Hai cu Malinul!

10 May 2011, by alexosu

E luna mai, asa ca e vremea pentru traditionalul eveniment de pe Valea Malinului. Sambata, pe 14 mai, va avea loc Cupa Malinului. Cum particip la concursul asta de ceva ani (6, cred), o sa imi permit o abordare mai personala asupra subiectului.

Datele problemei sunt aceleasi an de an: startul din zona releului de pe Costila (2490m), sosirea cu aproximativ 1000 de metri mai jos. Intrarile in Vale sunt destul de variate, inclusiv o intrare foarte putin folosita - firul secundar - dar cu care Dodo “Litoral” Gabor a castigat anul trecut. Concursul se pierde sau se castiga, de altfel, in prima treime, iar intrarea e hotaratoare. Se vor puncta linia, fluiditatea si controlul, iar arbitrii vor fi, in mare, cei de anul trecut.

Ce e nou fata de anii trecuti sunt premiile: pe langa traditionalele premii in produse, acum vor fi si premii in bani. Nu multi, dar orisicat: 250 de euro cash.

Radu a facut o tura de recunoastere sambata si semnele sunt bune, chiar daca intre timp a mai nins putin si a mai batut vantul. Zapada e multa si pare stabila. In caldarea superioara e destul de tare, ceea ce are plusuri si minusuri: mai putine dropuri, mai mult viteza. Pe de alta parte, pana sambata se poate schimba complet povestea. Mai multe detalii aici. Vremea se anunta buna - soare si vant moderat. In cazul in care concursul nu se poate tine din motive de vreme, va fi amanat pentru duminica, 15 mai.

Din punctul meu de vedere, Cupa Malinului e ocazia perfecta de a da o ultima tura pe schiuri intr-un cadru organizat. Faptul ca Salvamontul e prezent la fata locului e un mare avantaj pentru cei care vor sa incerce o vale si se codesc. Cred ca ei au cel mai mult de castigat.

Trebuie sa stii ca efortul nu e tocmai mic: urci cu telecabina, mergi vreo ora pana in buza vaii, cobori cam 10 minute (+/-, evindet), dupa care mai ai vreo 3 ore de mers pana in Busteni. De unde dai jos schiurile te asteapta o zona de descatarare lunga si destul de neplacuta in conditii de aglomeratie, echipament greu in spate si ceva oboseala. Apoi pana in Poiana Costilei urmeaza o coborare abrupta si intensa. Apoi o pauza de refacere si drumul prin padure pana in Busteni sau Gura Diham - locul traditional unde se face premierea.

Pentru ‘ai batrani, motivatia e alta, sunt sigur. Premiile, arbitrii, criteriile de jurizare, DVD-urile trec pe plan secund. Cel mai mult conteaza o tura data cu amici de zapada pe o vale frumoasa. Cel putin asta e singurul motiv care ma face pe mine sa ma agit atat. Faptul ca e si concurs imi da ceva emotii cand astept startul, dar apoi e doar o coborare pe o vale tare. Am cunoscut multi oameni draguti la Malin, sau a fost ocazia de a ma revedea cu altii. Daca vremea e buna, poate fi o zi perfecta. Inteleg, insa, daca alti oameni sunt de alta parere ;).

Acestea fiind spuse, poate ne vedem sambata, 14 mai, pentru o ultima tura pe sezonul asta.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

2 Raspunsuri la “Hai cu Malinul!”

  1. Radu on 10 May 2011 9:06 pm

    Fain spus. Multumim. Uite ca se poate :)
    Multim si pt raspandirea vestii :)

  2. alexosu on 10 May 2011 9:07 pm

    Radu, de fiecare data se poate. Sper sa iasa bine concursul si toata lumea sa fie incantata.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free