Datorita turnurii pe care au luat-o discutiile p-aici pe la gura sobei si datorita unor comentarii pline de referiri neadecvate am hotarit sa scoatem fara avertisment orice fel de postari flagrant offtopic, cu limbaj agresiv sau neadecvat.

Multumim,
Echipa derdelus.ro

Schi si Globalizare - Jarden/K2

12 November 2007, alb_ca_zapada

Pentru ca am observat tot mai multe discutii pe teme gen “cine fabrica ce“, “legaturile Rossignol sint mai bune decit Look” si “de cind fabrica Salomon schiuri“, m-am hotarit sa fac putina lumina si sa impartasesc lumii din vastele-mi cunostinte.

Da, am intrat pe teritoriul interesant al business-ului sportiv, la intersectia dintre industrie, achizitii si sport. Si pentru ca-mi place domeniul, pentru ca am mai scris despre d-astea pe blogu-mi personal, dar si pentru ca un client educat e mai bine decit unul needucat, m-am documentat.

Stiu ca pare greu de crezut, dar seria de articole ce o inaugurez nu este o traducere dupa niciun skipress.com. Este rezultatul unui weekend de balamuceala prin cotloanele internetului. Asadar, sa incepem cu cel mai mare:

Jarden Corp

Acum citeva saptamini a fost autorizata tranzactia prin care Jarden cumpara K2. 1.2 miliarde $ pentru deja cred cel mai mare conglomerat de marci din industria sportiva (caci K2 mai detine branduri din baseball, paintball, pescuit, etc achizitionate intr-o furie de colectionar dement: 20 marci in 4 ani) .

Jarden este practic un necunoscut in domeniul sportiv. Are branduri multe in geamantan, dar in afara de Coleman si CampinGaz, nimic cunoscut pentru omul de rind european.

Dar cine este K2 de fapt? Pentru cine nu stie, K2 este mult mai mult decit schiurile K2. Cea mai rasunatoare achizitie a americanilor a fost cu cca 3 ani in urma Marker-Tecnica-Völkl GmbH cu ale sale subsidiare cu tot.

Si pentru ca Jarden a cumparat tot buchetul, se pare ca producatorul de lanterne si prajitoare de piine a ajuns sa detina cel mai tare portfolio de marci din industrie: K2, Volkl, Marker, Line, Ride, Marmot precum si Tecnica, Nordica, Nitro, Blizzard (prin intermediul Tecnica Group).

Locatiile fabricilor se pare ca n-o sa se schimbe in anii imediat urmatori, si, per ansamblu, achizitia asta va fi total transparenta pentru noi, oamenii de rind. Asadar, acum si pe viitor:

  • K2 si Line sint 100% fabicate in China.
  • Volkl fabrica low-end-ul in China la K2 iar gamele de top se pare ca o sa le fabrice inca ani buni in Germania (cf intelegerii cu sindicatele).
  • Marker se face in Cehia
  • Nordica este un OEM fabricat de Fisher. Exista insa zvonuri potrivit carora o parte din schiurile Nordica vor iesi din fabrica recent achitionatului Blizzard.

Draguta-i globalizarea, huh? Se pregateste Tecnica Group.

Alte articole din seria “Schi si Globalizare”

  1. Schi si Globalizare - Jarden/K2
  2. Schi si Globalizare - Amer Group
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

3 Raspunsuri la “Schi si Globalizare - Jarden/K2”

  1. alexosu on 12 November 2007 3:27 pm

    Itele sunt foarte incurcate in domeniul asta. Se vand si se cumpara branduri, nume, firme, grupuri de firme, patente, fabrici samd. Nordica isi face doar o parte din schiuri la Fischer, pentru ca are si propria fabrica in Italia. In plus, se fac aliante pe piete locale, sau pe termen scurt intre marci aparent concurente.
    Apropo de Nordica, grupul Benetton a cumparat cu ceva ani in urma Kastle. Dupa care a omorat brandul si l-a inlocuit cu Nordica. Intre timp, Nordica a mai fost vandut/cumparat de cateva ori. S-a folosit de fabricile Volkl, Elan, sau Blossom - un atelier independent din Italia.
    Intre timp a reaparut si Kastle, la niste preturi… mama-nene. Si se fabrica la Head in curte :).

  2. alb_ca_zapada on 12 November 2007 3:50 pm

    @alex:
    povestea asta incurcata a lui tecnica in episodul urmator. acolo si despre kastle care a redevenit austriac cu ceva luni in urma dupa o ratacire de niste ani prin italia la benetton

  3.   Schi si Globalizare - Amer Group by derdelus.ro on 3 December 2007 12:13 pm

    [...] Am inceput seria de articole despre globalizare in industia de schi cu articolul despre lider, evident: conglomeratul din jurul lui K2 recent achizitional de necunoscutii de la Jarden. Intreaga poveste aici. [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.