Sureanu, somewhere

20 January 2010, by alb_ca_zapada

Saptamina trecuta am avut aici la noi pe derdelus o discutie destul de aprinsa despre muntii Sureanu si cele doua teleschiuri de acolo. Refuz inca sa folosesc cuvintele resort, statiune, pirtie pentru un loc cu doua sirme amarite, 200m diferenta de nivel, o dugheana si 15 locuri de parcare.

Luindu-si treaba in serios, iata insa ca tovarasii de la EFECTUL 981 s-au echipat rapid si s-au deplasat sa vaza cum sta treaba. Pentru care chestie ii aplaudam (pe bune, daca ar fi mai multi ca ei poate am avea si noi ceva statiuni decente).

Gata, mai bine tac, ii las pe ei sa povesteasca. Erika, Sam, Ice, Bobby - aveti cuvintul!

Weekend-ul care a trecut (16-17 ianuarie) am fost sa vedem cam despre ce este vorba in Sureanu, cel mai nou loc de dat la vale din Romania

hereafter audio

.

Drumul pana acolo dureaza aproximativ 7 ore (atentie, noaptea!!) pe ruta: Bucuresti - Pitesti - Rm. Valcea - Valea Oltului - Sibiu - Sebes - Sugag - Luncile Prigoanei. Exista si un traseu mai scurt, prin sud (Ramnicu Valcea - Obarsia Lotrului, inca nefinalizat).

Ne-am cazat intr-o cabanuta in stil danez-indoielnic din Luncile Prigoanei (30 lei/pers/noapte). Cabanuta era draguta, nu aveam insa lumina si nici apa curenta. Exista insa izvor, WC in curte si soba cu lemne. Oricum, important este sa te simti bine, nu unde si cum dormi (europa se cheama continentul? cum de nu ma pot abtine de la comparatii cu Bulgaria si alte tari la fel de emergente?).

Din Luncile Prigoanei, la 4 km se afla domeniul schiabil Sureanu (n.r.: teleschiurile Sureanu, nu domeniul schiabil). Drumul pana acolo este practicabil insa neasfaltat. Trebuie mentionat ca zona este de vis, mirifica, rupta de lume.

In prima zi noi am ajuns devreme si am gasit loc de parcare aproape de teleschi, a doua zi insa am avut ceva de mers pe jos. Exista o parcare micuta care in nici un caz nu are cum sa faca fata numarului mare de masini. In rest, numa’ de bine, se parcheaza in lungul drumului.

Oamenii sunt la inceput rau. Nu stiu exact cum sa opereze teleschiul si sa intretina partia. Dar au vointa, trebuie sa recunoastem, se documenteaza si invata din mers. Sambata au fost probleme din cauza ca sarma de la teleschi era noua, si pentru prma data lucra la capacitate maxima. Ca urmare s-a alungit si sarea de pe role foarte des lucru concretizat intr-o coada enorma care te scotea din minti - am asteptat si mai bine de o jumatate de ora.

In concluzie, nu merita sa-ti iei abonament de o zi (60 lei) cand poti sa-ti iei 12 urcari cu 35 lei, pe care oricum nu e sigur ca apuci sa le faci (3 urcari - 10 lei, 6 urcari - 20 lei).

Exista 2 teleschiuri: Curmatura si Surianu. Primul te duce de la baza partiei (1650 m) pana la 1825 m. De aici ai mai multe variante: partiile C1, C2, C3, C4 sau poti merge pe C1 pana la cel de-al doilea teleschi - Surianu, pentru a avea acces la partiile S2 si S3. Partiile sunt in general batute, cu deschidere mare la inceput, se ingusteaza spre teleschi Curmatura, iar in rest un pulver perfect. Lungimea lor nu este deloc mare insa satisfacatoare pentru cei mai multi. Pe noi ne-a incintat mai mult drumul prin padure care te duce pana la sosea.

De mentionat ar mai fi prezenta permanenta a salvamontului si faptul ca sandwich-urile se terminau la ora 1 - nu exista decat un “chiosc” de unde-ti poti lua apa la jumate’, vin fiert, ceai, cafea , ciocolata calda (toate la 3,5 lei), sandwich cald (4 lei), hot dog (4 lei) sau cornulete (4 lei punga) :). Alte variante de ostoit foamea NU EXISTA.

