0
Vote

Departe de Carpathian Garden

23 February 2012, by bubulu

Despre Bulgaria (Bansko) aveam o imagine destul de cețoasă, îmi părea ceva gen Poiana Brașov, deci neinteresant de cheltuit banii, nemaipunând la socoteală drumul de 10 ore până acolo. Mă las convins cu greu și după câteva amânări din cauza vremii, vineri 10 februarie îi dăm bătaie.

București-Giurgiu peisaj apocaliptic, zăpadă troienită. La bulgari, pe malul celălalt, situația mult mai bună, bulgărași cu ceafa groasă au plantat acum 30 de ani bariere - copaci (nuci) și boscheți, în timp ce vajnici români au tăiat de zor ce mai rămasese din pădurile de câmpie. Al doilea șoc, printre nenumăratele pe care le-am avut, a fost autostrada. Tuneluri, viaducte, treburi. Mă întreb dacă nu cumva nu am greșit țara. Nu, nu am greșit, sunt în (sic!) înapoiata Bulgarie.

La pensiunea Tedy House unde ne cazăm totul este ca la carte: rastel de schiuri și clăpari, camere curate, tv plasmă (am o boală să mă uit la tv ), cafetieră în cameră cu pliculețe de ceai etc. Totul brici. Dacă vrei jacuzzi și saună le ai pentru bani pe care în România nici cerșetorii nu cred că i-ar primi.

Dimineața alt șoc. În prețul cazării (40-50 lei/noapte) avem micul dejun inclus. Mâncare foarte bună și variată - iaurt, lapte, carne, musli, brânzeturi, ouă, patiserii, compot, suc și nici eu nu mai știu căte cele. După masă alt șoc. Avem transport moca la pârtie cu microbuzul.

Sâmbătă - 10.feb.2012

Ajungem la stația de plecare și cam în 40 min. de stat (atenție, era sămbătă) începem să urcăm. După stația intermediară Chalin Valog ajungem în scurt timp în Buderishka Polyana. De aici nu mai stai la coadă decăt câteva minute iar posibiltățile sunt multiple cu toate că pârtia Tomba din zona Banderitza era închisă pentru etapa de Cupă Mondială.

Pe sus un viscol turbat a făcut să fie închisă zona de peste 2300m. Totuși nu ai cum să te plictisești, sunt destule variante, câteva cu bucăți mai înclinate. Pârtiile sunt bătute foarte bine și se prezintă impecabil. Pe la prânz alegem să dăm ceva mai prin pădure pe sub Chalin Valog, pe sub linia de telescaun. La prânz rămân pe poziție doar cu Geo. Urcăm cu Shiligarnik și găsim pe sub linia de telescaun o zonă perfectă de off piste -  jnepeni, pădure, pantă ceva pe la 35 grade, puțin tocată, doar câteva urme, pudră perfectă rece de minus 10C și cu zone de peste 1m. Sunt aproape 600m diferență de nivel de pe la 2300m până la 1725m.

Pe la ora 17 o dăm la vale fiind deplin mulțumit de variatele posibilități de schi din zonă. Seara se încheie cu o masă copioasă, cu 3 feluri de mâncare, totul pentru enorma sumă de 20 și ceva de lei.

Duminică - 11.feb.2012

Duminică dimineața vremea s-a mai liniștit, așa că urcăm până sus pe Todorka (2600m) cu Banderitza 1-2. Aici găsim pudră proaspăt ninsă, între 20-50cm, puțin crustoasă în unele zone dar foarte bună. Zona este superbă pentru inițiere în freeride, pantă mică până la 30 grade, safe. Pe dreapta cum cobori sunt culoare interesante spre Vihren, însă zăpada pusă în plăci de vănt, groase de chiar 1m face ca o coborare pe acolo să nu fie cea mai sigură alegere.

Luni-12.feb.2012

După o noapte în care a nins ca în povești și după căteva ture de încălzire, ne concentrăm asupra zonei telescaunului Shiligarnik. Pe stânga găsim câteva culoare gen Genunea din Sinaia practic neatinse, cu zăpadă mare, peste 1m, deslușim chiar și o variantă optimă de ieșit din pădurea de pini.

