Dor de duca: Paltinis

27 January 2008, by cosmin

PaltinisPoate nu chiar atat de la indemana si de dotata ca cele de pe Valea Prahovei sau Poiana Brasov, statiunea Paltinis din judetul Sibiu, cea mai inalta din tara (1450 m) si totodata prima statiune montana din Romania (1894) este o optiune interesanta pentru un weekend prelungit destinat sporturilor de iarna si, de ce nu, turelor prin rezervatia Iezerele Cindrelului (din muntii cu acelasi nume) la faimoasele lacuri glaciare.

CUM AJUNG: Primul stop-point pentru a ajunge la Paltinis este Sibiul. Din Bucuresti se pot alege doua rute. Prima, Bucuresti-Pitesti-Rm. Valcea-Sibiu-Paltinis, este mai rapida datorita autostrazii si traverseaza sosele bine intretinute, insa parcurge Dealul Negru si Valea Oltului, zone ce impun anumite limitari pe timp de iarna. Cealalta, prin Brasov-Sibiu, pe eternul DN1, este mai lunga cu circa 75 de km, drumul intre Brasov-Sibiu nefiind atat de lin (gropi,hartoape, alea alea). In Sibiu, va inscrieti, dupa indicatoare, pe drumul de Sebes, insa la intersectia de la Hotel Continental, faceti stanga (pentru cei ce vin dinspre Brasov sau Rm. Valea). De aici inainte tineti drept inainte, pe langa piata de flori, capatul de troleibuze si autobuze si statia mocanitei. Drumul ingust si pitoresc de la iesirea din Sibiu, trecand prin Rasinari ajunge, dupa 33de km si ceva serpentine (ATENTIE la curbele in care drumul este foarte ingust ~1masina, cu vizibilitate extrem de redusa; pe timp de iarna sunt recomandate lanturi si lopata, deoarece platoul este expus viscolului) in Paltinis.

Pentru a ajunge cu trenul, coborati in gara Sibiu, apoi indreptati-va spre targ (Calea Dumbravii), unde este statia de autobuze catre Paltinis. Programul pe care il am eu este outdated, insa stiu sigur de existenta a minim 2 curse pe zi (una dimineata, in jurul orei 10 si cealalta dupa-amiaza, in jurul orei 16).

Paltinis Paltinis

Killer Movie divx

PE ZAPADA: In Paltinis sunt 2 partii de coborare (Oncesti1, Oncesti2) si alte cateva de fond.

Misfits of Science

Partia Oncesti1 (1,5km, albastra, 17grade) este dotata cu un telescaun vechi iar nocturna este pornita in fiecare seara de weekend si de sarbatori, insa instalatiile de transport functioneaza numai pana la ora 16:30. In timpul saptamanii statiunea este populata in mare parte de copiii cluburilor de schi din Sibiu, Medias si Sebes, iar in weekend, desi coada la telescaun poate ajunge la o ora de asteptare, nu depasesc gradul de populare de pe Valea Prahovei. Ratracul din dotarea partiei nu este in serviciu, asa ca amenajarea partiei se face cu talpa schiului sau a placii la fiecare zapada. Daca viteza si forta sunt atuuriel tale, partia are cateva trambuline (niste hopuri mai zdravene cu aterizare pe plan inclinat, deci ok), iar freeride se poate face pe sub telescaun si prin padure, desi, personal, m-am cam iubit cu brazii pe acolo. NU exista instalatie de zapada artificiala, iar parcarea de la baza partiei devine in foarte scurt timp neincapatoare.

Partia Oncesti2 (450m, usoara) este deservita de un teleschi pe care eu l-am vazut o singura data mergand vreo ora, fara crose. Dar daca sunt ceva amatori de powder sau freeride, aici isi vor gasi locul.

Datorita altitudinii, zapada tine din Decembrie pana in Aprilie si, in general, aici s-a schiat destul de devreme in fiecare sezon. Precipitatiile sunt putine, zapada fiind pastrata de temperaturile mici.

