Nokia vs Snickers.

21 December 2007, alb_ca_zapada

Nu zic ca ar fi mai bine sa nu se intimple nimic, dar atita vreme cit p-aici bintuie miros de susa si periferie lucrurile n-or sa evolueze never-ever. Pentru exemplificare aducem eventul fisiit de la noi din Parcul Tineretului (despre care am scris) si etapa de cupa mondiala de la Sofia, NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air (ambele simbata 22.12.2007, a dracu concurenta)

In articolul pe care l-am scris acum citeva zile ma intrebam retoric de ce n-au adus ceva rideri de afara sa ne arate si noua cum sta treaba adevarata. N-au adus pentru ca nu-s in stare si pentru ca fac proiecte scumpe pentru sponsori prieteni. Nu pot sa nu fiu revoltat cind vad ca la altii se poate si la noi nu. Plus ca mai sintem si mindri nevoie-mare ca anul asta exista rampa de 14m si rideri internationali (adica bulgari, adica prietenul Ivo). Nu pot sa nu ma enervez cind citesc de parteneriatul Consiliului Local Sinaia cu foarte necunoscuta asociatie “Absolut Outdoor” pentru constructia unui snow park la baza Scindurarului (dar despre asta intr-un episod viitor).

Ah, am uitat sa specific organizatorul eventului de la Sofia: Federatia Bulgara de Ski. Mai ramine ceva de adaugat?

Desigur, asta (cutitul pin’ la os):

After 3 years of constant work on proving the quality and potential of Snowboarding in Bulgaria, Sofia has been elected to host the NOKIA Snowboard FIS World Cup in season 2007-2008 in the most spectacular discipline – BIG AIR (snowboard jumping tricks on a artificial scaffolding, covered with snow, with a length of 100m and height of 31m, as high as an 8-floor building). We managed to convince the FIS for the most proper date – December 22, Saturday, just before Christmas, and Sofia Municipality for the most attractive spot in heart of Sofia – Alexander the First Square – facing the National Gallery of Arts.

Mai multe detalii aici, poze aici.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

25 Raspunsuri la “Nokia vs Snickers.”

  1. Flipper S on 21 December 2007 3:29 pm

    Ti neparat ca se ne bagam si noi restul unghia in git de ciuda sau de ce vii cu vesti dinastea ?

    na, ca m-am enervat si eu pe nenorocitii de la noi care nu-s in stare sa gasesca un spic intr-un lan de griu dapoi alte cele mai complexe

  2. alb_ca_zapada on 21 December 2007 3:40 pm

    vin cu d-astea ca sa nu ne mai fudulim aiurea… vin cu d-astea ca sa punem mai multi mina pe lopeti.

  3. mitza(tm) on 21 December 2007 5:19 pm

    he he da sa stiti ca nu e de mirare
    in bulgaria sunt multi rideri care se dau nu se joaca - am vazut live :)

  4. ice© on 22 December 2007 2:10 am

    suntem o tara de nimicuri. asta am fost asta ramanem!

  5. Sorin Anghel on 22 December 2007 11:41 am

    Mda, nu ma dau cu placa. Ma duceam curios tare la evenimentul din Tineretului, dar… M-am demoralizat total. Trecand peste toate motivele scrise de Bogdan Coman, mai vreau sa adaug ceva. Organizatorii acestor evenimente nu stiu sa se promoveze… Si mi se pare ca nu vor. Sa imi explice cineva de ce.

  6. Ciucalata cu alune : derdelus.ro on 23 December 2007 5:51 pm

    [...] 22 s-a intimplat Snickers Urban Fly. Despre eveniment si problemele din jurul lui am mai scris. Acum, cu un gust amar in mate indraznesc sa spun ca n-ar fi trebuit s-o fac. Chestia aia care s-a [...]

