Cu Ursulica pe Malin (7 ianuarie)

11 January 2011, by bubulu


Vineri aveam chef de ceva mai inclinat, caut doritori de un Malin sau Costila, da toti aveau alte treburi plus ca era Sfatul Ion, cu spriturile de rigoare. Astfel stand treaba am luat o decizie pe care nu o recomand nimanui: sa ma duc singur. E o prostie pe care nu e bine sa o repeti de multe ori in viata. Sau, si mai bine, niciodata.

In fine, pe la 10 sunt la cabina si o dau spre releu, nori negri si amenitatori plus o ceata deasa m-a facut la un moment dat sa renunt, insa ceva imi spunea ca o sa fie bine. Costila iesea din discutie pe ceata asta, Malinul ramanand unica optiune. In capul Malinului ceata s-a mai spart si desi era viscol conditiile erau ok, ca vizibilitate.

Intrarea in vale e un amestec de crusta cu zapada tare, ce necesita atentie maxima la viraje, daca ai nesansa sa cazi in zona asta e rau, nu te mai opresti pana jos. Zapada asta de iarna nu are nici o legatura cu zapada din primavara cand poti sa cazi unde vrei fara nici o consecinta.

In zona mediana a vaii, zapada devine extrem de dura, zapada de minus 15 grade, asa cum gasesti doar in munti mai inalti. Aveam un feeling de La Grave. Aici zapada este neteda perfect, insa ratarea unui viraj e moarte sigura. Malinul a mai fost scena unei tragedii acum multi ani cand cu alpinist experimentat a cazut cu coltarii si s-a facut praf in fundul vaii, iar tipul nu era un novice, fusese pe Aconcagua, Elbrus etc.

In zona asta fara un schiu perfect ascutit si care sa acroseze bine in gheata esti pierdut, oricat de mare schior ai fi. Atentie maxima trebuie acordata zonelor de la saritori cu latime maxim de 2 m unde panta se accentueaza si trebuie virat cu grija.

In canion ma intalnesc cu un ursulica, asa le zice nepoata mea Ana :), care iesise sa ia o gura de aer afara din barlog si se uita ciudat la mine ;).

Nu m-am riscat sa scot trepiedul ca nu aveam chef sa am o intalnire prea apropiata cu domnul Ursulica, asa ca o dau la vale prin Canion. Aici s-a rupt un bolovan imens care a schimbat putin configuratia vaii, aviz amatorilor care se vor duce la concurs in mai fara sa dea o raita mai inainte. Zapada neasteptat de buna in zona, un strat de pulver de 20cm, uscat face schiul un deliciu, in zonele inclinate il rupeam si il lasam sa curga din motive de siguranta.

Canionul de jos, chiar daca este intrerupt de saritori, are zapada pana jos, aproape de saritoarea mare. De aici e bine sa ai coltari si piolet si vreo 20m de sfoara ca sa cobori comod saritoarea. Eu nu am avut, pentru ca am uitat-o acasa, asa ca descatararea a fost destul de dificila.

Am urcat apoi pe coltari hornul care da in poteca, destul de dificil datorita zapezii ciudate puse peste pietre, fara coltari nu prea cred ca poti urca. Prin padure am coborat usor in coltari si pe la ora 4 eram deja in poiana Costilei.

Urmeaza saptamana viitoare Costila sa speram, daca nu se incalzeste, imi este dor de o Costila pe gheata si de sentimentul ala ca soarta ta sta in priceperea ta , daca  ratezi un viraj mori. Simplu.


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

10 Raspunsuri la “Cu Ursulica pe Malin (7 ianuarie)”

  1. Axi on 11 January 2011 3:13 pm

    Poza cu Ursulica este foarte frumoasa!

  2. Mihaela C. on 12 January 2011 6:10 pm

    Am vazut si eu cu Mihai un ursulica sambata din creasta Costila Galbinele, dar pare a fi alt urs:
    http://mihaic.blogspot.com/2011/01/ursul.html

  3. Bubulul on 14 January 2011 10:44 am

    Cred ca e ursul asta care l-am vazut si noi in noiembrie :)
    http://www.youtube.com/user/BubululRo#p/u/27/rhcTQvOptC8

  4. Alex on 15 January 2011 3:32 pm

    Frumos tare, mai ales faza cu ursul. Si totusi cum te-ai filmat singur schiind, te`ai intors dupa camera ?

  5. Bubulu on 16 January 2011 8:41 am

    Evident :), m-am dat putin prin partea de sus a Malinului si apoi am urcat inapoi sa iau aparatu..:)

  6. Alex on 16 January 2011 4:25 pm

    Fain. Care mai e starea zapezii pe acolo, acu ? Ca am in plan o tura la coltari&piolet weekendu viitor. Poate pana atunci nu se mai incalzeste prea tare.

  7. Bubulu on 17 January 2011 9:32 am

    Sambata si duminica a mai nins ceva, si a batut vantul foarte tare, nu a mers cabina din Busteni. Deci e posibil sa fie zone cu plăci de vant. Sus este destul de frig, ceva pe la minus 5 grade. Saptamana asta mai dau o tura miercuri sau joi si iti dau mai multe amănunte:)

  8. Alex on 18 January 2011 4:20 pm

    Multam mult, tura faina !

  9. Tudor on 21 January 2011 3:17 am

    foarte frumos, bubulu. totusi am o intrebare: nu ai luat degeaba avalung-ul, avand in vedere ca erai singur?

  10. Bubulu on 21 January 2011 2:45 pm

    Evident ca era de pomană;).intr.o anumita masura, ca si arva. A fost o prostie sa ma duc singur. Pe vale era gheata deci ÅŸanse mici de avalansa. Oricum ca poveste la 10min ii dădeam de ÅŸtire prin sms lui Mario ca sunt ok. Daca nu dădea de ÅŸtire. Probabil Salvămot Busteni ar fi ajuns in vreo 1ora la mine pe coltari de sus. Deci avalungul nu era chiar degeaba. Acum daca il bagi in gura sau nu e alta treaba. De probă m-am îngropat in 2007 cu el aproape o ora si mai puteam sa stau…Oricum pe vale era zapada tare ÅŸanse mici sa plece ceva. Da Oricum REPET nu e ok sa te duci singur asta e evident.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free