Datorita turnurii pe care au luat-o discutiile p-aici pe la gura sobei si datorita unor comentarii pline de referiri neadecvate am hotarit sa scoatem fara avertisment orice fel de postari flagrant offtopic, cu limbaj agresiv sau neadecvat.

Multumim,
Echipa derdelus.ro

Industria fata in fata cu schiorii

28 October 2008, alexosu

Asta e un articol in care voi incerca sa rezum comentariile extrem de interesante care s-au strans in urma unei stiri aparent inofensive. Ce veti citi in continuare este practic un articol scris de comunitatea de pe derdelus.ro. Iar scopul e unul singur: comentariile se transforma intr-un articol de sine statator.

Articolul initial anunta ca pe Drumul de Vara din Sinaia s-au facut niste lucrari prin care s-au latit anumite portiuni. O stire interesanta, dar cam atat. Ce a urmat a fost un val impresionant de comentarii care reflecta in buna masura parerile schiorilor vizavi de ce inseamna industria schiului in Romania.

Investitii dubioase

Noua gondola din Sinaia, o idee buna in principiu, este foarte criticata pentru ca are statia de pornire la cucurigu (nu in centru orasului, cum ar fi fost normal) iar drumul dintre Sinaia si Cota 1400 a fost lasat sa se deterioreze cumplt. Sunt zvonuri care spun ca e posibil ca drumul sa fie inchis de tot, pentru a-i obliga pe oameni sa foloseasca gondola.

Partia noua anuntata de Primarie are sanse mici de reusita. Tot Toma spune ca numai nordicii isi mai permit sa construiasca partii la altitudini mai mici de 1000m iar mr Alb (informat fiind dintr-o intilnire cu reprezentantii statiunilor din Tirolul austriac) povesteste cum ca in Austria bancile nu prea mai dau imprumuturi pentru investii sub 1500m. De ce? Lipsa zapezii, desigur. Daca nu era de ajuns ca altitudinea e mica, partia e si orientata catre sud. Deci soare din plin.

Orice sat care isi face un fir, in general un teleschi la mana a doua luat de la dezmembrari din Austria, devine brusc statiune de schi, fara a respecta vreo regula de bun simt, ca sa nu mai spunem de lege. Va aduceti aminte de asta? Nu e regula, dar e un exemplu foarte bun.

Asta in conditiile in care exista gol alpin nefolosit in Bucegi, Iezer, Fagaras (pe ambii versanti), Leaota, Valea Lotrului, Parang (mariusica dixit). Chiar daca multe dintre locurile de care vorbim sunt parcuri nationale, in mod sigur exista metode green de a le transforma in zone schiabile.

Infrastructura dubioasa

In timpul sezonului, deplasarea intre Brasov si Bucuresti devine un cosmar. Intre Predeal si Sinaia e foarte posibil sa faci si 2 ore. Iar drumurile sunt abia inceputul problemei.

Tot Toma: “daca 3000 de oameni ar merge la micul dejun, n-ar fi locuri la mese, n-ar avea farfurii, tacamuri samd. Daca vor sa mearga la telecabina doar 1000 dintre ei la ora 8, ar dura 5 ore sa-i duca la 1400. Inca 5 ore jumate la 2000 si trebuie sa se intoarca cel putin de la 1400 la Sinaia, deci inca 5 ore”.

Asadar avem unde, avem clienti, dar nu avem cu ce. Capacitate mica de cazare, capacitate mica de transport.

Preturi dubioase

Singurul capitol la care ne aliniem cu ce se intampla in alte tari, este cel al preturilor. Si chiar si aici, in final e posibil ca o zi de schi in Romania sa fie mai scumpa decat o zi de schi in Franta. De fratii bulgari nici nu mai vorbim.

Totusi, ce primeste schiorul in schimbul unui skipass? In Romania - transport si partii batute aproximativ. In alte parti - skibus, nocturna, tunuri de zapada, snowpark-uri, balizare, marcaje, protectii si amenajarea partiei in fiecare zi. In plus, asa cum spune Luciana, in Romania nu prea exista concepte de baza in vanzari cum ar fi reducerile pentru grupuri sau pentru monitorii de schi - cei care aduc venituri serioase statiunilor in care isi desfasoara cursurile.

