Planeta Zapada - Lake Tahoe, Heavenly, Kirkwood

7 April 2011, by alb_ca_zapada

Stiam inca de acasa ca sezonul asta a fost ceva fantascomagic chiar si pentru localnicii americani. Dar cind am ajuns in zona si am dat cu nasul de zapada de pe marginea interstate-ului 80, mi-am dat seama ca e grosa, epica si mare. Asa cum poate fi lesne deslusit in figura alaturata.

De fapt cum as putea eu descrie in cuvinte ceva de genul “700 inch accumulated snowfall”? E cu putinta sa iti inchipui peste 16m de zapada cazuta de-a lungul unui sezon? Poti cu mintea ta de roman vaduvit de soarta sa intelegi ce poate insemna 4m de zapada ninsa in 5 zile?

In primul rind citeva cuvinte despre ce inseamna conceptul de statiune de schi in SUA. Aici resorturile sint in general mici (comparativ cu cele din Alpi, for sure) si nu sint interconectate. Ca atare cu un schipass poti schia doar intr-un singur areal care nu are mai mult de 10-12 instalatii (20-30 pt resorturile mari, 5-6 pt cele mici). Datorita faptului ca statiunea in intregul ei (lifturi, hoteluri, restaurante, centre de inchirieri, scoli de schi, etc) este detinuta de o singura companie, sint foarte dese si obisnuite ofertele integrate: joci 400$ la cazino - obtii spring skipass, cumperi pass pt toata familia - ai o cina gratuita, samd.

Un alt aspect de remarcat este altitudinea - in cele mai multe cazuri statiunile sint la altitudini mari in podis (in jur de 2000-2500m). Ca atare este zapada naturala mai tot timpul dar diferentele de nivel sint mici - intre 500 si 800 metri (doar in putine cazuri peste 1000m)

In general preturile la daily lift ticket sint gigantice. Ceva mai scump in Lake Taho decit in alte zone, undeva intre 90 si 99 USD pret la casa. Insa, pretul la achizitie pe internet este semnificativ mai mic (in jur de 75 USD). In afara de siteul oficial care vinde biletele oficiale, mai sint si alti multi dealeri de vouchere care se pare ca au din cind in cind oferte bune. Trebuie deci urmarite forumurile (stiti voi, epicski.com, teton, etc) si siteuri precum liftopia.com

Lake Tahoe deci. Exista doua entitati cam separate: Nordul (care graviteaza in jurul oraselelor Truckee si Tahoe City) cu Squaw Valley, Northstar, Alpine Meadows, Sugar Bowl si Sudul cu Heavenly, Sierra at Tahoe, Kirkwood care au ca punct principal oraselul South Tahoe.

Nu sint in masura sa fac review-uri dupa doua zile petrecute aici pe zona. E internetul plin de ele iar Google are raspuns la orice. Eu zic doar asa:

  • Cauta-ti cazare mai departe de resort. In orase, la cca 10-30km poti gasi cazare la inn-uri in jur de 35-45 USD camera. In resort nimic nu e sub 150.
  • In niciun caz, dar in niciun caz nu cumpara pass de la casa. E scump ca dracu. Pass-ul se cumpara de pe internet, preferabil cu mai mult timp inainte si dupa elaborate cautari (de ex acum se vind pass-urile pentru sezonul 2011/2012. 500 USD, include bonus si tot ce a mai ramas din primavara asta…)
  • Luati un cirnat la pachet si o sticla cu apa. Pe munte e scump-ultra-scump.
  • Zimbiti. E America si e frumos.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

    Comentezi?? Comenteaza!!

    9 Raspunsuri la “Planeta Zapada - Lake Tahoe, Heavenly, Kirkwood”

    1. Mirel on 7 April 2011 12:36 pm

      Nu pot zice: Parca ar fi Sinaia! Insa, aduce cu Straja :)

    2. patrick on 7 April 2011 2:03 pm

      pentru ca derdelus se vrea a fi un BLOG, imi permit sa spun (cu parere de rau) urmatoarele:

      felicitari pentru plimbarile pe care le faceti. totusi, dupa parerea mea, este foarte neprofesionist comportamentul vostru. deduc faptul ca seria winter trips a murit in fasa, din moment ce acum, deja aprilie, scrieti despre alt subiect - lake tahoe. sau o veti continua vreodata? deasemenea, nu mi se pare normal faptul ca pe un blog de schi nu a aparut nici un articol tocmai in varful sezonului (excluzand invitatiile la diferite evenimente, si seria white-evenings, nu s-a scris mai nimic)! cand ar putea fi cineva interesat de aventurile unor schiori, mai degraba in iulie decat in februarie?! ati participat la roblogfest (chiar cu succes candva), asa ca ar trebui sa stiti ca este obligatorie consecventa in postarea articolelor, pentru a fi considerat activ (=in viata) blogul.

