Avalansa pe Valea Malinului - 25 aprilie

26 April 2010, by bubulu

Dupa ce sambata am avut de executat o tura cu bicicletele cu clienti in zona Rasnov, duminica ma gandeam ca daca zapada ar fi ca vineri nu ar fi rau de facut un Malin sau un Pripon. Dimineata vremea nu mai parea atat de ostila ca sambata.

La cabina strangem o echipa destul de substantiala cu Miha, nea Gigi , Miki si Dan. Pe platou zapada era mult schimbata, foarte moale si umeda. Ajungem usor in buza Malinului pe urmele lui Laurentiu & Co din Brasov. In capul Malinului constat aceasi schimbare radicala - zapada mult mai moale si mai apoasa ca vineri cand pe Costila in partea de sus inca am mai gasit zone cu pulver.

Laurentiu coborase deja valea iar urmele lor nu pareau a fi extrem de adanci. Zapada nu parea atat de umeda incat sa puna probleme de avalansa. Dupa o scurta consfatuire ne hotaram sa coboram Malinul. Eu cu Dan o dam peste cornisa, seminficativ mai mica decat la tura de pe 2 aprilie, iar ceilalti intra in vale prin capatul cornisei in zona de imbinare cu valea.

Dupa cateva viraje ma horatasc cu Dan ca ar fi frumos sa facem dreapta spre secundar iar nea Gigi sa coboare cu restul oamenilor pe valcelul principal. Desi moale, zapada nu parea a pune probleme de stabilitate prea mari. Traversam cu bine in secundar de unde coboram printr-o zapada foarte moale, pana in poiana de dinainainte de canion unde ne reintalnim cu nea Gigi & Co.

Zapada apoasa si grea a cam inmuiat nervul participantilor asa ca hotaram ca toti, in afara de Dan, sa o dam mai usor la vale. Urmele lui Laurentiu fiind foarte vizibile, ii spun lui Dan ca nu are rost sa stea dupa noi si daca vrea sa coboare mai repede, sa o faca. Dupa cateva minute pleaca si nea Gigi cu Miki in fata. Eu cu Miha inaintam mai greu in zona canionului, zapada muncita de 6 schiori nu e chiar asa de usor de schiat.

La mijlocul canionului se aude o bubuitura infundata. In 2 secunde maxim toata Poiana Malinului (la confluenta cu Scorusul) e pe jumatate plina de bulgari de avalansa care se deplaseaza cu viteza incredibila la vale. Nea Gigi si Miki sunt ok, au evitat sa coboare prin dreptul Valcelul Scorusilor si au ales o trasa mai sigura din instinct, pe creasta ce desparte Poiana de firul Vaii Malinului. In cateva secunde rememorez avalansa din mai 2006 din Morar care la fel, a plecat total neasteptat si imprevizibil. Ma infior la gandul ca Dan fiind in fata, in canion ar putea fi prins de avalansa. Daca era prins nu prea ii dadeam prea mari sanse de supravituire, chiar daca eram 4 oameni inarmati cu lopeti metalice (cu alea de plastic in zapada aia nu ai ce face) si transceiver. Forta avalansei a fost uriasa iar zapada adunata in canionul final de sub Poiana Malinului ar fi zdrobit orice vietate prinsa accidental in zona (vezi foto 2).

Dupa cateva viraje ajung cu Miha in dreptul lui nea Gigi si fac un plan scurt: eu plec la vale peste bulgarii de avalansa sa vad daca Dan a ajuns sau nu jos (la Hornul Pamantos). Plec la vale, schiez destul de riscant si la viteza destul de mare pe cei 2 m de taluz ramasi cat de cat intacti. Dupa cateva viraje imi dau seama ca nu am comutat transceiver-ul pe “cautare” - gresala de incepator care poate sa coste minute esentiale. Ma linistesc putin pentru ca stiu ca nea Gigi e in spate si poate acoperi zona nescanata de mine, deci problema suporta rezolvare. Incep din nou coborarea si in cateva minute sunt in capatul avalansei. Groaza ma cuprinde cand constat ca Dan nu este in zona acea de plat unde de obicei regrupam inainte de coborarea finala spre Hornul Pamantos. Ma linistesc putin - daca Dan era ingropat trebuia sa se declanseze transceiverul.