In plus, oferta turistica se reduce la cazare. Servicii aditionale? Mai subtire.

Atitudini dubioase

Nu in ultimul rand, pe partiile din Romania ai parte de atitudini din cele mai bizare. La multe dintre plangeri raspunsul e halucinant: “nu va place, mergeti in Austria”. De asenenea, administratorul partiei Cazacu este celebru pentru scandalurile iscate de regulile casei.

Culmea e ca asta e picatura care ar putea sa aduca schimbarea, dar nu in sensul pe care ni-l dorim. Din ce in ce mai multi oameni aleg alte destinatii pentru schi, cu Bulgaria si Austria pe locuri fruntase.

Sau aleg sa stea departe de transportul pe cablu. Asa se face ca in ultimii ani, schiul de tura are din ce in ce mai multi adepti. Si feonumenul e in crestere.

Concluzii

Toate problemele astea inseamna un singur lucru: in Romania exista mult loc de investitii. Exsita cerere, exista oameni dispusi sa plateasca sume considerabile pentru un sport oricum scump. Exista un cadru natural ofertant si cu potential - constatare care nu are in spate studii de fezabilitate, ci observatii din teren. Sunt foarte multe zone cu gol alpin jos, deci nu e nevoie de defrisari demente.

Cu toate minusurile stiute, singurul loc care se apropie de ce vedem in alte parti este Poiana Brasov, dar oricum este la o distanta foarte mare de ce vrem noi, schiorii si boarderii pasionati.

Multumim celor care au contribuit la acest articol. Respect!

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

36 Raspunsuri la “Industria fata in fata cu schiorii”

  1. ion on 28 October 2008 10:39 am

    web 2.0 coae! :))

  2. mariusica on 28 October 2008 10:47 am

    ma unge pe suflet articolul si daca vreti show total sa va duceti pe partia aia de 300 de m de pe Cazacu. Fostul primar, administratorul si ce e el pe acolo face un spectacol total, nu-i lasa cu placile pe partie ca strica partia :)), tipa urla si face legea de unul singur. Si canta…l-am auzit de multe ori, te strici de ras. Nu stiu, eu nu cred ca in Poiana ne apropiem de ce e afara, poate prin padure :), pe partie cred am avut parte de cele mai mari damburi de zapada inghetata din tara daca scapi de damburi dai de sticla pura.

  3. ion on 28 October 2008 3:25 pm

    @mariusica, in poiana sunt prea multi schiori pe o suprafata prea mica. damburi rar am prins. gheata frecvent. insa acolo macar oamenii se chinuie. au o armata de ratracuri etc. nu au inca tunuri de zapada.
    din cate stiu insa in poiana (si nu numai) e problema ca primaria nu vrea sa suporte cheltuielile de infrastructura (lucru care ar fi normal).
    cea mai nasoala partie (gheta, damburi, piatra etc.) este clar la AZUGA. macar nu mai stai o vesnicie in telescaun dar oriscat. acolo e super tare cum (pe vremuri, nu stiu si acum daca mai e valabil) romenergo proprietarii ratracurilor, nu bateau partia pe portiunea cu teleskiul caci, vorba aia, nu era partia lor. : )

  4. mitza(tm) on 28 October 2008 3:45 pm

    ce e cu poza aia de la muntele mic acolo? :)
    stie cineva news de acolo, a facut ceva marele investitor Dunca?

  5. mitza(tm) on 28 October 2008 3:46 pm
  6. Mephisto on 28 October 2008 6:37 pm

    De ce in Austria exista ski-pass pe tot sezonul cu 500 de euro (http://en.kitzsteinhorn.at/tickets_prices/season_tickets/all_star_card.htm) si la noi nu exista nici macar ski-pass pentru o zi (exceptie Poiana Brasov)???

  7. Toma on 28 October 2008 7:15 pm

    In Sinaia pe partia noua ar fi suficient un teleschi (chiar si la mana a doua ) Nu investitii de zeci de milioane de euro .
    In Poiana BV capacitatea partiei de schi este mai mica decat capacitatea de transport. Am fost In Poiana si era coada ca sa-ti pui schiurile in picioare si sa cobori pe partie :) Dar macar au instalatii suficiente.

