summer4winter - Chamonix, Argentiere, etc

8 August 2010, by alb_ca_zapada

Am plecat din Gressoney spre Chamonix cu un mic ocol prin Champoluc (va amintiti sper, in zona Monterosa sint trei vai unite prin cabluri: Champoluc, Gressoney si Alagna). Zona nu o mai vizitasem vara si nici nu avusesem timp sa studiez in amanunt locatia atunci cind prea eram prea ocupat sa ma dau.

Deci, avem ceva spatiu mai larg si mai family-oriented. Vara e o nebunie, se intimpla diverse activitati care mai de care mai pline de adrenalina. Oricum, eu unul tot Gressoney prefer.

Despre drumul catre Chamonix, mai nimic de zis. Cca 3.5 ore prin tunelul Saint Bernard (20 euro). Pe sub Mt Blanc era mai scurt dar mai scump iar peste munte prin pasul St Bernard fusesem cu doua zile mai devreme.

Mergind catre locul care atrage poporul la vale datator, ma gindeam ca pentru mine nu va fi cu siguranta nimic nou. Mai fusesem de trei ori, ultima incursiune acum doi ani cu ocazia incercarii de a cobori pe schiuri Mt Blanc-ul (detalii aici).

Gresit, fundamental gresit! Acum vara e o viermuiala de nedescris. Ba nu, ia de inchipuiti-va Busteni-ul si telecabina lui intr-un weekend de august. Cam asa si Chamonix-ul si telecabina lui: copii, chinezi, arabi, poze, imbrinceala, iarasi poze, terase, masini, samd. Fumul de gratare mai lipseste. Noroc ca se dau putin norii la o parte si se deschide privelistea de vis: A NINS!!

In Argentiere insa, cu totul alta poveste. Altfel de oameni si parca nu-i aglomeratia aia infinita de chinezi posesori de DSLR-uri marete. Avem aici un catun-anexa tipic: magazine micute cu echipament, terase simple, trei hoteluri si zeci de chalet-uri cochete. Am stat si iarna aici si, credeti-ma, merita.

Despre domeniul schiabil sa zic asa:

  • doua tipuri de pass-uri; ala mai scump include urcarea sus-sus de tot in Argentiere, la Grand Montets (3200m) plus cabina de Aiguile de Midi, plus Les Huches, plus o zi de schi in Courmayeur pe partea italiana. Diferenta de bani, cca 50 de euro.
  • 4 domenii mari: Grand Montets (Argentiere), Brevent-Flegere (Chamonix si La Praz), Balme (Le Tour), Houches.

Cam asta pentru moment. Mai multe atunci cind vom anunta iesirile pentru iarna asta ;) Nimic stabilit, dar cred ca putem conta pe ceva Chamonix. Sau poate nu? :)

PS: poze in curind. DSLR-ul personal a crapat asa ca o sa va incint cu ceva bullshit de iPhone dupa ce mai butonez putin materialul cu pricina.

NOTA: sa nu intelegeti ca tot asa este si iarna in Chamonix. este altfel de lume si ceva mai putin aglomerat. nu sint chinezi, in schimb sint rusi si englezi. :)

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.