In concluzie, zona are un imens potential (n.r.: ca intreaga Romanie dealtfel). Peisajul este superb, partiile mai mult decat decente. Am prins cea mai faina zapada din iarna asta, dupa parerea noastra. Nu este o statiune, este un simplu un loc unde te duci sa te dai cu schiul sau placa fara sa pupi confortul minim al decentiei. Momentan este pentru impatimiti care cauta zapada cand in alte locuri nu este sau pentru cei din zona, care merg sa se dea o zi.

Inainte de plecare ne-am documentat pe www.schisureanu.ro si www.luncile-prigoanei.ro.

big mommas: like father, like son on line

NOTA DERDELUS: eu inca cred ca investitiile de genul asta se fac in Romania din simplu interes imobiliar. Eu cred ca toti cei care baga citiva euro in niste instalatii nu o fac pentru a exploata potentialul sporturilor de iarna ci pentru a specula cresterea de pret a terenurilor. Caci pentru o vilisoara cu acoperis albastru, balustrade de inox si curte frumos betonata este mereu cerere. Cu schiul, ma cam indoiesc.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

32 Raspunsuri la “Sureanu, somewhere”

  1. ICE on 20 January 2010 2:36 am

    :) Propietarul cabanutei “danez-indoielnica”, nea Peti, e on fain dar oarecum luat pe sus de febra “aurului alb”. Insa isi pastreaza spiritul banatean si ospitalitatea tipic mioritica “sa fie la musafiri bine” (vb de ospitalitate in cazurile oamenilor normali, nu a ghiolbanilor).

    Oricum, BMW X-tz erau deja prezente la etalare, jipanele se intreceau care mai de care sa ajunga la telescaun sa parcheze acolo… tipic. Pacat ca nu a venit marcu cu tancul sa se tina de promisiune.

    Ramane valabil ce am spus: Sureanu e pentru impatimitii de zapada care se pot lipsi de luxul minim sau pentru “riverani”

  2. Radu Solo on 20 January 2010 10:38 am

    Am fost si eu sambata pe la Sureanu sa vad ‘minunea’ si cu siguranta nu voi mai calca pe acolo! Duminica am schimbat locatia. Este opinia MEA, dar va asigur ca NU merita! intr-adevar peisajul e f frumos, zona e salbatica, departe de civilizatie, oamenii chair isi dau silinta si sunt f ok…dar totousi…2 teleschiuri f scurte, “partii” inguste si cu o inclinatie intre 5-10 si ~15 grade…. Oricate telschiuri s-ar mai face, panta nu o poate modifica nimeni… Accesul e dificil (nu vreau sa ma gandesc cum e cand e cu adevart zapada), locuri de parcare nu prea exista…
    Zona are un potential enorm si merita sa mergeti acolo dc practicati ski de tura!!! E fenomenal pentru plimbare dar atat!! Si pentru impatimitii de kite- merita! Exista ceva fetze interesante in zona dar accesibile doar pe tura, iar conform spuselor angajatilor, acele zone nu vor vedea instalatii pe cablu!

  3. Haotik on 20 January 2010 1:27 pm

    Eu am fost la Sinaia duminica, si m-am trezit plin de fitze de Austria, adica am cam hotarat ca nu merita sa ma duc in romania sa ma dau cand pot sa ma simt minunat cam la aceasi bani in austria.

    Acum daca or trage prietenii de mine, na, nu pot sa stau acasa, dar in principiu nu are rost sa ma mai agit cu partiile din romania.