Ultima tură aleg o coborâre prin pădure de la stația interemediară Chalin Valog, prin zăpadă fără nici o urmă, ca în Baiului. Ochisem zona din gondolă. La început pantă mare superbă prin pădure, apoi agonizăm pe o pantă de 20 grade dând la bețe, dar partea de sus a meritat cu prisosință, cu ceva efort ieșim în pârtia albastră, aproape de Bansko.

Chiar dacă o să rămân fanul pudrei neatinse din Baiului sau Bucegi, Bansko m-a surprins plăcut, iar ziua de luni care nu era în plan am plătit-o cu bucurie. Pentru mine comparația Bansko-Poiana Brașov este ca și cum ai compara Mozart cu Guță. Am venit în Bulgaria sceptic și am plecat fan. Аз обичам Банско! Eu iubesc Bansko!


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
Concurs BCA & WIntermag

Comentezi?? Comenteaza!!

26 Raspunsuri la “Departe de Carpathian Garden”

  1. Lucian on 24 February 2012 9:17 am

    Nu prea poti compara Bansko cu Poiana Brasov, deoarece acolo ai un munte de 2600 m (implicit nenumarate posibilitati de partii) iar in Poiana ai un munte de 1800m (in care s-au facut niste investitii importante si incepe sa arate a statiune de schi).
    Si ma simt jignit de asemuirea cu Guta (da, sunt brasovean).

  2. mariusica on 24 February 2012 12:42 pm

    Iar eu sunt constantean si Mamaia mi se pare o cocina de manele si de cocolari cu bmw-uri pline de pipitze.
    Mizeria umana se strange in statiunile mioritice si nu am mila de turismul romanesc. Asta e o parere personala.

  3. bubulu on 24 February 2012 3:03 pm

    lucian@ daca nu poţi compara, de ce preţurile la skipass (ca sa nu mai vorbesc de cazare,mâncare etc.) sunt mai mari in Poiană?! Tu ţi-a cumpăra un Logan la preţ de Mercedes? Eu nu ;-).
    Eu sunt din Busteni si cred ca pe kalinderu e si mai rau. Oricum mi se pare absurd sa te simţi jignit. Ăsta este părerea mea, poate este greşită si nu am vrut sa jignesc pe nimeni, cu atât mai puţin pe tine. In rest sa auzim de bine,fiecare cu ale lui eu cu Bucegi, Bansko,La Grave si poate in curând Rila, tu cu Poiana sau orice altceva,nu văd motive de jignire.Punctul meu de vedere este clar:iubesc Bansko si cred ca îmi iau si cetăţenie bulgară:-). In Poiana aş merge doar când ar fi skipasul 30lei cam aşa cred eu că ar fi corect.Si încă odată mi se pare absurd sa te simţi jignit. Pace si prietenie ;-)

  4. Mihai on 24 February 2012 3:23 pm

    Si eu sunt Brasovean si pt mine sa am Poiana la 2 pasi e ceva extraordinar., dar mi-e clar ca nu e decat o mica statiune. oricum sunt putine orase in lume in care poti face cateva ture de ski inainte de servici sau sa urci cu schiuri de tura seara la lumina lunii.

    Pt mine exista 2 Poiana Brasov:
    - Poiana de weekend si de Sarbatori cand pe cat posibil evit sa merg acolo pt ca este extrem de aglomerat cu o ‘fauna din cea mai diversa’. Si intr-adevar atunci e ca o manea de prost gust; asta si din cauza infrastructurii proaste din statiune- lipsa de locuri de parcare, trotoare acoperite de zapada etc.
    - Poiana din timpul saptamanii si din extra sezon, cand locul capata o alta dimensiune; redevine mica statiune a Brasovului in care e o placere sa schiezi, cand te vezi cu ‘lumea buna’ a schiului.

