. raduac on 25 March 2009 5:45 pm

    Anul acesta de revelion a fost zapada foarte putina in Bansko, insuficienta pentru off-piste. Am schiat aproape acceptabil pe partie datorita zapezii artificiale. Am vorbit acolo cu un grec echipat de off-piste care mi-a povestit ca vine in Bansko deseori, in special pentru freeride si ca de regula este zapada suficienta inca din decembrie. Traseele pornesc de la capatul de sus al instalatiilor (2600) catre valea cu cabana Vihren (valea mare din dreapta pe harta postata in articol). Nu stiu exact cat de greu este sa revii de pe vale pana in zona Bunderitza Polyana de unde poti urca din nou.

  5. alb_ca_zapada on 25 March 2009 9:38 pm

    @horatiu
    ai tata cacalau.. nu uita ca acolo se tine un concurs mare cit zece ecouri d-ale noastre

  6. jack_in_the_green on 26 March 2009 8:27 am

    Acum e zapada berechet - 395 cm, in Bunderitza Polyana (1400-ele lor). Cel putin asa zic ei, la ei pe site. Si tind sa-i cred, pentru ca deja de la sfarsitul lui februarie erau vreo 2 m. Nustu cum vine cu precipitatiile la ei, dar probabil din cauza apropierii de Mediterana, sunt mult mai intense decat la noi. Dupa cum povesteam si in articol, am prins un weekend cu o iarna cum nu-mi aduc aminte sa fi avut in Romania dupa ‘89. Zapada de langa drumul national batea binishor spre 1 m.

  7. bogdan on 28 March 2009 11:54 am

    Se pare ca au invatat si bulgarii sa faca turism. Poate vom invata si noi curand

  8. alexosu on 28 March 2009 3:20 pm

    Eu sunt cam sceptic in privinta asta. Cred ca o sa mai dureze ceva, adica.

  9. emmynem on 31 March 2009 3:51 pm

    70 km doar la bansko…… si noi vreo 100 km in ROMANIA !!!
    no comment…………………………..

  10. alb_ca_zapada on 31 March 2009 4:38 pm

    @emmynem:
    100km de pirtii vrei sa spui @ro??
    haha, hai sa fim seriosi… eu nu cred ca sint mai mult de 3-4km in toata romania!

    (pt ca pirtia nu este o simpla bucata de deal cu zapada pe ea, ci o zona intretinuta atit iarna cit si vara)

  11. Oferte avantajoase la ski | Destinatii Europene - Blog de turism on 4 November 2009 5:38 pm

    [...] pentru ski, cu 70 de km de partii, conditii ok si preturi acceptabile. Pentru edificare am gasit si o descriere concisa dar elocventa a unui sejur de cateva zile in statiunea bulgareasca. Merita sa luati in calcul si o astfel de optiune. Eu inca ma limitez la cautarile pentru Revelion [...]

  12. matei on 11 January 2010 9:52 am

    am fost si eu anul asta de revelion si am ramas placut impresionat: http://www.mateilaudoniu.ro/?p=635

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free