  4. sam on 20 January 2010 4:39 pm

    toti care spun ca nu se mai dau in romania ci numai afara nu sunt rideri adevarati, nu fac asta din pasiune ci probabil doar de figuri. daca ai microbul in sange si trepidezi cand auzi ca ninge la munte atunci o sa te dai si pe o limba de zapada la malin si pe un box cu cateva lopeti de gheata tocata de pe patinoar

  5. alb_ca_zapada on 20 January 2010 5:11 pm

    da, sam cam are dreptate… eu unul stateam azi noapte si contemplam ninsoarea ce nu se mai oprea si muream de ciuda ca nu mai pot sa imi arunc schiurile in masina la primele semne de powder day…
    dar si 7 ore pina la dracu in praznic parca nu as face de prea multe ori. ca-n definitiv 7 ore fac si pina-n mica austrie, la bansko

    oricum, asa cum s-a mai spus: te-ai saturat de prea multe instalatii si industrie, merge un we de spalare neurotica la sureanu… dar cam atit, din cite inteleg eu locul e pt incepatori sau baieti cu plaminu mare

  6. Anonymous on 20 January 2010 5:30 pm

    Am fost in weekend la Vatra Dornei ,a fost foarte bine,s-a putut schia bine, 3 partii in total adunate ca puteai merge si pe toate o data 1500 m cred,a fost bine.Sper sa mai ninga sa fie partia si mai ok ca a fost ,multa lume,urcatul 10lei pina sus sa te dai cum ar veni pe toate ,daca vrei doar pe 1 cam 1-2 puncte cam 5 lei.

  7. ionel... on 20 January 2010 8:04 pm

    de ce se raporteaza totul la bucuresti?

  8. Mal on 20 January 2010 8:19 pm

    Place la mine ce vad. Sam are dreptate, cum da fulgul intram in trepidatii, ce naiba, cine cauta zapada nu e tocmai un om comod. Sigur, cand o sa am 60 de ani poate ca o sa merg cu resoul lipit de fund si cu fotoliul in teleschi. Big up 981!

  9. alb_ca_zapada on 20 January 2010 9:30 pm

    @ionel:
    fiecare se raporteaza fata de locatia proprie. oamenii au spus, “Momentan este pentru impatimiti care cauta zapada cand in alte locuri nu este sau pentru cei din zona, care merg sa se dea o zi.”

  10. Bobby on 22 January 2010 2:14 pm

    Salutare Derdelus&Co!
    M-am gandit sa-mi astern si eu parerea vis-a-vis de Sureanu, ca deh…e moca si rau n-are cum sa faca.;)
    Deci si prin urmare, din prima zic ca mie mi-a placut locul. Nu voi incerca sa-l compar cu alte creste si locuri de plimbat canturile la vale, pentru ca ar fi cam peste mana avand in vedere ca acest locsor abia a fost deschis.
    Cu toate astea, am curajul de-a afirma urmatoarele: in cazul in care cei implicati vor pune in practica ce-au asternut pe hartie, Sureanu va deveni cel mai intins domeniu schiabil din Ro.
    In doar 3 luni au fost asternute partiile si cablurile, iar daca toate merg la fel de bine, iarna aviatoare vom gasi acolo inca 2 telescaune si 1-2 teleschiuri.
    Partiile sunt bine amenajate (n-am vazut/gasit/lovit pietre!), cablurile functioneaza doar Vineri-Sambata-Duminica (opririle de urgenta se vor diminua ca numar pe masura ce se intinde cablul pe role si se obisnuieste staff-ul tehnic cu tehnologia), pretul urcarilor este de poveste: 35 RON 12 puncte, 1 punct/urcare.
    Adevarat ca pantele nu sunt deloc abrupte, dar cu toate astea exista si linii rapide, chiar ceva ture off-piste (Vf Sureanu) la distante relativ mici (30-60 min mers pe jos).
    Chiar daca relieful nu este unul care sa-i atraga pe amatorii de freeride, asta nu inseamna ca “Gata, locul asta nu merita”. Zona permite amenajarea de snowpark-uri “ca la manual”, trasee de X-cross si alte animale. Iar din cate-am vazut la fata locului, administratorii sunt dispusi sa faca ceea ce trebuie pt ca acest loc sa intre in calculele celor ce urmaresc zapada pe oriunde este ea. Rabdare s-avem.
    Capitolul “cazare” este inca destul de subtire, dar in dezvoltare. Preturile sunt mici si se anunta a ramane in aceeasi zona.