  7. take on 24 December 2007 5:03 pm

    buna ziua oameni de bine, sa zic asa..
    ma gandeam cu un gust amar sa comentez si eu putin impresiile voastre.

    in primul rand, din nefericire aceasta este comunitatea de mari boarderi din Romania.. dupa cum spunea cineva, in afara de 5 rideri restul nu aveau ce cauta acolo! si asta in conditiile in care a fost invitational si s-a invitat toata “crema” snowboardingului romanesc. Daca stie cineva o persoana care ar fi aratat ceva acolo si nu a fost invitata, sunt curios sa o aflu. in conditiile astea, cam cat credeti ca un sponsor ar trebui sa investeasca intr-un sport in care se bat 5 oameni pe premii la concursuri?!?!

    ati vazut cumva cum se dau riderii din bulgaria? va spun eu, se dau!! ei bine, sa castigi 2000 de euro cu acelasi 540 si 1300 euro cu un 360, mi se pare jenant pentru nivelul snowboardingului in 2007!!! normal ca locul 3 l-a castigat toni (ex rider h2o) care nu mai concureaza de vre-o 2 ani… pentru ca marii pro rideri se antreneaza cu jointul in cluburi, ca e cool sa fii snowboarder. Cat despre marele rider bulgar ivo, ar trebui sa fie multumit ca a luat locul 4 si nu 5, cu un 360 incercat de 4 ori si reusit odata. doar stilul l-a salvat de locul 5… sau poate ar fi trebuit sa se puncteze si 180-ul reusit la antrenamente?!?!

    Toni, pentru locul 3 a reusit 2 360 grab unul chiar cu stil si un 180 backside…
    Cat despre Tudor (loc 2 nu cred ca a avut cineva de comentat). Ivo plangea dupa locul 3 nu dupa 2…

    Din nefericire, totul se rezuma la buget. Daca existau bani mai multi se facea o ramapa mai mare, se aducea mai multa zapada, se facea mai multa promovare. Dar pentru ce?!?!? Pentru 5 rideri?!

    Daca vreti sa comparati cu Bulgaria, comparati concursurile FIS de la noi, pentru ca ala a fost facut cu banii federatiei. Aici s-a facut cu banii unei firme, mai exact Snickers. Atat!!! Ce face federatia cu banii de la buget alocati?!?! poate un concurs de slalom la paraul rece ca sa fie mai ieftin. de ce nu ii intrebati pe ei de ce nu fac concursuri ca in bulgaria, si nu pe snickers care eu consider ca mai bine face concursuri de patinaj la unirii ca vor avea mai mult public!!!

    La asa comunitate asa concursuri!! cand vor reusi sa ofere spectacol poate si sponsorii vor investi mai mult si evenimentele vor iesi mai bine. Pana atunci, premii de 4500 euro cash sunt cam exagerate!!! rusine snickers ca dati premii asa de mari in loc sa faceti mai multa promovare sa vina mai multi cocalari din natia asta de cacat!!!

  8. alb_ca_zapada on 24 December 2007 6:20 pm

    @take
    unele argumente stau in picioare, altele nu… si ca de obicei, adevarul e undeva pe la mijloc… asadar, dau si aici comment-ul pe care l-am scris si pe celalalt post dedicat evenimentului:

    zicala din politica cu “la asa popor, asa politicieni” se potriveste perfect si in snowboardul mioritic: “la asa comunitate, asa evenimente”.

    sa mor daca acum nu i-as da dreptate domnului take mai sus vorbitor: pt ce s-a vazut acolo dpdv tehnic premiile sint prea mari iar eu cred ca romania nu merita concursuri locale… daca se vrea event, am mai spus-o: sponsorul ar fi trebuit sa bage ceva mai multi bani in 2-3 rideri cu staif de afara sa vada si romanu cum se face rotatia smechera, sa vada si rideru nostru cum trebuie sa te dai si unde ne este locul…

    ma rog, discutia e lunga, concluzia una singura: “la asa comunitate, asa eveniment”.

  9. Alexosu on 24 December 2007 7:36 pm

    In niciun caz nu as da vina pe Take sau H2O ca nu a iesit bine eventul. Realitatea e foarte simpla: nu exista rideri. Nu exista oameni care sa se dea, pentru ca toti asteapta parcuri paradisiace, toti asteapta sponsori, toti asteapta sa vina TTR @ro. Si o sa fie greu in stilul asta.
    Daca unii se intreaba (si sper sa fie oamenii care macar sa isi puna problema asta) cum au ajuns baietii din TTR la nivelul la care sunt, raspunsul e simplu: au muncit. S-au dat de le-au sarit ochii. Si-au facut singuri kickere si rampe si s-au dat, au cautat bare si alte acareturi si s-au dat si acolo. Au sarit peste tot ce se putea sari. Si dupa ani si ani de zile, au inceput sa se lege lucrurile. Mai avem pana acolo, dar ne putem da, nu?
    Asa cum a aparut un domn Trandafir, trebuie sa mai apara si altii si in freestyle (indiferent ca e vorba de schi sau de placa).