Dau un viraj mai jos si il vad pe Dan, la baza Hornului Pamantos foarte contrariat ca urlam ca un nebun. Il sun pe Miki si le spun ca Dan e ok si sa vina si ei la vale. Dupa 20 min suntem toti bine sanatosi la baza Hornului Pamantos. Urcam sus in creasta. De aici, in mod normal, pe valcelul din dreapta poti cobora pana aproape de Poiana Costilei, dar nu mai am nici un chef de valcele cu zapada si o dam la vale cu schiurile in spate pe poteca pana in Poiana Costilei, drum care in alte dati mi se parea neatragator si frustrant, dar care azi parea o plimbare de placere dupa patania din Malin.

Ziua de 25 aprilie 2010 a fost O ZI NOROCOASA PENTRU TOTI CEI PREZENTI PE VALEA MALINULUI. CONCLUZIE: zona canionului de jos (ca si cel de sus), trebuie abordata de schiori/boarderi pe rand, urmatorul sa plece numai cand cel care a coborat a ajuns cu bine in zona de plat de dinaintea saritorilor de deasupra Hornului Pamantos. Daca cumva se intampla sa plece Scorusul cum s-a intamplat ieri, macar sa fie prins doar un schior si nu tot grupul, regula valabila mai ales in conditii de primavara cu zapada umezita. Din pacate asta e o regula foarte des incalcata - chiar eu cu Fane, Soso, Martin si Julia cand am coborat Malinul la inceputul lui aprilie. Zona de sub Poiana Malinului fiind numai bulgari de avalansa, va pune mari probleme de schi oamenilor care vor vrea sa coboare Malinul cel putin in urmatoarele saptamani.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

43 Raspunsuri la “Avalansa pe Valea Malinului - 25 aprilie”

  1. ion on 27 April 2010 8:49 am

    un singur lucru am de comentat: bine c-ati scapat!

  2. alexosu on 27 April 2010 8:50 am

    Revin cu niste completari, dupa o discutie telefonica cu Bubulu.

    Problema cea mai mare in momentul asta in Bucegi e incalzirea rapida. Asta face ca vaile, valcelele, hornurile foarte inclinate sa devina foarte-foarte nesigure. Chiar daca zapada e stabila in vale (cum e cazul Malinului), e posibil ca de pe peretii din lateral sa porneasca o avlansa.

    In acelasi timp, pana acum in Bucegi nu au avut loc prea multe avalanse, in locurile “traditionale”. Asta nu e bine deloc, inseamna ca vaile sunt incarcate si, mai devreme sau mai tarziu, tot trebuie sa curga.

    Cel putin o perioada, ar fi bine sa stati departe de vaile din Bucegi. Sa vedem ce se mai intampla in zilele urmatoare.

  3. Radu on 27 April 2010 9:52 am

    Rau tare…
    Imi incurca planurile.

  4. alexosu on 27 April 2010 9:58 am

    @Radu
    Stiu ca e o veste proasta pentru multa lume, mai ales pentru tine. Sa speram ca in 2 saptamani se schimba treaba si se poate tine Cupa Malinului.
    Pentru weekendul asta, insa, eu zic ca tot ce se poate scoate e o tura pe platou, ca sa fie o iesire in deplina siguranta.

  5. Anonymous on 28 April 2010 9:27 pm

    voi cu schiurile declansati avalanse si ii puteti omoari pe alpinistii care urca vaile.

  6. alexosu on 28 April 2010 9:44 pm

    @Anonymus
    Intai si intai ar fi frumos ca daca tot faci afirmatii asa decisive, sa ti le si asumi. Un prim pas ar fi sa semnezi commentul.
    Apoi, sa faci afirmatii asa decisive in contextul acestui articol e fie rea-vointa, fie prostie. O prefer pe prima, desi o inteleg mai putin.
    Altfel, nu stiu ce sa zic. Fir intins, cred.

  7. barbosa on 29 April 2010 6:55 am

    @derdelus- am o intrebare , fara legatura cu aberatia de mai sus, vad, de 2-3 saptamani, la BORSA 21 de cm , constant dar ciudat .E adevarat sau e o greseala ?

