Malinul - AMR 6 zile

4 May 2008, alexosu

Ne pregatim de Malin. Ma rog, unii se pregatesc de varfuri mai inalte si mai indepartate. Hai sa zicem ca eu ma pregatesc de Malin, ca sa fiu sigur ca nu zic prostii. Cum? Cu o coborare pe Malin, of course.

Joi, cand oamenii muncii sarbatoareau cu mic, cu bere, sus-semnatul dimpreuna cu Bubulu, Cristina si inca doi schiori ale caror nume le-am uitat (sorry, guys) ne-am intalnit langa releu cu intentia de a cobora o vale - Alba, Costila, Malin sau Pripon. Am decis sa alegem Malinul, asta dupa un mic ocol pentru a vedea intrarea in Blidul Uriasilor.

Nu o sa insist prea mult despre Malin - zapada pare sa fie destul de multa, am ajuns pe schiuri pana la Hornul Pamantos, ultima parte a fost destul de chinuitoare pentru ca era o urma mare de avalansa formata din bolovani de zapada destul de mari si tari. Cu greu s-a putut numi schi. Partea de sus, insa, a meritat tot efortul.

Revin cu impresii despre Blidul Uriasilor si ce se mai vedea de acolo. Vedeti si voi, pentru ca asta apare in poza. Culoarul este absolut impresionant si cu greu imi pot imagina pe cineva coborand pe acolo - pe schiuri, adica. Panta de 50 de grade pare aproape perfect verticala - si asta e spusa de un schior pentru care o panta de 40 de grade este abordabila. Cred ca “hipnoza” creste exponential cu inclinatia. Diferenta dintre o panta de 40 de grade si una de 50 este uriasa, nu doar de 10 grade sau de 25%. Orice greseala poate fi ultima, iar despre cazaturi e bine sa nu vorbim.

Un dezavantaj major: Blidul se termina cu o saritoare care nu poate fi trecuta decat cu coarda si tot restul arsenalului. Asa ca o eventuala coborare inseamna si urcarea inapoi catre platou. Chiar si asa, tot e nevoie de echipament de alpinism. Asa ca inainte de a incerca coborarea asta, faceti o tura pe la magazinele de specialitate.

Exista alte culoare asemanatoare, dar cu inclinatii mult mai umane - catre Valea Alba. Pe langa faptul ca sunt mult mai abordabile, Valea Alba are destul de multa zapada pentru o tura buna. Din pacate nu e foarte buna zapada - aceiasi bolovani de avalansa, amestecati cu ceva pietre.

Pana una-alta, pe 10 va fi Ecoul Malinului.

Comentezi?? Comenteaza!!

4 Raspunsuri la “Malinul - AMR 6 zile”

  1. matei on 12 May 2008 1:06 pm

    s-a intamplat intamplarea….am vazut cu ochii mei pe cineva coborand Blidul pe schiuri duminica asta. Pe cine? In episodul urmator, cand voi reveni cu poze, film, etc, saptamana asta. Fiti pe faza.

  2. alexosu on 12 May 2008 1:36 pm

    Oho, deci s-au aliniat planetele, pana la urma :). Abia astept imaginile.

  3. matei on 12 May 2008 4:27 pm

    Rabdare si tutun…..e pe tzeava, vine maine articolul sper, daca nu - poimaine.

  4. alexosu on 14 May 2008 2:02 pm

    Din pacate nu am reusit ieri… Azi sper sa am mai mult timp.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.