The Blizzard of AAAHH’s - filmul

16 September 2011, by alexosu

The Blizzard of AAAHHs… filmul care a pus schiul extrem pe harta sporturilor mainstream. In cazul de fata nu ma feresc de “extrem”, pentru ca ce fac Glen Plake, Scott Schmidt si Mike Hattrup e the real shit.

Povestea spune ca americanii au venit in Europa dupa ce shreduisera muntii de acasa in cautare de senzatii noi. In plus si atitudinea autoritatilor de pe batranul continent era putin altfel fata de ce se intampla in State, unde sistemul de asigurari facea mult mai dificila distractia in offpiste.

The Blizzard… nu e primul ski-film. Warren Miller filma de ceva timp deja. Nimeni nu stie exact de ce tocmai asta a fost filmul care a prins asa bine, dar probabil ca are legatura cu amestecul de schi excelent, poveste naturala (3 oameni care vor sa se dea) si mult suflet. Schiul inca era un sport romantic, banii cei multi erau un Cupa Mondiala, iar riderii erau mai degraba ski-bums. Inca nu aparuse moda rezidentilor in Monaco, iar batranul Plake e in continuare un muntzoman convins.

Ironic e ca filmul asta e intr-un fel sfarsitul romantismului. In cativa ani apar X-Games, sponsorii, banii, faima si tot restul. Totusi, cei mai multi rideri de azi nominalizeaza The Blizzard… ca fiind filmul care le-a deschis ochii, iar Glen Plake e considerat de toata lumea un erou cu acte in regula.

Din cate stiu, in afara de VHS-ul original, a fost editat o singura data pe DVD prin 2004, tiraj epuizat de mult timp. E foarte greu de gasit in original, un motiv in plus pentru a-l considera un cult-film.

L-am vazut pentru prima data in iarna lui ‘90 (cel mai probabil), intr-un restaurant din Paraul Rece, alaturi de monitorii BTT si alti gura-casca, asa ca mine. Nu stiu cine il adusese, dar ii tin minte pe nea’ Romica si pe Caciula cum comentau admirativ. Sau poate doar pe ei ii tin minte, pentru ca pe atunci erau eroii mei absoluti in materie de schi. Am amintiri foarte vagi, dar stiu creasta lui Plake si incredibile coborari pe Poubelle (Plake si Schmidt).

Nu l-am mai vazut integral niciodata de atunci. Am tot vazut secvente, mai lungi sau mai scurte, pe TV sau pe net. E un film de cumparat si de pastrat intr-o colectie selecta de lucruri importante.

Pana cand vine DVD-ul, ma bucur ca am gasit pe Youtube cateva parti importante. Vizionare placuta!



  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

10 Raspunsuri la “The Blizzard of AAAHH’s - filmul”

  1. Simona on 18 September 2011 9:31 pm

    ce nebuni frumosi!
    parca sunt pe arcuri!au o flexibilitate a genunchilor grozava.
    si au schiuri inguste,nu late cum se practica acum.

  2. Mirel on 19 September 2011 7:53 am

    Oamenii au o tehnica desavarsita nu au nevoie neaparat de schiuri late.

  3. alb_ca_zapada on 19 September 2011 9:52 am

    da, corect. de multe ori chiar ma gindesc de ce naiba am nevoie de masina cu servodirectie…

  4. Mirel on 19 September 2011 10:43 am

    E f.ok ca tehnologia sa faca sportul mai usor de practicat. Evolutia echipamentului duce si la evolutia sportivului. Insa cei din filmul in cauza nu au neaparat nevoie de rocker pt a schia in powder.

  5. alexosu on 19 September 2011 1:37 pm

    Sunt foarte sigur ca landingurile din al doilea film aratau altfel daca oamenii aveau schiuri late. In powder poti schia, teoretic, cu orice, mai greu sau mai usor, mai la stanga sau mai la dreapta. Dar sa aterizezi un drop de 6-10m in powder pe schiuri de 80cm e extrem de greu.
    Evolutia schiurilor vine de la rideri destepti si vizionari (Shane, Mike D etc) care s-au prins ca poti face chestii tari daca ai ce iti trebuie.

  6. alb_ca_zapada on 19 September 2011 1:39 pm

    nu, nu au nevoie, asa este.
    insa nici schiatul in powder nu este neaparat o nevoie…. ;)
    asta este o discutie veche pe care o tot purtam aici pe derdelus cu oameni care spun ca cel care stie sa schieze poate schia si pe doua tambre rupte din gard….
    corect, asa este, poate, insa cred ca respectivul se va bucura mult mai mult si va schia mult mai bine, mai fluid si mai repede pe doua schiuri productie 2011 cu rocker, flex variabil si tehnologie elf shoe.

  7. alb_ca_zapada on 19 September 2011 1:42 pm

    :))… gind la gind cu bucurie cu colegul alexos. am postat ceva asemanator practic in acelasi moment

  8. Mirel on 19 September 2011 2:29 pm

    Cam asta spusei si eu, ce sarirati asa!

  9. Flavius on 22 September 2011 11:44 am

    Fiind vorba despre filme (clasice) aici , pun şi eu unul cu o coborâre istorică, a feţei sudice a vf. Denali, petrecută anul acesta: http://vimeo.com/29250081.

  10. alexosu on 22 September 2011 1:19 pm

    Wow. Ce aventura!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free