Snow Makes Us Happy
 

Rossignol 8S Oversize (2009)

In weekendul asta, Rossignol a venit cu ceva schiuri in Valea Dorului pentru un schi-test. Daca nu a iesit cand am vrut noi, am zis ca macar acum sa profit de ocazie si sa incerc ceva din modelele care vor putea fi vazute iarna viitoare.

Oferta nu a fost foarte bogata pentru mine – multe schiuri de dama, multe schiuri de incepatori, nimic de freeride, putintele de competitie-like. Am reusit, totusi, sa pun in picioare Rossginol 8S Radical de 165. Zapada a fost ca de primavara – destul de tare dimineata (dar nu foarte), si destul de moale la pranz.

Cine e Rossignol 8S? Un schi derivat din 9S, schiul de slalom al francezilor, doar ca e putin mai prietenos si mai sociabil. Ce e schimbat fata de 8S-ul de anul asta? Pai grafica, care imi place mai mult fata de cea de anul asta. Dar si dimensiunile. In loc de 118-67-104 avem 124-70-110. Sau ceva foarte asemanator, s-ar putea sa nu fi retinut cifrele corect. Oricum, radius de 12m si 70mm, asta e sigur. Asta inseamna, fata de modelul de anul asta, un plus de versatilitate in diverse zapezi.

De departe cel mai scurt schi cu care am schiat in ultimii 15 ani. Pareau niste patine in picioarele mele obisnuite cu Mantra de 191. Dar cum a fost pe partie? Diferit de orice am schiat pana acum. Poate Stoeckli Laser de anul trecut sa mai fie in zona, dar tot departe.

Control foarte-foarte bun pe partie, energie cat casa. Un singur minus – in zone de zapada tare/gheata, parea ca nu tine foarte bine virajul Nu imi dau seama daca era din cauza de tunning (foarte posibil). Pana la urma e un schi care cere atentie. Daca te prinde pe cozi, s-ar putea sa iti aplice o corectie destul de drastica. E chiar sadic cum un schi asa scurt si asa subtire e atat de nervos si de exigent. Am incercat fara succes sa ma dau si cu un 9S, pentru un comparativ. Pentru ca daca asta e varianta prietenoasa, oare cum ar fi un 9S?

Nu e vorba ca e un schi pretentios. Poate merge foarte-foarte tare, in viraje foarte scurte, ceea ce inseamna ca iti trebuie picioare tari si o pozitie cat se poate de corecta pentru a controla traiectoria. La viteze mai mici evident ca totul e ok. De fapt cred ca asta e avantajul schiului – e destul de versatil. Si ma refer aici la nivelul schiorului, nu la tipuri de zapda (e un schi de partie 100%). E genul de schi cu care poti sa te dai mult si bine fara sa te oboseasca, dar poti sa participi si la un slalom intre prieteni. Te atrage catre viteza, dar nu te obliga. Prietenos, cum ziceam. Probabil ca 9S cere mult mai mult efort si viteze mult mai mari.

Cert e ca dupa o tura imi tremurau picioarele. Nu sunt obisnuit sa merg asa tare cu viraje asa multe. Asta e o forma de distractie, pana la urma. Si e foarte important ca un schi sa te faca sa te simti bine – cel putin eu asa vad lucrurile. Din pacate nu am putut sa mai tin schiul cateva ture – era cerere foarte mare. Asa ca luati review-ul asta ca pe unul la prima mana, orientativ, facut fara a aprofunda schiul.

As recomanda acest schi? O, da. Pentru partiile scurte ale Romaniei, e un schi bun. Pentru un schior cel putin mediu, e o alegere foarte buna si o alternativa la un schi de competitie. Stiu ca sunt foarte multi oameni care vor “cel mai bun schi”, dar daca nu concurezi pe bune, 8S e alegerea corecta. Asa cum tot spun, nu exista cel mai bun schi, ci doar cel mai potrivit.

Pe același subiect:

  • Profil: 114-63-95, radius 14,8@170.

    In a 5a zi de schi am decis sa inchiriez o pereche de car …

  • Sambata, in Valea Dorului (Sinaia) pe o vreme superba si pe o zapada excelenta cum numai in …

  • Dupa mai multe incercari, am reusit sa intru in posesia unuia dintre cel bine vandute si aprecia …

  • Generalitati
    Sunt schiuri facute special pentru a fi folosite pe zapada batuta si bine coafata. …

  • Profil: 116-75-102, radius 20,8@184

    Am dus Gotama inapoi si am luat o pereche de Stoeckli Sto …

Comenteaza cu Facebook

comentarii