  8. Valea Comorilor « TabereCuSuflet.ro on 29 April 2010 9:33 am

    [...] Sus am vazut o cornisa imensa. Nu pot sa o localizeaz pentru ca era ceata, dar cred ca era deasupra Valcelului Lupului, cel care sa varsa in Jepii Mici. Statea gata sa se rupa si avea vreo 8-10 m de la punctul de ruptura pana la buza. In partea de jos era intoarsa ca un val si picura putin din ea. Probabil ca tot o cornisa a declansat si avalansa de pe Valea Malinului. [...]

  9. Anonymous on 29 April 2010 11:09 am

    @alexosu nu semnez nimic.(nu ca mi ar fii frica de tine).vorbesc in numele tuturor alpinistilor care urca vaile.oricum ma bucur ca nu am putut ajunge in malinului in week end ul ala.as fii fost mort acum.(din cauza avalansei binenteles).

  10. live on 29 April 2010 11:37 am

    pai se pare ca nu ai inteles cum a stat treaba, avalansa a plecat de pe scorus si nu a fost declansata de nici un schior

  11. miki on 29 April 2010 11:46 am

    @Anonymous
    Ciudat si cu “alpinsitii” astia. Daca citeai articolul mai atent, ai fi vazut ca avalansa a pornit de pe Valea Scorusilor, si noi eram pe Malin. Afirmatia ta “voi cu schiurile declansati avalanse si ii puteti omoari pe alpinistii care urca vaile” mi se pare mai mult decat puerila; as zice sa te gandesti mai bine.

  12. lucian on 29 April 2010 12:49 pm

    @Anonymous
    Si daca avalansa ar fi fost provocata de niste alpinisti ca tine, ce mai ziceai?

  13. alexosu on 29 April 2010 1:18 pm

    @Anonymous
    Nu e vorba de frica, evident, e vorba de asumarea unor afirmatii extrem de hotarate. Nu stiu in ce calitate ii reprezinti pe cei in numele carora vorbesti. Nici ei nu cred ca nu stiu.
    Inca ceva: o parte din schiorii pe care ii acuzi sunt, la randul lor, alpinisti. Nu ca ar conta prea mult, dar cu siguranta nu se simt reprezentati de tine.
    Sunt de acord cu tine - foarte bine ca nu ai ajuns sambata pe Malin. Sau pe Scorusi. Sau in alte zone unde au curs avalanse.

  14. butch on 29 April 2010 2:23 pm

    da voi alpinistii ce cautati sa urcati vaile primavara cand se scurge zapada si e pericol de avalansa? mai ales cand voi urcati si ea vine peste voi la vale. sau nu stii ca odata cu cresterea temparaturii zapada pleaca si fara o supraincarcare sau declansare din partea unui skior sau boader? asta se traduce intr-o lipsa de experienta si de pregatire my friend. urca cate vai vrei tu vara, dar nu te lansa in afirmatii inutile.

  15. Anonymous on 29 April 2010 2:38 pm
  16. alexosu on 29 April 2010 3:13 pm

    Am impresia ca discutia te depaseste complet, draga anonimule. In articolul cu pricina e vorba de ignorarea avertismentelor din statiuni. Ori noi aici vorbim de vai nemarcate nici macar ca trasee turistice. Deci despre ce vorbesti tu?
    Si revin la o regula mai veche: nu vor mai fi publicate mesaje nesemnate. Daca vrei sa continuam discutia, stii ce ai de facut.

  17. live on 29 April 2010 3:29 pm

    D-le Anonim, reprezentant al tuturor alpinistilor, stiai ca de multe ori este mai usor sa provoci o avalansa in bocanci decit cu schiuri sau snowboard? Deci concluzia este ca si voi, alpinistii fara schiuri, puteti declansa avalanse care pot veni peste alpinistii cu schiuri.

  18. popeye marinarul on 29 April 2010 4:30 pm

    care e diferenta intre a nu te semna si a te semna live sau butch?

  19. alexosu on 29 April 2010 4:42 pm

    Nici una. Doar ca nu pozeaza in reprezentantii nimanui si nici nu zic gogomanii.

