Freeride Camps by Ion Trandafir

21 November 2009, by alb_ca_zapada

Cu niste ani in urma incepusem sa descopar datul pe linga pirtie, trill-ul, panta, senzatia, viata. Am trecut mai mult sau mai putin pasager prin diverse grupuri de schiori si borderi, m-am benoclat la filme, am studiat pe internet, m-am dat pe unde si cit de mult am putut dar solutia nu era asta… Aveam nevoie de cineva mai rapid si mai determinat, de cineva care care sa ma “traga” dupa el. Ion Trandafir era, normal, primul pe lista.

De la gind pina la fapta, cale lunga. In cazul in care din anume conjucturi nu ar fi rezultat totusi niste ture impreuna, poate as fi fost nevoit in disperare de cauza sa plec in Chile la campul la care sincer inca mai visez: “Portilio - Ski with Superstars” - adica Mike Douglas, Chris Davenport, Ingrid Backstrom, Chris Antony… oioi, ce ameteala! :)

Ma rog, pina la miuta din spatele blocului cu extraterestii de pe alte continente, un camp la Balea cu cel mai bun, complet si tehnic skier de big mountain de p-aici este cred o sansa pentru oricine.

Introducerea fiind facuta, anuntul este asta: Ion Trandafir organizeaza la Balea patru campuri de freeride. 17-22 ianuarie, 07-12 februarie, 07-12 martie, 21-26 martie sint datele; 10 locuri pe serie, 4 ore pe zi de dat la maximum, Armada in teste sau la inchiriat.

Admiterea in camp nu e simpla. Trebuie sa stii sa legi viraje, trebuie sa ai o conditie fizica buna, si, (zic eu) mai presus de orice, trebuie sa vrei. Plus de asta Ion cere un video proof si bine face. (nu ai material filmat, nu-i bai, ii scrii si stabiti impreuna citeva ture de acomodare reciproca undeva pe V Prahovei)

Stiu, conditii multe si parca-parca totul devine inaccesibil pentru un schior mic-peltic asa cum esti tu… Nu-i asa ca nu-i de tine? La naiba, don’t be shy, nu trebuie sa te dai mai bine ca el, mergi acolo pentru a invata si a progresa, nu pentru a-i da tu lectii.

Cam asta am avut eu de spus, cam asa am incercat sa-mi expun sincera bucurie cind am aflat ca Ion face pasul demult asteptat si isi organizeaza propriile campuri. Succes lui, succes voua. Mai multe detalii aici.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

32 Raspunsuri la “Freeride Camps by Ion Trandafir”

  1. cosu on 21 November 2009 12:09 pm

    Sa intelegem ca in camp-ul din Sinaia este implicat mai putin Ion Trandafir si mai mult colegii sai , corect ?

  2. ion trandafir on 21 November 2009 12:33 pm

    @cosu

    Campul din Sinaia il are ca instructor titular si organizator pe Mitza Staicu. detalii ale campului gasiti pe pagina asociatiei incepind cu Luni 23.11.09

    Eu lucrez cu baietii de la acolo in sensul ca le structurez metodica de predare si, in cazul in care sint prea multi inscrisi pe o serie (care sa nu se suprapuna cu cea din balea), o sa preiau grupa de avansati din sinaia.

    am optat pentru o promovare in paralel a campului din Balea pentru ca , banuiesc, exista un target mai restrins si vreau sa dau mai multa informatie directionata.

    raspund la intrebarile voastre atit la adr [ionfreeride la iahu pct com] cit si pe derdelus.ro

  3. cosu on 21 November 2009 12:39 pm

    Multumesc pentru raspunsul prompt si la obiect .

  4. ion trandafir on 21 November 2009 12:54 pm

    ok.cu placere. sint blocat in receptie in we asta. asa ca raspund in timp real….

  5. andrei on 21 November 2009 1:22 pm

    Uaaa, asta chiar ca-i veste tare!
    Unde stam pana la urma, la Paltinu sau dincolo? N-ar fi bine sa fim toti in acelasi loc?
    Inca o intrebare: facem si ceva notiuni despre cautarea in avalansa? Cum utilizam pips-ul, chestii de gen.