  8. eu on 28 October 2008 7:58 pm

    si la straja anul asta se pare ca vom putea cumpara cartele pentru o zi /2 sau mai stiu eu cat…pretul cel mai probabil va fi unul avantajos …din moment ce anul trecut era 3 lei o tura:D sper sa ajunga ceve de genul 2 lei -2.5 lei sa speram

  9. mihai savu on 28 October 2008 9:42 pm

    La Cavnic exista de anul trecut abonamente pe toata ziua.
    De asemenea, in zona Maramures poti plati in timpul anului in nu-stiu-ce cont si ai bilete [mult] reduse in timpul iernii.

  10. ciprian on 28 October 2008 10:08 pm

    Da asa e, in zona maramuresului , inclusiv Borsa, poti plati intr-un cont , care este pe site-ul lor, si ai ceva reducere , pe intreg sezonul, si nu trebuie sa stai la rand la bilete , in orice locatie din cele care fac parte din acest program.Nu stiu , insa , daca si anul acesta va fi la fel. ………hai odata cu omatul asta, ca mi se lungesc urechile

  11. alb_ca_zapada on 28 October 2008 10:14 pm

    domnilor, am facut socoteala, v dorului din sinaia este cea mai scumpa instalatie din lume.
    iacata:
    v dorului: 3 euro/250m dif de nivel = 1.2e/100m
    orice statiune din alpi: 30 euro/5000 m dif nivel (cit face un schior mediu) = 0.6e/100m
    aiguille de midi: 30 euro/2800 m dif de nivel (din chamonix pina la 3840m) = 1.07

    asadar, daca ai schia in valea dorului cit in alte parti intr-o zi ar trebui sa platesti cca 60-70 euro pe zi… pt unii mai smecheri si cu picioare potente distractia ar putea sari de 100e pe zi

    pe de alta parte tocmai am citit o stire pe un canal al trustului intact (you know, copos, felix, etc) cum ca poiana bv ar fi cea mai ieftina statiune din lume… bullshit, pai sa fim seriosi, de pass-ul ala de o zi, ce dif de nivel acumulata poti face si in ce conditii??

    plus ca nu a adus nimeni vorba despre siguranta si alte chestii mai putin imp, nu-i asa??… plase de protectie, balizari, indicatoare si alte acareturi…

    so, discutia e lunga iar presiunea din partea noastra, a consumatorilor, importanta. very importanta.

  12. icee on 28 October 2008 10:25 pm

    acum ca am tras linie ce dracu facem? plecam in austria? :))

  13. cosmin on 28 October 2008 10:34 pm

    :) mi-a palcut. putin cam aprins tonul dar realitatea de reflectata mai mult decat ok. ast avine in continuarea fireasca al artcolului depsre sinaia. eu incerc sa ma abtin de la comentarii si scandal. nu din dorintea de a proteja ep cineva, poate dor pe mine, ci pt k am lucruri mai bune de facut. si nu sa ma duc in austria, franta, italia, us sau nz sa ma dau, ci favorizand pe cei care au o oferta buna de schi. pe ceilalti ii voi lasa fara clienti. pana ies dni profit unul, doi oameni cu sarme de pe munti. ca apoi intra frica-n toti. asta daca ar exista suficienti care gandesc ca noi… si nu pun berea/micu/maneaua in fata lucrurilor cu adevarat frumoase. avem toti loc pe munte, numai ca unii fac “afaceri” cu locruile altora.

  14. Maximilian on 28 October 2008 10:40 pm

    Desi imi ranjeste inca soarele (cu dinti) prin geam dimineata si inca este uscat afara, ma vad nevoit sa recunosc ca, la naiba, trebuie sa vina iarasi si iarna si odata cu ea si disputele eterne vis-a-vis de cele aferente ei. Pfff… Deci, hai inc-o data, de la capat!

    Am citit o parte din ce s-a scris aici; admirabili useri, ce sa zic! Pe bune. Doar ca pana la urma tot o lupta cu morile de vant este. Care este!