  20. Radu on 29 April 2010 6:25 pm

    @popeye: Banuiesc ca live sau butch au pus adresa de email iar Alexosu (care are drepturi) o poate vedea. Pentru el nu mai sunt anonimi. Pe cand Anonimul nu a completat nimic iar Alex nu vede decat IPul calculatorului unde era logat. Cam asta e diferenta. @Alexosu: am dreptate?
    N-ar fi rau ca toata lumea sa isi treaca numele la website, unde avem toti acces.

    Legat de disputa, my pov: muntele nu e al nimanui, insa trebuie respectat de toti.

  21. mariusica on 29 April 2010 9:30 pm

    propunere decenta pentru derdelus. Vrei sa comentezi: faci frumos cont si iti dai cu pararea. Vrei sa faci bascalie: intri pe libertatea sau prosport si pui un comentariu despre irinel, banel si tantareanu.
    Legat de articol: era necesar, te pune cu picioarele pe pamant si nu iti vine sa faci pe zmerul pe vai alpine atunci cand nu e cazul. Si weekend-ul acesta nu e cazul.

  22. Flavius on 30 April 2010 9:22 am

    Un link interesant, despre ceea ce fac unii alpinişti când se dau cu schiurile şi viceversa. Pace şi înţelegere! http://www.planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?l=2&keyid=37375#

  23. butch on 30 April 2010 10:53 am

    ar mai fi si filmul lui jeremy jones Deeper programat sa apara in toamna asta http://www.youtube.com/watch?v=Cu5jGnXOFgc cam asta ar fi teaserul

  24. ANONIMUS on 30 April 2010 2:41 pm

    Brigada de investigatii a descoperit : Bubulu vrea sa omoare pe alpinisti mai buni ca el ca sa ajunga el un fel de Traianica Basescu al Halpinismului-planul e malefic vrea sa ii atraga pe vai si sa ii ucida in avalanse pe : Titus,Vladone, Justin..etc. nici taicutii Bivuac si nea Cornel nu vor scapa…acum sunt doua probleme in Ro sunt vreo 100 de alpinisti mai buni ca el (care trebuie omorati) si cu baietii de la panou, care nu vin in Costila, alde Balaurul ce fac ?..cumpar tunuri de zapada si declansez avalanse de zapada artficiala?…Daca cineva are un plan mai bun de exterminare sunt receptiv ;)…Mario care imi este prieten si halpinist…ii tai doar mainile..asa sper ca o sa fiu mai bun ca el;)

  25. ion trandafir on 30 April 2010 3:40 pm

    @ all
    se vede ca aveti nervii intinsi din cauza ca se termina zapada…
    ce il tineti de vorba pe mocofanu’ ala?alpinistii trebe sa fie pe optari nu in shoshoni pe firul vaii
    de miercuri incolo sigur o sa fie bine pe vai
    hai norock

  26. mario on 30 April 2010 3:55 pm

    Ce ai ba baiete?Sper ca faci doar misto, asa, sa inciti baietii pe comenturi….daca nu…RUDOTELU’ ….e de bine…

  27. Mario on 30 April 2010 4:27 pm

    Pentru anomimus mic fii alpinist ;). Pentru ANONIMUS mare (Bubulu) te pup:). Mario de pe terasa de la telefonul lui Bubulu :).

  28. tzake on 30 April 2010 4:50 pm

    :)
    Sa inteleg ca nu iese nimeni la un morar de 1 mai?

  29. Bubulu on 30 April 2010 7:35 pm

    Cred ca Morarul, Malin,Malaiesti, Alba,Costila,Galbinele etc. vaii cu zone inguste sau canioane care canalizeaza zapada din versanti ar trebui evitate. Cel mult cred ca ar merge un Cerb (dar sa stii pe unde sa eviti zonele incarcate ), sau un Pripon poate (desi Priponul in partea de jos canalizeaza cateodata multa zapada). In rest e ok pe vaiile de la sud de Caraiman: Urlatoarea, Comorile si Seaca Claii.
    Pe Morar tot in mai in 2006 a plecat o avalansa uriasa din zona Crestei Morarului (nu din Bucsoiu!!), avalansa care a plecat intre caldari; in zona de oprire zapada masura poate si 5m (fara exagerare-am poze). Martori sunt Luciana, Georgiana, Robert si Soso.Asa ca Morarul desi pare facil e cam de evitat.

  30. andrey on 1 May 2010 10:44 pm

    am o intrebare.. miki e director la coca cola in buc?? sau e altul?