    In loc de concluzie: inceputul arata bine, continuarea (speram noi) va fi si mai si. Personal nu pot decat sa sper ca locul se va dezvolta cu decenta, si va ajunge sa ofere ceea ce toti cautam prin alte tari: conditii decente, preturi la fel.

    Numai de bine!

  11. alb_ca_zapada on 22 January 2010 3:33 pm

    @bobby:
    da, mare vorba, “cu decenta”… mai stie cineva sensul cuvintului asta??
    statistic nea bobby, nu iese socoteala… discutam peste 3 ani si-ti arat ce ai scris. apoi desigur am sa te intreb cum naiba….. cum naiba…

  12. alexosu on 22 January 2010 8:52 pm

    Eu vreau sa imi fac un tricou cu “Decentza, mofo!”. Sau ceva mai aspirational, ca sa folosesc un cuvant indecent.

  13. Ciprian on 23 January 2010 12:25 am

    Sunt dintre aceia care nu-si mai fac saptamana de schi in Romania! Si nu de moft, nici de fitza, ci din experienta. Nu zic ca nu mai schiez in Romania. Dimpotriva: un weekend, o zi, de incalzire. DAR, cand vine vorba de concediul de schi, Austria tati. Pentru motive intr-atat de evidente incat nu mai are rost sa le expun. Asta e, avem niscai munti, dar cu “statiuni” de schi care se invart pe la 1500-1900 metri nu prea ai cum sa te lauzi. Iar daca Bunul Dumnezeu nu da nici zapada, inchidem partiile, ca tunuri de zapada inca doar visam. Ma rog, sunt pe Valea Prahovei, dar, ca banatean, nu ma simt prea in largul meu intre stoluri de mitici. Plus ca in cele 7+ ore (Timisoara-Brasov), mai bine ajung la Salzburg. In concluzie, e bine si asa rau cum e. Macar mai misca ceva.

  14. alb_ca_zapada on 23 January 2010 12:39 am

    @ciprian:
    care tunuri neica pe v prahovei? ca daca le numaram nu cred ca ies la socoteala mai mult de 10-12 per total. hai ca-i jenant.

  15. FlipperS on 23 January 2010 11:30 am

    @ Ciprian, nu puteai sa nu ne spui ca mi-esti banatean si nici nu puteai sa nu comentezi ceva de mitici, bun si “patriotismul local” aduce mult plus cind vorbim de pirtii si statiuni la Salzburg & Co ca la Meca ne uitam.

  16. barbosa on 23 January 2010 8:59 pm

    @ciprian - sunt insurat cu o banateanca ( ba mai rau e sarboica 75% ) dar a luat un mitic ! Am lucrat 3 ani in Arad si acum in Alba Iulia cel mai bun prieten e din Brasov …………….Daca avem 16 ani te invitam sa ne de dam pe o vale (Morar, Malin ……) sau sa ne masuram putele ( vezi Alex -Dinutzu ) dar nu-ti pot spune decat ca esti penibil !

  17. ionel... on 24 January 2010 1:28 am

    am mai pus o data intrebarea asta…de ce totul se raporteaza la Bucuresti/capitala? nu cred in miticism…nici in banateni…nici in ardelen nici in moldoveni respectiv olteni…deci wtf…suntem Romani…si gata…skiem pe dealuri pur romanesti…avem partii ca si drumurile pe care le avem…teleskiuri,tunuri,telescaune de nimic…

    as vrea sa inteleaga toata lumea ceva…SUNTEM ROMANI…nu avem cum sa scapam de acest lucru…suntem nascuti,crescuti aici…degeaba o ardem gen austria/bulgaria/franta/ etc…ne place sa aruncam piatra respectiv capra in curtea vecinului…

    stiti ce…cand o sa vad cu ochii mei ca nu mai merg cei 300-500 de “RAIDERI ” la sinaia_ASPErm si poiana Copos… atunci o sa fiu putin mai fericit…cand nu o sa mai vad impresii si raca intre cele 3 grupuri ale tarii bv-sb/buc si restu tarii atunci o sa fie mai bine…pana atunci lasati dracu firmele/filmele/mizeriile si organizati-va….voi astia care aveti putera(aka dealeri killeri )…faceti ceva pentru freeskiul si snowboardingul Romanesc… asta daca vreti…se misca cate ceva dar in grupuri!!! vad ca Armada misca….multumesc…

    in tara asta nu EXISTA UNITATE!!!! vive la france?…fraternite…egalite? pe dracu liberte!!!

    pe partie!!!