    In Postavar nu ai unde sa dezvolti o mare statiune oricate ambitii ar exista. Postavarul e mic si scund. Cu partiile noi s-a cam ajuns la saturatie. Ar mai fi ceva de sus din Kanzel spre Rasnov si stiu ca exista plan pt asa ceva. Cam asta e. Ar trebui stopata dezvoltarea, deja sunt prea multe hoteluri si vile pt suprafata domeniului schiabil.

    O statiune gen Bansko s-ar putea face si la noi in munti care trec bine de 2000m si care au fete nordice prietenoase. Sunt multe astfel de locuri in Romania, dar in general toate sunt departe de civilizatie. Oricum cred ca e mai bine sa ramana salbatice decat sa se faca o ‘dezvoltare’ ca la noi. In Romania nu am vazut nicaieri mobilizare pt a face proiecte unitare in turism. Toti cei care investesc in turism se uita in mod meschin munai in curtea lor si nu gandesc nici pe termen lung. Nu isi da nimeni seama ca daca se organizeaza si isi unesc eforturile are de castigat toata lumea?

  5. Mihai on 24 February 2012 3:27 pm

    Asa e, vorbind de pretul la ski pas daca nu esti brasovean mi se pare cam aberant sa vi la ski in Poiana… Ar OK numai cand e zapada si vreme buna pt cateva zile in timpul saptamanii. Sezonul asta bogat in zapada au fost multe zile cand s-a schiat extraordinar de bine in tinmpul saptamanii.
    Pt un brasovean in schimb, Poiana e cea mai ieftina optiune pt ca e f aproape. Poti merge sa faci cateva ture pe puncte sau un pass de 2 sau 4 ore. apoi te retragi acasa unde ai masa si cazare ca si gratuita….

  6. Lucian on 24 February 2012 3:33 pm

    @bubulu: sunt de acord cu tine ca preturile sunt nesimtite in Poiana (skipass, cazare, mancare) dar trebuie sa iei in considerare ca o deplasare la Bansko, La Grave, Austria etc. nu presupune doar pretul skipass-ului, ci si costul carburantului, cazarea, mancarea si nu in ultimul rand timpul. Sigur ca daca planuiesti un concediu la schi, varianta cea mai buna este in strainatate, dar daca planuiesti o zi de schi nu prea ai ce face, tot in Poiana, Azuga, Sinaia te duci.
    Am mai auzit texte de genul “schiez 5 zile in Austria si imi ajunge tot anul”. Din pacate nici la mine si nici la tine nu se aplica aceasta, trebuie sa schiem cel putin o data de saptamana daca nu mai mult.
    Am invatat sa schiez in Poiana/Postavaru si sunt atasat de acest loc, chiar daca a incaput pe mana unora care nu se mai satura de bani.

  7. bubulu on 24 February 2012 3:43 pm

    @Lucian-daca vin cu intersiti din Busteni- si iau un taxi până in Poiană ma costă mai scump decât un drum la Bansko. Am dat 1milion pe benzină in 4 ;-).

  8. bubulu on 24 February 2012 4:13 pm

    @Lucian-altfel sa iti spun eu de ce ma simt jignit:ma simt jignit când in Busteni se dărâmă spitalul sa se facă mol, când statuia din fată gării e renovată cu juma de milion de euro(scrie pe pancardă), când in România sunt copii care mor de foame sau in spitale fără medicamente,in timp ce guvernu bagă bani in frunze,telegondole si alte absurdităţi inclusiv la Poiana Braşov sau Sinaia, când nu avem autostrăzi dar asfaltăm Dichiu, si asfaltul ăla pus la mişto direct peste forestier,la preţ de autostrada, când România ţară producătoare de ţiţei si gaze are preţul la benzină enorm, ca să trăiască cetăţeanu austriac bine (am lucrat aproape 10ani in petrom si ştiu despre ce vorbesc),sunt jignit când românia in 40 putea asigura cu agricultura rudimentară mâncare la 40mil oameni,armata germană mânca pâine din grâu românesc din Africa până la Moscova,si acum numai poate cică produce mâncare pentru 15mil de oameni, astea sunt lucrurile de care eu ma simt jignit. Du-te in înapoiata Bulgarie si o sa vezi autostrăzi cum nici nu iti imaginezi, de lucrurile astea sunt eu jignit.Nu ca a zis unu ca pe Kalinderu e naşpa. Cu bani băgaţi de statul român in Poiana Braşov se puteau face multe alte lucruri mult mai bune in Braşov, rolulul statului in orice ţară civilizată e altul nu sa umple ţară de gondole. Fără supărare e bine sa ai patriotism local, dar ăsta nu ar trebui sa te împiedice sa vezi realitatea.