  10. Carol on 27 December 2007 2:01 am

    Fratilor eu sincer nu am apucat sa vad concursul dar din ce citesc aici mi se pare penibil sa ai aere de rider cand cel mai smecher trick pe care il scoti e un 360. Dupa parerea mea un 360 e un trick pe care il poate invata oricine intr-un an de antrenamente, si cand zic antrenamente ma refer efectiv la antrenamente nu la dat pe partie.

    Pe langa absenta parcurilor, care sa spunem ca ar fi o scuza mai mult sau mai putin plauzibila (in alte parti oamenii pun frumos mana pe lopeti isi fac frumos kickere singuri si nu se mai plang ca nu au un mare parc frumos doar pt ei), sa nu uitam si de lipsa antrenorilor/instructorilor de snowboard. Si aici nu ma refer la un om care sa iti zica cum sa te tii in picioare, ci la cineva care sa poata pregati un sportiv pentru performanta.

    La noi cazaturile sunt inca mama invataturii, pregatirea nespecifica sunt sigur ca este inexistenta, iar “riderii” prefera sa o arda cool pe partie impresionand fufele decat sa se antreneze serios, apoi sa isi gaseasca scuze ca nu au conditii de antrenament destul de bune. Daca mai faceti concursuri in care sa pot castiga 1300 euro cu un 360 anuntati-ma si ma chinui sa il fac si eu… hell nu imi strica niste bani extra.

  11. Take on 27 December 2007 2:27 pm

    alexosu a dat chiar cel mai bun exemplu, Trandafir… In Balea cand rasarea soarele el era in creasta la prima tura. cand noi coboram la micul dejun el facuse deja minim 3 ture! si asa o tinea toata ziua… noi, riderii cool, ne culcam la 4, ne trezeam la 10, faceam 2 ture din creasta si pe urma ne opream sa sarim pe undeva… normal ca nu am ajuns nici unul la performante deosebite, insa nici nu aveam pretentia de a fi pro rideri si nici sponsorizarile nu curgeau. cat despre snowparkuri si concursuri consistente nici nu putea fi vorba.

    cam asa Trandafir a scos rezultate la verbier si chamonix si locul 1 la toate concursurile de freeride din tara…

    sau va amintiti de juniorii suedezi care au fost la Freakstyle 2? cu cata lejeritate scoteau 540 sau chiar 720? si aveau pana in 18 ani!
    Clasica scuza “dar noi nu avem conditii” e fumata de mult…