    Asa cum primarul pederast din Sinaia nu va face veci o investitie de dragul celor care iubesc muntele, cu atat mai putin va aplana confictul cu celalalt grup de interese, colorat in rosu-verde-albastru si cu zambet de Esca. Sa imi aduc aminte ce banner troneaza in fata primariei din Sinaia? Mai bine nu, ca atunci scot busonul masinii vecinului si imi prepar un Molotov… Iar Poiana? Valeu! Tot raul cel mai putin rau trebuie sa-l alegem? Ca tot suntem in perioada electorala… Pe mine unul ma doare-n… suflet, zau, ca-s localnic, dar Poiana nu e altceva decat un mare bluff, unde iarasi o sa dam nas in nas nu doar cu simpaticii bautori-maratonisti din Commonwealth, ci si cu Vulpi neobrazate, Mitici guralivi, toparlani de partie, monitori gazosi, soferi de ratrac economicosi pe cheltuiala schiorilor (ca de, are si copilutul complexat de 40 de ani de inhalat niste lipici si niste cofix, in timp ce reprezinta craftsmanship-ul de cea mai inalta calitate pentru clientul de maine!), “investitori strategici” amestecati, dupa modelul lui Cuza, printre poporani si alte specii la care nici nu vreau sa ma gandesc… Ma linisteste cumva gandul ca nea Ovi poate o sa ne serveasca iara cu prajitura si fursec la contactul cu cinzeaca, ca poate o sa fie din now (ooops!) pow la fel ca si in anii trecuti, ca poate iarasi se va gasi vreun sudist cretin (scuze, dar generalizarea asta are legitimitatea ei) cu gume de vara sa blocheze drumul de Poiana intr-o miercuri la 13:00h in timp ce ninge animalic si noi radem ca prostii la pilonul doi in timp ce ne alegem trasele prin fresh, ca poate iarasi vor fi la fel de multi prieteni pe zona, ca poate…

    Si atunci ce mama naibii sa faci? Te duci mai bine in Bulea, cochetand cu gandul ca poate opreste un heli la “ia-ma nene!” sau o iei agale sa te enervezi mai de vale, unde pentru cartela ta cinstita primesti si mitocanie pe felie, de la oameni care nu au mai salutat periuta de dinti de cand cu despartirea de ultimul premolar? Nu, dom’le, ne adaptam!

    In alta ordine de idei, am fost acum o saptamana cu Geza la Sinaia si ne-am dat cu bicicletele de la 2000 in jos. Am dat si de cei care munceau vartos la latirea drumului de vara. (Exact de asta era nevoie, nu-i asa?) I-am salutat politicos si le-am multumit pentru treaba facuta. Ce naiba era sa le zicem altceva? Inapoi in cabina, m-am uitat in zare la toate instalatiile abandonate dinspre Valea Dorului si m-am intristat. Merci Sarbule, futu-ti stirile si Janina ma-tii, merci ca esti un investitor ruman de calitate si ne dai ce ne trebuie intru liniste sufleteasca: stiri cu babe violate, emisiuni de Buftea, seriale de calitate cu “mari actori romani” in prag de pensionare (hai odata!) si un subconstient maltratat, care ne vorbeste cu vocea grava a alui Cotimanis. Vielen Dank fuer den aufgewaermten Spinat!

    Cat va mai dura pana sa fim tangenti cu bunul simt? Hm! Viitor aeroport international la Adunatii Copaceni - check! Partie cu orientare sudica si telegondola de-amboulea in statiune altfel geniala - check! 9 kilometri de autostrada proaspata ce trebuie decopertati - check! Firma de import echipament de iarna cu bar de cocalari fitosi pe centru - check! Firma importatoare de echipament sportiv cu business lateral de milioane si fara interes real pentru publicul consumator - check! Lipsa de deschidere si atitudine punitiva pentru sporturile montane de vara - check! Preturi mai mari ca in Austria - check! Cea mai buna scoala de schi din lume - check! Public mitocan si needucat - check! Hotel de gheata si biserica asemenea pentru evlaviosii amatori de senzatii tari (pe bani, fraierilor!) in caldare glaciara minunata - check! Belsug cat sa nu il cuprinzi cu ochii - check!