  6. ion trandafir on 21 November 2009 1:33 pm

    @ andrei
    da.stam intro parte sau in alta in f de cum se voteaza de catre participanti. eu am dat ambele variante fiindca am vrut sa se vada ca nu am nimic de a face cu unii sau altii. personal sint legat sentimental de paltinu; mai ales ca au totul renovat si chiar o aripa noua. dar si dincolo e in regula.
    locatia va fi stabilita inaintea primului camp si acolo vom sta toata iarna.

    facem notiuni de cautare in avalansa cu cei interesati insa in afara orelor de curs. vreau ca acele ore care le predau sa fie exclusiv de tehnica.
    vom mai face profile de avalansa prima data. cred ca asta este ordinea corecta…

  7. ion trandafir on 21 November 2009 1:33 pm

    erata:
    intr o parte (prima linie din textul anterior)

  8. andrei on 21 November 2009 11:04 pm

    Oameni buni poate nu toti sunt asa de buni ca Ion Trandafir dar sicer mai bine mergeti si va dati cu prieteni, mai faceti o gasca, va mai si distrati. Sunt destui baieti care merg la tura si schiaza destul de bine ..gen BUBULU si altii. Apropo… astia sunt prieteni si chiar nu va iau bani.
    Poate uitati si de “camp” ca o luam spre Chile cu totii. La noi se poate numi tabara de schi.

  9. ion trandafir on 22 November 2009 9:53 am

    @andrei
    nici o suparare.

    bubulu e un tip excelent si il apreciez. s ar putea ,deocamdata, sa nu fie egalat in ceea ce face.
    problema este ca tu derivezi off topic;adik : daca vrei schi de tura de ce esti intrigat de tarifele de la camp urile de freeride si daca vrei distractie ce cauti la un curs al carui principal scop este cel de asimilare al unor deprinderi si priceperi motrice specifice schiatului off piste…?
    poate asta e si motivul pentru care uitindu ma in spate nu vad nici un schior serios de big mountain. au incurcat treaba cu distractia.

    pe de alta parte eu stiu cit imi valoreaza timpul si priceperea. ca tu incurci un pic mere cu pere nu deranjeaza pe nimeni atita timp cit o faci doar pe forumuri

  10. alb_ca_zapada on 22 November 2009 1:39 pm

    @andrei:
    cind te vezi cu bubulu intreaba-l daca ar avea ce invata de la ion. o sa te surprinda probabil raspunsul.
    p-aici pe derdelus am tot militat sa terminam cu invatatul asta dupa ureche. cine se apuca de schi nu isi ia un monitor cu acte si metoda, are el desigur un prieten foarte priceput… de aici pina “las-o ba ca merge asa” e doar un pas.

  11. alex on 22 November 2009 6:09 pm

    Pt. Ion!…si ceilalti!!!!!!!!!
    cred ca initiativa ta este buna in contextul in care oamenii inteleg ca aceste Campuri de freeride sant ca o scoala de ski pt avansati si atata tot. Intradevar daca vrei sa te dai si ai fun off piste o poti face cu prieteni dar ca sa inveti technica de off piste si sa te dai bine in conditii variabile trebuie sa intelegi mai intai teoria miscarii in diferite circumstante si conditti de zapada(consistenta,adancime,inclinatie,etc) iar asta nu poti sa o faci decit la SCOALA!..Si intradevar nu e pe gratis pt ca nu este usor sa inveti acest lucru (acesta tehnica )in special daca nu este cineva sa ti spuna ce faci rau(gresit ) si sa ti dea o metoda pedagogica prin care sa inveti ceva! Deci daca vrei sa inveti ceva du-te la cineva care nu doar stie sa se dea bine dar si stie de ce se da bine si poate sa-ti trnsmita acest messaj pedagocic(ma refer la exercitii specifice care i ti vor dezvolta aptitudinile de skior offpiste)…la cinev care a facut si el o scoala pt asta!(ex. Ion) …Dupa aia da-te cu cineva care stie si exerseaza ce ai invatat!…Experienta mea estedupa cum urmeaza…am 41 de ani si skiez de la 2ani jumatate.sint instructor international BASI siCSIA calificat..lucrez in Verbier pt Adrenaline Ski School si ca ghid off piste…nu stiu cre sant marii skiori in Romania dar ocazional am auzit de Ion asa ca nu sant patrinator cu nimeni si sper ca luati sfatul meu doar ca atare.Sant plecat afara din 91 si am lucrat peste tot ca instructor.trainer si ghid…Italia,Franta Elvetia Andora Canada USA….deci noroc la toata lumea si anul asta probabil o sa ne vedem on powpow-ul romanesc undeva….

  12. andrei on 22 November 2009 8:32 pm

    Fara comentarii la omul cu merele si perele. Ma bucur ca Alex a dat o explicatie frumosa actiuni numite camp. Seara buna tuturor.