Pentru schiorii sau snowboarderii incepatori,  CSS Soimii Sibiu (0269 232076, dl. Pusy) nu trebuie sa lipseasca din agenda telefonica. Tot acolo veti gasi si o partie domoala de 100m dotata cu baby schi. Pentru schiorii avansati, domnul Belascu ofera ore de perfectionare (074 5393206, 0723 921288) iar Joe (tata&fiu, la baza partiei, cele doua centre de inchirieri) va va face cu siguranta sa alunecati, daca nu de placere, atunci de frica (deci NU!).

Oarecum offtopic, partia Oncesti1 este traversata in ultima treime de un drum forestier ce permite accesul rapid pe schiuri, prin incinta clubului de schi Soimii, la unitatile de cazare din statiune. Si pentru ca a venit vorba de cazare, iata in continuare cateva repere.

UNDE STAM: 7 Seconds rip  Optiunile pentru turistul decent sunt destul de putine, in zona construindu-se mai mult unitati cu circuit inchis ale diverselor companii si banci si case de vacanta private. Cele doua hoteluri mari, Casa turistilor si Cindrel (0269 574 057, administrator doamna Norica, recent reamenajat si modernizat) ofera conditii bune de cazare (cu tot cu garderoba pentru echipament), dar meniul restaurantelor este cel care tine ”nasul pe sus” (incercati ciorbele de vacuta, rulourile cu carne Paltinis si, evident, papanasii cu gem si smantana). De asemenea, hotelul Casa de Piatra si vila Ana pot fi luate in calcul, insa nu cu recomandari la fel de bune. Pentru noi, astia, de venim in gasca, exista cabana domnului Nicolae Belascu (zona de sus a statiunii, langa hotel Cindrel, 074 5393206, 0269 438472, 0723 921288), unde sunt ~15 locuri, o atmosfera de milioane si, bine-inteles, nu trebuie uitata nici ciorba de fasole sau supa clara de taietei!

Accesul la partie de la unitatile de cazare mentionate mai sus este facil (~10min max) insa oarecum anevoios (daca nu vreti sa mutati masina pentru 500m, trebuie sa mergeti pe jos pe sosea)

APRES SCHI & altele: La acest capitol statiunea Sibiana sta destul de prost. Exista un express la baza partiei si o discoteca la hotelul Casa de Piatra si Casa schiorilor. Si cam atat. Recomandarea mea este sa uitati de cluburi si baruri si sa incercati plimbari usoare prin potecile din statiune, si, de ce nu, sa vizitati casa memoriala Noica. De asemenea, o plimbare cu sania trasa de cai prin Paraul Rece (5km de Paltinis)  si o portie de “mamali cu brâ cu la”(mamaliguta la ceaun cu urda si lapte de bivolita) servita intr-o gospodarie svaba vor crea o seara de exceptie.

Odata ajunsi la Paltinis, nu va veti putea plictisi. Fie ca veti aluneca pe schiuri, fie ca veti urca crestele pline de paduri si zapada din apropiere, fie ca doar veti privi de departe hora muntilor de jur-imprejur, fie ca veti intra in schit (~40min de mers pe jos pe drum forestier) sau veti vizita casa memoriala Constantin Noica,  fie ca veti sta o zi sau o vacanta intreaga, va veti bucura, va veti simti bine iar Paltinisul va va ramane in inima.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

    Comentezi?? Comenteaza!!

    22 Raspunsuri la “Dor de duca: Paltinis”

    1. koobik on 28 January 2008 10:42 am

      merg in fiecare an cel putin un weekend….si de vreo 7 ani nu s-a mai schimbat nimic, aceeasi partie, acelasi telescaun, aceeasi coada …dar merita peisajul…dak nu ai alceva in program…meeeerrrgeeee si Paltinis !

    2. georrge on 28 January 2008 9:09 pm

      oncesti 2, sau daneasa dupa altii, nu este o partie de incepatori. cu 450m lungime si 138m diferenta de nivel este poate chiar mai abrupta decat partia mare (oncesti). nu as fi mentionat asta daca nu as fi testat-o de cateva ori, desi teleski-ul nu functiona.

    3. cosmin on 28 January 2008 9:22 pm

      @george: Eu am mentionat in post clasificarea partiilor dupa… dupa cum sunt ele trecute de administratia lor. Si eu le-as fi clasificat invers (Oncesti 1 rosie, kiar mai lina ka Clabucetul, iar Oncesti 2 albastra, gen Sorica, partea a doua).