  9. Cosmin GE on 25 February 2012 7:53 am

    Scuze de off topic Bubulu dar, statiua din fata garii merita si un milion bagati in renovare datorita simbolisticii involuntare, ce e drept. Am un zambet maaaare pe fata cand vad ca se pregateste sa arunce grenada in biserica de peste drum:)):))
    In rest ai 100% dreptate.
    Bafta.

  10. Bubulu on 25 February 2012 11:15 am

    @Cosmin GE-corect ;)..dupa ce termina nea Musat (grenadieru, asa il cheama) cu popi din Busteni il trimit si la Bucuresti ca mai are cateva grenade si pentru catedrala mantuiiiiriiii neamuluiiii (cum zice popa cu multi de i)…;)…spitale nu avem in Busteni da avem vreo 4 biserici, o manastire si gondola ;)….toate evident din banii statului.

  11. patrick on 25 February 2012 11:43 am

    bubulu, citesc de foarte mult timp blogul, dar e pt prima oara cand se strecoara o inexactitate in ce spui: ma refer DOAR la manastirea Caraiman aici, care a fost construita exclusiv din bani donati. stiua asta chiar de la parintele Gherontie, fondatorul. in rest ai dreptate cu spitalul, dar situatia asta e in toata romania. oamenii sunt de vina, vorba aia “cum iti asterni asa dormi”

  12. bubulu on 25 February 2012 3:20 pm

    Coane, 90% din bani i-a donat tătucu Savin, primarul mult iubit, un galătean analfabet, fost portar de fotbal la Caraimanu Busteni,mare amantor de manele. Au stricat o poiană frumoasă ca sa construiască urâtania aia de mânăstire din beton, compară cu biserică din Poiana Tapului sau cea din Busteni construite de Regele Ferdinand si cred ca ai sa vezi diferenţa. Castelul Cantacuzino avea un parc cu pădure, primul lucru după ce a devenit aproprietar, vorba lui Caragiale, a fost sa bage drujba in ea. Si asta nu este nimic, vrea sa asfalteze, in Baiului pe Zamora, sa poate ajunge cu jeepanu la vila de prost gust pusă in marginea golului alpin.apropo toate bmweurile si tuaregurile lui nea primaru au numărul aşa 01-PH-UNU si asta spune tot despre ce personaj vorbim.Evident ca bani băgaţi in mânăstire sunt de la primărie, cu care se puteau face multe alte lucruri utile in Busteni. Evident ca mânăstirea este o mare afacere trebuie sa ai buzunaru gros sa sa iti botezi copilul acolo. Cam ăsta este nivelul turismului in Buşteni-perla Carpathian Gardenului. Si ar mai fi multe, inclusiv aberaţia de partie care urma sa fie defrişată pe valea Albă,până la verdeaţă, copaci care trebuie tăiaţi sunt marcaţi deja,cine nu crede poate sa se ducă sa verifice, trebuie doar sa se aprobe bani de gondola de la buget.