  13. barbosa on 22 November 2009 8:54 pm

    Aceasta e o initiativa de nota 10 a ,,deredelus-usului” (informatia si sprijinul ca exista un curs ,o scoala ,unu care stie cum sta treaba cu off pist-ul si e dispus sa ne invete )!Ma dau pe vai de 4 -5 ani singur sau cu prieteni = mie ,anul trecut am luat ,intamplator ,si un ,,adevarat ” cu noi si a fost al dracului de util pe pripon intr-o combinatie zapada +gheata +brana noroiosa .Eu ,desi batran 42 si orgolios cu ceva realizari montane (si ca sa-l enervez pe @alb si pe Alex -fara monitori ,profesori ,ghizi ) voi face tot ce pot (concediu ,familie ,alocare buget …..) sa particip si as fi fericit ca Ion sa ma primeasca pt ca simt ca-s un lautar bunicel dar am nevoie si de ceva scoala cu si fara ,, ” !!!
    Asa ca , draga chitrosule dar iubitor de dat pe langa partie profita ca de 100 euro inveti ceva !Verifica ,te rog si cat costa afara asa ceva !
    Sper ca @ alb si @Alex stiu de gluma !

  14. ion trandafir on 22 November 2009 9:06 pm

    @ all

    motivul pentru care sint aici pe forum nu este de a ma certa cu omul care vrea sa invete sa puna faianta bine dar gaseste k e mai potrivit sa se distreze gratis linga cel mai bun parchetar. singura concluzie: e greu de navigat intr o minte tulbure.
    motivul este ca vreau sa pot raspunde eventualelor intrebari legate de desfasurarea campului. si atit.
    o sa vad in citeva saptamini daca a fost o decizie buna propunerea acestor camp uri. participarea la ele , dupa cum un nene nu s-a prins, nu este impusa.

    astept ziua in care forumurile o sa aiba in spate o linie de programare care o sa dea access deny mocofanilor. atunci o sa fie doar discutii la obiect.

    @ alex
    da, cred ca explicatia cu ce inseamna camp de freeride(in general) trebuie data celor care nu stiu. eu asta fac …
    mai poti scrie o nota in care sa explici ca munca pe care o faci tu e s ea remunerata si asta fara a pune cuiva pistolul la timpla.

  15. alex on 22 November 2009 9:31 pm

    Pt Ion..Cread ca m-ai inteles gresit…EU ti am laudat initiativa si nu am disputat nici odata faptul ca trebuie sa faci un ban din treaba asta..la urma urmei este meseria ta..ca si a mea…Chiar am subliniat ca doritorii de cunostinte noi in domeniul freeridului sa apeleze la specialisti atestati(cum ai fi tu) si nu la prieteni care doar se dau dar nu au cunostintele necesare pt a ti tansmi te informatia asa cum trebuie!

  16. ion trandafir on 22 November 2009 9:44 pm

    @ alex
    rok omule. totul sub control. mersi
    ….poate e doar tensiunea dinaintea ninsorii si am sarit un pic de pe sine . las’ k ne calmam toti dupa citeva ture .

  17. alex on 22 November 2009 10:14 pm

    No worries bro! Ne vedem maine la ARMADA –deschiderea de sezon de la orange cocept store daca vii!!!!!!!

  18. john on 22 November 2009 10:51 pm

    nu se contesta experienta unui rider bun ca ion trandafir in contextul in care dansul vrea sa impartaseasca din experienta lui si altora….dar….la fel ca si cei de la akline….nu este momentul, daca intelegeti ce vreau sa spun…sunt putini cei care isi permit echipament nou, nu mai vorbesc de firma sau de faptul ca nu stiu daca se dau 10 zile pe sezon…succes.

  19. alb_ca_zapada on 22 November 2009 11:55 pm

    @all:
    pt a-i proteja pe cei interesati mai mult de dat si mai putin de vrajeala pe internet am sa moderez toate comentariile off-topic pe postul asta.

    derdelus.ro nu este si nu va fi un forum, este un site axat pe continut.

  20. alb_ca_zapada on 23 November 2009 12:00 am

    @barbosa:
    avem, ce nu se vede? :))

  21. ion trandafir on 23 November 2009 7:54 am

    @alex
    k. pe diseara!