    4. georrge on 29 January 2008 1:27 am

      Am facut precizarea de mai sus doar pt ca cititorii sa nu fie derutati cand ajung pe acea partie. Ar fi interesant de vazut dupa ce criterii se categorisesc partiile in Romania, daca este un for competent pt acest sector sau pur si simplu fiecare scrie ce vrea. Am constatat in ultimii ani ca majoritatea aministratorilor de partii din Romania (un termen unpic cam prea oficial pentru multi dintre ei) incearca sa umfle cifrele si datele despre partiile lor dand lungimi mai mari decat cele de pe teren si incluzand gresit partiile in categorii. Un exemplu ar fi al celor doua domenii de schi din Cavnic (Icoana si Roata) unde partiile sunt (mult) mai scurte decat se declara pe hartie, cat despre categoriile unde-s puse unele dintre ele … hmmm.

    5. andrei on 1 February 2008 10:10 pm

      doresc sa fac cateva rectificari. daca faci dreapta la hotel continental cand vii dinspre brasov ajungi la politie si nu la paltinis, asa ca fa stanga la semafor. partia oncesti are numai 800 m si nu 1500m. iar daneasa sau oncesti 2 este o partie pt avansati. daca va place escalada coborati. teleskiul nu functioneaza. tot respectul pt d/na norica si d/nul belascu sunt niste gazde minunate. asa ca nu ezitati sa i cautati.

    6. cosmin on 1 February 2008 10:40 pm

      @andrei: Dap, la semafor fac stanga, daca vin din Brasov sau V.Oltului, si >dreapta daca vin din Sebes, Medias sau Deva! Referitor la lungimea partiilor si clasificarea lor, discutia e lunga. Am incercat sa cuprind atat info “oficiale” cat si ce am constatat eu la fata locului.

    7. norica gligorea on 25 October 2008 5:51 pm

      HALLO , derdelusilor !!!

      ce mai faceti voi ? va asteptam in vizita in marginimea sibiului………..frumos paragraful ultim cu Paltinisul !!!

      cu drag , norica

    8. NuCont on 29 November 2008 11:07 am

      stau in sibiu de 18 ani…..schiez de 10 ani si cel mai des merg in paltinis…..peisaj foarte frumos si sanse de dezvoltare turistica uriase….inafara de faptu ca telescaunu nu a mai fost renovat din 1970(inafara ca a fost vopsit) nu se face nimica. Administratorii sunt niste oameni de nimic umfla preturile de la an la an da imbunatatiri nu vezi….daca ar fii cineva care ar cumpara partia ias da dublu numa sa o vad pe nebuna aia de baba plecata de acolo…george esti salvamont?

    9. georrge on 29 November 2008 7:16 pm

      nu stiu daca pe mine ma intrebai daca sunt din salvamont, eu fiind george-le care a scris mai sus doua comentarii acum un an. oricum nu sunt din salvamont, doar ca de cativa ani buni am urmarit destul de atent situatia de prin statiuni si mai ales de pa partii dorind sa adun cat mai multe date adevarate din statiuni pt a putea promova mai bine optiunile de schi din romania. (scuze administratorilor acestui site, dar nu vreau sa fac nici un fel de reclama, doar sa raspund la intrebare)

    10. alb_ca_zapada on 30 November 2008 6:21 pm

      domana norica, va multumim… cu proxima ocazie vom trece si pe la derdelusul din marginimea sibiului.

    11. Claudiu on 8 December 2008 9:43 am

      Atentie !!! In Sibiu trebuie facut STANGA la intersectia de la Hotel Continental daca veniti din RM.Valcea sau Brasv. NU DREAPTA !

    12. Andy on 12 October 2009 4:46 pm

      Cosmin , mi-a placut foarte mult articolul tau si te-as ruga daca detii informatii sau ti-ai dori sa dai si niste informatii despre partia COZLA din Piatra-Neamt ca eu am de ales intre paltinis si piatra neamt iarna aceasta si nu pot sa ma decid care :) merci !