  12. pummy on 27 December 2007 2:34 pm

    Din punctul meu de vedere riderii ar trebui sa fie apreciati si nu injurati. Nu este vina lor ca sunt putini. Din contra, ei sunt cei care se depun efort si incearca mai mult in fiecare z, credeti-ma ! Cine are impresia ca nu isi doresc mai mult, se inseala grav. Concursul a iesit prost din cauza rampei, care era extrem de mica pentru asa gap, dupa cum ati vazut probabil, problema pricipala era sa ajunga pe partea celalta si nu sa dea vreun trick. Apoi sa reamintesc conditiile zonei de lansare, care era extrem de ingusta, ajustata cu vreo 2 cutii si jumate zapada, jumate mocheta si nu mai zic ca plecarea consta intr-un drop. Eu zic ca in asa conditii, comcurentii s-au descurcat admirabil. Cat despre public, pe o asa vreme mai bine iti bagai un bat in cur si te uitai la alba ca zapada cum ii invelea pe pitici. Eu sincer ii felicit pe cei care care au indraznit sa scoata capul pe gaura cheii, dar sa mai apara si prin parc. Nu uitati ca au fost persoane care au venit din alte orase ! Despre ei ce parere aveti ? Revin la trickurile cu care s-a castigat. Stiu sigur ca cei care s-au clasat pe primele locuri pot sa dea cel putin 540 pe un kicker bun. Probabil ca stiti ca numarul de rotatii depinde in proportie de 70-80 % de hangtime. Pe o asemea rampa pur si simplu nu ai timp sa dai mai mult. Asta e simplul adevar. Degeaba ar fi adus rideri din afara “sa ne invete” ca nici eu nu ar fi putut face mai mult. Depindem de infrastructura. Daca am fi avut si noi rampa ca la Sofia, ar fi dat si baietii nostrii 720 si mai mult. Daca stii sa dai 360 clean va garantez ca e acelasi lucru sa mai adaugi cateva rotatii daca lungimea sariturii iti permite. Diferenta dintr un 540, 720, sau 900 este din punct de vedere tehnic foarte mica. Si nu mai dati vina pe cei care incerca sa schimbe ceva !!! Sau pe foarte uzata placa ca asa e in romania !!! Asta mi se pare cea mai lasa chestie. Sa distrugi imaginea unui popor numai pentru a-ti justifica propria invaliditate ! Daca sunteti mai buni decat “romanii astia de 2 bani care ne conduc”, de ce nu va zbateti sa preluati conducerea ? Sa fiti voi cei care actioneaza ! Fratilor nu mai dati vina pe federatie. Fiti voi federatia !!!

  13. alexosu on 27 December 2007 8:31 pm

    Sunt oarecum dezamagit de tonul festivist al articolului post-event. Cred ca ce s-a discutat aici putea fi pus cumva in pagina, ca doar nu am dat cu rosii.
    Misto pozele.
    http://www.h2o.ro/detalii.php?tip=2&id=688

  14. take on 28 December 2007 6:03 pm

    pummy, te contrazic, eu am dat 540 la un cacat de kiker la un drum, problema era viteza care te speria. cum geza a reusit si restul nu? de fapt cum geza reuseste de cativa ani sa dea five si restul nu reusesc decat pe un kiker confortabil? asta inseamna sa te dai bine, sa te adaptezi la orice conditie. nu a fost rampa ideala, insa conditiile de concurs sunt pentru toata lumea… stiu ca erau cel putin 3-4 rideri de acolo care dau 5 dar… nu au dat! motivele sunt de prisos… repet, pentru geza a fost alta rampa?!

    nu injura nimeni riderii, chiar ai inteles gresit ideea. mesajul era pentru boarderii care se cred vedete dar se antreneaza prin baruri. sunt cativa rideri care intr-adevar se antreneaza si pentru ei tot respectul, din pacate insa sunt prea putini…

    iar rampa ca la sofia a fost acum 3 ani daca iti amintesti, in fata casei poporului. de asemenea daca iti amintesti atat zona de plecare cat si kikerul erau la fel de late/inguste. si iti reamintesc ca a exsitat aceeasi problema, viteza, care a fost rezolvata in acelasi mod, adaugand ceva in partea de sus a rampei. acelasi lucru s-a intamplat de mai multe ori in budapesta la o rampa similara cu cea din sofia, si anumea adaugarea la drop a unei masute, etc. este un lucru clasic, probleme pot aparea dar riderii experimentati trec peste ele.

    ce vroiam sa spun este ca snowboarding-ul in romania este o gogoasa umflata cu pompa, in care nu reusesti sa aduci mai mult de 15 rideri ok la un concurs, la care premiile sunt prea mari pentru nivelul actual si la care fumurile si figurile sunt un mod de viata!!

  15. ice@ on 28 December 2007 6:35 pm

    ca sa ai materie prima (rideri) pt un concurs, trebuie sa faci acel concurs intro tara in care lumea nu moare de foame si isi permite echipament bun si escapade la munte.
    la noi mai e mult pana se va atinge acel nivel….asa ca fiti baieti destepti si axati-va pe probe mai usoare, accesibile riderilor cu forte medii sau chiar mici.