  22. ion trandafir on 23 November 2009 7:54 am

    @ john
    salut. nu e vorba de echipament nou. insa, conditia sa progresezi este sa ai macar schiurile potrivite. cu un schiu de pirtie nu poti progresa in tehnica schiatului in zapada afinata (si vice versa).
    altfel, eu fac eforturi sa am macar citeva lopeti, sonde si piepsuri pe care sa le dau fara imprumut pe timpul camp ului celor care nu au de unde lua.
    cei de la armada , precum ati vazut in comuinicat, incearca sa puna si umarul aducind schiuri in test si citeva perechi spre inchiriere, la un pret decent.
    asta cu timpul liber , insa, intr avevar nu o pot controla…
    dupa primul camp o sper sa am un material video care sa il pot posta pe site ul meu sa vada lumea exact ce se intimpla si daca merita sau nu sa isi piarda timpul .
    numai bine.

  23. ion trandafir on 23 November 2009 7:56 am

    erata (linia 3 din txt anerior):
    “… sonde si piepsuri pe care sa le dau cu imprumut ” (fara bani)

  24. Bubulu on 23 November 2009 10:05 am

    Pentru Andrei,
    1.sunt foarte reticent de a merge in ture cu oameni necunoscuţi din motive de securitate.
    2. Daca vrei sa înveţi ceva du.te la cursurile lui Ion, Mita sau Soso. Daca vrei sa o arzi aiurea e ok. Dar nu confunda lucrurile. Nu e tot una sa participi la la Camp cu a te da de capul tau.
    3. Pretul in condiţiile in care un monitor costa si 1mil 500mii pe ora la Sinaia mi se par super ok si pentru romania. Un ghid la La Grave costa 300euro pe zi doar ca ghid fara sa te înveţe ceva. Si ca valoare tehnică sunt multi sub Ion,Mita sau Soso. Si asta ti.o spun din experienţă proprie.
    Concluzie. DACA VREŢI SA ÎNVĂŢAŢI CEVA MERGEŢI LA CURSURILE CARE SE VOR TINE LA SINAIA SAU BALEA.SIGUR NU O SA VA PARA RAU. Bubulu.

  25. ion trandafir on 23 November 2009 12:16 pm

    hai sa vorbim ceva de ski.. da’le in spanac de balarii
    @ bubulu
    am in plan ceva k lumea pe iarna asta. cum stai cu timpu’?
    ce email mai ai?

  26. ola on 23 November 2009 11:25 pm

    @Ion Trandafir: Domn profesor, respectele mele pentru ceea ce promovati in Romanica. O intrebare strict tehnica, cereti drept conditii pieps, sonda si lopata. Daca de lopata fac rost, iau una rabatabila de la armata comunista :), si o sonda nu ar fi foarte mult, dar sa dau pe un transceiver 10 mil. nu cred ca e foarte ok la criza asta. Asa ca punctual nedumerirea e: facem cursuri de avalansa sau de abordat cum trebe zonele neamenajate ori ambele? Din cate vad din posturile de mai sus ale dumneavoastra se intelege ca doritorii de astfel de notiuni tehnice de avalansa vor beneficia in extra time de sfaturi pertinente. Or in aceasta ocazie, conditiile de pe site cum pot fi interpretate? Pipesul si sonda sunt obligatorii au ba? (multi dintre doritori neavand aceste echipamente momentan). Subliniez ca nu neg legatura indisolubila intre freeride si problematica tipurilor de zapada, a riscurilor insa targetul e axat pe abordarea manuirii schiurilor corect in zapada adanca. Multumesc anticipat pentru lamuriri

  27. ion trandafir on 24 November 2009 9:23 am

    @ ola

    ceau
    e destul de simplu. cei care nu au pieps (si nici nu pot imprumuta unul ) o sa trebuiasca sa le fac instructajul pe o fatza unde pericolul de avalansa tinde catre 0. respectiv doamnei si un pic stinga. daca sint avansati, curind o sa epuizam acea zona migrind catre ceva mai “demanding”. moment in care progresul va fi blocat de lipsa piepsului.

    in alta ordine de idei e clar ca ideea de freeride o implica pe cea a diminuarii risurilor de orice fel. astfel ele merg impreuna. nu e freeride in siguranta fara echipamentul care sa iti dea linistea necesara(tie si amicilor cu care dai in afara pirtiei)

    in cz: nu cer pieps urile, lopata si son ptr a face cursuri de cautare in avalansa ci pentru a putea desfasura tot instructajul in conditii sigure.daca te uiti orice actiune off piste cere treburile astea( concursurri de BM, cursuri etc)

    si de principiu; treaba cu piepsul nu trebuie ignorata nici pe zone mai “prietenoase” gen sinaia, unde au fost destui tavaliti(vorbiti cu shosho care se da binisor) si chiar au murit (tipul de anul trecut).
    daca pot da alte detalii, cu placere