    13. alb_ca_zapada on 15 October 2009 1:17 pm

      @andy:
      sincer sa fiu nu cred ca pirtia aia poate fi numita pirtie… nu cred ca o sa te poti da in urmatorii 250 de ani acolo, nu o sa fie zapada suficienta… plus ca e plin de pietre.

    14. perplex on 15 October 2009 4:52 pm

      ”Corupţia e peste tot, iar asta se întâmplă pentru că fosta nomenclatură, precum şi celelalte părţi ale aparatului de stat de atunci, şi-au împărţit ţara. Acum totul este privat, dar exact în acest fel. Ei se cunosc între ei şi se deservesc reciproc. Funcţionează atât de bine acest sistem, încât nici nu-mi pot imagina cum şi prin ce s-ar putea schimba această stare de fapt. Iar situaţia este atât de stabilă, încât pare una firească. Românii nu vor să audă asta. De altfel, românii nu vor să audă nici că nu a existat nicio revoluţie…”

    15. Mal on 15 October 2009 8:13 pm

      @andy: Asa cum spunea foarte corect zapada noastra cea alba, Cozla nu e o optiune, de fapt nici partie nu se cheama decat ca aspect general. In fapt e o chestie in S lunga de 900 m, unde se intalnesc in mijlocul iernii toate starile de agregare ale apei si felurite tipuri de zapada ce nici in zone alpine expuse nu intalnesti. Daca la asta se adauga ingredientii minune panta cu o inclinatie medie 27 grade, lipsa elementarelor masuri de siguranta si care sunt obligatorii la orice derdelus satesc si nu in ultimul rand asezarea ingenioasa a tunurilor de zapada puse invers, adica contra vintului ce bate constant N-NE, plus bolovanii presarati din belsug, o sa vezi ca nu mai de ales. Oricum e interesant sa ai pe 10 m gheata, pe urmatorii 10 m zapada depusa proaspat, pe alti 10 m zapada artificiala scuipata cu greu impotriva vintului, apoi zapada semitopita si fleoscaita + noroi si iar de la capat…E o partie in care te simti cu adevart unic ai impresia ca ba mergi cu frana de mana trasa, ba ca scapi ambreiajul si-ti fuge fundul. Io zic sa incerci…se “merita”.

    16. alb_ca_zapada on 15 October 2009 8:40 pm

      adevar grait-ai perplex.. si tu mal… trist, pastele ei de viata… iesim la o hora?

    17. Mal on 15 October 2009 9:08 pm

      Da maestre, la Cozla! :((

    18. alexosu on 15 October 2009 9:30 pm

      Mal, ce schiuri recomanzi pentru Cozia? Pare a fi o partie cu adevarat provocatoare pentru orice producator :)).

    19. Anonymous on 16 October 2009 2:51 pm

      @alexosu: Recomand o strutocamila formata din Volkl Kuro, la care sunt aplicate canturi de race, pentru gheata, legaturi cu DIN cat mai mic, de preferat alea de copii, si ca echipament, masca de gaze, armura, izmene de tabla ca first layer, manusi de sudor si o casca de infanterist din al doilea razboi mondial. Eventual si o palinca, ca sa para partia mai frumoasa si mult unguent pentru lubrifiere. Doar doar de-o aluneca si scandurili…:)

    20. mariusica on 16 October 2009 3:36 pm

      Cred ca e o “partie” buna de urcat cu schiurile/placa cu telescaunul/telegondola si coborarea sa o faci in forta tot cu…teleascaunul/telegondola. Ma mir ca nu au facut partii in delta dunarii pe galme de nisip de 10 m inaltime sau in baragan in papusoi. Poate face si mazare o partie olimpica in Mamaia

    21. perplex on 16 October 2009 6:06 pm

      @alb
      …generatia noastra oricum e compromisa…pacat de cei tineri care nu inteleg…speranta noastra sunt ei…chirile le spune frumos…http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html

    22. coco on 10 December 2009 5:29 pm

      partia din paltinis este foarte buna; intretinerea ei este foarte proasta; daca mama natura ne va oferi zapada din belsug, va fi minunat; statul la coada… nashpa, si peste o ora; dar daca esti matinal, pina la ora 12 poti fi deja dornic de o pauza

    Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.