    apoi ganditiva ce vreti sa demonstrati cu acel concurs. si asta e o tema de gandire foarte importanta. cum la noi (romani) snowboardul nu exista ca sport de performanta (ma refer la freeride si freestyle) ideea de concurs pt profesionisti se va lovi de cateva numa sonore (ii numar pe degete) care au avut norocul de a se putea antrena cat de cat din diferite motive (alinierea planetelor, etc.) si uite asa ani buni in viitor se vor face concursuri pt ca 10 rideri sa-si imparta premiile intre ei.

    in concluzie, pt ca snowboardul sa aiba succes din toate punctele de vedere si ca el sa existe la modul PROFESIONIST trebuie inceput de jos.
    salut ideea parcului din predeal de anul trecut. fost un lucru bun pt snowboardingul din RO, singurul minus a fost din cauza vremii.

    peseu: PROMOVARE PROMOVARE PROMOVARE asta lipseste!

  16. pummy on 28 December 2007 6:42 pm

    una peste alta cred ca adevarul este undeva la mijloc :p se putea si mai bine :D totusi cred ca existenta unor parcuri permanente facute profi, ar ridica putin stacheta si la noi :D pana la urmatorul event, sa le mai dam putin timp si sa incercam sa mai gasim niste resturi de fun prin buzunare :D

  17. alb_ca_zapada on 28 December 2007 6:42 pm

    100% de acord cu domnu take: “snowboarding-ul in romania este o gogoasa umflata cu pompa”, sau, precum am spus-o, “asta este amploarea fenomenului la noi in tara, asta meritam.”

    pb este ca evenimente de genul asta sint cerute si generate de piata (atunci cind este pregatita)… atita vreme cit la noi nu exista o piata si o industrie, evenimentele ramin o relatie pur bilaterala organizator-sponsor… si asta mai rau face fenomenului, pt ca il umple de rusine si ridicol… mai bine s-ar canaliza energiile (si banii) catre tabere pt pusti (nu freeride camp-uri pt sponsori si gasti de prieteni) si actiuni de informare/popularizare (nu big-air-uri de o grandoare indoielnica)… si nu cred ca nu s-ar gasi sprijin financiar.

    ma rog, poate totusi o sa apara si actiuni d-astea mai constructive… de fapt sint sigur.

    ah, si inca ceva, iarasi pe deplin de acord cu mr take: dupa umila parere (aici o sa-mi pun in cap super comunitatea autohtona de pro-rideri), generatia actuala este zero barat, nu are nici viitor, nici viziune, nici entuziasm. speranta dpdv competitional ramine la pustanii sub 15 ani. ei insa au nevoie de un icon, de un local hero sau de ceva promo destept pt a se apropia cu adevarat de sporturile astea… ma rog, discutie lunga si cam insipida poate.

  18. ice@ on 28 December 2007 7:03 pm

    cu alte cuvinte daca vreti performanta “pregatiti o fundatie solida si apoi construiti”….[ar trebui sa dea de gandit vorba asta] !

  19. valipuscasu on 2 January 2008 10:24 pm

    Am citt articolul ca urmare a unui link de pe snowboard.ro . Fiecare are opiniile lor despre eventul de mai sus.
    De acord ca snowboardingul este o gogoasa umflata in Romania dar mi se pare de cacat ca de fiecare data cand apare un event facut in Ro sunt aceleasi discutiii infinite despre cat de neprofesionisti sunt organizatorii, cat de cacat a fost contestul si cati rideri au fost marginializati. O sa fie interesant momentul in care organizatorii vor realiza ca vor face mai multi bani cu alte evenimente care nu au nici o legatura cu pseudo xtremul din romania si isi vor baga picioarele in organizatul de eventuri. Fac pariu ca economic oricare din cei care organizeaza un eveniment de genul asta ar putea sa faca mai multi bani din altceva. Si totusi alege sa faca chestia asta.
    Acum opt ani lumea mergea in Ungaria sa vada un contest de big air, acum il au in Romania si uite ca tot nu este ok.
    Sunt curios daca cel care a scris articolul a pus mana sa organizeze sau macar sa ajute la organizarea unui asemenea event.

