“From Romania With Love” vs. “The B Movie”

2 November 2009, by alexosu

Vineri a fost seara de filme albe la cinemateca Eforie. Doua proiectii - “From Romania With Love” (despre care am scris admirativ aici) si “The B Movie” - deschiderea de sezon pentru Burton.

Prima chestie tare a fost ca sala era plina. Si jos, si la etaj. Oameni de diferite varste, din diferite orase, cu diferite pasiuni - toti adusi in acelasi loc de cele doua filme.

Dupa un scurt speach al marelui Maxi - care a reluat pe scurt povestea primei proiectii, s-a trecut la treaba. Si a inceput frumusetea asta de film care se cheama “From Romania With Love”. Trailer-ul setase niste asteptari foarte ridicate, pe care le-a onorat din plin. Nu o sa vedeti cele mai radicale linii, nici cele mai mari dropuri, nici cele mai tari trick-uri. O sa vedeti, in schimb, niste oameni care se dau cu pasiune si bucurie. Oameni care si-au facut prima placa intr-un atelier de tamplarie cu propriile maini sau altii care s-au uitat la un board timp de 1 an pana cand au reusit sa isi cumpere si restul echipamentului.

Ce e tare in toata povestea asta despre snowboard-ul din Romania e ca vorbim cu PRIMII oameni. Mi se pare esential pentru intelegerea filmului, pentru ca e documentata o intreaga cultura alternativa. Asa cum zicea si Maxi, cam aceeasi oameni sunt responsabili si pentru freeski, BMX, skateboard, in-line skating samd. Ce e cu adevarat interesant e ca oamenii care apar in film par loviti de o boala extrem de rara in Romania: modestia.

Ar mai fi multe de povestit despre film, dar ma opresc aici. Concluzia e una singura: un film-document obligatoriu pentru orice om interesat de subiect.

Nici nu s-a terminat bine “From…” ca a inceput “The B Movie”. Aici, nimic modest :). Film cu buget mare, cu rideri mari, in parcuri/munti mari. Totul pe mare, totul pe stralucitor, totul pe hardcore.

Cu greu puteau fi alese doua filme mai diferite. Primul - un documentar despre o tara obscura si exotica din punct de vedere al sporturilor de iarna, al doilea - un action-sport movie, efervescent si aparent fara nici o constrangere financiara.

Nu o sa dezvolt prea mult subiectul - filmul are fazele lui foarte tari. Secventa cu Shaun White este una dintre ele. Dar nu poti sa nu te gandesti ca de fapt te uiti la un spot publicitar foarte lung. Foarte tare, foarte entertaining, foarte impresionant. Pentru un brand ca Burton, mi se pare ideal sa isi faca astfel prezentarea noii colectii. Rentabil? Nu stiu. Dar sigur se creaza o legatura intre brand si consumator. Cat de puternica, vom vedea.

Seara a continuat in Goblin, la aferparty.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

7 Raspunsuri la ““From Romania With Love” vs. “The B Movie””

  1. duddd on 3 November 2009 8:30 pm

    pentru cei care nu au fost in oras , cum se poate face rost de film ? Despre “From Romania With Love” vorbesc , evident :D

