Vara pe schiuri

28 June 2010, by powdersolo

Cei ce fac sau au facut schi de performanta cunosc cu siguranta ce inseamna sa schiezi si vara si nu vad nimc iesit din comun in asta. Pentru cei mai multe din schiorii obisnuiti, muritorii de rand, cu siguranta este ceva inedit. Exista mai multe zone, a se citi “ghetari”, in Alpi unde se poate schia pe timp de vara.

Austria

Nu toti ghetarii Austriei ofera posibilitatea de practicare a schiului pe timp de vara, datorita altitudinii reduse si, implicit, a lipsei sau a slabei calitati a zapezii. Puteti alege intre Dachstein, Kitzsteinhorn, Moelltal sau Hintertux.

Dachstein

E cel mai apropiat ghetar de tara; excelent pentru practicantii de freestyle; exista un snowpark si partie de schi fond. Cazare, restaurante, magazine: Ramsau, Schladming. Pret 1 zi skipass 32 Euro. Mai multe detalii.

Kitzsteinhorn

Alaturi de Hintertux e poate cel mai iubit si frecventat ghetar de catre romani. Face parte din domeniul Kaprum/Zell am See si s-a discutat mult despre acest loc deci nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare. Mare parte a suprafetei schiabile este ocupata de sportivi aflati la antrenamente.Cazare, restaurnate, magazine: Kaprun, Zell am See. Pret 1 zi skipass 31 Euro. Mai multe detalii.

Moelltal

Chiar daca nu e asa de cunoscut, este un ghetar fantastic. Veti gasi partii foarte late, impecabil preparate. Spre deosebire de toti ceilalti ghetari unde transportul pe cablu e deservit de teleskiuri, aici este deservit doar de telesacaune. Si aici veti intalni sportivi la antrenamente. Peisajul de sus iti cam taie rasuflarea. Cazare, restaurante: Flatach; magazine: Liezen. Pret 1 zi skipass 39.50 euro. Mai multe detalii.

Hintertux

In opinia mea, e cel mai frumos ghetar al Austriei (cel putin pe timpul iernii). Pe timpul verii suprafata schiabila e destul de mare, acoperita insa in mare procent de sportivi aflati la antrenamente. In functie de nivelul zapezii, temperatura etc, unele partii pot fi inchise. Alaturi de Moelltal constituie cea mai buna alegere pe care o puteti face dc doriti sa schiati vara in Austria . Pret 1 zi skipass 35 euro. Cazare, restaurante, magazine: Mayrhofen, Finkenberg, Tux; un camping 3 stele (are si piscina) gasiti in Mayrhofen. Mai multe detalii.

Soelden, Pitztal, Kaunertal, Stubai se deschid doar toamna.

Elvetia

Datorita altitudinii mari la care se schiaza (aproape 4000m), conditiile de ski de vara sunt de departe cele mai bune pe ghetarii elvetiei. Atentie la raul de altitudine, vremea schimbatoare si arsurile solare.

Exista doua zone in care se schiaza, accesul in ambele fiind comun pana la un anumit punct.

Saas Fee

Un loc superb in inimia Alpilor Penini. Zona de ski este este inconjurata de mai multe varfuri de peste 4000m iar peisajul este covarsitor. Zona este cautata atat pentru ski alpin insa cei mai multi vin aici pentru snowpark.

Fiind vorba de Elvetia, pretul unei sile de ski este substantial mai mare (1zi= 66 Chf) decat in Austria, insa conditiile zapezii, peisajul, calitatea partiilor fac ca totul sa merite. Datorita preturilor considerabil mai mari fata de Austria la cazare, va recomand camping-ul. Cazare, restaurante, magazine, camping: Saas Fee, Saas Grund. Mai multe detalii.

Zermatt

Zermatt e cu adevarat o bijuterie exact la poalele Matterhorn-ului. E, de departe, cel mai bun loc pentru practicarea skiului pe timp de vara.

Accesul, fiind mai atipic, il voi detalia. Se poate ajunge cu masina doar pana in localitatea Tasch (numeroase parcari private cu preturi intre5 -12 Chf/ zi/ masina). De aici aveti 2 variante: trenul cu cremaliera sau taxiul, preturile fiind asemanatoare. In Zermatt accesul cu masina este interzis.

Cazare, magazine, restaurante gasiti cu zecile. Varianta cea mai ieftina de cazare este unicul camping din localitate (11 Chf/pers/zi); exista si o piscina vis-a-vis. Datorita faptului ca telecabinele se afla intr-o extrema a satului, putei folosi pentru acces mini-skibus-urile cu motor electric (gratuite) pentru a ajunge comod acolo. O zi de ski costa 78 Chf. Datorita altitudinii foarte mari, putin sub 4000m, zapada este excelenta, dimineata chiar bocna (!) si nu se deterioreaza spre amiaza.

Peisajul este grandios; zeci de varfuri de peste 4000 m inconjoara zona (Matterhorn, Monte Rosa, Mont Blanc). Spatiul schiabil e mare, si chair daca si aici e plin de sportivi la antrenamente, este loc destul si pentru amatori. O alta atractie a zonei o reprezinta snowpark-ul, foarte apreciat de cunoscatori. Datorita altitudinii mari, vremea e destul de schimbatoare. Inainte sa va luati skipass-ul, consultati buletinul meteo disponibil gratuit la infocenter; in caz de vreme nefavorabila, ghetarul este inchis. Mai multe detalii.

Italia

Cervinia: este statiunea Italiana aflata de cealalata parte a Matterhorn-ului, cunoscut aici ca Monte Cervino.

Este punct de plecare spre aceleasi domeniu schiabil ca si din Zermatt, Matterhorn Glacier Paradise. O diferenta semnificativa ar fi preturile mult mai mici la cazare, manacare si skipass; 1 zi ski= 29 euro (!!!). Totusi, macar o data, in ciuda preturilor mai ridicate, merita sa alegeti Zermatt! Mai multe detalii.

Franta

Les 2 Alpes - deja e foarte departe de Romania, iar diferenta fata de ce ofera ghetarii din Austria nu e foarte mare. Mai multe detalii.


Inainte sa planificati o iesire, luati in calcul si sfaturile de mai jos.

  • cel mai bun site pentru planificarea rutei : www.viamichelin.com
  • vignette-le sunt obligatorii in Ungaria (min. 4 zile), Austria (min 10 zile) si Elvetia(1 an)
  • pe majoritatea ghetarilor, spatiul schiabil se inchide la ora 13 (exceptie fac Moelltal si Les 2 Alpes), insa se deschide la ora 7 !
  • atentie la arsurile solare (chiar si pe vreme inchisa)
  • in toate statiunile de mai sus exista si pe timp de vara posibilitatea de inchiriere de echipament de ski
  • daca doriti sa va achizitionati ceva echipament second hand de pe la centrele de inchirieri, vara e perioada optima pentru ‘deal’-ul cel mai bun (se negociaza ‘la sange’).

Enjoy, deci.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.