    La naiba, cum sa nu iubesti tara asta? Cum sa vrei sa pleci de aici, vreodata???

    Ne vedem pe partii (not!), in snowpark-urile BUNE (s-a auzit acolo la expertii de la Absolut Outdoor?), pe vai, printre copaci si prin powder stash spot-urile unde nu vor ajunge niciodata purtatorii de lant cu burta revarsata, care au blocat parcarea din vale cu MeLeu’ lor pe “genti” de 20 cu scaune de piele trase in tipla de la telecomanda soacrei! Comprende?

    Hai, powder to the people!

    Mx

  15. john on 29 October 2008 9:55 am

    Da….Sinaia a pierdut din stralucirea de o dinioara si cel mai bine o stiu localnicii si cei mai in varsta ca mine care schiaza acolo de multa vreme…de pe vremea cand puteai sa cobori pe schiuri pana la cabina inainte sa isi traga niste idioti garduri pe unde ar trebui sa cobori. “Investitorii” au “investit” multi bani si iata rezultatele: gondola pleaca din mijlocul codrului si pana la ea trebuie sa iti tarasti masina prin toate santurile si sa o parchezi daca se poate, in rucsacul cu care te dai in spate, faimosul telescaun merge o zi da….3 luni ba, cabina…..tot cabina si evident coada din oficiu, scaunul din Valea Dorului merge…..merge incet dar sigur si pe bani grei.
    Poiana este o “mizerie” pe care incercam sa o comparam cu statiuni din Austria sau alte tari dar dupa cateva socoteli realizezi ca nu ai ce sa compari iar restul statiunilor de pe Valea Prahovei sunt un fel de n-ar mai fi (este doar parerea mea).
    Acum doua sezoane am facut sau mai bine spus am incercat sa fac turul partiilor din romania, evident ca nu am reusit sa ajung la fiecare sarma dar peste tot am vazut aceeasi atitudine, investitii minime pentru un profit mare….asta este mentalitatea “investitorului” roman. Nu ar trebui sa ne mire cu nimic cand ni se spune ca daca nu ne convine sa mergem in alta parte pentru ca daca are 100 de oameni pe cablu, intr-o zi isi scoate profitul…..si ce sa faci?!?!?! De voie de nevoie te dai, te dai printre damburi, pe gheata, peste pietroaie, peste radacini de copaci…unde sa te duci sa te dai??? Nu toata lumea are bani de Austria si daca ai, de cate ori te poti duce….doar nu o sa stai in casa cand pe munti este zapada de 2m pentru faptul ca instalatiile si partiile sunt jalnice.
    De ceva vreme am descoperit sarma “picior” si va zic sincer ca in sezon bag talpa la deal puternic nu pentru ca nu imi permit luxul trensportului pe cablu dar este frumos si sanatos si in loc sa stau o saptamana la Poiana Brasov prefer sa o stau la Balea sau sa ma dau pe vai in Bucegi.
    Ce este clar, este ca nu o sa se schimbe mare lucru in viitorul apropiat si nici in cel indepartat nu imi pun sperante. Nu cred ca o sa reuseasca cineva sa investeasca in muntii astia fara sa i se puna 1234567890 de piedici, nu o sa obtina nimeni un leu de la fonduri pentru a investi in partii si cabluri pentru ca muntii sunt ai statului si consiliile locale in frunte cu primarii alesi pe criteriul “iti dau un ou pentru votul tau!” trebuie furajati bine inainte sa te apuci de treaba iar cei deja proprietari de transpot prin cablu impun preturi si reguli aberante.
    Haideti sa ne ridicam si noi cu pretentii nu numai ei, ce ziceti?

    Va salut cu respect !

