Snow Makes Us Happy
 

Wanna bet? TheGambler

Wanna bet? TheGambler

O singură regula, o singură coborâre, un singur câștigător. Asta e TheGambler. Nu ai zice, însă, cu un concurs cu reguli așa de simple poate fi atât de imprevizibil. Nici măcar organizatorii nu au știut ce monstru au crescut.

TheGambler a ajuns la a 3a rundă anuală și e un event pe care scena l-a primit cu brațele deschise. Anul ăsta s-au aliniat 30 de schiori, schioare, boarderi și boarderițe pentru a-și încerca șansa la potul cel mare. Plus cel puțin tot la fel de mulți spectatori, care după cursa oficială au coborât și ei la locul știut pentru after-party. Ca de obicei, la TheGambler au venit o mare parte din oamenii reprezentativi pentru freeride.

O singură regulă

Înscrierile au început la ora 10.00 în stația de telecabină de la Bâlea Lac. Concurenții au avut nevoie de taxa de intrare (100 de lei) și transceiver. Regula fiind, evident, că primul jos ia toți banii. Iar primul jos este cel care înfige biletul cu numele său în suportul de la sosire.

O singură coborâre

Entuziasmul era la limite de avarie din cauza ploii și a vântului care ne-au încercat în primele ore ale dimineții. Alinierea la start s-a făcut pe la ora 12.30, după ce tot grupul s-a mișcat ordonat și frumos între Bâlea și Șaua Doamnei. Pe măsură ce ne apropiam de zona de start și vremea începea să se schimbe. Cert e că startul s-a dat pe soare și cer albastru, cu Cârțișoara la picioare.

Cine a fost în turele de recunoaștere de joi și vineri știa care e starea zăpezii: primul abrupt cu zăpadă bună, apoi din ce în ce mai grea și mai apoasă. Mulți au pariat pe ceară, dar în final picioarele și linia aleasă au făcut diferența. Așa că tactica a fost simplă: fiecare concurent și-a urmărit traseul cu cât mai puține viraje. Traseul e destul de lung, iar zăpada grea i-a încercat intensiv pe toți.

Și când se părea că totul va merge normal, racheta de semnalizare a lui Jaffar cu care se dădea startul s-a declanșat singură iar o parte din concurenți s-au aruncat înainte, fără să mai vadă sau să audă nimic. Cine a fost mai atent s-a oprit, dar un zar fusese deja aruncat. O parte din schiori, aproape toate schioarele și cam jumătate din boarderi erau deja plecați pentru un Private Gambler neanunțat.

Un singur câștigător

TheGambler are o singură regulă, așa că merită să fie încăcată, că doar ăsta e spiritul. Din cauza startului pe grupe formate ad-hoc, organizatorii au dat-o la pace: fiecare grup a avut câștigătorul său care a luat potul aferent, dar titlul oficial TheGambler a fost unul singur: Carla Untea (schi fete), Ella Zegrean (board fete), Ion Trandafir (schi băieți), Iulius Miklos (board băieți).

La Private Gambler lucrurile au fost chiar și mai palpitante. Călin a fost primul care a ajuns jos, dar fără bețe și fără ochelari, pierdute undeva sus pe traseu. La puțin timp au apărut și schioarele, dar nu în ordinea în care ne-am fi așteptat cu toții: Irina a ajuns prima, urmată la câteva secunde de Sonja, care a fost mai rapidă la compostarea biletului și a luat potul. Cu siguranță vom mai auzi de Irina la alte concursuri.

Ce a urmat era de acum previzibil. Un chef început la stână, care s-a întins până la lăsatul serii, continuat apoi la Casa Dușe (Cârțișoara), unde s-a întins până când nimeni nu mai știa cât e ceasul, că doar se schimbase ora. Duminică nu s-a mai dat aproape nimeni, dar au început deja pregătirile pentru CNF.

Anul ăsta Freeride Transylvania i-a avut alături pe AK Line, Derdeluș, Salvamont Sibiu și voluntarii fără care lucrurile ar fi fost mult mai complicate. Le mulțumim tuturor pentru un event unic.

Imagini: Dragoș Dumitru și lefteye.ro.

The Gambler 2013 from Martin Wallmen on Vimeo.

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii