Valea Jepilor

30 April 2008, by bubulu

Luni 28 aprilie, vremea pare un pic mai buna jos, asa ca ma gandesc ca ar fi cazul de o Costila mai ales ca valea parea a avea un firn excelent in partea de jos, la refugiul Costila, unde acum 2 saptamani erau niste conuri urate de avalansa.
Urcam greu cu cabina de revizie, eu cu Marian, intr-o perioada mai de acalmie. Imediat dupa ce ne incaltam sus incepe viscolul - transport puternic de zapada, temperatura in jur de -7 grade. Date fiind conditiile, valea Costilei devenea o iluzie… asa ca aplicam planul de urgenta si coboram pe firul secundar al Vaii Jepilor (valea Caraiman), care mai e numit local si firul de la pilonul 4.

Intram destul de greu in el datorita vizibilitatii extrem de reduse, si a pericolului de a sari fara voie cornisa din stanga firului. Valcelul are panta medie de 40 de grade, iar in partea de sus zapada are 10-15 cm de pulver nou, apoi firn tare cu bulgari de topire inghetati. In conditiile acestea de zapada tare valcelul trebuie abordat cu un stil cat mai sigur. Practic orice cazatura devine o problema majora pentru ca nu prea mai apuci sa te opresti. Aici a avut loc un accident mortal acum cativa ani, cand Leo - un tip de la Salvamont Busteni (aspirant), a cazut cu schiurile. Nu se poate cobora pana in valea Jepilor ultimile saritori se descatara prin stanga, dupa o traversare prin jnepenis. Se coboara pe schiuri pana sub intrarea din braul lui Raducu. Destul de putin fata de alti ani cand se venea pana la refugiul din valea Spumoasei pe schiuri. Poteca pana in Busteni e destul de ok. Fara gheata.

PS (alexosu): desi pare destul de usoara tura asta, fiti siguri ca nu e. Valea Jepilor este unul dintre cele mai dificile trasee marcate din Bucegi si de sus pana jos sunt infricosator de multe cruci. Chiar daca suna panicard, simteam nevoia sa spun asta.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

2 Raspunsuri la “Valea Jepilor”

  1. trainspot on 2 May 2008 1:38 pm

    tura usoara? jepii pe tura aia?! lol!!!!!!!!

  2. trainspot on 4 May 2008 12:19 am

    pe vremea aia voriam sa zic. :)

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.