  16. Dinutzu on 29 October 2008 10:10 am

    Riscand sa devin repetitiv…. MERGETI IN AUSTRIA/FRANTA/ELVETIA IN VACANTA!!!!!!!!!!!!!! Si in weekenduri la tura :-))))
    Si asa, va garantez ca adunati mai mult ski (km parcursi) decat daca cheltuiti aceiasi bani in Ro, ca sa nu zic de calitatea acestor km……

    Acuma evident ca un concediu ieftin trebuie pregatit cu un pic de timp inainte…. sau facut in afara vacantelor scolare…. dar deja stiti asta.

    O sa zica unii; pai da, dar daca nu ai bani? Pai daca nu ai bani, nici nu te duci la ski in RO 10 weekenduri/sezon…. si atunci discutia de mai sus e inutila!

  17. Flipper S on 29 October 2008 11:42 am

    Placarea afara la ski este poate cea mai usoara si cea mai la incemina solutie … dar este o solutie ?

    offtopic: mitza ™ mersi de link chiar ma intrebam daca mai sunt noutati despre mm.

  18. mitza(tm) on 29 October 2008 2:12 pm

    am mai citit ca au inaugurat drumul caransebes - borlova - telescaun
    asta inseamna ca l-au reparat?
    ca era un drum de faceai o ora pe 25km

  19. aghidusu on 29 October 2008 4:38 pm

    @john: sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine! :)
    Mult mai fain sa mergi cu cativa oameni si sa te bucuri de zapada si munte asa cum iti place: fara galagie, fara fitze, fara oameni care nu-si fac treaba.
    Platesti insa printr-un efort considerabil.
    Ca alternativa ar fi snowkiting-ul. Iti trebuie vant si ceva bani + rabdare sa inveti sa te dai, dar faci mai multi km pe zapada fara sa fi dependent de o instalatie.

  20. raduz on 1 November 2008 2:40 pm

    ceea ce cred ca ar fi cel mai indicat de facut in sinaia, e un scaun de 6-8 persoane in dor, nu de alta dar degeaba ajungi sus la partie daca dupa aia trebuie sa stai intre 30 si 40 min la coada la scaun pentru a face si tu o coborare de 2min

  21. mariusica on 1 November 2008 4:46 pm

    Pentru miniatura de partie din valea dorului teleschi….si nu o sarma ci vreo 8, pe fiecare fata a muntelui ca partii sunt o gramada. Si teleschi la un pret de oameni normali nu de chiparosi armanel sau d si g cu chiusapte si ixcinci sau skipass cu preturi decente pentru o zi sau un sezon. Visez frumos si o sa cad din pat :))

  22. mariusica on 2 November 2008 1:49 am

    Am gasit solutia, ma uit la bijuteria aceasta de reclama facuta pe plairile noastre fara pereche si nu mai comentez ghetusurile autohtone: http://www.youtube.com/watch?v=ZyEl8Oyuluc cica avem si nocturna

  23. alb_ca_zapada on 2 November 2008 4:38 am

    @mariusica:
    stii ceva? du-te dracu!

  24. mariusica on 2 November 2008 9:52 am

    mda…pai ma duc daca asa s-a scris. Daca am stresat cu acest filmulet imi pare rau dar nu am injurat pe nimeni. OK ma retrag ca sa nu mai supar lumea

  25. Alex on 3 November 2008 12:55 am

    Ma gandesc de mult timp la problema asta… cu investitiile proaste sau deloc. Concluzia pe care o trag de fiecare data: cat timp vine prostimea (printre astia ma numar si eu cam de 5 ani incoace) nu intereseaza pe nimeni, BANU’ SA IASA.
    DAR daca intru-un an am decide noi. Si am zice asa… ANUL asta pentru nimic in lume nu ne calca piciorul in Azuga sa zicem sau unde ar alege “poporu’ “. Credeti ca pe ei nu i-ar ustura chestia asta? UN SEZON INTREG FARA sa ne calce picioru in Valea Dorului… OARE AR MONTA UN SCAUN DECENT???
    De regula observ ca atunci cand e vb de mobilizare in alegeri (vezi antipatia fata de Vadim…) lumea sprijina astfel de initiative. Important e sa se faca primul pas. Acum avem la dispozitie o gramada de instrumente necesare mediatizarii. TREBUIE DOAR SA HOTARAM . UN SEZON INTREG FARA SINAIA SAU BUSTENI SAU AZUGA SAU PREDEAL SAU CARE VRETI VOI. Sunt convins ca o astfel de initiativa nu va atrage 100% adepti dar banii vin tot de la cei care meg constant si acei oameni cred ca ar intelege mesajul…