  13. gioni on 25 February 2012 4:38 pm

    @bubulu
    lasa rila in pace , e mult sub bansko , daca folosesti cablul .
    gioni

  14. Lucian on 25 February 2012 6:46 pm

    @Bubulu: ai mare dreptate cu spitalele, asfaltari etc. Sunt de-acord cu tine, dar aici vorbim de ski si discutia a devenit off topic. In mod sigur investitia din P. Bv a costat mai mult decat face, dar macar se vede ceva si e bine (e parerea si altora de pe acest site). Partile sunt incomparabile fata de anii trecuti (aici ma refer la intretinerea lor) si asta se intampla (cred eu) fiindca a intrat si primaria in acesta afacere. Asa se intampla si pe dincolo, cablurile si partiile apartine unei societati formata intre primarie si privati. Am vazut ce a facut privatul, in afara de o gondola n-a facut nimic, partiile erau intretinute in batjocura.

  15. Sorinternet on 25 February 2012 10:13 pm

    Bubu, am trait aceleasi surprize vizitand Bansko. Toate prejudecatile s-au topit, una cate una, a ramas admiratia pentru ceea ce s-a realizat acolo si rusinea ca la noi nu se poate. Poate ai observat, la Bansko domeniul schiabil si jumatate din hoteluri sunt administrate de catre un singur operator, un fond de investitii despr care localnicii spun ca spala banii mafiei ruse si bulgare. Da’ macar se spala banii “cu folos” pt turism. La noi primarii spala banii in propriul folos si atat. Nu mai reiau subiectul cu evaziunea fiscala facuta in special de primarii: a vazut cineva bon fiscal la sinaia sau busteni? La Azuga da’ pt ca e soc privata… Revenind la Bansko, tot domeniul a fost proiectat de catre nemti, totul, de la instalatii pana la chioscurile de popas sunt nemtesti. Ai vazut ca astia nu isi urca turistii cu masina in domeniu? Un fel de Poiana in care se ajunge doar cu gondola din Brasov… Urca cu miile pana pe la pranz iar seara se intorc pe schiuri pe o albastra cu nocturna lunga de 6 km… Chestie facuta cu cap: de ce sa urci mii de masini, sa tai paduri ca sa faci parcari cand poti sa-i urci cu gondola si conservi rezervatia naturala?

  16. Any on 25 February 2012 10:38 pm

    Aici u cred ca este vorba de bilete sau chitante,cert este ca se face ceva pentru ca statiunea sa merite bani,la noi nu ai unde sa te duci si citeodata ma si intreb de unde au uni bani sa se duca in romania de dragul datului,cind totul este la pamint,cel mai tare este ca in romania totul este pe fata(spalatul banilor si alte chestii legate de asta)dar toata lumea vorbeste de cit de mult au dezvoltat asazisul domeniu schiabil si cum au inbunatatit turismul in zona respectiva.Si cind se mira ca nu li se mai dau bani de la E.U. sau de unde sunt tot ai ,,nostri“ se supara.Ce frumos este cind este cite unul care o ia in nume personal si incepe sa se laude cu ce a facut asazisul investitor sau antreprenor.

  17. patrick on 26 February 2012 10:15 pm

    @Bubulu: pe Savin il phoot in gat, stiu destule despre el. Dar banii pt manastirea Caraiman nu sunt de la el, oricum nu 90% (ceva o fi dat si el, nah). Si eu ma jucam in Palanca in copilarie, si nu consider ca manastirea a stricat zona. Repet, ma refer strict la manastirea Caraiman. In rest ai dreptate