    @ derdelus…va multumim pentru faptul ca… si anume existati!!! aveti grija sa nu deveniti un fel de cancan/antena3 al skiului….va multmim…semnat conducera…

    milioarde de mm de zapada pentru tot poporul….peste tot in tara!!!

    lasati rautatile si faceti ceva pentru voi/noi/el/ea/noi/voi!!!

  18. alb_ca_zapada on 24 January 2010 2:11 am

    @ionel:
    pai ti-am si raspuns la intrebarea retorica: nu e o conspiratie, doar ca-s mai multi aia care comenteaza si au domiciliul p-aici prin sud.
    noua astora de la derdelus.ro ne-ar fi placut sa avem pareri si din alte zone… am incercat diverse colaborari cu oameni din vest, din MM, etc. nu s-a legat insa nimic pe termen lung. Si am spus-o de nenumarate ori: oameni buni din intinsa romanie, spuneti-ne cum e la voi pe zona… noi publicam spre beneficiul tuturor.

    in altra ordine de idei, ai mare dreptate cu ofuscarea aia pe care se simte din tonul tau… sa stii ca si eu o am… dar ce se poate face oare atita vreme cit stii prea bine nimeni nu e dispus sa renunte la bisericuta proprie… ai tu vreo solutie miraculoasa?