  26. gini on 3 November 2008 12:24 pm

    Daca nu mai mergem noi astia carcotasii nu se va intampla absolut nimic, eventual vor mari preturile, sa plateasca aia care raman si pentru cei care fac boicot.
    In orice caz, pentru asemenea idei au scos filme cum e cel de mai sus, nu mai vin cativa fraieri… nu-i problema, mai baga un film d-asta misto si vin apoi altii, pentru vacantele de neuitat in tara cu vasta infrasctructura.

  27. alb_ca_zapada on 3 November 2008 12:53 pm

    @mariusica:
    mai, iarta-ma dar m-ai inteles total gresit… vezi, neajunsurile comunicarii prin butoane… eu am zis-o in gluma ca-mi faceai pofta si nu puteam sa dorm noaptea. :)… ma rog, mea culpa ca n-am inserat un zimbarici.
    sorry again.

  28. mariusica on 3 November 2008 1:44 pm

    Salut alb_ca_zapada :)!

    Daca nu au fost intentii rele nu e problema. Partea asta cu comentarii hmmm….orince are dreptul la o parere si sunt Ok criticile cand omul face greseli.

    Eu apreciez site-ul ca promoveaza ce nu am facut pana acum: schi fara partie, pe coclauri sau vai alpine. Inca nu am ajuns la un asemenea nivel ( Carpul nu cred ca se compara cu o vale alpina) dar, intr-o buna zi si cu o persoana potrivita care sa ma initieze sper sa fac si eu ceva de genul, macar Valea Cerbului sau Morarului ca par foarte abordabile pe la sfarsitul lui aprilie inceputul lui mai.

  29. alexosu on 3 November 2008 7:37 pm

    mariusica, e vorba doar de o neintelegere. Evident ca Bogdan nu te critica si nici nu era vorba de o greseala de-a ta.
    Multumim pentru aprecieri si poate ne vedem pe o vale, la iarna. Sau la primavara :).

  30. Dinutzu on 6 November 2008 3:03 pm

    Tocmai am gasit azi o camera libera in St Anton am Alberg cu 686euro/14 zile(20dec-3ian)… cu mic dejun inclus.
    Cazarea evident ca nu e la 5 stele dar are esentialul.
    Ski pass-ul in zona nu am stat sa calculez dar nu cred ca este mai scump ca in RO.
    Deci apropo de boicotul statiunilor din RO…. uite ca se poate. Cine merge in concediu in RO si plateste cred la fel, pentru conditii evident mai proaste, nu are de ce se plange…
    Si asta in conditiile in care daca o cautam mai de mult probabil ca era mai ieftin un pic….
    Cine merge doar 2-3 weekenduri/iarna asta este, inseamna ca nu-si permite nici asta….

  31. alexosu on 6 November 2008 3:09 pm

    Pentru 14 zile, skipass-ul la St. Anton costa 372 de euro. In 14 zile nu stiu daca te dai de 3 ori pe aceeasi partie. Domeniul e foarte mare.
    Transformat in lei, inseamna aproape 1 mil/zi. In Sinaia eu sparg intr-o zi spre 2 mil. Ma opresc aici.

  32. mariusica on 6 November 2008 4:10 pm

    2 milioane daca te dai in Valea Dorului + Carp. In Valea Dorului….hehehe se lasa cu datorii la intretinere daca vrei sa ai o zi minunata de schi.

    Dar ar fi si o varianta foarte faina, drumul pana la 1400 sa fie bun, sa urci cu masina. De aici sa urci cu telescaunul acoperit (ma rog nu e acoperit si nu prea merge, daca merge iti ingheata ce ai mai scump pe lume) si Carpul sa fie amenajat, adica drumul de vara sa fie o partie batuta bine + inca 2 fete care sigur se pot amenaja pentru schiori incepatori sau medii si restul sa fie pentru meseriasi: free ride, Carpul clasic.

