2 mai pe Valea Cerbului

6 May 2010, by bubulu

Duminica ma asteptam ca pe sus sa fie ceva mai ok dar din pacate vremea foarte calda a facut ca zapada sa fie din nou foarte, foarte moale. Ceva mai ok in caldarile de sus, apoi o ciorba lunga si moale in care te afundai rau si cu schiuri late de 90-100mm.

Cerbul mi se pare in conditiile date singura vale abordabila cat de cat in siguranta (ARVA, lopata si sonda ar trebui sa fie obligatorii).

DAR! Daca intri de la Omu, dupa ce ai coborat prima caldare este recomandabil sa faci dreapta pe la stana si nu direct in jos, pe poteca prin horn. Daca intri din Cerdac grija mare pe unde cobori, sunt zone cu zapada umeda foarte incarcate.

In rest, sa cobori din coltul Ocolit sau Bucura e foarte riscant, din marea cornisa ce bareaza valea dupa Cerdac am vazut si duminica ceva avalanse care curgeau, apoi intre caldari trebuie coborat cu grija, versantul din dreapta are inca multa zapada. Singura treaba buna este ca versantul cu Acele Morarului pare destul de curatat, mai este zapada dar nu cred sa mai plece avalanse masive cum au plecat acum doua saptamani.

Zapada este pana la Pripon nu cred ca mai merita incercat mai jos pe firul vaii. Saritoarea din Pripon este descoperita, varianta optima pentru cine ajunge pe Pripon (desi nu recomand) este pe brana de piatra ce face stanga din vale. Zona trebuie trecuta cu atentie, in zona anul trecut a murit nea Radu, deci, desi zona este destul de facila, treaba se poate sa se termine tragic in caz de cadere.

In rest eu personal nu as calca pe nici o vale incepand cu Alba, Costila, Malin,Pripon, Morar sau Malaiesti etc. Cel putin nu in perioada imediat urmatoare. Ieri si azi in Busteni a fost din nou extrem de cald - 25 grade ziua.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

5 Raspunsuri la “2 mai pe Valea Cerbului”

  1. lucian on 6 May 2010 10:25 am

    Pana in weekend oare nu mai scade riscul de avalansa (nu se mai descarca versantii de zapada)?

  2. alexosu on 6 May 2010 11:16 am

    Cred ca cel mai bine e sa evaluezi situatia la fata locului. Cornisa cea mare de dupa Cerdac e, in perioada asta, o mare problema. O
    Oricum, luati de bune sfaturile lui Bubulu: transceiver, lopata, sonda sunt obligatorii. Si un grup de oameni pregatiti.
    Te asteptam cu o relatare si niste poze de la fata locului, daca te hotarasti :).

  3. tzake on 6 May 2010 8:02 pm

    Observ ca au aparut mai multe curgeri fata de atunci cand am fost noi(de 1 mai, deci la o zi distanta). Asta trebuie sa insemne ceva.

    Ce am uitat sa spun, dar nu este neaparat valabil pentru toate vaile, dar mi-a atras atentia un post pe un grup: pe langa avalanse au inceput sa cada bolovani. Trebuia sa ne vedeti cum am tresarit cand am auzit sunete de pietre care se rostogolesc in timp ce stateam cu burtile la soare pe morar. Si cum se aude o piatra care aterizeaza fix in mijlocul vaii, suierand…

    Hai, toate bune si take care.
    Mihai

  4. barbosa on 8 May 2010 9:38 pm

    maine un cerb ! azi nu a mers cabina !Multumesc pt sfaturi lui alb @ -despre Elbrus !

  5. Cerbul de mai | Zile si Nopti pe Munte on 9 May 2010 11:47 pm

    [...] la Cerdac, pe versantul drept al vaii. A scris Bubulu pe Derdelus mai multe, asa ca mai bine cititi de aici, ca eu o sa va delectez cu pozele in momentul in care o sa le descarc din aparat. Categories: [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.