  19. klinan on 25 January 2010 8:26 pm

    Salutare! Vazind numai lucruri frumoase vis-a-vis de acest loc si citind cele scrise mai jos de catre cei care au fost in acesta statiune ne-am hotatar si noi sa dam o fuga in acest sfarsit de saptamana in domeniul schiabil Sureanu. Toate bune si frumoase: drumuri destul de bune,starea partiilor excelenta, administratia partiilor isi face treaba foarte bine- nota 10, peisajul suberb. Despre altceva vreau eu sa va povestesc, se cheama cabana Nuta si al sau proprietar Cata Marcel, detaliile de contact le aveti in casuta din stanga jos la sectiunea Cazare. Joi seara am rezervat telefonic locurile de cazare pentru tot sfarsitul de saptamana la acest dom` Marcel care ne-a asigurat ca e totul ok din punctul lui de vedere, ca starea partiilor este excelenta- lucru adevarat, asa ca vineri dimineata pe la 6 ne-am pus pe drum. Intr-adevar noi trebuia sa ajungem vineri seara pe la ora 8 dar ca sa castigam inca o zi de zapada ne-am propus sa plecam mai devreme. Vineri la 12:30 eram deja in fata cabanei NUTA cu doua masini, una am lasat-o acolo cu una am plecat pe partie ( care e la 6 KM de cabana) urmand ca seara in jurul orei 8 sa ne cazam, cand aparea si dom`Marcel. Ziua pe partie a fost superba, zapada cat incape, soare din belsug, distractie maxima. La 5 ne-am intors de pe partie, extraordinar de placut impresionati, ne-am cazat, totul ok. La scurt timp dupa noi a mai aparut un alt grup din Sebes care la inceput pareau cat se poate de la locul lor: cu neveste si copii, cu catel, cu purcel….dar, am zis noi oameni de treaba, cu cefe si guse mai groase dar de treaba. Noi porniti de cu dimineata din Arad, dupa o zi de partie, o cina copioasa ( multumim Victor pentru mancarea pregatita) si un pahat de coniac, ne-am retras in camere la somn pe la 9:30, lasidu-i pe ceilalti ospeti impreuna cu cabanierul, dom` Marcel, in sala de mese. Partea mirifica acum incepe: pe la 10 si jumatate a inceput nebunia, cu manele si muzica populara la maxim cu chiuieli, inchinari in cinstea cabanierului si cantat pana pe la 1:30 dimineata. Oamenii se distrau de mama focului netinind cont de faptul ca, cabana era din lemn si noi saltam in paturi in camerele noastre ori de cate ori nea` Costi Ionita incepea o melodie, sau la fiecare strigat de jale pe ritmul muzicii lansat de cabanier si ai sai prea iubiti oaspeti din Sebes. Tambalaul, dupa cum spuneam mai sus s-a terminat pe la ora 1 si jumatate, asa ca am putut si noi sa ne vedem de pernele noastre. A doua zi dimineata ne-am manifestat multumirea cabanierului, protagonist si el al petrecerii din noaptea aceea iar raspunsul a venit instant ( ca supa din plic) si la fel de nepasator ca din gura unui prunc luat de la groapa cu nisip: ” Si eu ce pot sa le zic…? Asa ca sa va ganditi daca vreti sa mai ramaneti si in noaptea asta, ca sa stiu sa dau locurile altcuiva, ca primesc foarte multe telefoane?”……..Am ramas perplecsi….!!! Dupa vre-o ora au venit si scuzele din partea cabanierului, asigurandu-ne ca a vorbit cu ceilalti si ca isi cer scuze, asa ca am decis sa ramanem inca o noapte. Dar rau am facut: in dimineata zilei de sambata a mai aparut si un grup din Cluj care s-a alaturat celui sin Sebes, se cunosteau din cate ne-am dat seama, iar istoria s-a repetat si sambata noaptea , la un nivel si mai intens. Si noi sambata seara am “chefuit” in compania a doua sticle de vin ( 7 oameni ) pana pe la 12 noaptea cand am decis sa mergem la culcare,a doua zi avand in fata o ultima zi superba de ski si un drum de 300 de KM pana acasa. La mesele vecine cheful era in toi cu bautura care curegea rauri si tigari cu narcotice care inmiresmau , placut ce-I drept, aerul salii de mese. Dupa ce am dat noapte buna distinsilor oaspeti ,am plecat spre camera. Bineinteles ca odata cu plecarea noastra in camere orice inhibitie, daca mai exista asa ceva, a disparut, maneaua si populara din nou la maxim, chiote si uralete dar au aparut si elemente noi, batai cu pumnul in masa , trantit de scaune si usi, injurii si alte cele specifice stilului atat de binecunoscut in ultimul timp al omului incult si fara bun simt, cunoscut in limbaj urban si sub numele de “Ghertoi”. In speranata si avand experienta noptii trecute, am apreciat ca pe la 1 si jumatate o sa iti trimita copii la culcare si o sa ne lase si pe noi sa dormim. Am gresit! Pe la 2 am iesit din camera frustrat si i-am rugat sa faca putina liniste sau sa reduca volumul: n-am avut cu cine discuta, nici macar cu nevestele lor care, ne-am dat seama a doua zi ca se temeau sa nu plece acasa cu ceva vanatai daca si-ar fi permis sa se opuna in vre-un fel dorintei celor trei sau patru masculi alfa de a se exterioriza. Am mai rezistat pana pe la 3 fara un sfert cand logodnica mea la fel de frustrata , i-a rugat si ea sa de-a muzica mai incet sa putem dormii, dar fara nici un fel de rezultat. Cabanierul nu mai era in statiune, coborase in Sugag, localitate la 20 de Km mai jos de statiune. Neavind semnal la telefon, nu am putut lua legatura cu el, asa ca la 3 si jumatate ne-am decis sa strangem bagajele sub amenintarile, injuriile si batjocora celor 5 sau sase “ghertoi” la bustul gol si inpodobiti in preabine cunoscutele lanturi grele de aur sis a plecam spre casa. Asa ca am petrecut un sfarsit de saptamana extraordinar de relaxant, intr-o companie deosebita, cu un cabanier care si-a dat tot interesul ca oaspetii lui sa se simta bine!!! Va multumim dom` Marcel si d-voastra si amicilor d-voastra de pahar din Sebes si Cluj, , pe care nu i-ati putut deranja sau supara , nici macar cu un gest si va asiguram ca n-o sa mai auziti de noi, n-o sa va mai deranjam cu prezenta noastra. Dar la fel va putem asigura ca de d-voastra vor auzii cei de la OPC sau Oficiul pentru Protectia Consumatorului , cei care din curiozitate vor citii aceste postari despre frumoasa zona care in afara de d-voastra n-a dat decat oameni de calitate de care ne-am convins cat si toti cei care vor vrea sa faca o vizita in zona si care de regfula isi iau informatiile de pe http://www. Acest site nu va singurul unde vor aparea postari despre Cabana NUTA si d-voastra, puteti avea incredere in noi ca ne vom face o treaba buna in acest sens. SFAT PRIETENESC TUTURAOR CELOR CARE CAUTA CAZARE IN FRUMOASA ZONA A DOMENIULUI SKIABIL SUREANU: EVITATI CABANA NUTA SI VETI AVEA DOAR DE CASTIGAT !!!!!!!! DIN A NE PATA IMAGINEA IN FATA OCCIDENTULUI PRIN ROMANISME DE PROST GUST AM INCEPTU SA NE BATEM JOC SI DE NOI INSINE !!!