    Asa iese ieftin daca te bagi cu inca 4 prieteni la o cartela si te dai pana nu mai poti si iesi bine si la benzina :))

    Cu 80 de roni nu ai treaba, faci aprope 9 sau 10 coborari (mai mult decat suficient pentru picioarele mele).
    Dar drumul e varza pana la 1400 ,nu prea mai e si fara lanturi apari la stiri, Carpul daca nu ai ultra schiuri ( cu canturi bestiale) iarna nu poti sa te dai ca iti rupi gatul si o caruta de probleme, nu zapada artificiala, nu teleschiuri peste teleschiuri ieftine pe tot domeniul schiabil, pot fi puse fara mila ca mama lor sunt sarme trase de motorase electrice ieftine, nu indicatoare bune pentru vreme nasoala nu nimic.

    Ma repet, pacat de Sianaia ca are un potential foarte mare si are altitudine, nu poti sa pui o aberatie de telescaun in Valea Dorului veche de 100 de ani care te duce la faliment : 10 roni coborarea pentru o palma de partie (cred ca are sub 800 de m varianta directa).

  33. englezu' on 12 January 2009 12:01 pm

    salut,
    stiu ca nu s-a mai comentat demult pe articolul asta, da ce sa fac sunt mai intarziat.
    ca tot faceati comparatii si calcule, hai sa vedeti ce ieftina e Poiana noastra, (dar nu pentru noi :D). uitati-va prin linkurile de mai jos. parca m-as face englez, sa tot vin la romania.
    astfel asa in medie ce am mai vazut pe site-uri englezesti de turism s-ar ajunge pt un sejur de 7 zile la ANA cu all inclusive la 260 RON / pe zi. si cand zic all inclusive asta inseamna chiar tot tot . :D . hotel, bufete suedeze dimineata si seara, monitor, skipass si echipamente 6 zile, !!!transport inclus din Londra, apres-ski pub seara (si se stie cat beau englejii).

    http://www.skiline.co.uk/PackageDeal.asp?AccomID=6769&OperatorID=68
    http://www.skideals.co.uk/skiholidaydetails.asp?offer=8293309

    (parerille lor - nu va mai plangeti de conditii :P)
    http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g616229-d584427-Reviews-ANA_Hotel_Sport-Poiana_Brasov_Transylvania.html

    asta imi place cel mai mult:
    ——
    Along with flights, transfers and half board accommodation at Hotel Bradul, Hotel Poiana and Hotel Sport. The following extras are included:

    • Afternoon tea⁄coffee and cakes served in Bradul Club from 16.30 - 17.30 daily
    • Unlimited local drinks served in Champions Club between 16.00 and 23.45, in Sport’s All Inclusive restaurant during the evening meal and in Poiana bar from 16.30 - 21.00 (soft drinks, wine, beer and spirit)
    • Full learn to ski or snowboard pack with the highly reputable ANA ski school (includes 6 days equipment rental, 6 days × 4 hours ski lessons or 3 days × 2 hours snowboard lessons and 6 day lift pass).
    ———

    asa sa tot vii, si ne mai miram de unde apar cartelele de 10 RON, :D

    greetings si poteci sau partii insorite

  34. alexosu on 12 January 2009 12:29 pm

    Aparuse de mai multe ori commentul englezului, asa ca mi-am permis sa le sterg pe cele in plus.

  35. alb_ca_zapada on 12 January 2009 12:33 pm

    catre englezu si ceilalti:
    publicarea in cadrul unui comment a mai mult de 2 linkuri este automat considerat spam si comentul este trimis catre apropare catre un admin… asta este motivul pt care commentul tau nu a aparut, iar cind eu le-am aprobat pe toate au aparut prea multe… ma rog, o sa incercam sa gasim totusi o solutie de compromis.

  36. englezul on 13 January 2009 10:17 am

    salut,

    sorry, nu stiam ca nu e voie sa apara mai mult de 2 linkuri, si de aceea am trimis de mai multe ori, si nu vedeam ca aparea nimic. :D. got it. n-o sa se mai intample. daca incurca il puteti scoate. mi s-a parut interesant.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.