  18. foxtremnoname on 26 February 2012 11:12 pm

    Mda, cred ca ar fi bine sa ajung si eu pe la Bansko, asta, bulgaresc…..din start sa stiti ca am ceva impotriva acestei natii, ca am cam patimit ceva din cauza lor.
    Revenind la faza cu skiul, si din ce imi aduc aminte din ce am citit mai sus….1mil in 4, benzina, da, dar masina nu merge doar cu benzina, poti inmulti aceasta cifra cu 2 ca sa fi corect cu tine, sau proprietarul nu o intretine el, ci o firma la care el nu baga bani.Punct.
    Gondola in Poiana?, Era asa ca asta nu face parte din discutie, sunt 2 telescaune noi, si este vorba de o gondola, si o superparcare, pe viitor, ca sa nu mai aglomereze Poiana…..si aici se va lega ceva ca la Bansko.
    Apropo, Bubule, ai fost de curand de cand a nins in Poiana, ca mie tare mi-a placut ce am vazut…..si da corect, in weekend e cam aglomerat, dar odata cu martisorul si inceperea sezonului de gratare, se va mai rari teaba prin toate statiunile.
    30 lei, skipass-ul, n-as prea crede, dar 30E cat e acum, …..e foarte ok, raportat la ce este in tara noastra, si chiar are o gramada de variante, dupa mine, pare un tarifar Skipass excelent, ptr tot felul de skiori, si avansati, si incepatori, si care vin sa dea cateva ture pe puncte, ….cam cat e la Bansko, si ce variante ajutatoare ai? Si nu am actiuni in Poiana:)
    Ar mai fi cate cava de discutat…..dar poate ne-om vedea, si o luam pe indelete la o bere :)))
    Si nu, nu politica si scandaluri, ca nu prea ma mai uit la Tv…..mi-ajung forumurile de ski, radioul din masina….si Face’-ul….
    Ps. Tot nu pot sa-i sufar pe bulgari :)))…..si de-aia vreau sa merg sa vad ce e cu minunea aia de statiune…..doar ca n-am avut cu cine, asa de control, 2-3 zile.
    Hai o saptamana buna!!!
    .
    Apropo, brasoveni, si eu iubesc Poiana, ca am amintiri placute de pe-acolo, si la fel si Sinaia….si altele….de prin zona dintre ele :) zapada sa aiba!

  19. Bubulu on 27 February 2012 9:17 am

    @gioni-Rila-pe piei de focă coane, și cu taica Șoșo ghid, că a mai fost prin zonă, Musala are aproape 3000 de metri … deci ai ce face ;)

    @patrick-fiecare cu părerea lui… că o fi dat Savinache 90% sau 10%, e discutabil, dar ca arhitectură NU. Este o URĂTANIE DE BETON, și nu o spun eu ci prieteni de ai mei arhitecți.

    @Cosmin GE-as prefera ca grenada lui Mușat să fie cu neutroni, să nu afecteze clădirea, biserica în sine este un monument de artă, păcat de golanii care au gijă de ea.

    @foxtremnoname-daca e corect să dai 30 euro în Poiana pentru 500m (1780-1020m) diferență de nivel, cum dai în Bansko pentru 1600m (2600-990m), sau aproape cât în La Grave sau Serre-Chevalier…atunci numai înțeleg eu matematic a. Încă odată este cum ți-a lua Logan la preț de Mercedes ….Ca să numai vorbim de km de pârtii că aici este și mai grav…
    Oricum eu sunt pe dinafara discuției oricum, că nu mă interesează să merg în Poiană nici dacă e moca :)…am pus pe masă doar un punct de vedere și niște cifre reci.
    Acum că e mai comod să te duci în Poiana, ok sunt de acord cu tine…dar cifrele rămăn cifre, reci. Pe Kalinderu era o zi de schi mai scumpă ca în Chamonix acum 0 lună.
    Pentru mine prețul corect e ală de pe vremea lui nea Nicu ;)..adică MAXIM 30 LEI/ZI.
    Oricum să fim sănătoși, că nu avem de ce ne certa, pe mine personal nu mă afectează cu nimic dacă în Poiană vin 1milion de turiști și nici dacă se hotărăște Primăria cu nea Copos să mai înalțe cu 1000m Postăvaru. NU AM NICI-O TREABĂ CU CARPATHIAN GARDEN, FRUNZE ȘI ALTE BĂLĂRII ȘI NICI NU VREAU SĂ AM.