  20. SKI RESORT LANGA CLUJ on 26 January 2010 2:26 pm
  21. alb_ca_zapada on 26 January 2010 3:06 pm

    @klinan:
    da, neplacuta experienta… asta este insa regula la noi, e haos in capul celor care cica fac turism, e haos in hoteluri, statiuni, tara….

    si atunci ma intreb, de ce nu te duci tu de la arad pina-n austria sau eu din buc pina la bansko? ca drumul e cam tot ala, iar experienta, sa-mi fie cu iertare, total diferita.

  22. Brejnev on 26 January 2010 3:43 pm

    semenic…duminica…ora interstelara 9:00..
    - partiile batute…de soarta…gheata (adica curgea un parau pe una din partii si a inghetat…mai bine aveam patine)
    - 3 teleskiuri din 4 functionau…
    - am hotarat sa ne facem abonament pe o zi la cel mai nou dintre ele…am primit si o reducere din cauza faptului ca pe cei 400 de m ai teleskiului aveam pietre/iarba/lemne/roci…
    - am decartat banu si am urcat…am facut ceva ture…dar pe toata fata…de la releu spre cabana prietenii muntilor si pe langa goznuta pe ambele parti…gheata/powder toate conditiile…
    - un copil a cazut la imbarcare intr-o groapa aflata sub linia teleskiului…si nu stiu exact ce a patit dar a curs sange…au astupat-o dupa :))
    - in timp ce urcam cu cablu radeam…ca la noi pe urcare ai traseu de cross :)) deci era asa..evitam groapa,pitrele,lemnele…treceam pe gheata, 2 kikere mici in sus, ceva iarba caprei mare cat claparu asta ca sa mai cureti ceara de pe talpa inca un kiker…si ajungeam sus…minunat!!!
    - drumu pana sus se prezenat in conditii de iarna cu portiuni cu zapada…se mergea bine…era aruncat si material antiderapant…
    - o alta zi la munte…

  23. Brejnev on 26 January 2010 3:45 pm

    - am uitat sa spun ca o parte din partie era batuta cu snowmobilul (asa a spus administratorul partiei…citez “am trecut cu snowmobilul,sa se bata putin partia “)

  24. alb_ca_zapada on 26 January 2010 3:55 pm

    @brejnev:
    hahahaHAHAhaha :))… super LOL astea… you made my day!!

    -“am trecut cu snowmobilul,sa se bata putin partia “
    -”a la noi pe urcare ai traseu de cross :)) deci era asa..evitam groapa,pitrele,lemnele…treceam pe gheata, 2 kikere mici in sus, ceva iarba caprei mare cat claparu asta ca sa mai cureti ceara de pe talpa inca un kiker…si ajungeam sus…minunat”

  25. mihai savu on 27 January 2010 8:48 am
  26. Rares Tileaga on 28 January 2010 11:19 pm

    Sureanu? Dati-i o sansa. Austria deja le are pe toate. Prefer sa fiu rabdator si sa cred ca va deveni, peste ani si ani, o Statiune, decat sa ma plang sarcastic de pe acum de inclinatia mica a partiilor, de drumul inca inzapezit, de numai 2 teleschiuri, de lipsa curentului, de nu stiu ce creanga sau nu stiu ce hop.
    Tot vorbiti aici despre Romania, decenta, calitate. Mai patriotard nici ca se poate, din moment ce vedeti partea goala a paharului. Deocamdata, nici nu are cum sa fie plina. Hai noroc si la mai mare… incredere.