  28. Anonymous on 24 November 2009 12:08 pm

    urmaresc discutia asta din umbra de cateva zile, ca un troll de retea ce sunt. Nu mica mi-a fost mirarea cand am citit opinii de genul: “…nu e momentul…la fel ca si akline…” Imi permit sa abuzez putin de clisee: Daca nu acum, atunci cand? Cand s-or fi topit polii si o sa mai vedem zapada doar in poze? Eu unul mi-as fi dorit sa am sansa sa invat de la Ion Trandafir prin 2005 cand m-am inscris la un asa-zis freeride camp in sinaia (alb_ca_zapada si ion trandafir stiu despre ce e vorba si sper sa fie de acord) al carui unic rezultat educativ pentru mine a fost ca o protectie de spate nu te face invincibil. Ce pot eu sa zic despre momentul ales: it was about f@%#*n’ time!
    in special @ ola, dar nu numai: cursuri de avalansa gratuite ofera SAAC (snow and avalanche awareness camps - http://www.saac.at). Partea neplacuta e ca nici unul nu se desfasoara in Romania, care in paranteza fie spus, nu e locul unde sa umbli pe coclauri fara minimul necesar, adica pieps, sonda si lopata. Citeste si ce spunea bubulu mai sus referitor la reticenta lui de a lua necunoscuti in turele sale. Cumpara un pieps 2nd hand si joaca-te cu prietenii! Pune pe cineva sa ingroape unul in frunze si cauta-l contra timp. Transceiverul TAU analog, vechi de cand lumea, dar pe care-l poti opera si la betie (nu ca as incuraja asa ceva hehe:D) va depasi un S1 nou-nout de 400 de euro imprumutat pe care nu stii sa-l utilizezi. Apoi sondeaza (sic!) piata dupa cea mai buna lopata pe care ti-o poti permite, ca n-o sa te porti delicat cu ea. Sonda: orice model peste 2m, numai sa nu aiba joc intre segmente.
    Back on topic: personal, sunt convins ca oricine se indoieste de necesitatea tuturor acestor brizbrizuri si accesorii gen casca, protectie de spate, pieps etc. INAINTE de a merge la cursul d-lui Trandafir isi va schimba radical parerea DUPA terminarea acestuia. Motivul e simplu: tehnica de ski imbunatatita creste increderea in sine care la randul ei va va purta in zone cu risc mai mare de accidentare, in care veti dori sa va concentrati asupra liniei si nu sa va puneti intrebari legate de echipare.
    @ ion trandafir: ziceai ceva despre cliff drops. ai vreun pont ref. la antrenament in extrasezon specific pt. asta? muschi pe care trebe insistat ca sa contracareze genunchi-in-gura? ms

  29. kiks on 24 November 2009 12:09 pm

    scuze, iar am uitat sa ma identific in postul kilometric de mai sus!

  30. ola on 24 November 2009 12:44 pm

    @Ion Trandafir: Multumesc de precizari si promptitudinea raspunsului!

  31. ion trandafir on 24 November 2009 1:43 pm

    @ kiks
    mersi nene de o mina de ajutor la oferirea detaliilor. sfat este bine venit cind e vorba de rescue….si k pasionat de literatura am admirat review ul la arg. aia de la powder mag mai scriu, asa , din penel . a o adresa de mail sa vedem daca e sa facem ceva planuri pe iarna asta.
    cliff drops…eu zic ca in primul rind la treaba asta trebe sa ai grija cit de mobil esti…
    apoi depinde pe ce skiuri sari. daca sint reversuri aterizezi in mijl sckiului si lucrezi ceva , daca sari pe clasice e alt s oi de landing .astept si iti zic;sa nu scriu de ppomana mai mult.
    astept…
    @ola
    ok. oricind

  32. kiks on 25 November 2009 11:45 am

    nu sunt convins ca merit comparatia, dar tare ma bucur daca am atins o coarda acolo! mail: click pe nick, e la vedere :) + o sa-mi permit sa te adaug la Y!M. Avem un nucleu de plan pt iarna cu Ghitzuca, dar cat se materializeaza va depinde in mare masura de locatia mea care deocamdata e in aer haha!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.