  20. fratele_butch on 27 February 2012 9:37 am

    ma numar printre fanii declarati ai statiunii bulgaresti mai ales in zilele cu powder, cand poti s-o iei pe unde vrei, pe sub telescaune, pe langa ele, prin nenumaratale paduri si daca te tin baschetii poti s-o dai si de pe todorka dupa un traseu de vreo 2 ore de mers in creasta. partile nasoale, coada de la gondola dimineata, partiile extrem de aglomerate, partia care te duce jos in statiune , care te plictiseste mai rau decat canalele tv bulgaresti si faptul ca trebuie sa treci prin Bulgaria ca sa ajungi la ea. dar oricat de frumos si bine ar fi la Bansko, partii, bani putini, parcare mare, nimic din lumea asta nu se compara cu o zi de powder cu gasca ta in muntii de acasa. la concluzia asta am ajuns dupa multi ani de dat si multe tari vazute si dupa multe zile cu powder prinse prin tari straine. sa faca si 100 de euro pass-ul ca sar direct din pom pe gondola si ma tin cu dintii de cablu ca sa ma dau aici, acasa. ar trebuii sa apreciati faptul ca romania nu este o tara avansata in statiuni montane si transport pe cabluri, ca exista doza aia de salbaticie, de neatins, de backcountry pur romanesc. ce credeti ca vaile din bucegi ar mai fi ceva extrem, ceva atat de putin accesibil, daca toata zona ar fi plina de cabluri si turisti? nu stiu cati dintre voi a-ti prins o zi cu pow pe afara in austria, franta sau ceva de genu, unde realizezi ca la 12 e tocat tot si nu stiu cati dintre voi a-ti prins pow in zone unde te dai pe alte urme timp de o saptamana, asa cum este parangul in romania. ce-i drept uneori nesimtirea romanului nu cunoaste limite, aici incluzandu-i pe cei de la kalinderu.cum sa ceri atatia bani pe o partie, pe care daca plun placa drept o termin intr-un minut.pe cei de la sinaia care se incaptaneaza sa nu faca un singur pass pt toate instalatiile si ca nu schimba odata cabina aia obosita, ca fac la bani si tot nu le ajunge. gata ca deviez, exemple sunt multe, prea multe, insa noua ne ramane doar sa ne rugam sa ninga, cat mai mult daca se poate, sa ramana turistii blocati in orase.

  21. Mihai on 28 February 2012 7:57 am

    @bubulu
    Pt ca sunt inginer si imi place exactitatea, cateva mici corectii.
    In Postavar ai spre 700m diferenta de nivel.
    Pe vremea lui nea nicu era destul de scump schiul. Putea costa numai 30 de lei o zi la ski in Poiana… Asta pt ca erau cozi imense duminica si erai fericit daca urcai de 2x. Costa 14+1 lei o urcare. 1 leu era pt schiuri. In timpul saptamanii era 10+1lei o urcare. De fapt reuseam sa fac vreo 5-6 ture intr-o zi. Partiile erau atat de prost intretinute incat munceam bine pe hopuri si gheata si parea ff lunga partia… Dupa 5 ture eram praf.
    De fapt cozile incepeau de jos de la autobuzul de Poiana, unde stateam o ora la coada pana apucam sa urc in autobuz…

    Insa asa cum spui, nu are nici o importanta cati se strang duminica in Poiana. Cu cat se strang mai multi in “capcana turistica” cu cat mai bine. :-) Scapam de ei si nu ii vedem in alte parti.

  22. Bubulu on 28 February 2012 10:14 am

    -ai DREPTATE…APROAPE …700m…;)…
    -pe vremea lui nea Nicu nu stiam cum arata biletele de cabina ;)..30 lei era passul si 20 lei pentru bere azuga si guma turbo ;)…am dat odata o pereche de ochelari uvex pentru o cutie de guma .. si mi-am luat o mega chelfaneala acasa ;)…

    In rest poate sunt dobitoc…dar mie imi place la bulgarski, asa ca va las sa va distrati la Sinaia si Poiana ;)..eu nu o sa merg nici in ruptul capului.
    Oricum pe sus prin Bucegi sau Baiului unde imi fac veacu iarna problema mea este DOAMNA MOARTE din ,,devil’s gardens,,…nu DOAMNA UDREA din Carpathian Garden ;)…La Bansko am fost ca in concediu, nu ca as fi vreun consumator de Bansko sau partie, sper sa inceteze vantul si sa mearga odata cabina din Busteni sa ma duc iar la munca la Omu ;)
    sa auzim de bine, si fara suparare :)