  2. alb_ca_zapada on 3 November 2009 9:10 pm

    @duddd:
    exista niste “promisiuni” in acest sens… cum aflam, cum anuntam

  3. Maximilian on 5 November 2009 2:13 am

    Aoleu! Marele asta, cum ii zice… na c-am uitat!, se face mic mic mic in fata celor care au initiat Miscarea (da, cu majuscula!), oameni ce i-au fost, ii sunt si sigur ii vor mai fi eroi. Din punctul meu de vedere, FRWL e incomplet. Na, ca pot in sfarsit sa spun asta! E incomplet pentru ca nu spune toata povestea, pentru ca de fapt nu sapa prea mult dincolo de crusta subiectului, pentru ca ar mai fi fost de spus o mie, dincolo de povestile stupide cu vampiri care sigur “vand” bine filmul in afara si nu au decat sa o faca. Noi stim mai bine, desi suntem recunoscatori ca acest film exista! Rene insa nu avea cum sa faca acest insight intim in timpul respectiv si cu sculele (citeste: materialul) pe care le-a avut la dispozitie si nu avea cum sa o faca pentru ca nu stie cat de important (ne) e, netraind aici. Iar cand “spun” aici, nu ma refer la Romania musai, ci la cercuri, circumstante, oameni, intamplari pe care unii le stim prea bine, dar nu ne gasim cuvintele ori imaginile acelea care spun o mie de cuvinte pentru a le putea reprezenta asa cum se cuvine. Adevarata documentare a unei scene care este inca incredibil de vie si are o istorie LEGITIMA trebuie sa o faca unul dintre noi si nu un strain. Pentru ca nu va putea niciodata. Lui Rene i s-au spus lucrurile astea (despre coeziunea incredibila si improbabila a diferitelor scene) si nu doar o data. Ar fi putut macar sa le pomeneasca, dar a ales povestile lui Cab Percival (sau cum i-o mai fi zicand ma-sa) despre vietati fantasmagorice care sug sange si celule cenusii. Pana la urma e o problema de optiune… FRWL ramane o valoare, un reper, desi ma intreb sincer daca produsul finit justifica entuziasmul in exces al unora dintre noi din Iulie pana weekend-ul trecut. Momentan cred ca nu, desi nu exclud posibilitatea de a ma razgandi. Ironic ramane faptul ca acest film este sustinut de un minister care sigur nu stie ca a dat un gir neintentionat celui mai sanatos si impamantenit obicei din istoria noastra recenta: palmatul sulului de bancnote. Bravo, baietii!

    Filmul Burton, pe cat de bun, e parca acelasi ca in fiecare an, cu diferenta ca anul asta am vazut freeskieri in el si stickere Billabong pe langa cele Burton. Lumea se schimba. Poate ca anul viitor o sa aiba o sectiune speciala cu freeskierii ce le poarta hainele si una cu rideri Forum?! Una peste alta, Keegan Valaika este neasteptat de complet, mormonul republican progresivist (asta este un eufemism) care ma enerveaza de cad jos, Jeremy Jones (jibberica), m-a facut sa nu ma mai pot bucura niciodata in acelasi fel de Dyers Eve de la Metallica, iar de circoteca de la sfarsit zau ca ma puteam lipsi. In rest, toate bune. Obisnuitul film Burton vizionat in conditii optime, nepiratat de pe nici un torrent.

    Si a propos de piratat, astazi circula pe o lista de mailing o scrisorica de la Rene prin care eram rugati sa fim atenti ce facem cu filmul cam pana prin ianuarie, cand el va fi lansat oficial. Filmul exista pe ici pe colo, dar se mai spune in respectivul text, pe langa multumirile de rigoare, ca ar fi bine ca el sa nu se “scurga” in retea, ca ne alegem cu alte scrisori, de data asta in posta, de la avocati teutoni ce vor invoca anumite drepturi de autor. Asta asa, ca sa stie lumea… ;) Nici ca m-as fi gandit altfel!

    Pana una alta insa, eu marturisesc ca am venit acasa martea trecuta de la avenapremiera din Brasov si m-am uitat la un “oarecare” montaj pe 8mm din Bulea si mi s-au umezit ochii. Despre asta e vorba:

    http://vimeo.com/7096859 Enjoy!

    Ah si neintinat inca de fotbalistul Jones: http://www.youtube.com/watch?v=v6kb5fvv6_A

    Respectele mele,
    Mx

    PeEs: Taiati-l va rog pe “marele” ala de acolo, atata timp cat nu e decat un mare bou sau un mare alb, dupa caz. Nu de altceva, dar craciunul e aproape si stiti cum e… ;)

  4. Ignoranta sau ipocrizie? Sau ce? « Camp minat on 16 November 2009 5:57 pm

    [...] cu foarte mult timp in urma am vazut si “From Romania With Love”, un film despre snowboard-ul din Romania. Care si asta mi-a placut foarte [...]

  5. Cerna on 19 November 2009 2:20 pm

    Am vazut dar interesant este ca exista si se poate vredea si in net

  6. mitza(tm) on 19 November 2009 3:54 pm

    unde se poate vedea pe net?

  7. alex on 3 February 2010 2:18 pm

    nici nu mai poti sa zici nimic dupa ce a vorbit Maximilian…am vazut si eu in sfarsit filmul (big fuss for nothing..really)….si…daca ma intrebi cine a facut cel mai bun film despre snowboard din romania….now, thats aBigQuestionMark !!!!!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.