  27. bleidforiu cel dus on 29 January 2010 12:21 am

    Am schiat acolo 4 weekenduri la rand, pentru ca mi-a placut. Foarte. Unu la mana, e nou (a se citi “neintarcat”) locul. Doi, e superb peisajul. Trei, e aproape (sunt din Alba). Patru, agati gagici, chipurile ca le ajuti sa-si lege claparul de schi. Ha ha. Cinci (si cel mai dintre toate), visez de ani de zile sa schiez pe Sureanu. Batranule Sureanu.

  28. FlipperS on 29 January 2010 9:41 am

    @ Rares Tileaga - “Pe scurt, doamnelor ÅŸi domnilor, avem în faţă unul din cele mai mari, atrăgătoare, întinse domenii schiabile din estul Europei. Pe hârtie, deocamdată…” - di daca Romania ar fi singura tara din estul Europei afirmatia e cel putin deplasata, dar o punem pe sema patriotismului local si “Noi nu ne vindem tara” nu ? Hai noroc bun !!!

  29. Lake Louise on 29 January 2010 10:24 am

    Cu totul de acord, este insuportabila aceasta asteptare a unei dezvoltari rapide. Cu atât mai insuportabila când se vede cu câta usurinta FMIul acorda creditele. Si este si mai insuportabila când stim ca toate au aparut peste noapte, inclusiv statiunile din Alpi. Ma rog, mai mult de o noapte.

  30. FlipperS on 4 February 2010 10:26 am

    deci si prin urmare, doua puncte, dupa cum putem observa in articolul urmator (http://www.hotnews.ro/stiri-international-6869796-presa-franceza-romania-are-potential-devina-paradis-schiorilor-statiunile-romanesti-incep-fie-cunoscute-turisti-europeni.htm) pina si francezii (da’ aia cu delurile alea numite Alpi) au fost impresionati de acesta magnifica statiune fara drum de acces si cu 2 teleschiuri.
    Asa ca, astept incolonarea doi cite doi si sa nu se mai auda alceva decit cuvinte de lauda si articole de preamarire cum le sade bine unor patrioti locali (sau daca au intervenit si francezii suntem patrioti internationali ?)

    … postasem initial la articolul mai vechi

  31. Hury on 23 January 2011 3:28 pm

    gjanxuqecmnyd

  32. Hury on 23 January 2011 4:58 pm

    Am facut multe incursiuni in muntii Sureanu de prin 1974 si iarna dar mai ales vara.
    Un tinut mai atragator si primitor totodata nu mi-a fost dat sa intalnesc decat in Delta Dunarii in prima varianta.Pe atunci visam la o partie de schi in aceasta superba zona si iata un vis implinit dupa atatia ani, de catre niste oameni inimosi ,iubitori ai naturii .Pe langa partiile de schi pentru toate categoriile acestui sport ,floarea de colt,bujorul,Iezerul cu pastavii lui si cei din lacul de acumulare,lipanii din Valea Frumoasei dar mai ales peisajul natural in diferite anotimpuri si care nu cred ca poate fi redat de nici un pictor, oricat de talentat ar fi ,sunt tot atatea motive de atractie .M.Sadoveanu si Ionel Pop cred ca nu au avut la dispozitie un dictionar pe masura frumusetii locului cu toate ca l-au descris foarte pasional.
    Manastirea Oasa un loc de pelerinaj si inclinare spre cele Sfinte
    E regretabil faptul ca drumurile de acces dinspre Valcea si Cugir sunt forestiere si singurul accesibil este cel din Sebes Alba dar si cu acest inconvenient nu regret niciodata cand vizitez zona. MERITA