  23. foxtremnoname on 28 February 2012 11:41 am

    Mai Bubule, ce naiba, discutam, nu ne certam :), ne mai si cunoastem pe deasupra :)
    Tocmai de-aia vreau sa ajung la bulgaroii astia, ca sa vaza ochiul si bulanul, cum e. Poate pun si eu la un drum, si nu 1mil, ci cat e normal, sau poate aveti vre-un Lupo 3L, si atunci ala-i banu, dar unde pui armamentul din dotare :))), no’, de aveti vre-un locsor odata, si credeti ca pot face fata(adica sa nu ma duci ca la Omu, asa mai pe langa partii, ca sa am scapare :)), m-ar tenta, sa imi mai domolesc ura fata de natia aia! :)
    Oricum o privim un pic diferit, tu mai cu offpist-ul, si climbing-ul, eu mai spre partii…
    Da ai dreptate daca te referi strict la km de partii, ce sa mai zici de zonele unde dai 40-55E/zi, si ai de la 250km de partii in sus, si ‘nshpe mii de telecabluri….dar, nu poti fugi *utui, asa una scurta, printre program, acolo, asta-i buba….la mine unul, ca eu o cam fac pe furate, cte-o zi, sau o juma, cum pot si cum scap, numai sa mai alunec nitzelush :)
    Si da intradevar pe vremuri cu putini bani te putei da toata ziulica, dar acum e mai fiecare cu pamantul sau…..si cunosc cativa directori sau sefi de instalatii, si au si ei dreptate in felul lor…..cu ce pana mea sa achite motorina, curent, apa….salarii…
    Cred ca ar trebui facut un Pass de sezon de Romania, pentru Skivirus-atii si Skimaniac-ii, si depresivi ai tuturor Derdelus-urilor din tara noastra, ca sa nu mai sufere asa….un 30-35mil vechi echivalentul a peste 20 de zile de skiat, si atunci, ar fi excelent!!! Unii ar putea iesi si la 30 lei ziua de ski, iar ei si-ar lua banii gramada, indiferent de mergi sau nu….
    Chiar, ce idee ar fi, oare ar fi posibil sa se afilieze toti proprietarii de Holding-uri si pana la nea Gica ce si-a trac cablu, pe dealul din spate, ca sa vina turistii la vila facuta de fi-sa cu banii facuti in strainatatzuri?! Si cumva in functie de cate ori a fost folosita cartela, pe instalatia fiecaruia, sa fie impartiti banii.
    ….mda cred ca totusi inca sper in Perfect World…..din pacate :(

  24. Lucian on 28 February 2012 12:04 pm

    @Bubulu: apai nici cu telecabina din Busteni nu mi-e rusine la cat costa. La cati bani a facut nenea Sarbu cu ea (cel putin vara), ar trebui sa faca o cabina de 100 de persoane (pe 2 cabluri purtatoare), care sa functioneze si cand bate vantul.

  25. bubulu on 28 February 2012 12:49 pm

    @nenea Fox eşti pe listă la prima Bulgarie. Când sper sa combin cu tura, sa vedem, funcţie de caşcaval.dar mai sigur iarna viitoare.
    @Lucian-ţi se pare ca as fi vreun fan a lui Sarbu, sau cine o fi proprietar la Busteni?;-). In ani buni de schi, nu cum este anul asta, când de 2 luni cabina din Busteni nu a mers mai mult de 7 zile, bag la Busteni bani cât m.ar costa un pass pe an într-o staţiune ,,mică,, din Italia;-), unde vrea sa se mute domn Dinuţu;-).

  26. gioni on 29 February 2012 9:16 am

    @bubulu
    da si tu de stire pt Rila la foci. as veni daca nu ai nimic impotriva.
    gioni

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free