  31. Thomas on 2 May 2010 9:21 am

    Ieri in Fagaras curgeau versanti in veselie (in partea sudica) Insa tot am prins niste feţe de dat, intre 2 insolatii :)

  32. tzake on 2 May 2010 8:03 pm

    Ieri pe Valea Morarului, pe scurt: zapada moale, instabila, umeda si grea (mai putin pana in prima caldare, pana unde coborarea a fost un deliciu). Cornisa de sus s-a redus pe la jumate, declansand numeroase curgeri. Alte urme de mici avalanse se puteau vedea pe toata valea, dar nimic major. Noi am intrat prin lateralul vaii. Valea este practicabila pana la poteca, insa trebuie avuta grija la firele secundare care sunt mai incarcate si uneori au si cornise in partea superioara(mai ales pe partea dreapta a vaii). La noi nu s-a intamplat sa plece, dar “ochiometric” pot sa spun ca zapada ar fi putut pleca foarte usor la vale. Pana in a 2-a caldare, cateva viraje au declansat o scurgere destul de mare. Asadar cineva acolo sus a fost cu noi si ne-a lasat sa ne bucuram de un 1 mai pana la capat. Sa zic si eu ceea ce e de zis, si anume ca nu se recomanda iesirile de genul asta fara cunoasterea riscului si fara echipamentul adecvat.
    Mihai

  33. popeye marinarul on 3 May 2010 1:08 am

    bine ca nu sa scurs zapada in capu’ cuiva

  34. Alb-ca-zapada on 4 May 2010 10:01 am

    Poate ceva alpinisti fara de schiuri n-ar fi stricat sa vina la imprieteneala de la balea de acu 3 sapt. Ar fi vazut si ei ca nici skierii si nici boarderii (cu atit ma putin vajnicii coboritori de vai) sint si ei oameni. Si desigur, muntele este un “dat” si nu un avut (personal)

  35. emil on 5 May 2010 2:26 pm

    Sambata asta vreau sa ies pe Valea Cerbului ce ma sfatuiti?
    Sunt curios daca se poate cobara in siguranta si daca nu ce valea s-ar mai preta a fi coborata fara a te expune unui risc insemnat de a fi luat de avalansa
    Multumesc
    PS.ce se va intampla la Cupa Malinului?
    se va mai tine ? si cu ce riscuri?

  36. alexosu on 5 May 2010 2:58 pm

    @emil
    Valea Cerbului e printre cele mai sigure. Chiar si asa, e posibil sa curga zapada din culoarele inguste si inclinate care de deasupra vaii. Mai multe despre Valea Cerbului si pasajele potential periculoase aici: http://www.derdelus.ro/2010/04/15/in-asteptarea-primaverii-valea-cerbului/ (intre timp conditiile sunt cu totul altele, dar e bine sa stii ce te poate lovi si, mai ales, de unde).

    Din cate stiu de la Radu, Malinul se tine daca riscurile sunt minime.

  37. emil on 5 May 2010 3:51 pm

    Multumesc o sa incerc sambata pe Cerbului

  38. popeye marinarul on 11 May 2010 6:13 pm

    se mai tine ecoul malinului tinand cont ca e risc de avalansa devastatoare?

  39. barbosa on 11 May 2010 6:48 pm

    se amana cu o saptamana

  40. Radu on 11 May 2010 6:58 pm

    Da. Datorita instabilitatii zapezii CUPA MALINULUI se amana pe 22 mai 2010

    @ alexosu: pls, ma ajuti sa anunt asta intr-un art?

  41. popeye marinarul on 12 May 2010 6:41 pm

    da v am spus ca am ascensionat valea seaca a costilei solo.ascensiune care mi a adus platforma , prestifiu,fatza.

  42. Bubulul on 20 May 2010 11:06 am

    Malinul, altfel, pulver prietenos, 27 aprilie..nu 2010..ci anul trecut ;)
    http://www.youtube.com/user/BubululRo#p/a/u/0/vvWSlgPnc8s

  43. kiks on 20 May 2010 1:09 pm

    Parca motivatia concursului incepe sa paleasca cand ma gandesc ce conditii ne asteapta dupa atata drum din BM la Busteni…

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free