      din cele de mai sus il exclud pe bubulu, care, vorba unui tovarash comentator pe aici, e singurul care mai duce in spinare derdelusul. sper sa nu ranesc pe nimeni in amorul propriu cu vorbele acestea, eu cred ca am fost obiectiv in ceea ce am spus.

    3. alexosu on 7 April 2011 2:48 pm

      @Patrick
      Cam ai dreptate. Din diverse motive, echipa derdelus a schiat destul de putin anul asta. Cu exceptia tripurilor din Franta/Italia abia s-au adunat cateva zile. In conditiile astea era cam greu sa avem materiale.
      Personal nu sunt cu nimic ranit de vorbele tale, cat suparat pe situatia in care suntem. As fi vrut sa testez schiuri, sa ma dau mult, sa ajung in diverse locuri… Nu a fost sa fie, pentru mine persona a fost o iarna cam kkcioasa.
      Nu pot sa sper decat ca ne revenim cat mai repede la forma care ne-a consacrat. Flacara inca arde, asta e sigur :).
      Totusi, o nedumerire: de ce e neprofesionist sa publici un articol despre Lake Tahoe in aproape real-time? Acum a ajuns Derdelus acolo, acum scrie. Nu e corect?

    4. patrick on 7 April 2011 3:24 pm

      faptul ca scrie in real-time e foarte tare. ma refeream ca fiind neprofesionista abandonarea seriei “winter-trips”, pe care sincer, abia asteptam sa o citesc. adica daca nici din locurile alea nu ai ce povesti… ne lasam de meserie cu totii.

    5. alb_ca_zapada on 7 April 2011 5:37 pm

      @patrick:
      ai dreptate, imi asum vina.
      o explicatie consta in lipsa acuta de timp in care m-am zbatut sezonul asta (in timpul trip-urilor respective abia daca imi gaseam undeva ascunse cele 6 ore strict necesare somnului) dar si in feedbackul pe care l-am avut la primul articol din serie… au fost niste comentarii tare rautacioase care m-au demobilizat complet, am considerat ca poate fac mai mult rau decit bine scriind despre chestiile cu pricina.

      ok, acum m-am lamurit, voi relua povestea. stiu, nu e acelasi miros de real time, dar am sa incerc sa o scot cumva bine.

      multumim de feedback!!

    6. alb_ca_zapada on 7 April 2011 5:42 pm

      @mirel:
      da, aduce cu sinaia putin-putin la relief, diferenta de nivel, chiar si pret. mai putin altitudinea (aici cablurile pleaca de la 2000), dotari, parcari, wc-uri, snowpark-uri si zapada, a, aaa…. straja, nuu, nu compara…!!

    7. Axi on 7 April 2011 9:46 pm

      Doamne, cata zapada!

    8. radubu on 8 April 2011 10:11 pm

      mie mi-a placut ‘relatarea de la fatza locului’

      astept cu nerabdare una prezentza getodacica la portillo sau penitentes… cu poze in prastia alora cata 5kilo meter hohe.

      sau macar poze cu unul pe schiuri la apele minerale de la elbrus….

      sau cum le-o fi zicind

    9. alb_ca_zapada on 9 April 2011 7:24 am

      @radubu:
      pai despre elbrus pe schiuri poti citi povestea mea.
      http://www.derdelus.ro/2006/11/17/elbrus-sus-jos-sus-pe-skiuri/

      iar portillo, ce sa zic, aveam un plan sa merg pina sa dea necazul peste mine (ski with superstars, am si scris despre asta un ps in articolul de inchidere de sezon, in 2008)

      “PS: pentru cine are ceva bani la pusculita si a auzit de nume precum Shane McConkey, Ingrid Backstrom, Chris Davenport, Chris Anthony, Mike Douglas vindem un pont tare: “Ski With The Superstars Camp” 16-23 August Portillo - Chile. 1950 USD.”

    Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




    Spam protection by WP Captcha-Free