Pe Vai - Costila si Alba

16 April 2008, bubulu

Sambata 12.04.2008, Valea Costilei

S-a intimplat si acum ca de obicei: dupa ce toata saptamana am primit o mie de telefoane de genul “vin sigur sambata sus“, dimineata ne gasim doar trei oameni la cabina: Eu, nea Gigi si Radu. Sincer insa nu mi-a parut chiar rau, un grup mai mic fiind mult mai recomandat pentru anumite chestii decat o grupa mare.

Ne hotaram deci ca ar fi vremea sa dam Valea Costilei. Mergem pe foci pana deasupra Blidului Uriasilor, studiez un pic treaba in zona, apoi iesim in capul Vaii Costilei. Bizar, fata de alti ani la intrare nu exista cornisa. Zapada puternic umezita, spre firn, promite o coborare senzationala.

Hornul de intrare (panta 40 grade), fata pana in canion (40-45 grade) au zapada excelenta permitand viraje largi la un regim de viteza crescut. Canionul este umplut bine cu zapada, dar destul de dificil totusi de abordat datorita existentei unui mare culoarde avalansa pe mijloc.

Canoinul este mult mai larg ca de obicei, cam 10-15m, cu panta mai domoala decat de obicei , ceva pe la 45 grade.
Trecerea din canon in valcelul de sub perete se face usor, fara sa se scoata schiurile. Pe aici e iar un mare sant de avalansa fix pe mijloc. La baza traseelor Soricelul si Balcoane, in fata noastra curge o avalansa (lavina) de primavara destul de seriosa. Probabil s-a rupt o zapada de pe branele din Scorpion.

Dupa trecerea lavinei acceleram coborarea prin zona dubioasa, desi partea de jos a vaii este destul de dificil de schiat datorita numeroaselor conuri de avalansa si a zapezii neregulate. Mai jos de refugiu se coboara pe zapada pana aproape de Poiana de sub izvoras.

Ca post scriptum pot sa spun ca am fost foarte multumit de Elanul 999 in zapada asta moale de primavara, neavad nicio problema sa schimb registrul de viraje de la urias la special in functie de conditiile de zapada si teren.

Duminica 13.04.2008, Valea Alba

Duminica aveam in plan sa dam Alba cu nea Gigi, sa il lasam acasa, apoi sa mai urcam odata si sa dam valea Caraiman (Jepii Mici) sau un Malin. Echipa de duminica a fost urmatoarea : Eu , Nea Gigi, Radu si Cristi.

La fel ca in Costila, zapada excelenta sus apoi clasicele lavine in partea mediana, si conuri multe de avalansa jos.

Odata ajunsi in Busteni, Cristi se razgandeste, Radu imi spune ca ar pleca si el in Bucuresti cu masina asa ca iata-ma la ora 16 acasa destul de deprimat. Am incercat sa gasesc ceva doritori de a merge la catarat (era super bine). Nu am gasit, asa ca ma consolez singur cu Louis de Funes: “La folie des grandeurs”… Apoi un ceai de tei si ma bag la somn sperand sa treaca si noaptea asta odata.

derdeleusTV video - avalansa pe Costila
derdeleusTV video - V Costila, caldarea de sus
derdeleusTV video - V Costila, sub canion
derdeleusTV video - Valea Costila, Nea Gigi
derdeleusTV video - Valea Costila, Radu

ATENTIONARE: datorita vremii neasteptat de calde pentru inceputul de aprilie, si datorita faptului ca nu sunt cazute cornisele de pe pricipalele vai nu recomand nimanui sa abordeze vaile inguste si cu potential de canalizare a lavinelor, si nici chiar Valea Morarului datorita corniselor din creasta Balaurului care nu au cazut toata iarna. Cred ca valea Cerbului, Priponul, valea Malaiesti, Gaura sunt mai ok cat de cat (desi nu am fost in zona weekendul asta).

Last Edit: Luni/marti a nins si a batut vintulputernic, asa ca stituatia e si mai complicata.

Comentezi?? Comenteaza!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.