  20. alb_ca_zapada on 2 January 2008 10:51 pm

    cel care a scris articolul a spus urmatoarele… pe care le mai spune daca n-a spus-o clar:
    1. romania nu merita astfel de eventuri NU din cauza de organizatori ci din cauza de comunitate… comunitatea genereaza si rideri buni si eventuri de calitate…. ceea ce si avem. ;)
    2. el nu este organizator asa cum ziaristii nu sint nici fotbalisti si nici politicieni… dar poate va deveni atunci cind piata o va cere… in general i se par mai challanging actiunile ce tin de educare, promovare, prosteli fara impact la sponsori.
    3. romania merita eventuri demonstrative cu rideri de afara… asta sau NIMIC
    4. evenimentele de tip urban fly fac rau industriei si fenomenului… indeparteaza si posibilii practicanti si posibilii viitori/actuali sponsori
    5. fenomenul extrem romanesc este o gogorita buna de vindut lui sprite & co… atita vreme cit pustii n-o sa stea mai mult pe afara si n-o sa se dea pina isi rup curu, extremul va fi doar o vaca buna de muls pt organizatori si emisiuni de cacat.

    btw, mr valipuscasu, ai fost la eventul asta? compari cu ce se intimpla la budapesta?? :))

    nu pot sa nu repet: la noi nu e problema cu lipsa banilor sau a organizatorilor… la noi pb e ca lumea nu se da, prefera un cirnat/manea sau un joint/club decit sa stringa din cur ceva bani pt munte si zapada.

  21. alb_ca_zapada on 2 January 2008 11:17 pm

    ah, si inca ceva, dar si pe asta am mai spus-o:

    cred ca ar trebui sa renuntam dracului la atitudinea asta de slugi… adica sa zicem multumesc indiferent ce ni se ofera… ca d-asta totul e p-aici de calitate indoielnica si la preturi astronomice (de la salam pina la pirtii/cabluri si eventuri)

  22. danab on 3 January 2008 11:26 am

    din pacate f f f f f f f f true!!

  23. valipuscasu on 5 January 2008 12:29 am

    ptr autor…din articolul de mai sus rezulta ca a) evenimentul este unul de susa si periferie ca mai toate cele facute in Romania si b) ca de ce nu se aduc rideri din afara la asemenea evenimente.
    Efortul de educare si instruire a celui care citeste un asemenea articol nu se vede. O atitudine de sictir da. Mi se par mai bune comentariile celor implicati despre cat de dur este mediul asta.
    Nu, nu am fost la event. Dar da, il compar cu unul din Ungaria. Dar nu unul la ora asta. Dar nici Romania nu este inca la nivelul Ungariei.
    Un eveniment urban are foarte mult sens. Uita-te la directiile din snowboarding si vei vedea de ce. Inca ceva…din pacate snowboardingul trebuie toata lumea sa realizeze ca este un sport elitist. Si asta este oriunde. Tot gearul costa, lift tickets, tripuri, gas…iar in Romania chestiile astea materiale sunt si mai dure.
    E foarte usor sa publici si sa dai cu noroi dar cred ca si jurnalist ai o anumita responsabilitate. In primul rand fatza de comunitatatea careia te adresezi.
    in fine putem continua discutia asta o mie de ani. E fain ca totusi o putem avea. :)
    Fiecare are partea lui de dreptate.

  24. valipuscasu on 5 January 2008 12:32 am

    am uitat ceva …corect trebuie sa fii critic si sa nu iei tot ce ti se ofera…dar nu te poti duce nici in extrema cealalta in care nimic din tot ce ti se ofera nu e bun. In plus poti sa te implici si sa faci o oferta mai buna. Ar fi chiar fain.

  25. null on 6 January 2008 4:21 pm

    alba ca zapada: nu pot sa nu repet: la noi nu e problema cu lipsa banilor sau a organizatorilor… la noi pb e ca lumea nu se da, prefera un cirnat/manea sau un joint/club decit sa stringa din cur ceva bani pt munte si zapada.

    nu e chiar asa…. strangi din cur..dar cand incerci sa faci un jump de pe mai stiu eu ce stanca la distanta de 10metri+ si ti se rupe placa si o legatura (eventual echivalent 15-20mil) crezi ca mai ai buci sa strangi din nou in timp util din cur sa mai te poti da? incearca si mai vorbim;) stiu multi care daca ar avea cu ce ar da clasa multora..si vor da cand se vor face mari:D

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.